Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.3.2019 09:28
Mackys

XXX.XXX.20.155

Zdravím, nevíte jestli jde koupit velký prášek a rozpůlit ho na půl malému psovi?
Jako že bych ho použila na 2x.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.3.2019 09:45

No, teoreticky asi ano, ale vidím v tom dva problémy. Za prvé, ono to není tableta, ale spíš takový bujonek nebo magi. nemá to žádnou půlící rýhu nebo tak. To je menší problém:) Dá se od oka rozkrojit nožem a dá velká tableta rozdělit na dva malé psy, to samozřejmě.

Ale tím, že je to bujonek nebo magi bych se velice bála o to, jestli druhá rozbalená polovina vydrží počkat někde tři měsíce...

9.3.2019 12:22
impact

XXX.XXX.195.92

Nehledě na to, že ta tableta většinou drží mnohem dýl než tři měsíce a je zbytečný dávat další dávku tak brzy. Spíš se domluvte s někým na půl..

11.10.2022 11:57
miky1234567

XXX.XXX.16.216

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, teoreticky asi ano, ale vidím v tom dva problémy. Za prvé, ono to není tableta, ale spíš takový bujonek nebo magi. nemá to žádnou půlící rýhu nebo tak. To je menší problém:) Dá se od oka rozkrojit nožem a dá velká tableta rozdělit na dva malé psy, to samozřejmě.

Ale tím, že je to bujonek nebo magi bych se velice bála o to, jestli druhá rozbalená polovina vydrží počkat někde tři měsíce...

Dobrý den, mám tabletu 4,5 -10kg. Jak ji rozdělit mezi dva psy ? Jeden má 5,5kg a druhý 4kg? Asi čtvrt menšímu a zbytek většímu?

11.10.2022 12:24

miky1234567 napsal(a):
Dobrý den, mám tabletu 4,5 -10kg. Jak ji rozdělit mezi dva psy ? Jeden má 5,5kg a druhý 4kg? Asi čtvrt menšímu a zbytek většímu?

3 x 4 = 5,5 ?

11.10.2022 12:29

miky1234567 napsal(a):

Prostě tabletu rozdělte ve stejném poměru, jako jsou k sobě hmotnosti psů.
2 pětiny menšímu a 3 pětiny většímu.😉

11.10.2022 13:25

Výrobce sám uvádí, že tableta by se neměla pulit/dělit z důvodu, že účinná látka nemusí být rovnoměrně rozmístěna v tabletě. Vždyť to pro ty malé psy stojí pár korun, to je těžké koupit každému svoji malou? Vydrží navíc celou sezónu bez problémů, tak je to vlastně celoroční investice...

11.10.2022 21:25

Výrobce sám uvádí, že tableta by se neměla pulit/dělit z důvodu, že účinná látka nemusí být rovnoměrně rozmístěna v tabletě. Vždyť to pro ty malé psy stojí pár korun, to je těžké koupit každému svoji malou? Vydrží navíc celou sezónu bez problémů, tak je to vlastně celoroční investice...

Zvláštní. Účinná látka by měla být v tabletě rozmístěna rovnoměrně. Nepojišťuje se výrobce pro případ, že někdo dá "menší" polovinu a poddávkuje a rezistence?

11.10.2022 21:45
Terven

XXX.XXX.110.191

Zvláštní. Účinná látka by měla být v tabletě rozmístěna rovnoměrně. Nepojišťuje se výrobce pro případ, že někdo dá "menší" polovinu a poddávkuje a rezistence?

Nic zvláštního na tom není. Tablety, které jsou určeny k půlení, mají půlící rýhu. Pokud ji nemají, půlit by se neměly z vícero důvodů - jeden z nich je i ten, že nelze zaručit přesnou dávku léčiva v polovině tablety.

12.10.2022 03:44

Je to možné, že je to pouze pojistka pro výrobce.
Ale stojím si za tím, že i když je doba zlá, není to tak drahá položka aby člověk musel experimentovat a pak řešit že "to nefunguje" protože nedodrzel pokyny výrobce.

12.10.2022 10:20

Bravecto se nemá dělit. Je to na tom vidět.
Nevypadají jako paralen. Jedna tableta je hladká, jedna drsná...
Ale třeba Comfortis nemá v letáku, že se nemá dělit, je tam uvedená dávka pro kočky a tak jsme to kdysi udělali, že spočítat mg pro kočky... ale off label. Ale fungoval perfektně.
Možná že spot-on B. by šel přes stříkačku nadávkovat a bych se nebála, je to tekuté.

12.10.2022 14:30
impact

XXX.XXX.96.46

Dělím tablety naprosto běžně a žádné snížení účinků nepozoruji.

12.10.2022 16:30

Terven napsal(a):
Nic zvláštního na tom není. Tablety, které jsou určeny k půlení, mají půlící rýhu. Pokud ji nemají, půlit by se neměly z vícero důvodů - jeden z nich je i ten, že nelze zaručit přesnou dávku léčiva v polovině tablety.

Jenže protiblinkací tablety přestali vyrábět s dělícími rýhami. A mám je čtvrtit. Takže jednou dostane kocour menší, jindy větší kousek. Hlavně, že to zabírá.

12.10.2022 17:15
impact

XXX.XXX.96.46

Já bych ještě obecně k výrobě antiparazitik podotkla, že se nemíchá tableta, pipeta či pasta po jednom kousku - kde by teda měl být kompletní, navážený a různě rozložený soubor složek. Vyrábí se třeba 20 nebo 50 kg jedna šarže, kdy se do stroje v přesném pořadí sypou/lijí různé složky, ty se v přesně daných časech/délkách míchají, pak se vyrobí jednotlivé kousky, a z těch jde pak vzorek několika desítek kousků do zkoušek. Všechny kousky musí vyjít složením stejně a až pak se rozplňuje zbytek šarže a pouští do prodeje. Úplně si teda nemyslím, že by byla nějaká vysoká pravděpodobnost, že bude mít levá půlka přípravku jiné složení, než pravá..

12.10.2022 17:54
Terven

XXX.XXX.103.178

Jasný, to zní logicky. I přes to jsem to nerovnoměrný rozložení někde jako důvod četla.
Konkrétně u Bravecta by mi víc vadilo, že je to měkká žvýkací tableta. Takže pokud jí rozdělíte a dáte sežrat dvěma psům, tak asi OK. Ale schovávat tu druhou púlku v řádu měsíců...nevím nevím...

12.10.2022 18:17
impact

XXX.XXX.96.46

Terven napsal(a):
Jasný, to zní logicky. I přes to jsem to nerovnoměrný rozložení někde jako důvod četla.
Konkrétně u Bravecta by mi víc vadilo, že je to měkká žvýkací tableta. Takže pokud jí rozdělíte a dáte sežrat dvěma psům, tak asi OK. Ale schovávat tu druhou púlku v řádu měsíců...nevím nevím...

To nerovnoměrné rozložení může být klidně taková trochu urban legenda. Jednou to někdo plácnul a už se to jen kopíruje.

Každý finální výrobek má stejně nějaké váhové rozmezí od do a ve své podstatě každý může vážit jinak.

Ale několik měsíců bych to taky nenechala otevřené.

12.10.2022 18:59

proti dělení bravecta nic nemám, ale v tomto případě by mi vadilo, že nemůžu dělit na půl, protože jeden pes má víc než půlku hmotnosti síly té tablety.

to je na pytel.

12.10.2022 20:30
impact

XXX.XXX.96.46

proti dělení bravecta nic nemám, ale v tomto případě by mi vadilo, že nemůžu dělit na půl, protože jeden pes má víc než půlku hmotnosti síly té tablety.

to je na pytel.

Vážně se hraje na miligramy? Jakože když to dám úplně přesně napůl psům o váze 4,5 a 5,5kg, tak to nebude fungovat?

Sorry, ale to je naprosto zcestné.

Tak dám těžšímu psovi o drobek víc a lehčímu psovi o drobek méně a bude to fungovat na oba dva. Bude to fungovat i bez toho drobku. Vážně. Ta tableta na to má síly dost. 👌

Ale chápu. Pro veterináře je určitě lepší prodat dvě tablety do deseti kilo, jak jednu napůl. 😅

12.10.2022 20:37
fikovnice

XXX.XXX.133.14

Terven napsal(a):

Ano, je to takto. Nehomogenita účinné látky v některých typech tablet skutečně být může. Obzvláště se nesmí jakkoli dělit tablety s řízeným uvolňováním (dříve označované retardety, dnes SR, IR, MR, atd.).

12.10.2022 20:40
fikovnice

XXX.XXX.133.14

impact napsal(a):
To nerovnoměrné rozložení může být klidně taková trochu urban legenda. Jednou to někdo plácnul a už se to jen kopíruje.

Každý finální výrobek má stejně nějaké váhové rozmezí od do a ve své podstatě každý může vážit jinak.

Ale několik měsíců bych to taky nenechala otevřené.

Ne ne, není to urban legend. I když "klasické", obvykle bílé diskovité tablety, které mají jako vehikulum laktózu, dělit lze. Prostě dělit lze IR tablety (= immediate release); zkratka IR se ale obvykle na tyto typy tablet nepíše.

12.10.2022 20:41
fikovnice

XXX.XXX.133.14

V předminulém příspěvku se mi připletly do výčtu chybně právě ty IR tablety. Ty dělit lze.

12.10.2022 20:42
impact

XXX.XXX.96.46

fikovnice napsal(a):
Ne ne, není to urban legend. I když "klasické", obvykle bílé diskovité tablety, které mají jako vehikulum laktózu, dělit lze. Prostě dělit lze IR tablety (= immediate release); zkratka IR se ale obvykle na tyto typy tablet nepíše.

Mluvíme obě o Bravectu?

12.10.2022 20:46

impact napsal(a):
Vážně se hraje na miligramy? Jakože když to dám úplně přesně napůl psům o váze 4,5 a 5,5kg, tak to nebude fungovat?

Sorry, ale to je naprosto zcestné.

Tak dám těžšímu psovi o drobek víc a lehčímu psovi o drobek méně a bude to fungovat na oba dva. Bude to fungovat i bez toho drobku. Vážně. Ta tableta na to má síly dost. 👌

Ale chápu. Pro veterináře je určitě lepší prodat dvě tablety do deseti kilo, jak jednu napůl. 😅

na miligramy se nehraje, proto je to dávkování 4,5-10 kg.

to znamená, že pětikilový pes v půlce takové tablety už dostává tu vrchní nejmenší vyzkoušeně účinnou látku.

12.10.2022 20:51
impact

XXX.XXX.96.46

to znamená, že pětikilový pes v půlce takové tablety už dostává tu vrchní nejmenší vyzkoušeně účinnou látku.

A nic to nemění na tom, že účinná látka funguje ještě déle, než deklaruje výrobce.

12.10.2022 20:54

Čili to může a nemusí zafungovat, případně budovat rezistenci, chápu to správně?

12.10.2022 21:01

Čili to může a nemusí zafungovat, případně budovat rezistenci, chápu to správně?

přesně. asi to fungovat bude, ale... prostě už to bude poddávkovaný zvíře.

že bravecto obvykle působí déle, než je deklarováno v příbalové informaci, s tím nemá celkem co dělat. je prostě nějaká hranice, pod kterou už je koncentrace účinné látky v krvi nedostatečná pro požadovaný účinek. dávkování má samozřejmě nějakou rezervu, protože každé zvíře má taky trošku jinou schopnost to vstřebávat nebo metabolizovat, ale to fakt není důvod k tomu, aby to člověk v rámci nějakého "šetření" schválně dávkoval blbě.

13.10.2022 22:47
fikovnice

XXX.XXX.135.38

impact napsal(a):
Mluvíme obě o Bravectu?

Ne ne, já psala zcela obecně.

14.10.2022 05:59
impact

XXX.XXX.96.46

fikovnice napsal(a):
Ne ne, já psala zcela obecně.

Ale já obecně nepsala. Psala jsem o Bravectu.

14.10.2022 08:22
aluska

XXX.XXX.197.205

Možná dostanu čočku, ale já po dobu tří let úplně běžně kupovala to největší bravecto, rozdělila na 8 kousků a jednu dávku dostali pesani v březnu a druhou říjnu a fungovalo. Jsme z jižních Čech s největším výskytem klíšťat. Poslední 2 roky jsem Bravecto opustila a přešla na spot on, z důvodu, že mrchy po bravectu chcíply až když se přicucly, tím pádem v noci občas lezly i po mě, protože pesani spí se mnou. Spot on jsem chtěla zkusit, protože píšou, že by měl být i repelentní a asi je to pravda, co ho dostávají, žádný klíště po mě v noci nelezlo.

14.10.2022 09:49
fikovnice

XXX.XXX.133.55

impact napsal(a):
Ale já obecně nepsala. Psala jsem o Bravectu.

Já vím...
Já jsem reagovala nejdříve na "Kometu" a "Terven" a pak na Vás...ale měla jsem upřesnit, že píšu obecně o typech tablet.

14.10.2022 09:50
fikovnice

XXX.XXX.133.55

aluska napsal(a):
Možná dostanu čočku, ale já po dobu tří let úplně běžně kupovala to největší bravecto, rozdělila na 8 kousků a jednu dávku dostali pesani v březnu a druhou říjnu a fungovalo. Jsme z jižních Čech s největším výskytem klíšťat. Poslední 2 roky jsem Bravecto opustila a přešla na spot on, z důvodu, že mrchy po bravectu chcíply až když se přicucly, tím pádem v noci občas lezly i po mě, protože pesani spí se mnou. Spot on jsem chtěla zkusit, protože píšou, že by měl být i repelentní a asi je to pravda, co ho dostávají, žádný klíště po mě v noci nelezlo.

Btw, jak jste na tom kdo s klíšťaty? Dnes jsem Fidovi vytahovala napité klíště z opravdu povedeného místa - z "tváře", z místa, kde mu rostou vousy.

14.10.2022 09:59

fikovnice napsal(a):
Btw, jak jste na tom kdo s klíšťaty? Dnes jsem Fidovi vytahovala napité klíště z opravdu povedeného místa - z "tváře", z místa, kde mu rostou vousy.

U nás dobré, zpětně jsem ráda, že jsem se rozhodla štěně neošetřit, váhala jsem. Měl tři klíšťata v červenci, a od té doby nic.

14.10.2022 10:03
fikovnice

XXX.XXX.133.55

U nás dobré, zpětně jsem ráda, že jsem se rozhodla štěně neošetřit, váhala jsem. Měl tři klíšťata v červenci, a od té doby nic.

Já už teď Fida také nemám ošetřeného... Ale mrchy klíšťata se jaksi zmátořily...je to druhé nebo třetí zapité klíště během týdne.

14.10.2022 10:11

fikovnice napsal(a):
Já už teď Fida také nemám ošetřeného... Ale mrchy klíšťata se jaksi zmátořily...je to druhé nebo třetí zapité klíště během týdne.

Tady v noci často mrzne a přes den dost prší, tak už na to klíšťáci asi nemají nervy?

14.10.2022 10:17
fikovnice

XXX.XXX.133.55

Tady v noci často mrzne a přes den dost prší, tak už na to klíšťáci asi nemají nervy?

Tady je na ty hnusné potfory taky dost zima...jenže na chalupě moji minulí kocouři mívali klíšťáky třeba i v únoru - asi byli v dřevníku, kde se celkem drželo teplo.

14.10.2022 10:19
aluska

XXX.XXX.197.205

já dávám spot až do listopadu

14.10.2022 10:45
Terven

XXX.XXX.110.191

Mám neošetřený feny a teď na podzim, během září a října, měla každá jedno klíště. A to jsme fakt furt v přírodě, na louce, v lese.
To mi fakt nestojí za to dávat jim nějakej sajrajt.
Ono i během července srpna bych je spočítala na prstech. Nejhorší je duben, květen, červen...to jsem vždycky nalomená.

15.10.2022 12:14
fikovnice

XXX.XXX.133.89

Terven napsal(a):
Mám neošetřený feny a teď na podzim, během září a října, měla každá jedno klíště. A to jsme fakt furt v přírodě, na louce, v lese.
To mi fakt nestojí za to dávat jim nějakej sajrajt.
Ono i během července srpna bych je spočítala na prstech. Nejhorší je duben, květen, červen...to jsem vždycky nalomená.

Jo jo, v létě je jejich aktivita fakt nižší, to potvrzuji. Jaro bývá nejhorší.

17.10.2022 10:43
PájaKiarka

XXX.XXX.179.130

mně to nabídl přímo vet, ať vezmu tabletu pro větší psy a rozpůlím, tak teď nevím co si o tom myslet

17.10.2022 11:40
Caty

XXX.XXX.46.169

aluska napsal(a):

Já letos dala psovi poprvé Bravecto a musím říci, že pes sice neměl ani jedno klíště, zato já skoro tolik, kolik za předchozích 50 let dohromady. A opravdu si myslím, že to souvisí...

Přidejte reakci

Přidat smajlík