Biely švajčiarsky ovčiak

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MacaŠevčíková

5.3.2019 14:54
MacaŠevčíková

XXX.XXX.186.214

Ahoj, chcela by som si zaobstarat švajčiarskeho ovciaka. Pes by bol na zahrade v RD popripade v nutri. Má niekto skúsenosť s týmto plemenom?
Je to plemeno pre zaciatocnika?
Je naozaj pravda ,že psici su zvláštnej a bojazlivej povahy?
Hodí sa pes na stráženie?(citala som ze moc nie ale skusenosti mi
pridu ddoverihodnejsie)
Má fenka alebo pes plemena nejake vazne odchylky v povahe?

6.3.2019 08:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

MacaŠevčíková napsal(a):
Ahoj, chcela by som si zaobstarat švajčiarskeho ovciaka. Pes by bol na zahrade v RD popripade v nutri. Má niekto skúsenosť s týmto plemenom?
pridu ddoverihodnejsie)

Znám pár BŠO a opravdu jsou bázliví. Co si pamatuji BŠO, když jsem chodila na cvičák jako dítě, tak dřív takoví nebyli. Jako rodinní psi mohou být "dostačující" nebo jak to říct, ale když je vidím při cvičení a hlavně při obranách, tak tam je ta bázlivost docela překážkou. V tom, že by měl BŠO mít začátečník nevidím problém. Myslím, že vzhledem k té bázlivosti to ani s hlídáním nebude žádná hitparáda.

Pokud se pro BŠO rozhodnete, tak bych pečlivě vybírala rodiče psa.

Nám teď začalo na cvičák chodit 3měsíční štěndo BŠO - a to je teda kulička malá ustrašená . A to byla pořízená na cvičení, v plánu jsou obrany - páníček hledal psa na sportovku - v tomto směru úplný začátečník - ale nechtěl NO, tak se tak různě ptal prý (nevím kde přesně, jestli po známých nebo na netu) a doporučili mu BŠO. Nikdo mu neřekl, že má vybírat rodiče nebo tak něco, jeho to ani nenapadlo no a dopadlo to tak, jak to dopadlo...

6.3.2019 09:21
GAELLE

XXX.XXX.55.67

měl je( dvě feny )soused na chatě. Kdykoliv šli okolo lidi nebo projížděli cyklisti tak vylítly (smí tam být jen živé ploty) a štěkaly a ty lidi děsily. Co vím, neudělaly nic. Předtím měl NO ten byl zvyklý chodit ke mně na pozemek pro mňamky, tyto se váhavě přibližovaly, pamsek si sice vzaly a poté utekly. Pohladit ani pomazlit se nenechaly. Bylo to několik let a nezvykly si. On s nima jezdil každý víkend na cvičák ale vidět to teda nikde nebylo. Já osobně bych toto plemeno nechtěla, to už spíše klasický NO. Ale třeba to byl jen špatný "vzorek" chování.

6.3.2019 19:16
EliškaBK

XXX.XXX.204.32

Záleží, jaké máte se psem plány.
Ani bych neřekla, že jsou Švýcaři plošně bázliví, náš je spíš hodně ostražitý a nedůvěřivý vůči lidem, absolutně neúplatný, ale bázlivost si představuji jinak (nemá reakci na bouřku, střelbu, nikdy se nebál rachotu). Myslím si, že to není pes na cvičák. Najdou se výjimky, ale BŠO prostě není bílý NO. Mají specifickou povahu, jsou hodně citliví na bolest, psychickým nátlakem si ho úplně rozložíte. Zkušenosti známých, kteří chodili s BŠO na cvičák jsou akorát, že jejich pes byl vždycky za otloukánka. Nejsou průbojní a nesnaží se nic šéfovat. V obranách prostě dobří nebudou.
Hlídat celkem umí, pokud se za hlídání považuje upozornění na cokoli cizího za dveřmi vrčením. Zbytečně neštěká. Kdyby se přece jen cizí odvážil jít dál, nejspíš uteče, ale nevím.
Nikdy doma nic nezničil (kromě požvýkaných maličkostí), vydrží sám doma v klidu, vydrží s námi sedět 4 hodiny na místě u vody, když chcete, stejně jako projít túru.
Já bych neměnila, ale není to pes pro každého. Začátečník ho v pohodě zvládne, když do toho půjde v klidu s chladnou hlavou. Sám na zahradě bude neštastný, i když je velký a chlupatý, bude radši s vámi doma.
Vybírejte dobrou CHS.

6.3.2019 19:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

EliškaBK napsal(a):
Ani bych neřekla, že jsou Švýcaři plošně bázliví, náš je spíš hodně ostražitý a nedůvěřivý vůči lidem, absolutně neúplatný, ale bázlivost si představuji jinak (nemá reakci na bouřku, střelbu, nikdy se nebál rachotu). Myslím si, že to není pes na cvičák. Najdou se výjimky, ale BŠO prostě není bílý NO. Mají specifickou povahu, jsou hodně citliví na bolest, psychickým nátlakem si ho úplně rozložíte. Zkušenosti známých, kteří chodili s BŠO na cvičák jsou akorát, že jejich pes byl vždycky za otloukánka. Nejsou průbojní a nesnaží se nic šéfovat. V obranách prostě dobří nebudou.
Hlídat celkem umí, pokud se za hlídání považuje upozornění na cokoli cizího za dveřmi vrčením. Zbytečně neštěká. Kdyby se přece jen cizí odvážil jít dál, nejspíš uteče, ale nevím.
Nikdy doma nic nezničil (kromě požvýkaných maličkostí), vydrží sám doma v klidu, vydrží s námi sedět 4 hodiny na místě u vody, když chcete, stejně jako projít túru.
Já bych neměnila, ale není to pes pro každého. Začátečník ho v pohodě zvládne, když do toho půjde v klidu s chladnou hlavou. Sám na zahradě bude neštastný, i když je velký a chlupatý, bude radši s vámi doma.
Vybírejte dobrou CHS.

No ale čím to je, že dřív se s nimi normálně cvičilo? A dělali i obrany? Nebo jsem tedy narážela na samé výjimky? Protože když jsem jako dítě začínala chodit na cvičák, tak tam bylo fakt dost BŠO, kteří cvičili dobře a dělali i obrany. Tak jsem si myslela (možná špatně), že takový ten BŠO má být. Ty, které vídám dnes, jsou úplně někde jinde.

Chování / Povaha : Je to živý, vyrovnaný, pohyblivý, ostražitý a snadno cvičitelný pes. V kontaktu je milý a nevtíravý. Je dobře socializovatelný a kontaktní se svým pánem. Nikdy nesmí být bázlivý nebo neadekvátně agresivní. Je veselý a poslušný. Je to pracovní a sportovní pes s potenciálem k všestrannému využití. Jeho socializovatelnost a snadná přizpůsobivost mu umožňují snadnou integraci ve společnosti.

Toto je jeho povaha se standardu - a psi, kteří vídám dnes takovou povahu nemají.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.3.2019 21:14

A hodně pozor na zdraví. Cíťové s trávením, snad každý druhý kolem nás slinivkář. Jinak do rodiny milí empatičtí psi. S tím, že jsou nekonfliktní otloukánci, to asi nebude tak horké. Když na můj na bělouše nastoupí, který kohout je větší frajer, tak to nebývá monolog.

7.3.2019 07:10

..."No ale čím to je, že dřív se s nimi normálně cvičilo? A dělali i obrany? "....

Čím by to tak bylo? Stejně jako u mnoha dalších plemen. Do chovu je potřeba hlavně výstava, tak at jsou psi hlavně krásní.
Pamatuju, že hlídaly, cvičily a kousaly ( i když zákus nebyl 100% ) i kolie, BSP byl ostražitý neúplatný hlídač - pak to u těch krásných tříbarevných medvídků bylo na obtíž.

7.3.2019 07:41
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
..."No ale čím to je, že dřív se s nimi normálně cvičilo? A dělali i obrany? "....

Čím by to tak bylo? Stejně jako u mnoha dalších plemen. Do chovu je potřeba hlavně výstava, tak at jsou psi hlavně krásní.
Pamatuju, že hlídaly, cvičily a kousaly ( i když zákus nebyl 100% ) i kolie, BSP byl ostražitý neúplatný hlídač - pak to u těch krásných tříbarevných medvídků bylo na obtíž.

To "čím to je " byla spíš taková reakce na Elišku, která psala, že BŠO není bázlivé plemeno a není to ani plemeno na cvičák .

7.3.2019 08:16

Na obtíž.., přesně tak. Po psech se začalo vyžadovat, aby byli hlavně nekonfliktní mazlíci, přátelští ke všemu a ke všem - vždyť tu tu zaznívá napříč diskuzemi. A když někdo napíše, že je rád, že má ostrého psa, který dokáže pohlídat a zasáhnout, je hned tak trochu na indexu.

7.3.2019 08:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Na obtíž.., přesně tak. Po psech se začalo vyžadovat, aby byli hlavně nekonfliktní mazlíci, přátelští ke všemu a ke všem - vždyť tu tu zaznívá napříč diskuzemi. A když někdo napíše, že je rád, že má ostrého psa, který dokáže pohlídat a zasáhnout, je hned tak trochu na indexu.

Já z osobní zkušenosti můžu říct, že ostrej pes je pro lidi prostě zlej a nebo někdy dokonce nevychovanej pes - protože přece jaký si to uděláš, takový to máš . A je úplně jedno, jestli je to vořech nebo jestli je to nějaké plemeno a jaké to plemeno má být - u nás na vesnici je ostrej pes prostě něco "špatnýho". Protože psi se tady rozlišují na "hodní" a "zlí". Přičemž ti "zlí" jsou tak nějak nežádaní.

7.3.2019 08:32

no, jenom jestli to "ostrej" neznamená jenom uvrčený uštěkanec........

7.3.2019 08:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

no, jenom jestli to "ostrej" neznamená jenom uvrčený uštěkanec........

Nene, myslím tím psi, kteří opravdu hlídají a nemají rádi cizí lidi. Když jsem před někým řekla, že můj pes fakt hlídá a že pokud by k němu někdo vlezl, tak by kousnul - tak jsem byla za exota. Jakoby to, že pes hlídá bylo špatně. To samé když jsem venku měla psa s košem a vysvětlovala lidem, ať ho nehladí, že nemá rád kontakt s cizími lidmi - to je taky špatně, protože "hodný" a ideální pes se má nechat hladit od každého - nehledě na plemeno, to tady lidi neřeší - protože podle nich, všechno záleží jen na výchově. A pes, který o kontakt s cizími nestojí je prostě divný, zlý, nevychovaný.

Nevím, třeba to je u vás jinak, ale u nás má většina lidí takovýhle pohled na věc.

7.3.2019 08:44
L(phi)

XXX.XXX.114.133

V meste je ten ostry pes ale vazne na obtiaz.
Kopa ludi proste nevie ako sa voci psom spravat, raz za cas sa nejaky hladkac objavi, napriklad moj pes sa musi takmer denne predierat davom ludi ktori sa vyvalia z MHD na konecnej a idu nam oproti. Denne stretavky s desiatkami psov rozneho stupna nevychovanosti. To ked pes nema cudzich ludi rad a nechce byt v ich blizkosti, alebo nema cudzich psov rad, je to neprijemne cely zivot.

(esteze my mame radi aspon tych ludi, ked uz nie psy )

7.3.2019 08:47
GAELLE

XXX.XXX.55.67

náš pes měl rád lidi i děti, pohladit a dát piškotek mohl každý. Když někdo zvonil vyřítil se se štěkotem ale když viděl že je to návštěva tak byl v pohodě. Na ulici byl problém se fenami, psy, štěňaty. To jsme museli hlídat my. Těžko říct zda by kousnul ale hrůzu pouštěl. Možná to byl jen strach, těžko říct....................

7.3.2019 08:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

L(phi) napsal(a):
Kopa ludi proste nevie ako sa voci psom spravat, raz za cas sa nejaky hladkac objavi, napriklad moj pes sa musi takmer denne predierat davom ludi ktori sa vyvalia z MHD na konecnej a idu nam oproti. Denne stretavky s desiatkami psov rozneho stupna nevychovanosti. To ked pes nema cudzich ludi rad a nechce byt v ich blizkosti, alebo nema cudzich psov rad, je to neprijemne cely zivot.

No, tak já jsem z vesnice a tady mi to nevadí. Do města taky jezdíme, v narvaném vlaku, i v MHD - ale to jsou pro nás výlety, není to denně. Se psem můžu v klidu projít po Václaváku - jemu nevadí lidi, jakože by mu vadilo, že nás lidi míjí. Na to je zvyklý, vadí mu kontakt od lidí, doteky. Psy taky nemá rád, ale je naučený je ignorovat.

Edit.: ale asi to mám i jednodušší v tom, že je to bull pes s náhubkem - a toho si jen tak někdo pohladit nejde. Občas narazím na někoho, kdo je z něho nadšený a chce ho hladit - ale to je někdo, kdo se nebojí a kdo většinou sám bulla má. A ve většině takových případů vidím i na psovi, že má radost a pohladit se od takového člověka nechá rád. Takže to není tak, že by nesnášel lidi, spíš si je vybírá.

7.3.2019 08:54

L(phi) napsal(a):

Dřív se doporučovalo chodit se psem do všech situací, i do davů. To, že se vyvalí spousta lidí z MHD a jdou proti, nebo souběžně, by nemělo vyrovnanému psovi vadit, byť ostrému. Stejná situace v nacpaném voze MHD, vlaku, nebo jenom na nástupním ostrůvku. Určitě kvůli tomu není nutné mít mazlíka milujícího všechny lidi.

7.3.2019 11:10

EliškaBK napsal(a):
Vybírejte dobrou CHS.

"Zkušenosti známých, kteří chodili s BŠO na cvičák jsou akorát, že jejich pes byl vždycky za otloukánka."

tomuhle nerozumim - coze se na tom cvicaku s temi psy delo?

7.3.2019 11:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

K těm cvičákům - všobecně. Podle mě prostě nejde říct, že se nějaké plemeno obecně nehodí na cvičák - v dnešní době je hodně cvičáků, každý zaměřený na něco jiného (sportovka, provozní poslušnost, socializace atd...), každý má možnost si vybrat na jaký cvičák bude se psem chodit a co tam bude dělat - nemusí slepě dělat to, co mu řekne výcvikář. Může se tam klidně se psem jen procházet a nedělat nic.

Pokud někdo někomu ze psa na cvičáku udělal "otloukánka" - i když taky nevím, jak přesně je to myšleno - tak je to chyba majitelů - na každého psa funguje něco jiného, některý přístup bude na jednoho psa fungovat skvěle, ale druhého to zkazí. Ale to je vždycky na majiteli - pokud se mi něco na cvičáku nelíbí, tak to prostě nebudu dělat.

Edit.: zrovna nedávno jsme cvičili odložení za chůze a někdo z přítomných pronesl, že mi pes lehá strašně pomalu, že by bylo dobré, kdybych ho dala na šňůru, on šel za ním a cuknul mi s ním. Ne, děkuji. Nechci aby mi kdokoli cukal se psem.

7.3.2019 14:46
baico

XXX.XXX.44.163

MacaŠevčíková napsal(a):
pridu ddoverihodnejsie)

Mam už 3. BŠO a žádný z nich nebyl bazlivy. Všichni pohodaci, kteří cvičí. Nikdy to nebudou razantní obranari jako NO, ale rozumný figurant si s nimi dokáže poradit. Ale, co je jejich parketou, to jsou stopy.
Jinak k tomu hlídání, moji dva certifikovani canisterapeuti už 2x vyhnali zloděje od nás ze dvora. Takže i belous umí dobře hlídat. Jen je důležité pečlivě vybírat chovatele a pak i jednotlive štěně z vrhu.
Také je potřeba počítat s tím, že je to pozdní plemeno, které dospívá až kolem 3. roku. Ale pracovat se s belousi dá, jen to chce víc času a trpělivosti. Podívejte se do odkazů níže.

http://ubilychveverek.websnadno.cz/CIB-CH-Faraon-White-Ancilias.html
http://ubilychveverek.websnadno.cz/RIP-Baico-Ancilia.html
Nejmladší Trew má složené základní zkoušky, ZOP, ZZO a BH a snad mu brzy přibudou i nějaké dospelacke.

7.3.2019 15:26
Deny123

XXX.XXX.186.214

baico napsal(a):
Mam už 3. BŠO a žádný z nich nebyl bazlivy. Všichni pohodaci, kteří cvičí. Nikdy to nebudou razantní obranari jako NO, ale rozumný figurant si s nimi dokáže poradit. Ale, co je jejich parketou, to jsou stopy.
Jinak k tomu hlídání, moji dva certifikovani canisterapeuti už 2x vyhnali zloděje od nás ze dvora. Takže i belous umí dobře hlídat. Jen je důležité pečlivě vybírat chovatele a pak i jednotlive štěně z vrhu.
Také je potřeba počítat s tím, že je to pozdní plemeno, které dospívá až kolem 3. roku. Ale pracovat se s belousi dá, jen to chce víc času a trpělivosti. Podívejte se do odkazů níže.

http://ubilychveverek.websnadno.cz/CIB-CH-Faraon-White-Ancilias.html
http://ubilychveverek.websnadno.cz/RIP-Baico-Ancilia.html
Nejmladší Trew má složené základní zkoušky, ZOP, ZZO a BH a snad mu brzy přibudou i nějaké dospelacke.

Ďakujem. Psíci v odkazoch vyzerajú nadejne a krasne!
ako ste spomenula v komente mate skusenosti s tymito psami. Máte nejaké tipy pre toto plemeno?(puberta,vychova-nieco špecificke pre toto plemeno)Všetci traja vaši psíci boli predpokladám muži.Mate nejaku skusenost aj s babami?(ja osobne chcem chlapa len ma to zaujíma .) Neboli počas puberty prehnane dominantný alebo také normálne ako u každého psa že si postaví hlavu ale nic extrémne-kedže dospieva až v 3.roku života. Viem podla štenata usudit či bude v dospelosti take a take alebo to je cele na nahode?-nejake tipy ,ešte som rozmyslala nad chodskym psom ale pride mi taky menší a čo som čitala tak moc nestráži-takže keby nahodou ani ten BŠO nestrážil tak aspon svojou velkostou zastraší. a mate dobru skusenost s nejakou CHS?

MacaŠevčíková

7.3.2019 16:17
MacaŠevčíková

XXX.XXX.186.214

a ešte nie su citlivý na žalud.problemy?

7.3.2019 17:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Peta..Kubi a MacaŠevčikova

proč píšete pod dvěma jmény za jednu osobu? . Jako ne že by mi to vadilo, jen mě fakt zajímá, co k tomu člověka vede

7.3.2019 17:41
baico

XXX.XXX.44.163

Deny123 napsal(a):
Ďakujem. Psíci v odkazoch vyzerajú nadejne a krasne!
ako ste spomenula v komente mate skusenosti s tymito psami. Máte nejaké tipy pre toto plemeno?(puberta,vychova-nieco špecificke pre toto plemeno)Všetci traja vaši psíci boli predpokladám muži.Mate nejaku skusenost aj s babami?(ja osobne chcem chlapa len ma to zaujíma .) Neboli počas puberty prehnane dominantný alebo také normálne ako u každého psa že si postaví hlavu ale nic extrémne-kedže dospieva až v 3.roku života. Viem podla štenata usudit či bude v dospelosti take a take alebo to je cele na nahode?-nejake tipy ,ešte som rozmyslala nad chodskym psom ale pride mi taky menší a čo som čitala tak moc nestráži-takže keby nahodou ani ten BŠO nestrážil tak aspon svojou velkostou zastraší. a mate dobru skusenost s nejakou CHS?

Mám všechny 3 že stejné Chs Ancilias, zkušenosti mám jen se samci. Rozdíly mezi štěňaty ve vrhu vám nejlépe popíše chovatel.
S citlivým trávením jsem se taky ještě nepotkala.
Je to pes jako každý jiný, jen je třeba při výchově zapojit zdravý selský rozum.

MacaŠevčíková

7.3.2019 21:28
MacaŠevčíková

XXX.XXX.186.214

marcelaamax napsal(a):
Peta..Kubi a MacaŠevčikova

proč píšete pod dvěma jmény za jednu osobu? . Jako ne že by mi to vadilo, jen mě fakt zajímá, co k tomu člověka vede

no..maca(marcela) je moje meno ale kedže sa debata minule velmi rozbehla okolo HW a NO-a mne prišlo blbé sa pytat na BŠO(to je ako keby som tam teraz napisala-a čo si myslite o BŠO?-a tí ľudia vám chceli pomoct a rozpísali sa vam tam o HW a NO-dali vam super info o plemenach a chceli vám pomoct a zrazu im poviete že uvažujete aj nad týmto plemenom ked ste ho doteraz vobec nespominali) ked vsetci tam diskutovali o iných psoch( a počula som že veľa majitelov NO zavrhuje tieto psiky(pretože to nie su az take prac.typy ako NO a vela ludi si mysli že je to NO v bielom kožuchu) a tak som aj na nadpis napísala Biely švajčiarsky ovčiak lebo som dúfala že tu budu ludia so skusenostmi prave s tymto plemenom a ludia čo ich nemusia sa tejto diskusii vyhnu.

7.3.2019 22:25
TyVed

XXX.XXX.1.19

marcelaamax napsal(a):

Já z osobní zkušenosti můžu říct, že ostrej pes je pro lidi prostě zlej a nebo někdy dokonce nevychovanej pes - protože přece jaký si to uděláš, takový to máš . A je úplně jedno, jestli je to vořech nebo jestli je to nějaké plemeno a jaké to plemeno má být - u nás na vesnici je ostrej pes prostě něco "špatnýho". Protože psi se tady rozlišují na "hodní" a "zlí". Přičemž ti "zlí" jsou tak nějak nežádaní.

Není to na vesnici divné? U nás je standard štěkající vlčák za plotem, jen nějaký mladý pár má zcela netypicky nějakého bull psa, nevím přesně jakého, ovšem poslušného a socializovaného, prostě na místní poměry podivíni

7.3.2019 22:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

MacaŠevčíková napsal(a):
no..maca(marcela) je moje meno ale kedže sa debata minule velmi rozbehla okolo HW a NO-a mne prišlo blbé sa pytat na BŠO(to je ako keby som tam teraz napisala-a čo si myslite o BŠO?-a tí ľudia vám chceli pomoct a rozpísali sa vam tam o HW a NO-dali vam super info o plemenach a chceli vám pomoct a zrazu im poviete že uvažujete aj nad týmto plemenom ked ste ho doteraz vobec nespominali) ked vsetci tam diskutovali o iných psoch( a počula som že veľa majitelov NO zavrhuje tieto psiky(pretože to nie su az take prac.typy ako NO a vela ludi si mysli že je to NO v bielom kožuchu) a tak som aj na nadpis napísala Biely švajčiarsky ovčiak lebo som dúfala že tu budu ludia so skusenostmi prave s tymto plemenom a ludia čo ich nemusia sa tejto diskusii vyhnu.

Jo v pohodě, mě to jen zajímalo :-) . A k jakému plemeni se tedy po těchto diskuzích přikláníte?

7.3.2019 22:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

TyVed napsal(a):
Není to na vesnici divné? U nás je standard štěkající vlčák za plotem, jen nějaký mladý pár má zcela netypicky nějakého bull psa, nevím přesně jakého, ovšem poslušného a socializovaného, prostě na místní poměry podivíni

No u nás to tak fakt je. Je pravda, že ve většině případů jsou tam takoví ti typičtí vesničtí vořešy. Pak jsou tam hodně labradoři, je tam BSP, hodně loveckých psů, malá společenská plemena, NO jsou tam taky, byli tam i KAO, všechno možný. A pokud je ten pes ostrý na lidi, tak je to pro ně fakt "špatnej" pes. Když se tam někdy stalo, že někdo k někomu vlezl - soused, známý - což je tam běžné - a pes ho kousnul, tak pes byl automaticky "haj*l zlej" a dlouho se o něm pak povídalo, že ho nezvládli, že pes si nesmí dovolit kousnout nikdy a takový ty kecy... A zažila jsem si to osobně a co si budeme povídat, nic příjemného to není. A ty pohledy lidi, když pak jdete venku se psem. Jinak jako psi tam poslušní a socializovaní nejsou, většina ne. Ale pro ně je ten základ, že je pes hodnej na lidi, nebo jak to říct. I o těch KAO tam lidi tvrdí, že jsou to bestie nevychovaný.

Jinak teda tam u nás - tím myslím rodnou vesnici, kde už nebydlím. Teď od října bydlím v jiné vesnici, tady ještě pořádně nevím jak to chodí . Krom toho, že když jdu s dospělým psem tak se mi většina lidí vyhýbá. A to má košík. Nebo právě možná proto, že má košík. A když jsem dneska šla za barák se psema a s udičkou a střapečkem tak na mě starší paní ob barák koukala dost vyděšeně. To samé když mi pes tahal peška na stromě a pár důchodců šel okolo, ti se zastavili a bohužel jsem nerozuměla, co říkali, ale moc se netvářili. Jeden pán se mě ptal, jakto, že mu je divné, že když jde ráno okolo tak že nejsou u plotu, když jsem mu řekla, že jsou doma tak valil oči. No, asi jsem tu taky za podivína.

Jo a pak soused, když jsme se nějak bavili o psech - jeli jsme zrovna na trénink a tak jsem mu říkala, že se věnujeme bull sportů, běháme coursing, cvičíme. Tak taky koukal divně a pak se zeptal, co to je, že to nezná. A to má fenu AST, ale teda vychovanou. Se štěnětem už i seznámenou, se starším psem jsme se zatím nepotkali.

MacaŠevčíková

8.3.2019 13:33
MacaŠevčíková

XXX.XXX.186.214

marcelaamax napsal(a):
Jo v pohodě, mě to jen zajímalo :-) . A k jakému plemeni se tedy po těchto diskuzích přikláníte?

Pôjdem sa pozrieť na nejake výstavy BŠO opytam sa majitelov atď. a ak sa mi potom budu stale pačiť asi pojdem do neho .Je to troška risk ale kedže je ten HW tažko motivovatelny a nie je taky zapaleny do cvičenia tak sa len rozhodujem medzi NO a BŠO a kedže BŠO je zdravšie plemeno tak asi pojdem do neho.Budem sa znažiť ho dobre socializovat aj brat do MHD,deti,námestia atď.a snáď sa vyhneme tej bojazlivosti.

8.3.2019 13:52

HW tažko motivovatelny a nie je taky zapaleny do cvičenia
teda s prominutím
a já s hovíkem na cvičák chodila......

jinak, když BŠO, tak co belgičtí ovčáci tervueren či groenendael?

8.3.2019 13:56
TyVed

XXX.XXX.56.4

HW tažko motivovatelny a nie je taky zapaleny do cvičenia
teda s prominutím
a já s hovíkem na cvičák chodila......

jinak, když BŠO, tak co belgičtí ovčáci tervueren či groenendael?

A to nejsou takový éra jako BOM? Já myslel, že jen jinak vypadají, ale že povaha bude podobná...

8.3.2019 14:00

TyVed napsal(a):
A to nejsou takový éra jako BOM? Já myslel, že jen jinak vypadají, ale že povaha bude podobná...

nejsou
taková éra jako BOM není snad už nikdo.....

8.3.2019 14:02
TyVed

XXX.XXX.56.4

nejsou
taková éra jako BOM není snad už nikdo.....

8.3.2019 14:07

editnout už mi nejde, tak jen upřesním, že belgické ovčáky zmiňuji protože zadavatelka dává velký důraz na ten výcvik, připadá mi že větší, než ze začátku.....a když teda ti hovíci nejsou tak zapálení

Přidejte reakci

Přidat smajlík