Vyjíždění po psech za plotem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.3.2019 17:34
sarusha01

XXX.XXX.143.148

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se mám správně zachovat v situaci, kdy mi pes na procházce začne vrčet a cenit zuby na psa za plotem. Většinou si jich tedy nevšímá, ale máme pejsky, se kterými se kamarádí a jde se k plotu pozdravit, většinou také bez problému, ale někdy je ,,kamarád” v nálade a dojde na zavrčení z obou stran (moje sama nikdy nezačne a nikdy neštěká). Nevím, jak vrčení správně předejít, nechci jí upřít pozdravení se se známým psem. Co dělám teď je, že jí až po za rčení dám najevo nesouhlas tak, že si ji otočím k sobě, posadím a pak jdeme pryč.

Jeana12

16.3.2019 18:59
Jeana12

XXX.XXX.239.180

sarusha01 napsal(a):
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se mám správně zachovat v situaci, kdy mi pes na procházce začne vrčet a cenit zuby na psa za plotem. Většinou si jich tedy nevšímá, ale máme pejsky, se kterými se kamarádí a jde se k plotu pozdravit, většinou také bez problému, ale někdy je ,,kamarád” v nálade a dojde na zavrčení z obou stran (moje sama nikdy nezačne a nikdy neštěká). Nevím, jak vrčení správně předejít, nechci jí upřít pozdravení se se známým psem. Co dělám teď je, že jí až po za rčení dám najevo nesouhlas tak, že si ji otočím k sobě, posadím a pak jdeme pryč.

Na vodítko a k plotu jí nepouštět!!!
Je logické, že si pes brání svoje území a dalšího psa u plotu nevítá. Je to přirozené chování, těžko mu budete předcházet a těžko budete psovi vysvětlovat, že je to špatně.
Buďte ráda, že to končí jen vrčením. Máme opravdu velkého hlídacího psa a při takových "návštěvách" od radosti rozebírá plot kdyby se mu podařilo projít, rozebere i návštěvu za plotem (nechápu proč si majitelé myslí, že můžou vypustit psa na cizí pozemek, aby se šel "pozdravit s kamarádem" ).
V první řadě musí být zodpovědnost u Vás - Váš pes nemá u cizího plotu co dělat!

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.3.2019 20:20

ale máme pejsky, se kterými se kamarádí a jde se k plotu pozdravit, většinou také bez problému, ale někdy je ,,kamarád” v nálade a dojde na zavrčení z obou stran (moje sama nikdy nezačne a nikdy neštěká). Nevím, jak vrčení správně předejít, nechci jí upřít pozdravení se se známým psem. Co dělám teď je, že jí až po za rčení dám najevo nesouhlas tak, že si ji otočím k sobě, posadím a pak jdeme pryč.

a ještě lepší by bylo to (náladu, reakci psa) odhadnout, odečíst a odejít dřív, nebo odhadnout a k plotu nepouštět

16.3.2019 20:35

Kolem plotu obzláště se štěkajícím domácím hlídačem procházím co nejrychleji, zkrátím vodítko a razantně poveluju k noze, jdeme a zrychlím tempo.......někdy ještě předtím přijde zákazový povel "nesmíš"...což je v překladu "chraň tě ruka páně vrhnout se k plotu a vláčet mě za sebou"

Za prvé nemám sama ráda, když mi lidi se psem dráždí moje psy za plotem tím, že se jdou "kouknout" na kámoše...který ale kámoš není a čím víc se u plotu zdržujou, šmrdolej a gradujou tím, že na moje psy mluví, tím víc jsou moji pesani vytočení, za druhé, pokud bych moje psy nechala u plotu s cizím psem dělat, co je napadne, tak je tam nebezpečí, že skončím s vykloubeným ramenem.

Taky máme pár kámošů se kterými se za plotem zdravíme, ale i to provádím hodně opatrně a za pochodu, protože i laškovné štěknutí jako výzva....může skončit tím, že se budou chtít podél plotu honit a s 2x padesáti kily živé váhy v ruce to je už fakty o zdraví.

16.3.2019 20:41
Fatia

XXX.XXX.64.240

já psa k plotu pouštím jen u psů, které znám dobře a nějaké vyjíždění nehrozí. jinak žádné očmuchávání přes plot nepodporuji, pozdraví se, když se potkáme na procházce, ne přes plot. když svého osa neuhlídám, občas se to prostě stane, tak ho prostě odvedu/odpoveluju pryč. nedělám z toho žádnou aféru, ale taky ho za to nechválím. když vím, že půjdeme kolem nějakého plotu, kde je pes, se kterým se vyloženě nemusí, rovnou si ho beru na vodítko nebo k noze. upřímně nesnáším, když někdo nechá lítat svého psa kolem cizího plotu

16.3.2019 20:57
saola

XXX.XXX.151.21

sarusha01 napsal(a):

Co je na chodníku, do toho psovi za plotem v zásadě nic není. Pokud zuřivě řve a šílí za plotem, je to jeho problém.
Váš úkol je vaší feně vysvětlit, že ať dělá pes za plotem co chce, nic se neděje a nemusí to řešit.
Ke zjevně nepřátelskému psovi za plotem ji čuchat nepouštějte, ale není důvod rychle procházet na krátkém vodítku okolo a pryč a dělat z toho drama. Pokud v takovém případě budete fenu brát na krátké vodítko a rychle opouštět prostor, vyhodnotí to tak, že ohrožení je oprávněné. Vrčet na psa ji netolerujte, ale není důvod prchat - je vhodné se zastavit, nechat ji na prověšeném vodítku pozorovat psa, ale nenechte ji vrčet či projevovat jiné známky agresivity - ztuhlost, přerušení dýchání nebo výpad proti psovi. Ať sama zjistí, že se nic neděje. Pokud bude v klidu, pochválit a jít klidně pomalu dál.

16.3.2019 21:10

někdy není od věci si ty příspěvky fakt číst..... :

z úvodního příspěvku:
ale máme pejsky, se kterými se kamarádí a jde se k plotu pozdravit, většinou také bez problému, ale někdy je ,,kamarád” v nálade a dojde na zavrčení z obou stran (moje sama nikdy nezačne a nikdy neštěká).

17.3.2019 07:16

saola napsal(a):
Co je na chodníku, do toho psovi za plotem v zásadě nic není. Pokud zuřivě řve a šílí za plotem, je to jeho problém.
Váš úkol je vaší feně vysvětlit, že ať dělá pes za plotem co chce, nic se neděje a nemusí to řešit.
Ke zjevně nepřátelskému psovi za plotem ji čuchat nepouštějte, ale není důvod rychle procházet na krátkém vodítku okolo a pryč a dělat z toho drama. Pokud v takovém případě budete fenu brát na krátké vodítko a rychle opouštět prostor, vyhodnotí to tak, že ohrožení je oprávněné. Vrčet na psa ji netolerujte, ale není důvod prchat - je vhodné se zastavit, nechat ji na prověšeném vodítku pozorovat psa, ale nenechte ji vrčet či projevovat jiné známky agresivity - ztuhlost, přerušení dýchání nebo výpad proti psovi. Ať sama zjistí, že se nic neděje. Pokud bude v klidu, pochválit a jít klidně pomalu dál.

Tak já si třeba osobně nemyslím, že u nás by bylo krátké vodítko a rychlejší chůze u nohy bráno od psů jako ohrožení.......jsou na podobný scénář zvyklí.....když jsme v civilizaci, tak je prostě nemůžu nechat courat na délku vodítka přes celý chodník....resp. někde to jde, někde ani omylem. To by se museli cítit v ohrožení pokaždé, když přecházíme třeba přes silnici....přes tu se taky necourám....to by se museli cítit v ohrožení pokaždé, když se třeba zdržíme na procházce a pak spěcháme dom, abych se stihla vypravit do práce.

Doufám, že povel k noze, jdeme... psi vnímají spíš jako....konec volné zábavy, žádný čuchání, žádný zevlování, žádný chození křížem krážem a držím krok s paničkou....
protože jestli to berou jako ohrožení, tak je to smutný.....

17.3.2019 13:22
sarusha01

XXX.XXX.143.148

Dekuji za odpovědi, každopádně abych uvedla na pravou míru - dotaz byl asi položen ne uplně přesně - nejsem sebevrah, k cizim psum za plotem zasadne nechodim, jedna se o 2-3 pejsky ve vesnici, se kteryma si hrává a které velice dobře zná. K tomu ještě často bývá i majitel na zahradě a zdravím se já s ním a pejsci spolu.... šlo mi o to, že ze 100 případů se mi třeba 5x stalo, že se nepohodli, moje chyba, nepoznala sem rozpoložení psa a dotaz byl na to, jak jej lepe odhadnout, jak zamezit vrčení a ne až korikovat chování po ,,incidentu” :) moje chyba

17.3.2019 13:44

sarusha01 napsal(a):
Dekuji za odpovědi, každopádně abych uvedla na pravou míru - dotaz byl asi položen ne uplně přesně - nejsem sebevrah, k cizim psum za plotem zasadne nechodim, jedna se o 2-3 pejsky ve vesnici, se kteryma si hrává a které velice dobře zná. K tomu ještě často bývá i majitel na zahradě a zdravím se já s ním a pejsci spolu.... šlo mi o to, že ze 100 případů se mi třeba 5x stalo, že se nepohodli, moje chyba, nepoznala sem rozpoložení psa a dotaz byl na to, jak jej lepe odhadnout, jak zamezit vrčení a ne až korikovat chování po ,,incidentu” :) moje chyba

No nevím, zda vám v tomhle někdo poradí.....já na čubě poznám hned, ještě než zavrčí, ještě než zaštěká, že se k něčemu takovýmu schyluje, takže jí hned říkám "ani na to nemysli".....u psa to poznám taky, ale to PŘED u něj vypadá jinak než u čuby.
Je to spíš o znalosti vašeho psa.....když mě potkáte s čubou, tak budete vidět flegmouše, kterej si v pohodě a klidu vykračuje vedle paničky, ale já budu vědět, že čuba je třeba napjatá jak struna a že pokud nezakročim, tak z ní bude časovaná bomba.

Pokud by se jednalo jen o to zavrčení a jen někdy, tak bych to asi zas až tak neřešila a v takový situaci psa prostě sbalila..."vrčíš, odcházíme"...

17.3.2019 17:36

No my bydlíme v malém městě, okolo plotu se psem jít prostě po chodníku musím- strany si nevyberu, psi jsou všude. na urputné štěkače nijak nereaguje, max očuchá jak jim smrdí z tlamy s kámošema se pozdraví . Prostě jdete, vycházková chůze, vodítko akorát- ani nakrákto , ale pro použití v pohotovosti, protože zákaz musí být uskutečněn ihned- krátké přicuknutí a zákaz nebo něco zaláteříte a odchod a třeba ňaminka . Pokud máte psa "úplatného" můžete odvést pozornost na hračku, ňamku.Mnohdy stačí ruka v kapse a podbízivý tón hlasu. Lze použit i v jiné situaci.
Edit. poznáte to třeba podle- upřený pohled, uši směrem k sokovi, ocas jak prut na ryby, imponující postoj- pes jako by naroste, "špulí " pysky, naježení....

17.3.2019 18:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No my bydlíme v malém městě, okolo plotu se psem jít prostě po chodníku musím- strany si nevyberu, psi jsou všude. na urputné štěkače nijak nereaguje, max očuchá jak jim smrdí z tlamy s kámošema se pozdraví . Prostě jdete, vycházková chůze, vodítko akorát- ani nakrákto , ale pro použití v pohotovosti, protože zákaz musí být uskutečněn ihned- krátké přicuknutí a zákaz nebo něco zaláteříte a odchod a třeba ňaminka . Pokud máte psa "úplatného" můžete odvést pozornost na hračku, ňamku.Mnohdy stačí ruka v kapse a podbízivý tón hlasu. Lze použit i v jiné situaci.
Edit. poznáte to třeba podle- upřený pohled, uši směrem k sokovi, ocas jak prut na ryby, imponující postoj- pes jako by naroste, "špulí " pysky, naježení....

Snad nevadí, že trochu mimo téma - ale jak jste napsala o tom naježení, tak jsem si vzpomněla na jednu věc, na kterou jsem se chtěla zeptat. Můj pes když se naježí, tak vypadá jako ridgeback - je naježený po celé délce. Nemají s tím RR problémy? Že by je ostatní psi špatně "četli", protože jsou jakoby naježení? Znám teda pár RR a ty s tím problém nemají - nebo prostě se psy normálně vychází - takže předpokládám, že ne. Ale minule jsem narazila na křížence RR s něčím hrubosrstým a ten měl ten "ridge" opravdu takový, že i na mě působil jako naježený.

17.3.2019 18:26
saola

XXX.XXX.151.21

Ono nejde jen o naježené chlupy v pruhu na zádech, psi takový signál nevyhodnocují samostatně, vždy je důležitý postoj psa, jeho gesta a zvuky.

17.3.2019 18:26

Naše fena , když je v naježení, tak je spíš naježená nad kořenem ocasu, někdy to protáhne až na záda....myslím, že psi naježení až tak nezkoumají, u dlouhosrstého psa to patrné není, to bylo spíš pro zadavatelku, jak poznat signály k nějaké reakci psa na druhého, pokud je její hladkosrstý.......

17.3.2019 18:27
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Snad nevadí, že trochu mimo téma - ale jak jste napsala o tom naježení, tak jsem si vzpomněla na jednu věc, na kterou jsem se chtěla zeptat. Můj pes když se naježí, tak vypadá jako ridgeback - je naježený po celé délce. Nemají s tím RR problémy? Že by je ostatní psi špatně "četli", protože jsou jakoby naježení? Znám teda pár RR a ty s tím problém nemají - nebo prostě se psy normálně vychází - takže předpokládám, že ne. Ale minule jsem narazila na křížence RR s něčím hrubosrstým a ten měl ten "ridge" opravdu takový, že i na mě působil jako naježený.

obrácený ridge

17.3.2019 18:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Naše fena , když je v naježení, tak je spíš naježená nad kořenem ocasu, někdy to protáhne až na záda....myslím, že psi naježení až tak nezkoumají, u dlouhosrstého psa to patrné není, to bylo spíš pro zadavatelku, jak poznat signály k nějaké reakci psa na druhého, pokud je její hladkosrstý.......

Jo, to jsem pochopila . Vím, že je k tomu spousta dalších signálů, jen mě napadlo, jestli pes s takovým "ridgem" nepůsobí jako že jde ve špatném, i když jinak jde v dobrém. Ale asi ne :-) .

Jinak teda můj pes když se naježí tak ten to má fakt od krku po ocas.

Edit.: https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=53175 tohle je ten kříženec RR.

17.3.2019 20:02
TyVed

XXX.XXX.17.250

No nevím, zda vám v tomhle někdo poradí.....já na čubě poznám hned, ještě než zavrčí, ještě než zaštěká, že se k něčemu takovýmu schyluje, takže jí hned říkám "ani na to nemysli".....u psa to poznám taky, ale to PŘED u něj vypadá jinak než u čuby.
Je to spíš o znalosti vašeho psa.....když mě potkáte s čubou, tak budete vidět flegmouše, kterej si v pohodě a klidu vykračuje vedle paničky, ale já budu vědět, že čuba je třeba napjatá jak struna a že pokud nezakročim, tak z ní bude časovaná bomba.

Pokud by se jednalo jen o to zavrčení a jen někdy, tak bych to asi zas až tak neřešila a v takový situaci psa prostě sbalila..."vrčíš, odcházíme"...

Hm, tak u nás je to jednoduché. S fenou vím, že i když pracujeme na co největším vyklidnění, tak kdo si otevře hubu a bude machrovat, ten může být rád, že je za plotem. Slečna se s nikým nemaže. Se psem jsem celkem rád za to, že je mimo teritorium naprosto v pohodě a pokud ho někdo nenapadne, tak jak si kdo řve za plotem je mu uplně jedno. Ale nepoznal bych nic, pokud vystartuje, tak je to bez varování a bleskem. Z dálky sice poznám, že se o psa zajímá, ale je zřejmý jen ten zájem, on si prostě předem žádné starosti nedělá.

Z domácí strany plotu se chováme tak, že k nám naštěstí na rozdíl od procházek cizí psi nelezou. Tak nějak se tolerují psiska místních, kteří pravidelně chodí kolem a kde je ověřeno, že prostě projdou a nesnaží se o nic nekalého. Kontrola sice musí být, ale probíhá relativně potichu a klidně. Ale procházející cizí pes kolem plotu, to je na špunty do uší. Naštěstí se velmi zřídka stane, že by ho někdo k plotu pustil a zároveň, že by se k němu ten pes měl odvahu přiblížit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík