K_9

XXX.XXX.217.89
Dobrý den, měla bych velkou prosbu na chovatele psů malých plemen. Mohli byste mi buď sem na stránky a nebo do emailu rozepsat náklady spojené s uchovněním feny, založením CHS a odchovem alespoň jednoho vrhu? Ráda bych věděla, co všechno ovlivňuje prodejní cenu štěňat s PP. Předem moc děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"co všechno ovlivňuje prodejní cenu štěňat s PP"
co nejvíce?
chovny par, co se vybere a poptávka trhu .
všechno ostatní je podruzne a nezajimave a v tech vypoctech se to neda zohlednit.

Prodejní cenu štěňat ovlivňuje především trh. Tedy momentální popularita.
Chov malých plemen, přesně nevím .Ceny jsou asi stejné u vyšetření a založení ch.s.
Tak teda ch.s. 2000kč, můžete ji si založit i když nemáte psa. Rengeny plus vyhodnocení 3000 až 4000kč. Oči ..500 - 1000kč, (se musí co dva roky opakovat), testy na různé nemoci ( průměr 2000)
členství v klubu 600kč, výstavy podle druhu 500,800.Bonitace pro členy klubu 200, nečlen 1200kč.
Cena za krytí záleží na domluvě, každý to má jinak.Očkování a čipování jedno štěně 1000Kč.
Starost o fenku a štěňata , kdo není doma si neumím představit. Ale ta by měla být stejná u všech psů. Jinak dnes musíte počítat i posílání všech dokladů doporučeně. A také za rodokmeny se platí, to asi také není stejné u všech klubů. Naše sousedka když jsem prodávala štěňata také viděla jen cenu štěněte, tak se to ale počítat opravdu nedá. Když si tady slečna za venčení psa představovala 150kč za hodinu ,kolik asi by stála celodenní péče o štěňata a jejich matku.

bobina65
napsal(a):
Chov malých plemen, přesně nevím .Ceny jsou asi stejné u vyšetření a založení ch.s.
Tak teda ch.s. 2000kč, můžete ji si založit i když nemáte psa. Rengeny plus vyhodnocení 3000 až 4000kč. Oči ..500 - 1000kč, (se musí co dva roky opakovat), testy na různé nemoci ( průměr 2000)
členství v klubu 600kč, výstavy podle druhu 500,800.Bonitace pro členy klubu 200, nečlen 1200kč.
Cena za krytí záleží na domluvě, každý to má jinak.Očkování a čipování jedno štěně 1000Kč.
Starost o fenku a štěňata , kdo není doma si neumím představit. Ale ta by měla být stejná u všech psů. Jinak dnes musíte počítat i posílání všech dokladů doporučeně. A také za rodokmeny se platí, to asi také není stejné u všech klubů. Naše sousedka když jsem prodávala štěňata také viděla jen cenu štěněte, tak se to ale počítat opravdu nedá. Když si tady slečna za venčení psa představovala 150kč za hodinu ,kolik asi by stála celodenní péče o štěňata a jejich matku.
Tak ono je otázka, co všechno do toho počítat. Chovku stačí jednou a je to doživotně, na všechny případné vrhy s PP. Naopak se dá odchovat i na chovatelskou stanici někoho jiného, takže při jednom vrhu tahle částka může odpadnout.
Zdravotní zkoušky nejsou zdaleka povinné u všech plemen. U některých nemusíte dělat třeba žádnou. U jiných třeba není rentgen, ale jen vyšetření patel, například, nebo genetika, nedá se to úplně srovnávat a navíc, zase, vyšetření chovného zvířete mu obvykle vydrží až nadosmrti, takže případně i na víc vrhů.
Takže jo, je tam výstava, ale jsou i lidi, co je to baví a berou to jako zábavu, někdo jede s rodinou do kina, někdo jede na výstavu, takže opět, těžko se to srovnává.
Největší položka je stejně žrádlo, pleny, pračka a veterina, bez ohledu na PP. Čas si nepočítá nikdo, to by štěňata byla neprodejná.
bobina65
napsal(a):
Zadavatelka se ptala na malá plemena - těm se rtg za 3-4 tis nedělají. U malých plemen ten rozdíl v ceně opravdu dělá z větší části módnost a trh.
Ano, je vyšší krycí poplatek, vyšší pořizovací cena feny, něco stojí výstavy, dokumentace a čipy, ale to není nic v porovnání s většími, nebo nedejbože pracovními plemeny, kde máte vysoké náklady na uchovnění, výcvik, zdravotní testy, paternitu i vlastní odchov 😉
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Zadavatelka se ptala na malá plemena - těm se rtg za 3-4 tis nedělají. U malých plemen ten rozdíl v ceně opravdu dělá z větší části módnost a trh.
Ano, je vyšší krycí poplatek, vyšší pořizovací cena feny, něco stojí výstavy, dokumentace a čipy, ale to není nic v porovnání s většími, nebo nedejbože pracovními plemeny, kde máte vysoké náklady na uchovnění, výcvik, zdravotní testy, paternitu i vlastní odchov 😉
U malých plemen zase mají feny podstatně menší počet štěňat a odchov probíhá (nebo by aspoň jednoznačně probíhat měl) doma "v obýváku", což je třeba technicky náročnější než odchov velkého plemena v kotci.

conie
napsal(a):
U malých plemen zase mají feny podstatně menší počet štěňat a odchov probíhá (nebo by aspoň jednoznačně probíhat měl) doma "v obýváku", což je třeba technicky náročnější než odchov velkého plemena v kotci.
Menší počet malých štěňat, vždyť to nemůže vadit ani v obýváku. Já jsem měla štěňat 13, 12, 2, velké plemeno, doma. Ty první byly nejhorší, protože vyšly na zimu a nemohly být celodenně venku, jakmile už to nebyla miminečka ale příšery.
A dvě jorkšírátka přece nemůžou být nejmenší problém, to se vejde do ohrádky jak nic.
conie
napsal(a):
Já mám první 3 týdny štěňata vždy doma v pokoji, a spotřebuju 9 plen (60x60 cm) denně, takže o nákladech bych opravdu mohla povídat. Ani u velkých plemen většinou lidi nemívají v prvních týdnech lidi štěňata v kotci. A i když je pak dám ven, tak jsou nesrovnatelné náklady na krmení a podestýlku (balík bezprašných hoblin stojí 400, a vystačí mi sotva na týden)

conie
napsal(a):
Velká plemena v kotci všichni nechovají, třeba štěňata retrívrů drtivá většina odchova taky doma v obýváku.
Já bych k těm zdravotním vyšetřením ještě přidala jedno hledisko..
U našeho plemene třeba není povinné NIC. Přesto většina ZODPOVĚDNÝCH chovatelů testuje DKK, DLK, SCA, LOA, PLL a DOV, LP, BAER test, JBD, zohledňují nekrózy kyčlí, atd.. Ty náklady na vyšetření vylezou klidně na deset tisíc. A ano, u většiny vyšetření stačí jedno za život. Ale zas na druhou stranu chovatelé testují generace psů, testují svoje odchovy a sledují, jaký je komplexně zdravotní stav jejich chovu. Pokud dysplazky nebo DOV otestujete jednou, je to stran nějakých "jistot" dost rozdíl, jak když otestujete pět generací zpátky a testujete posléze většinu, co se narodí.
chromik
napsal(a):
Já bych jen dodala, že hodně cenu ovlivňuje hlavně fakt, že jde o čistokrevného psa, tzn. že znáte, nejen rodiče, ale i prarodiče, praprarodiče … jejich zdravotní stav apod.
Máte jistotu, že kupujete opravdu to plemeno, které chcete s jeho povahovými vlastnostmi
Tak já myslím, že v tomhle dotazu jde vyloženě o psy s PP.
oluša

XXX.XXX.207.122
Zmiňujete se o nákladach chovné stanice. Jsou vyšetření u různých plemen, která jsou povinná, a myslím si, že v rámci zdravého chovu, by měla být provedena vyš. která jsou nepovinná a postihují určitá plemena. Mám na mysli NO, který má povinně ze zdraví pouze kyčle a to je hodně málo.Taková degenerativní myelopatie v dnešní době se dá testovat a dá se tomu předejít.A právě to postihuje ovčáky, ale dnes už i jiná plemena. Je to genetické onemocnění a je důležité při krytí. Pokud jsou oba rodiče nosiči, štěňata onemocní touto nemocí. Zaměňuje se to s dyzplasií, ale nemá to s ní nic společného, postihuje to ty, kteří mají 0/0. Je to svalová slabost pánevních končetin a končí to ochrnutím.Sama jsem to se svým pejskem prožila, je to psychicky náročné a hodně smutné, když vidíte jak má chuť žít, ale nemůže na nohy.Obvykle to končí euthanázií.A přitom stačí tak málo. Jeden obyčejný test rodičů na celý život a pak správná volba partnerů