Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2019 22:08
ContiBull

XXX.XXX.26.110

Ahoj,

mám 7 měsíční štěně kontinentálního buldoka- pejska. Psa jsem si bral v jeho 4 a půl měsících. Co ho mám doma, tak se snažíme co nejvíce socializovat, chodit na rušná místa, seznamovat s předměty, psy, lidmi a vším, co ho v životě bude potkávat.

Bohužel to nějak nefunguje. Pes se velmi lehce vyplaší a to zejména kvůli nějakému předmětu. Psů ani většiny lidí se nebojí a naopak, je velmi vítá. Dám příklad, jdeme po ulici a on uvidí přistavený kontejner u baráku, hned stáhne ocas, přikrčí se a mastí si to rychle od něj, kdyby nebyl na vodítku tak uteče bůh ví kam. Další věc jsou všelijaké hýbací věci venku, dveře, některé značky, popelnice... prostě spousta předmětů, které zná, denně je potkává a stejně se jich bojí. Bojí se i například bundy, kterou když sundám a vidí, že jdu jeho směrem, tak zdrhá jak kdybych proti němu šel s obuškem. Přitom když mám bundu na sobě, tak jí absolutně nevnímá a klidně po mě skáče.

Prostě se velice lehce vystraší z každé kraviny, co by vůbec nemusel řešit a nijak ho neohrožuje. Poraďte mi prosím, jak mám postupovat. Četl jsem spoustu článku a témat, kde se to probírá.. Rady tipu že si mám mezi psa a věc kleknou, dotknout se jí a v klidu s ní "mluvit", že pes pak přijde, věc si očuchá a je to OK, absolutně nefunguje. Když jdu kolem věci o které vím, že se jí bojí, jdu první, sebevědomě a v klidu, pes ale div se neutrhnout z vodítka, jen aby byl jinde. Ještě bych dodal, že když jdeme někde v lese, na poli nebo kdekoliv kde není ruch, tak je pes ukázkový, poslouchá téměř na slovo a chodí bez problému na volno.

Už nevím, co mám dělat.. jsem z toho na prášky a popravdě, občas mi zkazí celej den, když se lekne prolítajícího kusu papírového kartonu (řečeno s nadsázkou )

Díky za rady.

5.3.2019 00:16
b.k

XXX.XXX.210.23

Na Vašem místě bych se vrátila na začátek a psa brala jen tam,kde je mu dobře,kde nepanikaří a kde je v pohodě .. ono to bude asi chvilku trvat ,ale až za pár týdnů možná i měsíců až se uklidní a bude si jist,že ve Vaší přítomnosti je to ok - teprve pak bych ho začala brát do těch "vzruchů".. postupně
Je zvláštní ,že pes v 7mi měsících takhle reaguje..ale může se stát..
Chce to trpělivost a čas ..

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.3.2019 01:37

b.k napsal(a):
Na Vašem místě bych se vrátila na začátek a psa brala jen tam,kde je mu dobře,kde nepanikaří a kde je v pohodě .. ono to bude asi chvilku trvat ,ale až za pár týdnů možná i měsíců až se uklidní a bude si jist,že ve Vaší přítomnosti je to ok - teprve pak bych ho začala brát do těch "vzruchů".. postupně
Je zvláštní ,že pes v 7mi měsících takhle reaguje..ale může se stát..
Chce to trpělivost a čas ..

"Je zvláštní ,že pes v 7mi měsících takhle reaguje..ale může se stát.."

říká se tomu "druhé obdobi strachu" ve vyvoji stenete a je to docela dobře popsany jev

5.3.2019 08:30
assil

XXX.XXX.84.76

Ono bohužel to hlavní socializační období se u něj zřejmě prošvihlo u chovatele. Pokud pak má třeba vrozenou bázlivější povahu, tak výsledkem je tohle. Kupte si první knížku od Šusty, nastudujte si tam stresovou křivku a postupujte podle toho, to je asi jediný, co vám bude fungovat.

5.3.2019 08:46
saola

XXX.XXX.255.46

Pro zadavatele:
Vaše sdělení vnímám mimo jiné i tak, že vy už dopředu čekáte, že bude prolém.
Když se pes bojí kontejneru u domu, co uděláte? Jdete co nejrychleji pryč nebo se opřete o kontejner, popojedete s ním, zaboucháte na něj rukou, strávíte u něj se psem čtvrthodinu, aby ze všech stran zjistil, že je to neškodné? Je důležité, abyste z "bubáka" nedělal divadlo také vy přehnaně opatrným přístupem, který pes může vnímat jako váš strach. Je vhodné být sebevědomý a dát psovi přesvědčivě najevo, že nestojí za to se bát.
Co pes dělá, když jdete na procházku s jinými psy (se svými známými třeba)? Je klidnější a tolik věci neřeší?
Jak byl pes odchován u chovatele - v kotci nebo v bytě? Věnoval se mu někdo ve smyslu, že by šťěňata byla seznamována v nějaké rozumné míře s okolním světem?
Záleží také na tom, jaký máte vy dva vztah. Pokud vám štěně důvěřuje, je roumné situace spíš vyhledávat a psa cíleně důsledně "ochodit".

seporepo

5.3.2019 08:55
seporepo

XXX.XXX.95.219

assil napsal(a):
Ono bohužel to hlavní socializační období se u něj zřejmě prošvihlo u chovatele. Pokud pak má třeba vrozenou bázlivější povahu, tak výsledkem je tohle. Kupte si první knížku od Šusty, nastudujte si tam stresovou křivku a postupujte podle toho, to je asi jediný, co vám bude fungovat.

a mozno ani susta nepomoze.
nasa kolia je ok, chodi okolo elektriciek, kosaciek a hluku. zrazu jej pukne pod nohou konar a tyzden je z nej gulicka strachu.
takze ak ste trafili blbu povahu treba len dufat ze sa vekom z toho dostane ale samozrejme treba makat na socializacii aby ste zazili aj svetle chvilky :-)

5.3.2019 08:55
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Souhlasím s výše napsaným.

Připomnělo mi to mého, dospělého, psa. Minule jsme potřebovali zlikvidovat listí na zahradě. Tak jsme ho dávali do pytlů, že to pak někam odvezeme. A měli jsme nějaké vadné pytle - nebyly vůbec rozdělené, takže z toho byl jeden asi 5ti metrový pytel. Tak jsme to do toho nacpali a nechali to na zahradě. Pes nás u toho neviděl, spal doma po tréninku. Pak jsem ho šla venčit, už po tmě. A on je po tmě celkově takový ostražitý. A teď jak viděl ten pytel, tak k tomu letěl se šíleným řevem (a to není uštěkanej) a poskakoval kolem toho jak blázen, celej naježenej. Ale po chvíli dobrý, zjistil, že ten pytel mu fakt neublíží .

5.3.2019 09:14
assil

XXX.XXX.84.76

saola napsal(a):
Pro zadavatele:
Vaše sdělení vnímám mimo jiné i tak, že vy už dopředu čekáte, že bude prolém.
Když se pes bojí kontejneru u domu, co uděláte? Jdete co nejrychleji pryč nebo se opřete o kontejner, popojedete s ním, zaboucháte na něj rukou, strávíte u něj se psem čtvrthodinu, aby ze všech stran zjistil, že je to neškodné? Je důležité, abyste z "bubáka" nedělal divadlo také vy přehnaně opatrným přístupem, který pes může vnímat jako váš strach. Je vhodné být sebevědomý a dát psovi přesvědčivě najevo, že nestojí za to se bát.
Co pes dělá, když jdete na procházku s jinými psy (se svými známými třeba)? Je klidnější a tolik věci neřeší?
Jak byl pes odchován u chovatele - v kotci nebo v bytě? Věnoval se mu někdo ve smyslu, že by šťěňata byla seznamována v nějaké rozumné míře s okolním světem?
Záleží také na tom, jaký máte vy dva vztah. Pokud vám štěně důvěřuje, je roumné situace spíš vyhledávat a psa cíleně důsledně "ochodit".

Pokud je pes v takovým stresu, že by nejradši zdrhnul pryč, tak se fakt nic chozením kolem kontejneru nenaučí.

5.3.2019 09:22
saola

XXX.XXX.255.46

A pokud očekáváte problém, tak ten problém prostě bude.
Pokud se štěně v lese, mezipsy i lidmi chová pohodově, nebude primárně problém až tak pouze v hlubokém stresu z kontejneru.

5.3.2019 09:38
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Tohle téma ještě není tak rozjeté, aby se to utopilo v hafo komentářích ..... co jsem hodit nějaké odkazy na vámi doporučenou literaturu pro práci s tímhle problémem. Já osobně bych se taky ráda dovzdělala, zatím to řeším nějak intuitivně. Jednak se mi množí dotazy na tohle chování v kurzech a druhak můj půlpastevec taky některé situace poslední čtvrtrok nějak "nedává".

5.3.2019 09:54

Rady tipu že si mám mezi psa a věc kleknou, dotknout se jí a v klidu s ní "mluvit", že pes pak přijde, věc si očuchá a je to OK, absolutně nefunguje
a jak dlouho tohle děláš? Jak dlouho vydržíš?

Jak se zachováš s tou bundou doma?

Opravdu si přečti toho výše uvedeného Šustu, ono se psem ve stresu je možno pracovat, ale jen do určité míry stresu....

tady o tom - šustův trojúhelník stresu:

http://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf

A jinak - velmi velmi doporučuji věci pojmenovávat, přiřazovat "povely" (třeba ta bunda, to je věc opakovaná ), ať jakoby ví, co po povelu v souvislosti s tím předmětem bude = nic

5.3.2019 10:07

"A teď jak viděl ten pytel, tak k tomu letěl se šíleným řevem (a to není uštěkanej) a poskakoval kolem toho jak blázen, celej naježenej. Ale po chvíli dobrý, zjistil, že ten pytel mu fakt neublíží "

Tohle je myslím normální reakce. Něco je jinak a pes musí zjistit proč.

Na pastvině, po které denně chodíme, vítr ulomil velikou větev a najednou tam, kde má být tráva, leží obluda. Já vím - větev, fena to neví, dokud to neprozkoumá. A tak se ježí, vrčí, štěká a obezřetně jde blíž. Pak zjistí....počůrá to a jdem dál. Jak to má počůraný, tak už ví :-))

5.3.2019 10:11
saola

XXX.XXX.255.46

Pro hmn...
Anebo místo naučení se nazpaměť dvou stránek drobným písmem, opakovaném vyzkoušení nanečisto, aby to pak v reálu s vlastním psem stejně zvoral, protože nedokáže zkoordinovat hranici, kdy ještě ano plus dávání odměny za to, že pes už se klepe, tak zkusit spíš použít selský rozum, strávit u kontejneru z jeho všech stran nějaký čas, případně na něj štěně zvednout, postavit a nadšeně odměnit, jaká je to psina, stát na kontejneru a mít přehled o okolí.

5.3.2019 10:15
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

No to jsem zvědavá jak natrénujeme ty vyběrače u popelnic.

5.3.2019 12:12
manitschka

XXX.XXX.35.124

Mně se hodně osvědčilo se pro zvěř děsivým situacím a jejich reakci smát. Nikoli vysmívat, to vůbec, ale prostě upřímně zasmát. Ono mi to teda i dosti k smíchu přijde, a třeba koně to uklidňuje naprosto spolehlivě. A pro přesvědčování, že daná věc či situace není žádná hrůza, používám tón aleprosimtěnojasněžetětosežerearoztrhánakusy, konejším velmi výjimečně, spíš pouze koně a to už musí být fakt infarktovka, což u něj bývá oprávněné a musím nejdřív ukonejšit i sebe. :-)

5.3.2019 12:32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"A teď jak viděl ten pytel, tak k tomu letěl se šíleným řevem (a to není uštěkanej) a poskakoval kolem toho jak blázen, celej naježenej. Ale po chvíli dobrý, zjistil, že ten pytel mu fakt neublíží "

Tohle je myslím normální reakce. Něco je jinak a pes musí zjistit proč.

Na pastvině, po které denně chodíme, vítr ulomil velikou větev a najednou tam, kde má být tráva, leží obluda. Já vím - větev, fena to neví, dokud to neprozkoumá. A tak se ježí, vrčí, štěká a obezřetně jde blíž. Pak zjistí....počůrá to a jdem dál. Jak to má počůraný, tak už ví :-))

Jo tohle se mi stalo s afgánem a to teda nebyl bázlivej pes.........ale když x-let chodí po ulici a najednou si tam nechá soused na chodníku stát kolečko (pro něj nic neznámého - měli jsme defakto to samé na zahradě taky)...tak byl prostě problém a pes se mi šprcnul, až když jsem já došla na délku vodítka a kolečko osahala "podívej, to nic nedělá", tak si to šel očuchat. O tom, že nám vedle v ulici zaparkovali jeden večer hasiči s cisternou a zapnutými majáky (bez sirény), o tom ani nemluvím....kolem toho jsme prostě neprošli.

5.3.2019 13:30

Anebo místo naučení se nazpaměť dvou stránek.....
tak tohle osvětluje mnohé........

5.3.2019 13:37
ContiBull

XXX.XXX.232.120

Nečekal jsem, že se to tu tolik rozjede, děkuji za rady a budu se snažit odpovědět na dotazy.

Jak už tu někdo psal, taky mám pocit, že byla zanedbána prvotní socializace. Pes byl většinu času doma, na zahradě a občas na vycházce.

Když vím, že jdeme kolem nějaké věci, kterou pes moc nezná, tak ano, očekávám problém. Protože vím, jak bude pes reagovat. Konkrétně ten kontejner jsem řešil tak, jak popisujete. Rozhodně od problému neutíkám a psa nechlácholím.. přitáhnu ho k té věci, které se bojí a tam si s ní jak blbec povídám, dotýkám se.. on ale vůbec nevnímá, otočí hlavu jinam a dělá, že tam není. Nechci používat násilí, že bych psa na věc stavěl, nutil ho se dotýkat...bojím se, že by pak měl z toho ještě větší problém. Teď nad tím přemýšlím a ten kontejner jsme už docela odbourali, chodíme kolem něj každý den a občas si ho ani nevšimne.

Nejde ale jen o kontejner největší problém jsou věci, které se hýbou.. Tím nemyslím dopravní prostředky a celkově ruch města mu vůbec nevadí, to vše je OK.. ale pak narazíme na natažené lano přes cestu, na ní uvázaný červený praporek, který se vlivem větru hýbe.. a to je problém. Bál se sušáku na prádlo, seznámil jsem ho s ním a nechal ho týden roztažený a normálně kolem něj pes chodil, i když obloukem. Když jsem k němu ale přišel, že ho složím a začal s ním manipulovat, tak pes zdrhl opět celej vystrašenej jak kdybych ho s ním šel zmlátit, přitom jsem si ho vůbec nevšímal. Ví že doma jsou židle, dveře, vše zná a neřeší to, chodí kolem toho v pohodě, ovšem jak s těmito předměty začnu hýbat, tak hned ocas dolů, přikrčit a peláší do pelíšku. S tou bundou jsem reagoval tak, že jsem si jí sundal, přivolal si ho, on teda skrčený přišel, řekl jsem mu sedni, on sedl. Poté jsem bundu položil na zem a říkal mu v klidu, že je to jen bunda, že sní chodím každý den a přeci jí zná, cítí mě z ní.. čuchl k ní, já jí zvedl a jak viděl, že jí zvedám tak utekl klasicky na místo.

Když jdeme s jinými psy, tak je to více méně stejné. Byli jsme v lese s více psy a šli po cestě, na které byla zavřená závora.. všichni psi jí normálně podešli, jak taky jinak. Ten můj se před ní zastavil a stál.. chtěl jít za námi, no nakonec to vyřešil tak, že ji obešel.

K té knize, můžete mi prosím napsat její název? Já doufám, že to bude vše v pohodě, že to prostě jen bude trvat déle, než si pes uvědomí, že to vlastně nic není.. Bohužel už je starší a ta socializace bude trvat déle.

5.3.2019 13:39
saola

XXX.XXX.255.46

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Anebo místo naučení se nazpaměť dvou stránek.....
tak tohle osvětluje mnohé........

A co má jiného dělat zadavatel, který o Šustovi možná pravděpodobně nikdy vůbec neslyšel, a vámi doporučený postup vidí poprvé?
Myslíte, že to bezchybně převede do praxe?

5.3.2019 14:12

saola napsal(a):
A co má jiného dělat zadavatel, který o Šustovi možná pravděpodobně nikdy vůbec neslyšel, a vámi doporučený postup vidí poprvé?
Myslíte, že to bezchybně převede do praxe?

a co jako má společného znalost pana Šusty s obsahem knihy?! Já neznám drtivou většinu autorů knih a jsem schopna je číst a učit se z nich, a stejně tak i jiní....
a trojúhelník stresu? v prvé řadě to je opět popis fungování mozku a to fakt není špatné mít při řešení bázlivého psa na vědomí, a v druhé řadě, nepředpokládám, že jeden každý je i.diot a neumí číst s pochopením.......

Conti, kniha se jmenuje Trénink je rozhovor, F. Šusta, dobré jsou i dvě následující :

http://www.treninkjerozhovor.cz/

z té stránky doporučuji si pročíst a promyslet i "ke stažení".....

k tomuto:
Poté jsem bundu položil na zem a říkal mu v klidu, že je to jen bunda, že sní chodím každý den a přeci jí zná, cítí mě z ní.. čuchl k ní, já jí zvedl a jak viděl, že jí zvedám tak utekl klasicky na místo.
pominu ještě ten začátek, tedy jen k citaci:
tohle bylo hrr a nechal jsi ho vyřešit stav (pokud jsi četl ten troj. stresu tak STOP) špatně-útěkem, a každý útěk jenom posiluje tu strachovou reakci. Tady bych si k té bundě sedla, pokud by byl pes v klidu, tak odměna, dám si rukáv přes nohu - klid odměna....a tak dál (ale prosím tohle je věc,která se nedá dělat mechanicky, kroky člověka se řídí reakcemi psa.....)
Výše jsem psala o pojmenovávání těch věcí, jevů - je velmi dobré mít universální "povel" = nic se neděje (já mám "v pořádku"), protože ne vše se opakuje abys každé věci/jevu mohl dát to pojmenování.
Ještě k těm krokům - občas sleduji Cesara Millana, stojí to za to (pokud člověk umí selektovat informace ) a zrovna dneska jsem se dívala na díl s lehce vynerveným pitem, kde hezky ilustroval (i v jiných dílech), jak je nutné psa zklidnit, tedy třeba ne jen posadit, ale nechat mu čas na uklidnění (zklidní se dech, tlama pootevřená, uvolní se v poloze - není našponovaný....)

edit: hodně s tím psem pracuj, zaměstnej ho, cvič poslušnost - ono když od tebe bude mít instrukci, co má v té chvíli dělat, bude si jistější. A za druhé, čím víc spolu budete něco dělat, ne jen vedle sebe se procházkovat, tím více se tebou nechá vést, budeš pro něj opora (tedy opět a pro jistotu - nepředpokládám cvičení metodou trestů)

a fajn je klikr u takového psa

5.3.2019 14:17
ContiBull

XXX.XXX.232.120

Děkuji, pročtu si to, když pes udělá něco dobře, nebo se hne správným směrem tak odměny samozřejmě dávám. K té bundě- nenechal jsem ho odejít, když jsem se s ní zvedl, on pelášil do pelechu to ano, ale já ho zase přivolal a opakoval to celé znovu, pak jsem mu řekl volno a už si šel po svých.

5.3.2019 14:52
assil

XXX.XXX.84.76

A jste si jistý, že ten pes dobře vidí? Jako některý ty popisy mi připomínají reakce poloslepého psa. A jen podotýkám, poznat na psovi, že blbě vidí, je fakt dost těžký, dost si oči kompenzuje čichem a sluchem.

5.3.2019 15:24
ContiBull

XXX.XXX.232.120

Už mě to taky napadlo ale nepřijde mi, že by neviděl. Lze to u veterináře nějak zjistit?

Měl bych ještě dotaz k tomu odbourávání strachu. Co mám dělat když pes postupně ale dobrovolně přes pochvaly a pamlsky přijde k věci, které se bojí, očichá ji a už je schopný si vedle ní klidně i sednout avšak stále si je nejistý a beze mě by se k té věci nepřiblížil. Mám v tu chvíli nějak pokračovat nebo mám jít dál a třeba další den s tou stejnou věcí udělat to samé, dokud jí prostě nebude brát jako blbost, co není třeba řešit? Jedná se o plechovku od piva.

6.3.2019 15:03
ContiBull

XXX.XXX.232.120

bobina65 napsal(a):
mohlo by pomoct https://ekolist.cz/.../co-by-kazdy-kynolog-mel-znat-o-vyvojov...

Děkuji ale odkaz mi bohužel nefunguje.

6.3.2019 15:10
bobina65

XXX.XXX.124.148

tak nevím jak to najít.nejde to.škoda

6.3.2019 15:15
ContiBull

XXX.XXX.232.120

Už jsem si to našel dle názvu článku. Je dost možné, že pes prožívá v článku zmíněné 2. období strachu. Půjdu na to tedy raději pomaleji. Díky za článek.

6.3.2019 15:28
eli22

XXX.XXX.181.79

bobina65 napsal(a):
tak nevím jak to najít.nejde to.škoda

Dejte si: https://ekolist.cz/ a do vyhledávače "Co by každý kynolo..." a jde to.

6.3.2019 15:36
bobina65

XXX.XXX.124.148

Já to četla ,ale díky

Přidejte reakci

Přidat smajlík