Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2019 17:08
Lola56

XXX.XXX.20.87

Dobrý den, mám dotaz. Byla jsem na vycházce a prostě druhy pes, který bývá agresivní vystartoval po mem psu. Stala se tragédie. Můj pes zemřel(vnitřní krvácení). A rozhodně to tak nechci nechat. Psovod druhého psa neměl na vodítku a ani neměl košík. Proto zmiňuji že bývá agresivní. Já mám názor takový že je to pochybení majitelky psa. Já svého měla na vodítku. Je podstatně menší a neměl se jak bránit. A chtěla bych se zeptat. Mám nějaké právo tohle řešit? Podat trestní oznámení nebo tak? Předem děkuji za odpověď. Nejde mi o to, dostat z majitelů peníze. Spíš jen to aby byli potrestáni. Samozřejmě beru to tak, že to není chyba psa. Ale psovoda.
PS. Doufám že chápete jak jsem to myslela 😀

20.3.2019 17:45
ir.ma

XXX.XXX.212.54

Jasně, že máte právo to řešit. Na trestní oznámení to (asi) není, spíš se to bude řešit jako přestupek, policii jste měla volat hned, aspoň měšťáky. Rozhodně máte nárok i na finanční satisfakci, byla vám způsobena škoda jak materiální, tak psychická újma.

Jak se k tomu postavil/la psovod/majitelka druhého psa?

20.3.2019 17:46
PumaCZ

XXX.XXX.255.65

Zajděte na PČR a vše nahlaste, budou se tím muset zabývat. Měla jste je zavolat hned na místě, ale chápu, že jste nejspíš s pejskem spíše pospíchala na veterinu..
A zklamu Vás, protože s největší pravděpodobností majitel psa potrestán nebude.

21.3.2019 09:40
marushka

XXX.XXX.41.2

O trestný čin se nejedná (chybí úmysl), možná přestupek, pokud obecně závazná vyhláška nařizuje mít psa na vodítku. Víc, co se trestněprávní odpovědnosti týče, majiteli agresora nehrozí. Naopak v občanskoprávní rovině můžete požadovat náhradu škody minimálně za psa jako takového, za léčbu psa, a to i kdyby přesahovala hodnotu psa, a já bych se osobně nebála si říct i o nemajetkovou (citovou) újmu. Blbý je, že pokud majitel agresora dobrovolně nic nezaplatí, je třeba na něj podat žalobu k soudu. Nicméně osobně bych to jen tak nenechala, protože finanční postih majitele psa nejspíš donutí mít psa pod kontrolou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík