Luciee1

XXX.XXX.248.40
Dobrý den chtěla jsem se zeptat kterého pejska by jste si spíš vybrali a proč? Zkušenosti máme takže s výchovou by problém nebyl. Máme velikou zahradu a krásné místa na procházky. Taky máme 11-ti letou fenku labradora, je bezkonfliktní. Předem děkuji za odpovědi.
Luciee1
napsal(a):
Dobrý den chtěla jsem se zeptat kterého pejska by jste si spíš vybrali a proč? Zkušenosti máme takže s výchovou by problém nebyl. Máme velikou zahradu a krásné místa na procházky. Taky máme 11-ti letou fenku labradora, je bezkonfliktní. Předem děkuji za odpovědi.
Já NO - inteligentní, tvárný, univerzální
Uživatel s deaktivovaným účtem

Luciee1
napsal(a):
....NO......pes na všechno a do jakéhokoli počasí......navíc krásný pes ideální velikosti a váhy.......

lupus4
napsal(a):
mno NO, pokud to nebude "hrbáček a šmajda ala Rex"
Rex teď běží na Primě a žádný z jeho představitelů šmajda není. To přišlo až později, ne?

lupus4
napsal(a):
mno NO, pokud to nebude "hrbáček a šmajda ala Rex"
...tak já vždy šla po NO vlkošedých......no a u nás jeden NO ala REX je, ale hrbáček a šmajda skutečně není..........

Jednoznačně NO.
Já teda asi jako jediná AST . Ale moc jste toho nenapsali, co všechno se psem chcete dělat, jaký by měl ten pes být, co od něho očekáváte. Takhle vám akorát tak každý může napsat, jaké plemeno by si vybral on osobně. Ale nemůže říct, které plemeno by se hodilo spíš k vám - a ta dvě plemeno jsou každé úplně jiné. Pokud chcete psa "jen" na zahradu a procházky - tak pak jsem taky pro NO. Navíc AST se nehodí celoročně ven, a pokud by měl být s tou 11ti letou fenou sám, tak to si taky nedokážu představit - většina AST si hraje dost tvrdě a jsou neúnavní, nicméně i štěně NO bude aktivní a třeba je budete muset oddělovat - ale na to se tu neptáte.

marcelaamax
napsal(a):
Já teda asi jako jediná AST . Ale moc jste toho nenapsali, co všechno se psem chcete dělat, jaký by měl ten pes být, co od něho očekáváte. Takhle vám akorát tak každý může napsat, jaké plemeno by si vybral on osobně. Ale nemůže říct, které plemeno by se hodilo spíš k vám - a ta dvě plemeno jsou každé úplně jiné. Pokud chcete psa "jen" na zahradu a procházky - tak pak jsem taky pro NO. Navíc AST se nehodí celoročně ven, a pokud by měl být s tou 11ti letou fenou sám, tak to si taky nedokážu představit - většina AST si hraje dost tvrdě a jsou neúnavní, nicméně i štěně NO bude aktivní a třeba je budete muset oddělovat - ale na to se tu neptáte.
Nenapadá mě nic, kromě tahových silových disciplín, co by nemohl dělat NO nebo pro co by měl AST lepší vlohy.
A jako bonus pro NO hraje nesmiřitelnost a nesnášenlivost AST k jedincům stejného pohlaví.
napsal(a):
Nenapadá mě nic, kromě tahových silových disciplín, co by nemohl dělat NO nebo pro co by měl AST lepší vlohy.
A jako bonus pro NO hraje nesmiřitelnost a nesnášenlivost AST k jedincům stejného pohlaví.
Myslím, že zadavatelka psala, že mají fenu a chtějí psa, tam by neměl mít problém ani AST...
Z mého osobního pohledu je pro mě AST lepší celkově, povahou. A tím, jak dělá všechno na 100 %. Nedokážu to úplně popsat, ale povaha NO mi úplně nevyhovuje,nelíbí se mi ani vzhledově, nepořídila bych si ho. Bullové jsou pro mě srdcovka.
Ale to je jen můj názor, rozhodně nechci AST doporučovat, už vůbec ne do podmínek, kde vím jen to, že mají velkou zahradu a chtějí chodit na procházky...
Edit.: já se pohybuji hodně mezi bull psy a úplně jsem jim propadla, jsem z těch psů nadšená. Uvědomuji si všechna jejich negativa, a i přes to jsou to pro mě ti praví psi. Stejně tak to má někdo s NO..
Luciee1

XXX.XXX.248.40
Tak co se týče jeho povahy tak bychom si představovali, aby byl trpělivý vůči dětem. Aby nemusel řešit každé zatáhnutí ohnaním se po dítěti. Aby to byl společensky chytrý pejsek. Taky, aby nám dal vědět když se někdo bude pohybovat kolem domu. Samozřejmě by neměl stereotyp jen zahrada a procházky. Jsme akční rodinka takže bychom ho brali všude kde to bude možné. Už od štěněte se ho budeme snažit plně socializovat, aby pak s ničím nenastal problém. Co se tyče naší fenky tak o tu obavy až tak nemáme. Chci tím říct to, že fenka nevyhledává konflikty, ale taky si umí sjednat pořádek.
Luciee1
napsal(a):
Tak co se týče jeho povahy tak bychom si představovali, aby byl trpělivý vůči dětem. Aby nemusel řešit každé zatáhnutí ohnaním se po dítěti. Aby to byl společensky chytrý pejsek. Taky, aby nám dal vědět když se někdo bude pohybovat kolem domu. Samozřejmě by neměl stereotyp jen zahrada a procházky. Jsme akční rodinka takže bychom ho brali všude kde to bude možné. Už od štěněte se ho budeme snažit plně socializovat, aby pak s ničím nenastal problém. Co se tyče naší fenky tak o tu obavy až tak nemáme. Chci tím říct to, že fenka nevyhledává konflikty, ale taky si umí sjednat pořádek.
No většina z toho co píšete je spíš otázka výchovy než povahy plemene.
Jen nevím co si představit pod "společensky chytrý"?
Spíš jinak - proč se rozhodujete mezi těmito dvěma plemeny? Co se vám na každém z nich konkrétně líbí a nelíbí?
Já to napíšu sama za sebe jak bych to měla já - jako psa na zahradu, procházky a na rodinné výlety bych si AST osobně nepořídila. Pořídila bych si ho na cvičení a sporty - ne jenom nutně bull sporty, ale běhání, koloběžka, kolo, výšlapy atd... Ale to bych musela být fakt akční člověk, který opravdu téměř veškerý volný čas tráví nějakým takovým sportem - pokud bych se nechtěla věnovat ani těm bull sportům, ani výcviku. AST ani povahou, ani typem srsti není vhodný pes na umístění venku.
Jenže já osobně bych si do tohoto režimu nepořídila ani NO , toho bych si pořídila kdybych se fakt chtěla věnovat sportovce.
Ne já vím, asi je to přehnané, ale mě by bylo líto mít NO a necvičit s ním .
Ještě, že mám tu srdcovku a nemusím řešit výběr plemene, měla bych to asi těžký
Co se tyče naší fenky tak o tu obavy až tak nemáme. Chci tím říct to, že fenka nevyhledává konflikty, ale taky si umí sjednat pořádek.
I tak je třeba si uvědomit, že je starší to fena a nenechat štěně fenu otravovat... Fena už bude chtít svůj klid, zatímco štěně bude pořád naladěné na hru. Já když jsem si k 11ti letému zlaťákovi pořídila xAST štěně, tak jsem je musela oddělovat, protože štěně bylo fakt hodně temperamentní a "tvrdé" a starý pes na sobě nedal nic znát, taky by si hrál pořád, nepřestal by - a pak by byl totálně vyřízený...
Marcelaamax, jak už jsem zde někde psala. U nás už nejsou takové podmínky jak bývali není kam chodit na stopy a dělat obrany .Jsem už stará na NO a také snachy se vlčáků bojí. Jinak já na rozdíl od vás bych mohla mít asi všechny psy. A tak mně prošla bocka u nás jsem pejskař hlavně já.
Luciee1

XXX.XXX.248.40
AST - Líbí se mi jejich povaha a hodněkrát jsem četla právě to že jim děti nevadí, když se po nich válí a tak dále. Samozřejmě bych psa s dítětem samotné nenechala. Hodně lidi má z těchto psu “strach” což by se nám pravé i hodilo. Čeho se naopak bojím je to, že i kdybych se snažila stěně odmala seznamovat s jinými psy tak by je třeba pak neměl stejně rád. Taky jezdím na koni takže bych si přála mít taky společníka ke koním. Ale jak se bude třeba v dospělosti chovat? Jinak co se tyče toho že nemůže být celoročně venku to vím a počítám s tím. Byl by u nás doma.
NO- jsme dříve měli. Byl hodně hiperaktivní a při sebemenším pohlazení, které nečekal tak se ohnal. Neřekla bych, že byl nevycvičený ba naopak. Byl chytrý a při sebemenší příležitosti se pouštěl do něčeho, co bych mu jen tak nedovolila. Takže se bojím že by další NO mohl být takový případ. Jak si pročítám různé diskuze tak je to docela časté.
Ještě jsem se chtěla zeptat jaký máte názor na Hovawarta?
Luciee1
napsal(a):
AST - Líbí se mi jejich povaha a hodněkrát jsem četla právě to že jim děti nevadí, když se po nich válí a tak dále. Samozřejmě bych psa s dítětem samotné nenechala. Hodně lidi má z těchto psu “strach” což by se nám pravé i hodilo. Čeho se naopak bojím je to, že i kdybych se snažila stěně odmala seznamovat s jinými psy tak by je třeba pak neměl stejně rád. Taky jezdím na koni takže bych si přála mít taky společníka ke koním. Ale jak se bude třeba v dospělosti chovat? Jinak co se tyče toho že nemůže být celoročně venku to vím a počítám s tím. Byl by u nás doma.
NO- jsme dříve měli. Byl hodně hiperaktivní a při sebemenším pohlazení, které nečekal tak se ohnal. Neřekla bych, že byl nevycvičený ba naopak. Byl chytrý a při sebemenší příležitosti se pouštěl do něčeho, co bych mu jen tak nedovolila. Takže se bojím že by další NO mohl být takový případ. Jak si pročítám různé diskuze tak je to docela časté.
Ještě jsem se chtěla zeptat jaký máte názor na Hovawarta?
K AST - ano jsou známí tím, že si nechají od dětí líbit všechno - ale samozřejmě bych dítě nenechávala se po psovi válet a tak. A co se vztahu k ostatním psům týče - většina z nich opravdu jedince stejného pohlaví ráda nemá, ať socializujete jak socializujete. Dá se ale jako každý jiný pes naučit venku psy ignorovat. No a pak taky počítat s tím, že někde kde se pohybuje víc psů tak že můj pes bude mít košík, i když bude na vodítku - protože nikdy nevím, kdy se k nám přiblíží pes "onjehodnejonsijenhraje". Na koně si zvykne, když ho budete učit odmala, já bych se spíš trochu bála při vyjížďkách loveckého pudu, aby pes nezačal zdrhat za zvěří.
A Jinak ovčáků znám hodně - a ani jeden z nich se po lidech neohání. Píšete, že byl cvičený - ale ono taky záleží jak, třeba měl důvod se po lidech ohánět. Ale rozhodně "ohánění se" není nějaký rys pro plemeno NO. A podle jednoho jedince nelze soudit plemeno jako celek.
Jinak bych vám doporučila - jeďte se podívat na nějakou akci obou plemen, popovídejte si s majiteli, s chovateli. Navštivte chovatelské stanice...
Hovawart se zrovna řeší "vedle" v diskuzi "výběr plemene".
Edit.: - když se nemůžete rozhodnout pro konkrétní plemeno - co si vzít křížence z útulku? Buď štěně, kde teda vám nikdo nezaručí co z toho vyroste a nebo už třeba ročního pejska, kde už budete vidět i povahu. Ale samozřejmě chápu, že třeba k dětem nechcete...
A ještě jeden edit.: - jako "nevýhodu" NO píšete, že byl hyperaktivní - většina AST co znám je ještě víc aktivní než NO. A k tomu je to teriér a má svoji hlavu..
Luciee1

XXX.XXX.248.40
Děkuji všem za odpovědi. Tak nakonec se rozhodumeme mezi 3 a to NO, AST nebo HW. Určitě se na ně zajedeme podívat abychom zjistili co možná nejvíce věcí. Kdyby jste ještě k nim něco měli budu jen ráda😊.

a podle čeho se vlastně rozhodujete? co je vaše kritérium? NO, AST a HW jsou opravdu hodně odlišná plemena...
Luciee1

XXX.XXX.248.40
napsal(a):
a podle čeho se vlastně rozhodujete? co je vaše kritérium? NO, AST a HW jsou opravdu hodně odlišná plemena...
Ano, o tom, že jsou odlišná vím. Teď z nich budu vybírat co nejdůkladněji aby byl co nejvíce podle našich představ. A to hodný k dětem, hlídač (aby nevítal každého kdo se jen přiblíží k plotu), společník na dlouhé výlety. Určitě budeme zaměstnávat i různými povelami. Takže aby byl učenlivý. Taky vím, že je to hodně o výchově. Čím víc si spolu sednem povahově tím líp.

AST nehlídá to je pes vítací.
Luciee1
napsal(a):
Ano, o tom, že jsou odlišná vím. Teď z nich budu vybírat co nejdůkladněji aby byl co nejvíce podle našich představ. A to hodný k dětem, hlídač (aby nevítal každého kdo se jen přiblíží k plotu), společník na dlouhé výlety. Určitě budeme zaměstnávat i různými povelami. Takže aby byl učenlivý. Taky vím, že je to hodně o výchově. Čím víc si spolu sednem povahově tím líp.
Tak AST můžete vyřadit, hlídač to není. Jinak asi neznám plemeno, které by nebylo vhodné k dětem. Dlouhé výlety taky zvládne každý zdravý pes. Ucenlivi jsou všichni psi, jen každý trochu jinak. To co píšete je spíš takové hodně obecné.

Luciee1
napsal(a):
Proč v tom výběru plemen vidím pr.ůser?
Luciee1

XXX.XXX.248.40
napsal(a):
Proč v tom výběru plemen vidím pr.ůser?
Proč by měl být? Jen se snažíme najít parťáka podle našich představ. Když je ta možnost diskuzí tak ji využiju. Nemyslím si, že když se dobře rozhodném tak nějaký průser nastane.
Luciee1

XXX.XXX.248.40
Nebo mi taky můžete napsat, které by se podle našich požadavků k nám hodilo. Asi žádné nebude úplně přesný ale aspoň z větší části.
Luciee1

XXX.XXX.248.40
marcelaamax
napsal(a):
A nějakého klidnějšího voriska z útulku byste nechtěli? :-)
Dlouho jsme uvažovali ale zbytek rodiny nechce. Já bych brala ale taky se bojím kvůli dětem. Takže proto hledáme nějakou konkrétní rasu.
Luciee1
napsal(a):
Co kdybyste zkusila Tamagoči?
K výběru svého životního partnera jste přistoupila se stejnou zodpovědností a důkladným porovnáváním pro a proti? Nebo přeskočila jiskra a bylo to?
Je těžké vám něco doporučit, když i odchylky povah v rámci jednoho každého desítky let ustáleného plemene (což jsou ve vašem předběžném výběru všechna), mají obrovský rozptyl.
Pes se nevybírá tak, že si vytisknete standardy plemen a porovnáváte, ani vyptáváním na diskuzi - příklad: kdybyste poptávala briarda, napsala bych vám své zkušenosti, a moje známá cvičitelka by vám zase třeba napsala o svém psovi briardovi. K čemu by vám to ale bylo? Každý z těch psů měl diametrálně odlišnou povahu, projevy i temperament. Jak byste si mohla na základě toho vybrat a očekávat u štěněte splnění představ?

na druhou stranu začít těmi standardy přece není špatné. šance, že bude ast hlídat je stejně malá jako že člověk natrefí na ohaře bez loveckého pudu, nebo na bígla, který se perfektně naučí ke mně.

jak velké jsou vlastně ty děti?
proč labrador nevyhovuje?
Pokud chce hlídače, tak AST je z výběru vyřazen předem.
Záleží na tom, jaká je představa o tom hlídání - pokud stačí jen avizace vetřelce štěkáním, to asi splní v podstatě každý pes, i ten labrador. Na druhou stranu - pokud cizí člověk prochází normálně podél plotu a nedělá nic nestandardního, nepovažuji vůbec za chybu, že to pes nijak neřeší.
Je to těžký, no.
Luciee1

XXX.XXX.248.40
napsal(a):
jak velké jsou vlastně ty děti?
proč labrador nevyhovuje?
Děti 1,5 a 5. Labrador ne že nevyhovuje je úžasný k dětem klidně bych brala hned. Ale max. na někoho jednou štěkne a to je vše. Lidé z něj absolutně nemají respekt i když ho neznají. Takže spíš nějakého pejska, který bude vyvolávat respekt navenek a nikdo si jen tak netroufne k nám chodit když nikdo není třeba doma. I to se nám stalo a labrador by ho ještě nejraději provedl po celém domě.
Luciee1

XXX.XXX.248.40
saola
napsal(a):
Pokud chce hlídače, tak AST je z výběru vyřazen předem.
Záleží na tom, jaká je představa o tom hlídání - pokud stačí jen avizace vetřelce štěkáním, to asi splní v podstatě každý pes, i ten labrador. Na druhou stranu - pokud cizí člověk prochází normálně podél plotu a nedělá nic nestandardního, nepovažuji vůbec za chybu, že to pes nijak neřeší.
Je to těžký, no.
Děkuji, i takovým vyřazováním můžeme dojít k té pravé rase.😀
Luciee1
napsal(a):
Děkuji, i takovým vyřazováním můžeme dojít k té pravé rase.😀
Jojo, přesně jak bylo psáno výše - AST bude v tomhle podobný labradorovi, nezvané hosty přivítá a umazlí k smrti.
Mě ještě napadá třeba ještě špic - ti hlídají - i když snad tady napíše někdo, kdo s nimi má více zkušeností. Já jich znám pár a ti za plotem hlídají, ale nevím jak by reagovali, kdyby šel člověk dál.
Luciee1

XXX.XXX.248.40
marcelaamax
napsal(a):
Jojo, přesně jak bylo psáno výše - AST bude v tomhle podobný labradorovi, nezvané hosty přivítá a umazlí k smrti.
Mě ještě napadá třeba ještě špic - ti hlídají - i když snad tady napíše někdo, kdo s nimi má více zkušeností. Já jich znám pár a ti za plotem hlídají, ale nevím jak by reagovali, kdyby šel člověk dál.
Děkuji, kouknu na něj. No, ale co se týče ostatních členů rodiny tak za ně NO.