Dobrý den, mám dotaz ohledně růstu štěňat. Rostou štěňata lineárně nebo spíš skokově? Konkrétně třeba štěně velkého plemene, po narození největší z vrhu, v 7 týdnech oproti některým sourozencům docela prcek. Zajímalo by mě, jestli se
to časem srovná nebo je pravděpodobné, že bude i v dospělosti spíš menší?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rostou si jak chtějí. Nikdy bych si podle velikosti štěněte v jednotlivých životních fázích netroufla říct, jak přesně bude velké v dospělosti.
napsal(a):
Rostou si jak chtějí. Nikdy bych si podle velikosti štěněte v jednotlivých životních fázích netroufla říct, jak přesně bude velké v dospělosti.
Jasně, nejde mi o to, jak bude přesně velké. Zajímá mě to spíš s ohledem na sourozence, jestli se různě přerůstají a dorůstají nebo už se dá odhadnout v tomto věku "ten bude větší, mohutnější, menší.."

napsal(a):
A platí o i o dorostencích? Bígloid bude mít za týden 9 měsíců, to už by se velikost neměla výrazně měnit, ne? Spíš pozoruji, že trochu mohutní, prohloubil se mu hrudník, poporostla hlava...
Náš veterinář ho ve 3 měsících odhadoval na cca 15kg v dospělosti, teď má pes něco kolem 12kg, tak se mi zdá, že by to zhruba na těch 14-15 mohlo i vyjít.
Z nášho prvého vrhu je v dvoch rokoch najväčší pes ten, ktorý bol pri pôrode najmenší a dlho sa aj držal s najnižšou váhou :) ale dala by som si u toho vášho pozor či dostatočne žerie, aby tam nebol nejaký problém že je napríklad menej priebojný a neujde sa mu dosť žrádla. Ja som to robila tak, že šteniatka ktoré boli najmenšie som prikladala k tým najplnším cecíkom.
Janae1

XXX.XXX.160.6
napsal(a):
A platí o i o dorostencích? Bígloid bude mít za týden 9 měsíců, to už by se velikost neměla výrazně měnit, ne? Spíš pozoruji, že trochu mohutní, prohloubil se mu hrudník, poporostla hlava...
Náš veterinář ho ve 3 měsících odhadoval na cca 15kg v dospělosti, teď má pes něco kolem 12kg, tak se mi zdá, že by to zhruba na těch 14-15 mohlo i vyjít.
Myslím, že nic neodhadnete.
Já tu před časem řešila drobného psa. V sedmi měsících mu chybělo 10cm v kohoutku a 10kg. Všichni typovali, že něco málo vyroste, ale míru nedá.
A on to dal, je mu rok dorostl, sice to není obřík, ale není podměrečný.

krom toho, že růst může být tak i tak, tak se také nabízí otázka možných vnitřních parazitů
Podle mě velikost v tomto věku nepoznáte. Měla jsem ve vrhu štěně, které se narodilo jako jedno z největších, pak mu dělal trochu problém s přechodem na pevnou stravu a v době odběru měl o kilo méně než nejmenší fena. Ještě v 5 měsících si držel velikost feny a teď v 9 měsících je z něj fakt kus psa. Naopak jeden žrout (zůstával mi až do 3,5 měsíců kvůli exportu do zahraničí) byl do cca 8 týdnů neskutečný puclík a až kolem toho třetího měsíce se začal z těch špeků vytahovat a aktuálně je to váhově nejmenší pes. Jediné, co se mi podařilo hned od těch cca 4-5 týdnů odhadnout byla stavba těla, respektive délka zad.
Děkuji za odpověďi🙂. Ještě na třech týdnech to byl právě docela puclík a teď mi přijde takový drobnější. Byl od narození největší a teď je skoro nejmenší a nejmenší pejsek (váhově) je teď nejmohutnější.
Menší než fenky ale není. To jsem zvědavá, jestli brášky dožene, jedná se jinak o velmi vyrovnaný vrh..