Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Xxyyxx

14.3.2019 11:52
Xxyyxx

XXX.XXX.73.235

Ahoj všichni,

mám dotaz ohledně psího kamaráda. Existuje nějaké plemeno psa nebo i kříženeček, který by zvládl být v bytě a přes týden by mu stačilo vyvenčení v lesíku na 15 - 30 minut, ale o víkendu bych s ním ráda chodila na dlouhé 20 km procházky různě po čr?

Děkuji za Vaše odpovědi

14.3.2019 11:59
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Upřímně, myslím, že to není dobrý nápad. Žádný pes by neměl bez pravidelného „tréninku“ takhle fungovat. Dvacet kilometrů to bude pro lidi, pes běžně nalítá minimálně o polovinu víc než jeho doprovod. Podle mě je nesmysl gaučáka bez kondičky tahat nárazově na takové štreky a očekávat, že to bez následků dá.
Ale třeba mě tu někdo vyvede z omylu.

14.3.2019 12:19
GAELLE

XXX.XXX.55.67

proč se nemůže více venčit přes týden? chodila jsem se psem denně 5-7 km a v pohodě s námi 20 ušel i v náročném terénu. A bylo mu 13 .......................

14.3.2019 12:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Xxyyxx napsal(a):
Ahoj všichni,

mám dotaz ohledně psího kamaráda. Existuje nějaké plemeno psa nebo i kříženeček, který by zvládl být v bytě a přes týden by mu stačilo vyvenčení v lesíku na 15 - 30 minut, ale o víkendu bych s ním ráda chodila na dlouhé 20 km procházky různě po čr?

Děkuji za Vaše odpovědi

Ne, žádné plemeno nevydrží být celý týden zavřené v bytě, a pak si dát 20 km!
Plemena, co zvládnou tak dlouhé výlety potřebují aktivitu každý den, jinak vám ten byt zdemolují, budou celý dny štěkat, popř. budou při venčení nezvladatelní.

A plemena, kterým stačí jen krátce vyvenčit (např. pekinéz apod.) zase nezvládnou tech 20 km o víkendu.

15.3.2019 08:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Taky si myslím, že to není moc dobré pro psa - že není zvyklý a najednou taková aktivita. Ale třeba rodiče takto s jorkšírkou chodili. Přes týden jen běhala po zahradě, v zimě ani to ne. A nebo s ní šli fakt na krátkou procházkou a pak třeba na víkend jeli na hory a tam chodili třeba 15 km a fena v pohodě. Ale z mého pohledu to úplně dobrý není no.

Jednou jsem vytáhla kamarádku s jejím psem na delší procházku - no pro ni delší, pro nás normální - bylo to asi do 10 km. Kamarádka se psem chodí tak nějak občasně, ne úplně denně, na louku třeba na půl hodiny. A pes byl po téhle procházce úplně vyřízený (je teda pravda, že bylo i celkem teplo), ale pes už ani ne v půlce zastavoval a museli jsme dát pauzu a pak byl prý vyřízený ještě celý další den.

Xxyyxx

16.3.2019 14:30
Xxyyxx

XXX.XXX.210.58

Děkuji za Vaše názory, ale jak se pes naučí chodit na procházky dlouhé 20 km než tak, že s ním postupně budu chodit na delší a delší vzdálenosti? .. nebo jestli je pes v bytě, tak musí ujít max 5 km denně? Nebo kdybych s ním chtěla chodit na ty dlouhé 20 km o víkendu, tak musím vlastně každý den, aby si pes zvykl .. není přece běžné, že v tydnu třeba není čas jít se psem na 6 hodin ven, ale o víkendu ten čas je?
Kamarádka má čivavu, ktera o víkendu ujde 20 km úplně v pohodě, máme v rodině i labradora, který je v bytě a o víkendu ujde 20km.
Přijímám vaše názory, ale tak řekněte, jak to dělají lidé, co mají psa v bytě, jak ho teda venčí?

16.3.2019 14:38
PumaCZ

XXX.XXX.255.65

Xxyyxx napsal(a):
Děkuji za Vaše názory, ale jak se pes naučí chodit na procházky dlouhé 20 km než tak, že s ním postupně budu chodit na delší a delší vzdálenosti? .. nebo jestli je pes v bytě, tak musí ujít max 5 km denně? Nebo kdybych s ním chtěla chodit na ty dlouhé 20 km o víkendu, tak musím vlastně každý den, aby si pes zvykl .. není přece běžné, že v tydnu třeba není čas jít se psem na 6 hodin ven, ale o víkendu ten čas je?
Kamarádka má čivavu, ktera o víkendu ujde 20 km úplně v pohodě, máme v rodině i labradora, který je v bytě a o víkendu ujde 20km.
Přijímám vaše názory, ale tak řekněte, jak to dělají lidé, co mají psa v bytě, jak ho teda venčí?

Myslím, že 15-30 min procházka (navíc jednou denně??!) nestačí žádnému psovi. Ano, ráno před prací, pokud to psovi stačí, tak ok. Ale pak většina lidí jde se psem minimálně na hodinu až dvě odpoledne, když přijdou z práce/školy a večer opět minimálně na půl hoďky. Tohle bych u normálního psa viděla jako minimum. Já měla tento režim se psem poslední dva roky jeho života, když už byl nemocný a bylo to pro něj tak akorát, aby byl spokojený. Plus samozřejmě víkendy třeba tříhodinové prochajdy v klidném tempu.
Ale když byl mlaďas, tak se mnou chodil denně běhat kolem deseti kilometrů a o víkendech až 25 km běh nebo i delší celodenní prochajdy.

Navíc, pes potřebuje (stejně jako člověk) nabrat fyzičku, aby těch 20 km pro něj bylo příjemné a ne trápení. Zkuste si sama z ničeho jít 20 km. Sice to ujdete, ale s největší pravděpodobností vás druhý den bude bolet celý člověk, o kloubech (kolena, kotníky) ani nemluvě.

16.3.2019 14:38
LájošM

XXX.XXX.14.251

Nebylo by řešením si na ty dlouhé víkendové výlety brát psa od někoho, kdo třeba o víkendu pracuje, nebo nemá vždy na takové treky čas?

Xxyyxx

16.3.2019 15:32
Xxyyxx

XXX.XXX.210.58

Ale já nikde nepsala, že ho budu venčit jen 1x denně. Je samozřejmostí, že min. 3x. Na internet je hezké, že píšete, jak psa venčíte psa 2 hodiny denně, ale vím, že ne všichni to tak dělají a upřímně píšu, že já ne.
Proto hledám takové plemeno, které to vyžadovat nebude.. jestli tedy neexistuje pes, který bude přes týden v bytě a o víkendu venku, tak je asi 60% pejsků v Brně týraných, že nemají pohyb.
Děkuji za Vaše názory, odpověď na mojí otázku půjdu hledat někam, kde na ní dostanu odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.3.2019 15:38

Xxyyxx napsal(a):

Tak stejně se štěňátkem vyrazit na tak dlouhou tůru nedá. Já standardně chodím se psy téměř denně tak 5-10 kiláků, podle času a podle toho, jak se jim chce, už jsou starší, tak netlačím na pilu....když byli mladší, tak to bylo 10 kiláků minimálně a zvládali i celodenní výlety s nějakou odpočinkovou pauzou, u nás spíš záleží na počasí, když je hic, tak se chodí buď brzy ráno nebo hodně pozdě večer.

I pes, co se doma válí na gauči, těch 20 kiláků zmákne, pokud se ale chodí přes týden normálně na kratší prochajdy........ale 15-30 minut denně???...to není procházka, to je jen venčení....a kde je nějaký pravidelný denní pohyb???

16.3.2019 15:41

Děkuji za Vaše názory, odpověď na mojí otázku půjdu hledat někam, kde na ní dostanu odpověď.

aneb, přeloženo do reálu, pro přitakání, jak to mám hezky vymyšlené, si půjdu jinam......

16.3.2019 15:43

Xxyyxx napsal(a):
Ale já nikde nepsala, že ho budu venčit jen 1x denně. Je samozřejmostí, že min. 3x. Na internet je hezké, že píšete, jak psa venčíte psa 2 hodiny denně, ale vím, že ne všichni to tak dělají a upřímně píšu, že já ne.
Proto hledám takové plemeno, které to vyžadovat nebude.. jestli tedy neexistuje pes, který bude přes týden v bytě a o víkendu venku, tak je asi 60% pejsků v Brně týraných, že nemají pohyb.

Není to tak dlouho, co mě v jiné diskuzi někdo chválil, že lidi neurážím a píšu tak nějak normálně, takže spolknu to, co bych nejraději napsala...

Klidně běžte jinam, kde vám odkývají, co potřebujete....to že venčení 15-30 minut denně je v pořádku a že pak takový pes zmákne celodenní túru....my jsme tady úplně hrozná sešlost, ještě by se to tady rozjelo a mohlo by dojít i na nějaký urážky

16.3.2019 16:46

Xxyyxx napsal(a):

píšete časový údaj za den a ten čas je tak na jedno rychlé venčení. tak se nečertěte.

a ano, spoustu lidí má psa a nechápu proč, když na něj nemají čas. pes je ze všech zvířat časově nejnáročnější zvířátko, tak to prostě je. i koně můžete fouknout někam do ustájení a docházet, kdy máte čas. psa ne.

16.3.2019 17:28
Phyllobatesvittatus12

XXX.XXX.56.145

A co kočička nebo králíček ?
Ti procházky nepotřebují, ale na kšírkách je chodit můžete naučit .

Znám francouzského buldočka, se kterým nechodí na prochajdy vůbec. Ten se může vyběhat jen na zahradě ...
Pak budete řešit, že po Vás pes vyjel při krmení .

16.3.2019 18:19
šavlozubka

XXX.XXX.76.116

Z dotazu to není jasné, ale představa 15 - 30 minutového venčení denně mi připadá dost nereálná i u extrémně lenivého páníčka. Momentálně mám nařízený klidový režim, takže procházky se mnou jsou skutečně omezené na "vyvenčit a domů" a i tak těch 20 - 30 minut dají. A nechodím jednou. Naštěstí už máme starocha, takže není problém, že by v tomhle omezeném byl doma nevybitý. Kór když ho pak zabaví člověk jinak. Ale nejde ho po nějaké době takhle omezeného režimu vzít na celodeňák. To by mu vážně neprospělo. A myslím, že ani mladému.

16.3.2019 22:15
Fatia

XXX.XXX.64.240

jestli těch 20-30 minut je na jedno venčení a takové budou 3-4 za den, tak si nemyslím, že je to uplně nereálné. ráno procházka a třeba nějaké aporty, aby se psisko unavilo, odpoledne ho vzít ke kolu nebo koloběžce na půlhodinku na kondiční běh :D a večer třeba nějaké cvičení, aporty... když bude hezky, bude vás to lákat venku být déle, protože je to zábava, když bude hnusně, na nějaké dlouhé výletování o víkendu to stejně nebude. mluvím o režimu dospělého psa, ne štěněte či seniora.

16.3.2019 23:13

Pokud je to mysleno tak, ze vsedni den v 6.00h 15 min, v 8.00h 30+ min, ve 12.00 15 min, 16.00 15 min, ve 20.00h 30+ min. a ve 23.00h 15 min. Pro zacatek...
+ o vikendech tura.
Tak to Vas bude milovat kazdy mensi, stredne aktivni pes.
Pokud si ho behem delsi tury vemete do baglu (kdyz uz sily nebudou stacit), neni problem ujit ani 20 km.

17.3.2019 00:26

15 minut je strašně málo, to si pes sotva protáhne nohy. To je tak na vyčůrání před spaním. Aspoň těch 30 minut ostré chůze nebo běhu, to už 2,3 km dá.
Jinak 20 km s námi dělal i potkan - v kapuce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík