Stendo9

XXX.XXX.48.78
Dobrý den, máme štěňátko 2 měsíce a tři týdny. A když spíme doma, tak v noci chodí několikrát konat potřebu na plínku (nevzbudí nás, jinak bychom šli hned ven). A když spíme někde na návštěvě, tak s potřebou vydrží až do rána. Čím by to mohlo být? Není to tak, že by se na návštěvách stresoval nebo tak, stále je to veselé hravé štěně.
Stendo9
napsal(a):
Dobrý den, máme štěňátko 2 měsíce a tři týdny. A když spíme doma, tak v noci chodí několikrát konat potřebu na plínku (nevzbudí nás, jinak bychom šli hned ven). A když spíme někde na návštěvě, tak s potřebou vydrží až do rána. Čím by to mohlo být? Není to tak, že by se na návštěvách stresoval nebo tak, stále je to veselé hravé štěně.
Spíš je z domu naučený, že doma je to i záchod. Samozřejmě, že vás nevzbudí - takhle malé štěně neví, že by vás mělo budit, a ani nemá důvod, když tam má záchod ...
b.k
napsal(a):
Tak prvně mě překvapí,že máte doma 2 měsíční štěně a už s ním pendlujete po návštěvách.A ano - jasně,že ho to stresuje..tzn.že se bojí v cizím prostředí po sobě zanechat pachovou stopu.. A to je smutné,neděláte to dobře..
Blbost. Štěně je se svými majiteli, chození všude možně se štěnětem se nazývá socializace. :-)
Prvotní chyba je učit psa na plínu. Je to místo, kam má dovoleno se chodit venčit, nemá tedy důvod to zadržovat. Plínu vyhoďte a zkraťte mu dobu v noci, kdy se nemůže jít vyvenčit ven. Počítejte ale s tím, že u takto malého štěněte nehody budou. Večer ho hodně unavte, aby co nejdéle spalo.
2 měsíční štěně má v prvé řadě poznat "páničky",chod domáctnosti, její zvyky..
Učení na plýnu není nic špatného,to ho naučil chovatel a já na tom nevidím nic proti ničemu..Někdo dá hadry jinej pyliny .... - odbourávat tento zvyk je pak v zájmu nového majitele.. Nicméně 2měsíční štěně to hned ze dne na den fakt nedá. I proto mě nepřijde rozumné tahat mrně po všech čertech.. Socializace ? Ano jistě,ale ne tímto způsobem a navíc tak brzy..
Zadavatel píše,že šteně má 2 měsíce a něco -- . Štěne se má v prvé řadě seznámit s novou rodinou,s režimem té rodiny ..atpod. ale né být zmaten protože je každou chvilku někde jinde a řekne se tomu socializace?! Tak s tím nesouhlasím.
Socializace fakt není o tom,že budu 2 a půl měsíční štěně tahat po všech čertech..
Lájoši - takto fakt ne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

b.k
napsal(a):
Učení na plýnu není nic špatného,to ho naučil chovatel a já na tom nevidím nic proti ničemu..Někdo dá hadry jinej pyliny .... - odbourávat tento zvyk je pak v zájmu nového majitele.. Nicméně 2měsíční štěně to hned ze dne na den fakt nedá. I proto mě nepřijde rozumné tahat mrně po všech čertech.. Socializace ? Ano jistě,ale ne tímto způsobem a navíc tak brzy..
Zadavatel píše,že šteně má 2 měsíce a něco -- . Štěne se má v prvé řadě seznámit s novou rodinou,s režimem té rodiny ..atpod. ale né být zmaten protože je každou chvilku někde jinde a řekne se tomu socializace?! Tak s tím nesouhlasím.
Socializace fakt není o tom,že budu 2 a půl měsíční štěně tahat po všech čertech..
Lájoši - takto fakt ne.
..všechna štěňata jsem tahala všude a byla velmi dobře socializovaná...dokonce jsem velmi vítala, pokud jsme mohla s takovými mrňaty navštěvovat co nejvíce přátel, měnit prostředí a podobně...navíc krom jednoho, kdy jsem byla na mateřské se mnou všechna štěňata chodila i do práce.......nikdy pak neměli problém s báním se něčeho (někoho, někde) a vyrostli z nich normální sebevědomí psi/feny.........plenu na kterou byla většina naučena od svých chovatelů jsem vždy vyměnila za četnost čůrpauz venku a doma bylo nehod vždy opravdu velmi málo........
b.k
napsal(a):
Lájoši - takto fakt ne.
Ja jsem si dedulku brala, kdyz mu bylo sest tydnu. (Je to 15 let zpatky a byl to zarucene cistokrevny pitbull za 1000kc, tak to berte s rezervou. ) A od tech sesti tydnu se mnou chodil vsude. Uplne vsude. A byl to ten nejsocializovanejsi pes, ktereho jsem kdy mela. Mel naucene, ze kde byla polozena moje mikina, tak tam se momentalne zdrzujeme a nikdy s tim nemel problem.
Taky jsem obě štěňata brala hned od dvou měsíců všude. Když byl starší pes štěně, tak jsem často jezdila k příteli, i na noc a jezdil se mnou, chodil s námi i na pivo - a dodnes je naučený, že jakmile přijdeme do restaurace nebo do hospody tak si zaleze pod stůl a v klidu odpočívá. Občas jsem s ním přespala u kamarádky. S fenou taky od mala jezdíme na noc třeba k rodičům, na návštěvy. Nevidím v tom žádný problém. Pokud chci, aby se pes uměl chovat na návštěvě, v restauraci, ve vlaku - tak ho tam beru už jako úplného prcka a na nic nečekám. A co potom třeba lidi, kteří jezdí na chalupu? Taky jsou přes týden v bytě a na víkendy i se štěnětem jedou na tu chatu.
Podle mě je fakt lepší už malé štěně tahat všude možně, než čekat do nějakého určitého věku. Nezdá se mi, že by z toho moji psi byli nějak zmatení - je to pro ně prostě výlet.
- a o čem tedy podle vás socializace je? Podle mě je to o tom, aby štěně v útlém věku poznalo co nejvíce věcí, míst, zvířat, lidí, nebo ne? A to právě poznává i na těch návštěvách a tam všude, kde ho tahám. Navíc to poznává se svým páníčkem a určitě si s ním tak vytvoří lepší vztah - než když s ním bude jen sedět doma.
No sice si to trochu pletete pojmy - socializace fakt neznamená to o čem píšete,ale budiž zažilo se to..Socializace v pravém slova smyslu začíná u chovatele - od narození štěněte -nejdůležitější socializační prvek je do cca 6ti týdnů a ano to je veledůležité.. To o čem mluvíte je také důležité,ale už to není socializace-nýbrž výchova..
Pokud zadavatel vlastně píše ,že se takhle maličké štěně v cizím prostředí bojí..no tak tomu dám čas a počkám třeba 2měsíce než se posunu dál..

To o čem mluvíte je také důležité,ale už to není socializace-nýbrž výchova..
literatura teda rikaji neco jineho
ze zivota stenete:
1.Fáze vegetativní - (od 14.dne do 21.dne života)
2.Fáze přechodná - (od 14.dne do 21.dne života)
3.Fáze vtiskávání - (od třetího až čtvrtého týdne do konce sedmého týdne)
4.Fáze socializační - (od sedmého až osmého týdne do konce dvanáctého týdne)
5.První štěněcí stadium - (od 10.až 13.týdne do 4.měsíce života)
6.Druhé štěněcí stadium - (od konce čtvrtého měsíce do konce šestého až sedmého měsíce)
7.Puberta - (trvá asi 6.-8. týdnů)
Fáze socializační (8. až 12. týden)
U štěňat narůstá sociální aktivita, vzájemná agresivita mezi sourozenci se stupňuje. Štěně, které v tomto období tráví většinu času pouze mezi svými vrstevníky, prohlubuje vazbu na příslušníky „svého druhu“, učí se řešit situace v rámci vlastních pravidel vnitrodruhového soužití. Pokud nemá štěně v tomto období dostatečný kontakt s člověkem, vazba k člověku se oslabuje. V tomto věku štěňata ochotně přijímají člověka jako partnera při hře a uznávají jeho nadřazenost. Dostatečná péče a čas cíleně věnované v tomto období štěněti vytváří potřebné předpoklady nejen pro další rozvoj psa, ale i jeho orientaci na člověka.
b.k
napsal(a):
No sice si to trochu pletete pojmy - socializace fakt neznamená to o čem píšete,ale budiž zažilo se to..Socializace v pravém slova smyslu začíná u chovatele - od narození štěněte -nejdůležitější socializační prvek je do cca 6ti týdnů a ano to je veledůležité.. To o čem mluvíte je také důležité,ale už to není socializace-nýbrž výchova..
Pokud zadavatel vlastně píše ,že se takhle maličké štěně v cizím prostředí bojí..no tak tomu dám čas a počkám třeba 2měsíce než se posunu dál..
No, tak to fakt nevim, kdo si plete pojmy s dojmy. Vychova je to, ze stene ucim na dopravni prostredky, na ruch mesta, na lidi, na deti a na vsechno, co nezna? A kdyz totez dela chovatel, ze stenata kolem toho sedmeho tydne vezme na veterinu nebo treba na nadrazi, tak to vychovava a ne socializuje? Vy to mate dobre poplatnany. Ja teda stene odjakziva vychovavam, aby doma nebralo vsechno do huby, ucim cistotnosti a socializuji na vsechno, co nezna. Protoze co pozna jako prcek, to uz si pamatuje.
A pokud se stene neceho boji, tak by to pro me fakt nebyla cesta, ze ho od bubaka izoluju na x tydnu. Ale naopak stene podporim, aby se nebalo. Trenuju s nim danou situaci, atd. atd.
Ale jo, tak mozna by se kvuli b.k. mely prepsat vsechny odborne knihy.

b.k
napsal(a):
...tak pojmy si především pletete Vy sám/sama.......a už jsem byla předběhnuta velmi dobrým vysvětlením a plně se s ním ztotožňuji........ono by jste se někdy nemusela ani dočkat při tom strachu.......
Vážené dámy ,jak říkám ten pojem "socializace" je zažitý a lidé s ním tak operují..
Nicméně špatně. Že mě tady petrahei zkopíruje názor - který to podporuje a je rovněž mylný na tom fakt nic nemění.. Ani ty další načtené a zhusta převzaté komentáře,třeba i od zkušených pejskařů. . Ale ok,tak si tomu tak říkejte - já o tom rozvádět debatu nehodlám neb by zjevně neměla smysl .
Stěně 2měsíce a tři týdny - teda"doma" je i z cestou max 2 týdny (pokud budu předpokládat,že ho má od chovatele) - teda za a)nemá potřebné očkování,za b)není zžité s novou rodinou ,za c)pokud vidím,že mu nevyhovuje to že je každý den někde jinde,v jiném prostředí,jiný lidi.... no tak tomu dám prostě čas.. a to neznamená,že štěně izoluji na x týdnů - to fakt ne..