Dobrý den,
Mám Fenku Huskyho, a už od porodu mám pocit, že se z ní zblázním. Dnes je to 5 den.
Nechce nic žrát (granule, kuřecí maso, vývar, šunka, máčené granule...nic) Sem tam dokáže sníst pribiňáka nebo dětskou výživu (telecí maso s rýží mixované). Co se týče pití tak také nic moc, sem tam se napije vody.
Do toho má Fena velmi málo mléka, veterinář nám poradil, at tomu dáme čas, že se rozkojí.
Dnes jsem zkusila dát feně meltu s hroznovým cukrem jak sem se zde dočetla, tak uvidíme. Jsem z toho celého zoufalá. Do toho má fena šílený průjem, jen z ní stříká voda. Na veterině jsou už na mě nasraní protože tam volám pomalu každý den.
Cena je po císaři protože poslední štěně v ní bylo mrtvé, má nasazená antibiotika Amoksiklav.
vážně nevím co mám dělat. Potřebujeme se zbavit toho prujmu a aby začala žrát, štěňata párkrát za den přikrmím, ale celkově se toho bojím aby sem jim tím neublížila, dočetla sem se, že můžou dostat od špatného dokrmování zápal plic.
Žádám zkušené chovatele o radu, protože já už fakt nevím co s ní mám dělat.
jana130666
napsal(a):
Dobrý den,
Mám Fenku Huskyho, a už od porodu mám pocit, že se z ní zblázním. Dnes je to 5 den.
Nechce nic žrát (granule, kuřecí maso, vývar, šunka, máčené granule...nic) Sem tam dokáže sníst pribiňáka nebo dětskou výživu (telecí maso s rýží mixované). Co se týče pití tak také nic moc, sem tam se napije vody.
Do toho má Fena velmi málo mléka, veterinář nám poradil, at tomu dáme čas, že se rozkojí.
Dnes jsem zkusila dát feně meltu s hroznovým cukrem jak sem se zde dočetla, tak uvidíme. Jsem z toho celého zoufalá. Do toho má fena šílený průjem, jen z ní stříká voda. Na veterině jsou už na mě nasraní protože tam volám pomalu každý den.
Cena je po císaři protože poslední štěně v ní bylo mrtvé, má nasazená antibiotika Amoksiklav.
vážně nevím co mám dělat. Potřebujeme se zbavit toho prujmu a aby začala žrát, štěňata párkrát za den přikrmím, ale celkově se toho bojím aby sem jim tím neublížila, dočetla sem se, že můžou dostat od špatného dokrmování zápal plic.
Žádám zkušené chovatele o radu, protože já už fakt nevím co s ní mám dělat.
Asi bych to konzultovala i s jiným veterinářem, ale určitě by měl dát něco proti průjmu a probiotika, protože si těma ATB nejspíš i vybila střevní mikroflóru, a zkusila bych i pastu Reconvalescent (Aptus) nebo Calopet - to by ji mělo trochu zvednout.
Štěňata se nebojte dokrmovat kvalitním sušeným mlékem pro štěňata.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli fena nebude žrát, nerozkojí se. Štěňata rozhodně krmte, jestli o ně nechcete přijít. Nejsou zase tak malá, aby nebylo možné krmit je z lahve. Koupit se teď už dá celá sada na krmení.
Jinak fena o štěňata pečuje? Olizuje, masíruje bříška, čistí? Jestli nepečuje, musíte ji i v tom zastat, štěně se bez masírování bříška nevyprázdní.

Nevzdávejte to, dokrmování se nebojte. Nenechte štěňata zeslábnout, než se vám podaří sehnat kojnou - jestli se podaří. Nemůže vám někdo z rodiny, známých pomoci a aspoň v poledne štěňata dokrmit ? I když možná bude stačit nakrmit je ráno, po příchodu z práce a pak ještě večer, případně v noci. Měla by pít každé tři hodiny ( je to jako s miminem ). Pečlivě hlídejte teplotu mléka na dokrmování ( 38°C +- 0,5 st.) Nesmí mít první štěně horké a poslední studené - pak by hrozil katar.
Rekonvalescence po císaři pro zánět dělohy je zdlouhavá, ale jestli se feně nelepší průjem, zkuste změnit veterináře.
Dobrá zpráva je, že štěňata přibírají na váze. Zkuste zvážit před kojením a po kojení, abyste viděli kolik které od feny vypije.
jana130666
napsal(a):
Dobrý den, ano o štěnata se stará, olizuje je během krmení i po. nejdřív dáváme štěnata ke strukum a potom dokrmujeme, ale je to boj, moc dobře jim to z té lahvičky nejde :-(
jinak štěnata vážíme každý den a přibírají.
Doufam, ze ty stenata krmite tlapickama na zemi a NE briskem nahoru, jak je casto videt..
Pokud fena stenata olizuje, tak stenata namatlejte nejakym jidlem. Oblemcejte je konzervou, tvarohem, cimkoliv. Ona si je nejspis umyje..
Ale ten prujem je teda potreba radikalne resit.

Štěňata na nohách - to je dobrý postřeh! Štěňata si u pití šlapou - uvidíte, když je budete pozorovat u feny. Dělají to, aby fena spouštěla mléko, ale je to instinktivní a tak potřebují "šlapat" i u krmení z lahve.
Pozn. nemůžete dostat nemocenskou? Práce kolem štěňat je na plný úvazek a není od zaměstnavatele fér, že vám nedá dovolenou.
Na průjem doporučím toto:
https://www.zoofix.cz/domaci-lekarna/aptus-attapectin-30tbl-traveni/?gclid=CjwKCAiA_P3jBRAqEiwAZyWWaFBZ_Ba5Kw9SlrhiXZWaRDmF3rQvpUoYFCb1xcLH0cawxgTnCqz3dxoCTCYQAvD_BwE
Pomáhá to mému psovi, který měl úplně rozhašené zažívání z doby,kdy byl bezprizorní. Jakákoliv drobná změna v krmení mu způsobuje průjmy. Silné.I teď, po 4 letech diet. A po těchto pilulích se dá zase dohromady.
Přeji Vám i pejskům, aby všechno dobře dopadlo.