Aktivity pro psy a děti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.3.2019 20:27

Nemáte někdo nápady na společné hry psa a dítěte? Kromě klasické přetahované o hadr, házení míčku a schovávání a hledání pamlsků?
Dcera má 10 let, ráda si se štěniskem hraje, ale mně už docházejí nápady. Teď společně prolézají látkovým tunelem, dcera klade návnady, pes je hledá a "uklízí".

Nechci, aby v mé nepřítomnosti cvičila se psem povely, tam si chci ošéfovat správné provedení. Dospělý dozor zajištěn, jen to nemůžu být vždycky já.

9.3.2019 20:45
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Možná bych nechala dceři dávat i povely pod Vaším dozorem. Náš šestiletý syn pomáhal tatínkovi cvičit ohaře ve třech letech a teď spolu cvičí jagdteriéra. Na dítěti i psovi vidím krásnou spolupráci. Prostě ho pes hltá očima. Nevěřím tomu, že by dítě štěně zkazilo, naopak je paráda sledovat jak spolu pracují. Už zkouší prozatím doma umělou noru, vodí si ho na vodítku a při hře se oba vyblbnou do sytosti. Teď v dubnu se malý těší na svod. Jsem ráda že psy má rád po nás.

9.3.2019 20:55

tetrivek napsal(a):
Možná bych nechala dceři dávat i povely pod Vaším dozorem. Náš šestiletý syn pomáhal tatínkovi cvičit ohaře ve třech letech a teď spolu cvičí jagdteriéra. Na dítěti i psovi vidím krásnou spolupráci. Prostě ho pes hltá očima. Nevěřím tomu, že by dítě štěně zkazilo, naopak je paráda sledovat jak spolu pracují. Už zkouší prozatím doma umělou noru, vodí si ho na vodítku a při hře se oba vyblbnou do sytosti. Teď v dubnu se malý těší na svod. Jsem ráda že psy má rád po nás.

Pod mým dohledem ano, ale já je potřebuju zabavit i když u toho nejsem, navíc si chtějí spolu taky zablbnout. Tak hledám inspiraci.

9.3.2019 22:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Píšete tunel, tak bych postavila nějaké srandaagility, které by mohli společně probíhat. Já si to tak dělala se psy taky. My tunel tedy neměli, na berňáka by musel být Pak ho cvičáková vedoucí sehnala, jenže malý a musela jsem naučit berňáka běhat okolo, ne do tunelu, aby ho neroškubnul. To bylo: Berunko, okolo musíš, ty jsi moc velký pejsek, ty by jsi tam nevlezl! Naštěstí byl strašně chytrý, takže po tomhle a ukázce jak to myslím, okamžitě pochopil a i když viděl samíka běhat tunelem, sám běhal hezky za ním

9.3.2019 22:46

Tak my máme tunel jako pozůstatek dětského hracího stanu, může to být cca 3 metry dlouhé a 50-55cm v průměru. Teď našel další využití.

11.3.2019 08:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak my máme tunel jako pozůstatek dětského hracího stanu, může to být cca 3 metry dlouhé a 50-55cm v průměru. Teď našel další využití.

Asi jak psala lesní žínka - udělejte nějaké další "překážky". Zatím ne nic, kde by vyloženě hodně skákal, ale třeba jednu skokovku mít můžete, s tím, že tam budete mít položenou jen nějakou tyčku, kousek nad zemí. Pak třeba slalom - to jde taky vyrobit z něčeho po domácku. A ještě mě napadá třeba hra na schovku - že pes někde počká, dítě se mu schová a pes ho hledá. Nebo já ještě dělám to, že vezmu tři květináče a pod jeden schovávám pamlsek a psi hledají, kde je. A v 10ti letech by mohla dcera třeba už i učit nějaké triky, ne? Jestli je šikovná a se psem jí to jde.

11.3.2019 09:36

Díky za nápady, s tím malým skokem už mě to taky napadlo, slalom nevím, jestli by pochopil. Pamlsky mu schovává do srolovaného nebo zmuchlaného ručníku, květináče zkusím, mohla by to sním hrát jako psí "skořápky", kdyby to před ním promíchávala.

11.3.2019 09:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Díky za nápady, s tím malým skokem už mě to taky napadlo, slalom nevím, jestli by pochopil. Pamlsky mu schovává do srolovaného nebo zmuchlaného ručníku, květináče zkusím, mohla by to sním hrát jako psí "skořápky", kdyby to před ním promíchávala.

Joo právě tak to taky dělám .

A nebo nějaké čuchací hry, to by bígla bavilo. Já to dělám tak, že na vatovou tyčinku nakapu 100% silici skořice nebo pomeranče, pak to dám do malé skleničky s dírou ve víčku. Psa si nechám na chodbě, nebo otočeného tak, aby neviděl, dám mu čuchnout stejného pachu a pošlu ho hledat. To samé děláme i venku...

11.3.2019 09:49

Noo, asi by ho to bavilo, ale nejsem si jistá, jestli mu dovedu vysvětlit, co od něj chci. Když hledá primárně ňamku, je to jasné hned.

11.3.2019 10:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Noo, asi by ho to bavilo, ale nejsem si jistá, jestli mu dovedu vysvětlit, co od něj chci. Když hledá primárně ňamku, je to jasné hned.

Jak na to poradí určitě někdo zkušenější. My to děláme jen doma, bez nějakých "pravidel". A učila jsem to prostě podle sebe - nejdřív jsem psovi dávala čuchnout ten pach a chválila za to, že o to projevoval zájem. Pak jsem to někam položila před psem - aby to viděl. Dala mu čuchnout, řekla "hledej" a když pes došel k tomu, tak pochvala a odměna. Postupně jsem začala schovávat tak, že už pes neviděl kam to dávám. A přidala jsem k tomu to, že když to najde tak si má sednout a má štěkat - což asi taky není dobře. Ale teda když jsem začínala učit tohle, tak už znal povel "hledej" - protože jsem mu už v minulosti takhle schovávala míček, pamlsky. A když ho vyšlu hledat tak to nadšení je obrovské, možná kdybych se s ním chtěla věnovat právě třeba tomu noseworku nebo něčemu takovému, tak bych ho musela usměrňovat, protože on je tak nadšený, že fakt lítá po baráku jak blázen. Ale máme to jen pro zábavu, tak mi to nevadí.

11.3.2019 10:58

Pod mým dohledem ano, ale já je potřebuju zabavit i když u toho nejsem, navíc si chtějí spolu taky zablbnout. Tak hledám inspiraci.

muze používat povely, které nepotrebujete v beznem zivote.
typicky -at ho nauci slalom mezi nohama.

11.3.2019 11:17
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jo skořápky, taky hrajem A taky máme takový dřevěný hlavolam, kupovaný, kde má pes nastavěné takové kuželky, pod některou se dá mňamka a má je vyčenichat. Fakt netuším, jak se tohle dá psu vysvětlit, aby v klidu hledal. jak mu řeknu: hledej kokčo, vrazí do toho hlavu, kuželky lítají vzduchem, některé se snaží roukousnou, ukousnout...no jak tank Na nějaké stylové čichání kašle
Překážky nemusí nijak skákat, stačí takřka přejít. měla jsem pro berňuchu taky takové, jen aby poznal, že je to překážka A lávky. Nebo naskládané pneumatiky které musí proskákat...jak dělají vojáci. Nějaké malé áčko, které vyběhnou, seběhnou...může to být i kopeček z hlíny s kobercem třeba. Slalom...nemusí být takový ten jedna tyčka za druhou, klidně zatlouct tyče větší kus od sebe, jen aby je museli nějak prokličkovat, když to spojíte jako dvoubranku(tedy s tyčí nahoře) budou to průchody líp srozumitelné (jako by jste nastavěla fotbalové branky kousek za sebe, jen trochu rozházela vlevo-vpravo)

11.3.2019 11:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Jo skořápky, taky hrajem A taky máme takový dřevěný hlavolam, kupovaný, kde má pes nastavěné takové kuželky, pod některou se dá mňamka a má je vyčenichat. Fakt netuším, jak se tohle dá psu vysvětlit, aby v klidu hledal. jak mu řeknu: hledej kokčo, vrazí do toho hlavu, kuželky lítají vzduchem, některé se snaží roukousnou, ukousnout...no jak tank Na nějaké stylové čichání kašle
Překážky nemusí nijak skákat, stačí takřka přejít. měla jsem pro berňuchu taky takové, jen aby poznal, že je to překážka A lávky. Nebo naskládané pneumatiky které musí proskákat...jak dělají vojáci. Nějaké malé áčko, které vyběhnou, seběhnou...může to být i kopeček z hlíny s kobercem třeba. Slalom...nemusí být takový ten jedna tyčka za druhou, klidně zatlouct tyče větší kus od sebe, jen aby je museli nějak prokličkovat, když to spojíte jako dvoubranku(tedy s tyčí nahoře) budou to průchody líp srozumitelné (jako by jste nastavěla fotbalové branky kousek za sebe, jen trochu rozházela vlevo-vpravo)

jo ten kupovaný hlavolam máme jeden taky, ale u toho psi jsou celkem v klidu. Ale je to hodně rychlé, protože už přesně vědí jak se k pamlskům dostat. No pak máme ten poslední hlavovlam - do kterého pes musí vložit tenisák, aby mu vypadli pamlsky a to pes zatím moc nechápe .

11.3.2019 13:01

Jé, vy jste naprosto skvělé, to bude u nás radosti. Dřív jsme stavěli opičí dráhy pro ni, tak teď je může ona stavět pro psa

A s těmi triky třeba s dogdancingu je to taky fajn nápad, pokud mi dcera nebude kazit naše "užitkové" povely, může to psa učit i sama (s lehkým dozorem). Ono i na přivolání už mám pro ni zavedeno alternativní pojď sem, na kterém mi tak nezáleží jako na ke mně.

Tyjo, my snad budeme mít doma vycvičeného psa, sama koukám, jak se to rozjíždí.

11.3.2019 15:45
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jé, vy jste naprosto skvělé, to bude u nás radosti. Dřív jsme stavěli opičí dráhy pro ni, tak teď je může ona stavět pro psa

A s těmi triky třeba s dogdancingu je to taky fajn nápad, pokud mi dcera nebude kazit naše "užitkové" povely, může to psa učit i sama (s lehkým dozorem). Ono i na přivolání už mám pro ni zavedeno alternativní pojď sem, na kterém mi tak nezáleží jako na ke mně.

Tyjo, my snad budeme mít doma vycvičeného psa, sama koukám, jak se to rozjíždí.

Na ty triky doporučuji knížku 101 psích triků. Ale hodně toho najdete i na netu, na youtube videa s návody.

A ohledně těch povelů - jezdí k nám 7mi letý synovec a oba dva psy mi poveluje, i štěně. A žádný problém to nedělá, i štěnda ho poslouchá - samozřejmě za pamlsky . Oba dva psi poznají rozdíl mezi tím, jestli se jedná o normální provozní poslušnost, o cvičení jako takové a nebo jestli s nimi děti jen "blbnou". Ale zase je pravda, že tu synovce nemám denně.

Na druhou stranu, pokud má dcera zájem, tak bych ji vysvětlila co a jak a nechala ji klidně na té výchově a cvičení se podílet. Když to tak vezmu tak v 11ti letech už jsem měla vlastního psa. A na cvičák nám také chodí holčiny kolem 8-10 let - za doprovodu rodičů, ale cvičí jen ony. Ale je jasné, že asi i názory na toto se budou lišit.

11.3.2019 17:19

No, naše holka je ještě taková hodně dětská, ten dohled při povelování potřebuje. Pokud jsem u toho, dává i ty provozní povely. Ale na samostatné zodpovědné cvičení to ještě není, spíš na blbnutí, ale štěně ji miluje

11.3.2019 20:11
Terven

XXX.XXX.110.147

Mám doma tuhle knížku
https://www.kosmas.cz/knihy/163383/velka-kniha-her-pro-psy/
dá se tam najít dost inspirace, hry jsou rozdělené na venkovní a v interiéru, na čuchací, pohybové, fůra překážek a hlavolamů samodomo výroby.
Mojí fenu bavívala i obyčejná schovka- schovala jsem se kdekoli v bytě a zavolala.

11.3.2019 20:50

Díky, poohlédnu se po ní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík