Výchova štěněte Aljašského malamuta

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Meysy

21.3.2019 15:43
Meysy

XXX.XXX.48.146

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak dlouhé procházky mohu podnikat se štěnětem aljašského malamuta 2,5 měsíce? A v kolika měsících s nim budu moci běhat trochu delší trasy? Aby to neuškodilo kloubům a správnému růstu. Děkuji za vaše odpovědi.

21.3.2019 16:46
lupus4

XXX.XXX.205.61

Copak, chovatel neporadil ?

21.3.2019 19:36
karo2702

XXX.XXX.162.156

Jak každé jiné plemeno

22.3.2019 08:15
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Meysy napsal(a):
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak dlouhé procházky mohu podnikat se štěnětem aljašského malamuta 2,5 měsíce? A v kolika měsících s nim budu moci běhat trochu delší trasy? Aby to neuškodilo kloubům a správnému růstu. Děkuji za vaše odpovědi.

Nikdy jsem neřešila přesně kolik km se štěnětem ujdu - chodila jsem pomalu, podle jeho tempa. A byly to hodně "hravé" a "zkoumací" procházky. Berte ho na různá místa - do města, do lesa, k vodě, na pole, na nádraží, do restaurace, mezi psy, někam mezi zvířata. A řiďte se jeho tempem - pokud už nebude chtít jít dál, bude se zastavovat, lehat si - no tak se zastavíme, a necháme ho odpočinout.

A k tomu běhání - já nevím, jak je to u malamutů, ale já bych se štěndem do roka určitě neběhala - pokud je myšlen běh v tahu. Mám 6ti měsíční štěně a občas když jedu se starším psem na koloběžku tak štěně vezmu taky. Ale běží navolno, ne v postroji a jedeme jen kousek.

Edit.: jinak mi to tady začíná připadat snad den ode dne horší a horší. Nedivím se, že odsud lidi odcházejí - a to i ty, kteří tady byli dost dlouho. Buď sem přestali chodit úplně, nebo sem chodí ale nemají nervy na to reagovat. Chápu, že občas nějaký dotaz je fakt na palici - ale tak buď to skousnu a poradím a nebo teda nekomentuji. A když už je to fakt tak hrozný, že to musím komentovat - ok tak napíšu, že by to měl vědět - ale zároveň i poradím, jinak je to k ničemu.A zrovna tenhle dotaz mi tak na palici nepřipadá. Člověk jsem jde proto, aby dostal radu, aby mu tady pomohli. A místo toho se do něho začne okamžitě rejt - jakto, že mu neporadil chovatel a nebo, že je to stejné jako u všech ostatních psů. Co když to nebyl zrovna nejlepší chovatel, který fakt neporadil? Co když nikdy předtím žádného psa neměl, takže neví? To proto, že má někdo "blbého" chovatele, který mu neporadil - tak nemá šanci dostat radu tady? Mimochodem já jsem třeba rady od chovatelky dostala - a bylo jich až až, pro někoho by to bylo až přehnané - a i přesto, když se mi něco nezdálo, tak jsem se na to ptala tady - protože ani chovatel není bůh a každý to má trochu jinak.

Připadá mi, že tady většina lidí už nechce ani radit, chce být jen důležitá a ve všech diskuzích hledá něco špatného, aby to mohla vytknout a začít rejpat.

22.3.2019 09:35
TyVed

XXX.XXX.36.143

marcelaamax napsal(a):
Nikdy jsem neřešila přesně kolik km se štěnětem ujdu - chodila jsem pomalu, podle jeho tempa. A byly to hodně "hravé" a "zkoumací" procházky. Berte ho na různá místa - do města, do lesa, k vodě, na pole, na nádraží, do restaurace, mezi psy, někam mezi zvířata. A řiďte se jeho tempem - pokud už nebude chtít jít dál, bude se zastavovat, lehat si - no tak se zastavíme, a necháme ho odpočinout.

A k tomu běhání - já nevím, jak je to u malamutů, ale já bych se štěndem do roka určitě neběhala - pokud je myšlen běh v tahu. Mám 6ti měsíční štěně a občas když jedu se starším psem na koloběžku tak štěně vezmu taky. Ale běží navolno, ne v postroji a jedeme jen kousek.

Edit.: jinak mi to tady začíná připadat snad den ode dne horší a horší. Nedivím se, že odsud lidi odcházejí - a to i ty, kteří tady byli dost dlouho. Buď sem přestali chodit úplně, nebo sem chodí ale nemají nervy na to reagovat. Chápu, že občas nějaký dotaz je fakt na palici - ale tak buď to skousnu a poradím a nebo teda nekomentuji. A když už je to fakt tak hrozný, že to musím komentovat - ok tak napíšu, že by to měl vědět - ale zároveň i poradím, jinak je to k ničemu.A zrovna tenhle dotaz mi tak na palici nepřipadá. Člověk jsem jde proto, aby dostal radu, aby mu tady pomohli. A místo toho se do něho začne okamžitě rejt - jakto, že mu neporadil chovatel a nebo, že je to stejné jako u všech ostatních psů. Co když to nebyl zrovna nejlepší chovatel, který fakt neporadil? Co když nikdy předtím žádného psa neměl, takže neví? To proto, že má někdo "blbého" chovatele, který mu neporadil - tak nemá šanci dostat radu tady? Mimochodem já jsem třeba rady od chovatelky dostala - a bylo jich až až, pro někoho by to bylo až přehnané - a i přesto, když se mi něco nezdálo, tak jsem se na to ptala tady - protože ani chovatel není bůh a každý to má trochu jinak.

Připadá mi, že tady většina lidí už nechce ani radit, chce být jen důležitá a ve všech diskuzích hledá něco špatného, aby to mohla vytknout a začít rejpat.

Já souhlasím, že se štěnětem se musí dost podle citu. Náš první pes dokázal jako prcek neustále pelášit a sám o sobě se vlastně nezastavil. Ale vzhledem k plemeni je pohybově dost výjimečný a myslím, že v tomhle se to projevilo, jelikož současné štěně ve stejném věku ujde třetinu té vzdálenosti a je vidět, že dál nějak nemá potřebu. Nevypadá unavená, ale myslím, že jí to prostě ani tolik nebaví. Navíc ona na té procházce chodí, kdežto pes nasadí klus a dává najevo, že ho poněkud zdržujeme a občas se na mě znechuceně otočí a sedne si, abych viděl jaká je to nuda čekat, až ho dojdu.

Nám třeba chovatelka k pohybu vysvětlila, že: Jakmile si začne lehat a odpočívat, tak je už procházka dlouhá a nemělo by se chodit tak daleko, aby se štěně nedokázalo vrátit, aniž by k tomu došlo.

Jinak k tomu povzdechu. Já mám pocit, že taková jsou téměř všechna fóra. Prostě časem vykrystalizuje nějaká skupina lidí, která si názorově sedí a navzájem se podporuje. Poněkud legrační je, že se na ní časem nabalí další skupina, která se všechno co umí, naučila na tom fóru a prostě to začne opakovat všem novým účastníkům diskuze a je zcela běžné, že je nějakým způsobem zesměšňuje a napadá, za to že se ptají na věci, které se na konkrétním fóru považuje za samozřejmé vědět, předem zjistit nebo nějakým způsobem dělat. Bohužel, když se člověk nachomýtne na fórum, které se zabývá jeho oborem, kterému skutečně rozumí, tak často zjistí, že to co tam místní populace probírá a hlásá jako jediné správné názory a řešení je často poněkud mimo a často i hodně mimo. Na druhou stranu to je něco, co asi jako tazatel musím přijmout. Dnešní problém je, že lidi nejsou ochotni sami získávat a třídit informace a často bohužel opravdu nemají základní předpoklady k tomu, aby postupně dokázali rozpoznat ty informace, které jsou nějak hodnotné. A k tíži tazatelů je často pravda i to, že se nechtějí skutečně zeptat, ale chtějí, aby jim někdo odkýval, že to dělají dobře. Bohužel dnešní společnost je asi nastavená tak, že chyby se trestají, nevědět se nesmí a pokud se neví, nesmí se to přiznat. Nebo alespoň takový z toho mám pocit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2019 09:47

když se člověk nachomýtne na fórum, které se zabývá jeho oborem, kterému skutečně rozumí, tak často zjistí, že to co tam místní populace probírá a hlásá jako jediné správné názory a řešení je často poněkud mimo a často i hodně mimo

aneb - když to neznam ani ja tak to není pravda

22.3.2019 09:57

Meysy napsal(a):
Dobrý den,

...řídila bych se štěnětem, pomalá procházka, když bude odpočívat nechat ho, když popoběhne nechat ho, pohrát si s ním, vzít ho ke klidnějšímu velkému psu kterého znáte nebo k velikostně a stáří obdobným štěňatům - s těmi se opravdu vyřádí........stejně s ním kvůli čůrpauzám chodíte pořád ven, tak se unaví snadno.......s běháním delších tras by Vám měl poradit chovatel anebo ten kdo s tímto plemenem aktivně dělá.....

22.3.2019 09:58

lupus4 napsal(a):
Copak, chovatel neporadil ?

...a co prosím radíte Vy ohledně zátěže štěněte tohoto plemene.......

22.3.2019 10:07

Dnešní problém je, že lidi nejsou ochotni sami získávat a třídit informace a často bohužel opravdu nemají základní předpoklady k tomu, aby postupně dokázali rozpoznat ty informace, které jsou nějak hodnotné.

Ono to není tak jednoduché pro člověka, který nemá zkušenosti. Těch informací, co se hrne ze všech stran a i ze zdrojů, které by měly mít vysokou vypovídací váhu, je moc a často si navzájem odporují.

Třeba co se týče procházek se štěnětem - taky jsem to řešila. Kdybych dala na doporučení - cituji: "Štěňata nesmějí být přetěžována. Na procházky se s nimi musí chodit sice častěji, ale stačí jen na pěti- až desetiminutové. Vyrazit s tříměsíčním štěnětem kteréhokoli plemena na hodinovou procházku znamená i možné trvalé zdravotní poškození. Pokud už jdeme se štěnětem na delší procházku, musíme ho po deseti minutách vzít do náruče, do tašky nebo do speciálního kočárku." - asi by moje moje aktivní, tehdy tříměsíční štěně, moc spokojené nebylo.

Naštěstí jsem narazila i na to doporučení, že: Jakmile si začne lehat a odpočívat, tak je už procházka dlouhá a nemělo by se chodit tak daleko, aby se štěně nedokázalo vrátit, aniž by k tomu došlo.

Takže jsem to vyhodnotila selským rozumem, že za B) je logičtější. Ale někdo se tolik bojí, aby něco nepokazil, že se prostě radši zeptá na i-fauně a i když se to většině zkušených zde může zdát jako zbytečná otázka.... měli by si vzpomenout na vlastní začátky.

22.3.2019 10:43
PumaCZ

XXX.XXX.255.65

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dnešní problém je, že lidi nejsou ochotni sami získávat a třídit informace a často bohužel opravdu nemají základní předpoklady k tomu, aby postupně dokázali rozpoznat ty informace, které jsou nějak hodnotné.

Ono to není tak jednoduché pro člověka, který nemá zkušenosti. Těch informací, co se hrne ze všech stran a i ze zdrojů, které by měly mít vysokou vypovídací váhu, je moc a často si navzájem odporují.

Třeba co se týče procházek se štěnětem - taky jsem to řešila. Kdybych dala na doporučení - cituji: "Štěňata nesmějí být přetěžována. Na procházky se s nimi musí chodit sice častěji, ale stačí jen na pěti- až desetiminutové. Vyrazit s tříměsíčním štěnětem kteréhokoli plemena na hodinovou procházku znamená i možné trvalé zdravotní poškození. Pokud už jdeme se štěnětem na delší procházku, musíme ho po deseti minutách vzít do náruče, do tašky nebo do speciálního kočárku." - asi by moje moje aktivní, tehdy tříměsíční štěně, moc spokojené nebylo.

Naštěstí jsem narazila i na to doporučení, že: Jakmile si začne lehat a odpočívat, tak je už procházka dlouhá a nemělo by se chodit tak daleko, aby se štěně nedokázalo vrátit, aniž by k tomu došlo.

Takže jsem to vyhodnotila selským rozumem, že za B) je logičtější. Ale někdo se tolik bojí, aby něco nepokazil, že se prostě radši zeptá na i-fauně a i když se to většině zkušených zde může zdát jako zbytečná otázka.... měli by si vzpomenout na vlastní začátky.

Také mi toto bylo huštěno do hlavy a jsem za toto vlákno sama ráda, když vidím odpovědi typu B: Jakmile si začne lehat a odpočívat, tak je už procházka dlouhá a nemělo by se chodit tak daleko, aby se štěně nedokázalo vrátit, aniž by k tomu došlo.

Ale i tak se člověk bojí, aby něco nepo.. a štěndu tak vlastní nevědomostí/blbostí neublížil.

22.3.2019 10:49

Tříměsíční Noru už bych v ruce těžko tahala delší vzdálenosti. Na káře jsem jí netahala, prostě šlapala. Ono je totiž taky rozdíl, jestli štěně jde na turistickou túru ostrým tempem někam, nebo jestli ta procházka spočívá v tom, že se jde pět minut na louku k potoku a tam je hodinová v podstatě volná zábava.

22.3.2019 11:59
lupus4

XXX.XXX.205.61

...a co prosím radíte Vy ohledně zátěže štěněte tohoto plemene.......

řídit se dle štěněte - viz poslední odpověď bodlinky
se štěndy jsem chodil klidně na celý půlden, i je tam při přestávce nakrmil (masem ) hodinku jsme poleželi, já početl knížku,štěnda si schrupla, když se evidentně začli na místě nudit, šlo se dál...prostě na pohodu...

22.3.2019 12:29

lupus4 napsal(a):
řídit se dle štěněte - viz poslední odpověď bodlinky
se štěndy jsem chodil klidně na celý půlden, i je tam při přestávce nakrmil (masem ) hodinku jsme poleželi, já početl knížku,štěnda si schrupla, když se evidentně začli na místě nudit, šlo se dál...prostě na pohodu...

..tak na tom jsme se shodli tak nějak všichni, ale ta otázka zátěže - běhání u tohoto plemene vůči věku a pohybovému aparátu - zadavateli jde o běhání......

22.3.2019 12:38
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jelikož štěnda od 1 měs sdílela výběh cca 800m2 se smečkou, nalítala toho při hrách svých i s dospělými neuvěřitelně mnoho...pak prostě někde na půl hod padla, zdřímla a jelo se dál...
Cca od 3 měs prochajdy 5 - 15 km (dle počasí) naprosto bez problémů
(v režimu popsaném výše)

22.3.2019 12:41

lupus4 napsal(a):
Jelikož štěnda od 1 měs sdílela výběh cca 800m2 se smečkou, nalítala toho při hrách svých i s dospělými neuvěřitelně mnoho...pak prostě někde na půl hod padla, zdřímla a jelo se dál...
(v režimu popsaném výše)

..a proč jste to tedy nenapsal zadavateli rovnou.....

22.3.2019 12:49
marcelaamax

XXX.XXX.138.114

lupus4 napsal(a):
(v režimu popsaném výše)

Ale zadavatel možná mysli běh v tahu, ne?

22.3.2019 12:51
lupus4

XXX.XXX.205.61

..a proč jste to tedy nenapsal zadavateli rovnou.....

AM jsem neměl a počítám, že budou "línější" a abyste mohli do mě rejt
protože pokud nepoužívá vlastní selský rozum, měl se informovat u chovatele...

ačkoli je pravda, že někdo, kdo odchovává štěnda v "ohrádce" či cvingru 2 x 3 m nemůže mít představu, kolik toho štěňata ve "volnu" dokáží sama o vlastní vůli nalítat

22.3.2019 12:54
lupus4

XXX.XXX.205.61

marcelaamax napsal(a):
Ale zadavatel možná mysli běh v tahu, ne?

To až od příštího podzimu (min 15 - 18 měs)

22.3.2019 12:54

..tak na tom jsme se shodli tak nějak všichni, ale ta otázka zátěže - běhání u tohoto plemene vůči věku a pohybovému aparátu - zadavateli jde o běhání......

Tak ono je běhání a běhání. Je prostě obrovský rozdíl, jestli si představujeme běhání jako fouknu štěně do postroje a povinně běžíme tuhle vzdálenost tímhle tempem a třeba ještě k tomu na asfaltu, nebo jestli se běhá po trávě s hračkou, prokládá se to čucháním a když s sebou štěně plácne do stínu, tak je pauza nebo se jde domů.

To štěně zase ten pohyb ke správnému růstu potřebuje, kosti se modelují zátěží, navíc klouby drží pohromadě svalovina.

22.3.2019 13:36

Se štěňatama jsem začínala postupně......přesně podle toho, jak se mi zdálo, že mají ještě chuť se hejbat......následně dávaly klidně 2-3 hodinové prochajdy, ale jak se šlo fakty pomalu, tak se nějak extra daleko nedošlo, pesové se šmrdolili okolo, čmuchali, honili se, stáli, čučeli, pak zase šli, doběhli mě, když se trochu zapomněli za mnou.....přesně jak bylo popsáno výše....žádné pochodové cvičení, ale couračka s víceméně volnou zábavou a nějakým tím nácvikem přivolání....pokud se mi zdálo, že jsme zašli moc daleko, tak jsme udělali pauzičku, poseděli, pomazlili, poleželi (to teda štěňata, já se neválela), prostě odpočinuli a pak jsme se pomalu vraceli k domovu. Ale nemám žádný akční magory, kteří by celou prochajdu lítali, jak střelený.....

22.3.2019 15:02
TyVed

XXX.XXX.54.117

když se člověk nachomýtne na fórum, které se zabývá jeho oborem, kterému skutečně rozumí, tak často zjistí, že to co tam místní populace probírá a hlásá jako jediné správné názory a řešení je často poněkud mimo a často i hodně mimo

aneb - když to neznam ani ja tak to není pravda

Víte to je právě ono, že ten problém je zcela opačný. Hlásají se nějaká dogmata. Shodne se na nich velká skupina lidí, která má velké zkušenosti (bohužel v rámci oboru s něčím uplně jiným), dělá to desítky let (pořád stejně a pouze na základě toho, co jim někdo kdysi řekl nebo poradil, aniž by skutečně rozuměli nějakému teoretickému základu a chápali jak ty věci fungují) a na tomto základě mají pocit, že se můžou vyjadřovat ke všemu, protože něco jiného umí uspokojivě a mají v tom výsledky. Jenže z těch vyjádření je patrné, že na základě mylných předpokladů docházejí k mylným závěrům a pokud si někdo snad dovoluje, nebýt s jejich perlami spokojen a navíc drze pro ta tvrzení žádá podklady, bude pranýřován (protože v dnešní době už nepopravujeme), bez logických argumentů k věci napadán ad hominem a pokud možno znechucen a vyštván. Stejně jako někdo, kdo si dovolí snažit se na něco přijít sám, nebo dokonce v rozporu s dogmaty udělat něco jinak a pak na základě vlastních poznatků někomu poradit něco, o čem parta oněch místních opinion leaderů ještě neslyšela. U těch informací například v literatuře je potíž v tom, že někdy se něco cituje z jedné knihy do druhé a tak dále a dále až se to tou literaturou procituje 20 let. A je to informace, která se bere za platnou a předává se dál a dál. Až jednoho dne někdo, třeba náhodou, zjistí, že to nějak nesedí a pokusí se tu informaci ověřit. A přijde se na to, že to byla vlastně chyba v měření, posunutá desetinná čárka nebo dokonce úplně špatný design pokusu a tak podobně. Ale protože to nikdo neověřil, tak se na tom základě něco 20 let dělá nebo minimálně učí blbě.

22.3.2019 15:21

Hlásají se nějaká dogmata

Pro me to neni opacny problem, ja s vami souhlasim.

Pokud diskuzni slupina se stane vice-mene uzavrenou - casem se tak nakazi svoji "pravdou", ze ubiji kohokoliv, kdo je jakkoliv jiny :-)

Pro me jsou tyhle diskuze jako namet k hledani a overovani si informaci o necem, co me bavi ( zvirata).
pokud se setkam s necim, co neznam a zaujme me to -jdu si dal patrat po relevantnich informacich.

22.3.2019 16:26

lupus4 napsal(a):
AM jsem neměl a počítám, že budou "línější" a abyste mohli do mě rejt
protože pokud nepoužívá vlastní selský rozum, měl se informovat u chovatele...

ačkoli je pravda, že někdo, kdo odchovává štěnda v "ohrádce" či cvingru 2 x 3 m nemůže mít představu, kolik toho štěňata ve "volnu" dokáží sama o vlastní vůli nalítat

..nereju, jen jsem se Vás zeptala......

22.3.2019 16:29

Tak ono je běhání a běhání. Je prostě obrovský rozdíl, jestli si představujeme běhání jako fouknu štěně do postroje a povinně běžíme tuhle vzdálenost tímhle tempem a třeba ještě k tomu na asfaltu, nebo jestli se běhá po trávě s hračkou, prokládá se to čucháním a když s sebou štěně plácne do stínu, tak je pauza nebo se jde domů.

To štěně zase ten pohyb ke správnému růstu potřebuje, kosti se modelují zátěží, navíc klouby drží pohromadě svalovina.

...měl by to specifikovat sám tázající se, ale myslím si, že mu šlo o běhání v postroji....

22.3.2019 16:49
TyVed

XXX.XXX.54.117

Hlásají se nějaká dogmata

Pro me to neni opacny problem, ja s vami souhlasim.

Pokud diskuzni slupina se stane vice-mene uzavrenou - casem se tak nakazi svoji "pravdou", ze ubiji kohokoliv, kdo je jakkoliv jiny :-)

Pro me jsou tyhle diskuze jako namet k hledani a overovani si informaci o necem, co me bavi ( zvirata).
pokud se setkam s necim, co neznam a zaujme me to -jdu si dal patrat po relevantnich informacich.

Aha, tak to se omlouvám, moje ego Vás špatně pochopilo. Tím pádem jsme za jedno.

22.3.2019 20:53

tak pro mě jsou tyto diskuze naopak přínosné....tím, že kolem sebe nemám "psí" lidi jako jsem já.....resp. pár s kamarádů pejsany má, ale buďto to tak "nežerou" a nebo to dle mého soudu nevzali za úplně dobrý konec, tak jsem přicházím ke skupině lidí, kteří jsou ochotni se o psech pobavit.
Ono se toho dá hodně načíst, dají se najít různé články a informace k různým tématům...ale tak nějak ctím spíše něčí osobní, praxí vyzkoušenou zkušenost....neříkám, že pro mě jsou všechny užitečné a všechny správné, ono taky člověk po těch letech se psy si jede tak nějak podle svýho, podle toho co mu vyhovuje, ale kolikrát si řeknu "no to je dobrý...to by mě nenapadlo" a třeba i když momentálně pro to nemám využití, tak co já vim, kdy se mi to bude hodit....

Takže když se tady člověk prokouše těmi teoriemi, rýpáním a někdy i urážkami atd. tak narazí i na velmi užitečné zkušenosti ostatních.

Přidejte reakci

Přidat smajlík