Vrácení psa chovateli - smlouva

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

GP

26.3.2019 20:29
GP

XXX.XXX.8.254

Dobrý den, ráda bych poprosila o radu zkušenější chovatele. Jak právně ošetřit situaci, kdy se pes po letech vrací chovateli z důvodů na straně majitele (kupní cena se nevrací)? Prostým odstoupením nebo smlouvou o převodu vlastnictví? Díky za zkušenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.3.2019 20:37

Při odstoupení od smlouvy by se musely vrátit peníze, odstupují obě strany.

Po letech už je to normální prodej nebo darování.

26.3.2019 20:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

GP napsal(a):
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu zkušenější chovatele. Jak právně ošetřit situaci, kdy se pes po letech vrací chovateli z důvodů na straně majitele (kupní cena se nevrací)? Prostým odstoupením nebo smlouvou o převodu vlastnictví? Díky za zkušenosti.

Po letech si nejde jen tak odstoupit od smlouvy - chovatel není půjčovna psů.

Tohle se řeší prodejem nebo darováním.

27.3.2019 08:30

A není to tak, že chovatel chce ve smlouvě ošetřit, aby se odchov vrátil zásadně k němu a nebyl přeprodán ? Ten dotaz není jednoznačný.

27.3.2019 08:39
LájošM

XXX.XXX.14.251

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A není to tak, že chovatel chce ve smlouvě ošetřit, aby se odchov vrátil zásadně k němu a nebyl přeprodán ? Ten dotaz není jednoznačný.

Odstoupení od smlouvy po letech nejde. Musíte sepsat kupní nebo darovací smlouvu, záleží na nynějším majiteli psa, jak se s ním dohodnete.

Čím víc podmínek pro nového majitele v původní kupní smlouvě, tím častěji bývá celá neplatná. Předkupní právo ano, ale ne vynucování, že pes půjde vždy k původnímu majiteli. To sice nový majitel podepsat může, ale k ničemu ho to nezavazuje, protože to odporuje našim zákonům.

27.3.2019 08:52
marushka

XXX.XXX.41.2

GP napsal(a):

Jestli správně chápu Váš dotaz, tak je to klasická darovací smlouva.

27.3.2019 08:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

LájošM napsal(a):
Odstoupení od smlouvy po letech nejde. Musíte sepsat kupní nebo darovací smlouvu, záleží na nynějším majiteli psa, jak se s ním dohodnete.

Čím víc podmínek pro nového majitele v původní kupní smlouvě, tím častěji bývá celá neplatná. Předkupní právo ano, ale ne vynucování, že pes půjde vždy k původnímu majiteli. To sice nový majitel podepsat může, ale k ničemu ho to nezavazuje, protože to odporuje našim zákonům.

Já se zeptám - jak to předkupní právo funguje v praxi? Dejme tomu, že majitel bude chtít třeba ve třech letech psa prodat (čistě teoreticky) - musí ho tedy nejdřív nabídnout chovateli a to za jakou cenu? Za tu, za kterou ho koupil? Nebo to je čistě na jejich dohodě? Co když se chovateli bude zdát cena vysoká?

Vím, že v praxi je to spíš tak, že majitel se o psa z nějakého důvodu nemůže dál starat a chovateli ho "daruje", ale zajímá mě to čistě teoreticky, jestli je ta cena nějak stanovená, nebo jestli může majitel chovatele v tomto i nějakým způsobem "vydírat".

Edit.: teď koukám, že mi máme ve smlouvě, že ta částka nesmí převýšit kupní cenu psa.

27.3.2019 09:03
marushka

XXX.XXX.41.2

marcelaamax napsal(a):
Já se zeptám - jak to předkupní právo funguje v praxi? Dejme tomu, že majitel bude chtít třeba ve třech letech psa prodat (čistě teoreticky) - musí ho tedy nejdřív nabídnout chovateli a to za jakou cenu? Za tu, za kterou ho koupil? Nebo to je čistě na jejich dohodě? Co když se chovateli bude zdát cena vysoká?

Vím, že v praxi je to spíš tak, že majitel se o psa z nějakého důvodu nemůže dál starat a chovateli ho "daruje", ale zajímá mě to čistě teoreticky, jestli je ta cena nějak stanovená, nebo jestli může majitel chovatele v tomto i nějakým způsobem "vydírat".

Edit.: teď koukám, že mi máme ve smlouvě, že ta částka nesmí převýšit kupní cenu psa.

Úplně čistě podle občanského zákoníku by to mělo být tak, že prodejce (majitel psa) uzavře kupní smlouvu za určitou cenu se zájemcem o koupi psa, tzv. koupěchtivým. Po uzavření kupní smlouvy sdělí prodejce obsah kupní smlouvy předkupníkovi (chovateli) a ten má až v tuto chvíli možnost uplatnit předkupní právo.

Edit k vašemu editu: toto ujednání je dle mého názoru neplatné

27.3.2019 09:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

marushka napsal(a):
Úplně čistě podle občanského zákoníku by to mělo být tak, že prodejce (majitel psa) uzavře kupní smlouvu za určitou cenu se zájemcem o koupi psa, tzv. koupěchtivým. Po uzavření kupní smlouvy sdělí prodejce obsah kupní smlouvy předkupníkovi (chovateli) a ten má až v tuto chvíli možnost uplatnit předkupní právo.

Edit k vašemu editu: toto ujednání je dle mého názoru neplatné

Jo jestli je to platné nebo neplatné to netuším, ale takhle to tam mám .

Takže v praxi to může vypadat tak - že majitel třeba totálně zkazí psa, ze psa je troska. On se ho chce zbavit, sepíše s kamarádem smlouvu, že mu psa prodá za 30 000 a to pak předloží chovateli? Ten může psa koupit za tu stejnou cenu a jinak má smůlu? To je teda pro chovatele nic moc.

27.3.2019 09:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

marcelaamax napsal(a):

Jee teď koukám na to "mi", taková ostuda a už to nejde opravit

27.3.2019 09:55
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):

To, že musí majitel nabídnout zpět chovateli za stejnou cenu je nesmysl - třeba u pracovních plemen je cena štěněte cca 1/10 pozdější prodejní ceny 1,5 roku starého psa (pokud je dobrý). A náklady na výcvik, rtg, držení takového psa stojí majitele desetitisíce, takže by bylo dost na hlavu, aby psa zhodnotil, a pak ho nesměl ani prodat za odpovídající cenu😉

27.3.2019 09:56
marushka

XXX.XXX.41.2

marcelaamax napsal(a):

Takže v praxi to může vypadat tak - že majitel třeba totálně zkazí psa, ze psa je troska. On se ho chce zbavit, sepíše s kamarádem smlouvu, že mu psa prodá za 30 000 a to pak předloží chovateli? Ten může psa koupit za tu stejnou cenu a jinak má smůlu? To je teda pro chovatele nic moc.

V podstatě je to tak. V praxi u psů je to fakt nepoužitelné..

27.3.2019 09:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):

Však chovatel na to přistoupit nemusí, a v praxi to většinou vypadá, že se křupan rád zbaví zprasenýho psa zadarmo, jen aby ho už nemusel živit ...

27.3.2019 10:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Však chovatel na to přistoupit nemusí, a v praxi to většinou vypadá, že se křupan rád zbaví zprasenýho psa zadarmo, jen aby ho už nemusel živit ...

Jo to jo, ale čistě teoreticky - ze nekdo může zkazit psa a ještě na tom chtít vydělat, protože chovatel treba bude chtít "zachránit" svůj odchov.

Jinak u pracáků je jasné, že ta cena pak mnohonásobně převyšuje cenu kupní.

27.3.2019 14:11

Před 14ti dny jsem si brala rok a půl starého psa, kterého jeho majitel už nechtěl a dal to vědět nejdřív chovatelce. Ta sháněla zájemce o pejska, sama si ho nemohla nechat, i když by ráda. Byla mně předaná darovací smlouva, v ní jenom takové ty obecné věci, že se o psa budu starat a tak podobně a že pokud ho nebudu už chtít, vracím ho bezplatně prvnímu majiteli. Netuším, jestli je něco z toho právně vymahatelné nebo ne, psa si chci rozhodně nechat, od první chvíle je poslušný, učenlivý, výcvik se zatím jeví jako procházka růžovou zahradou. Jen na exteriéru budeme muset zapracovat, svaly naprosto žádné.

27.3.2019 14:37
LájošM

XXX.XXX.14.251

Před 14ti dny jsem si brala rok a půl starého psa, kterého jeho majitel už nechtěl a dal to vědět nejdřív chovatelce. Ta sháněla zájemce o pejska, sama si ho nemohla nechat, i když by ráda. Byla mně předaná darovací smlouva, v ní jenom takové ty obecné věci, že se o psa budu starat a tak podobně a že pokud ho nebudu už chtít, vracím ho bezplatně prvnímu majiteli. Netuším, jestli je něco z toho právně vymahatelné nebo ne, psa si chci rozhodně nechat, od první chvíle je poslušný, učenlivý, výcvik se zatím jeví jako procházka růžovou zahradou. Jen na exteriéru budeme muset zapracovat, svaly naprosto žádné.

Nebylo by to právně vymahatelné. Nejde kombinovat darovací smlouva s takovými podmínkami.

Ale v praxi to takto psané bývá, protože lidé nemají téměř žádné právní povědomí.

27.3.2019 14:50

LájošM napsal(a):
Nebylo by to právně vymahatelné. Nejde kombinovat darovací smlouva s takovými podmínkami.

Ale v praxi to takto psané bývá, protože lidé nemají téměř žádné právní povědomí.

Zase na druhou stranu, asi jsem moc outlocitná a člověk-chovatel to nesmí moc řešit...ale nejsem si sama moc jistá, jestli bych po téhle zkušenosti dala štěně GR někomu do bytu jako jen gaučáka

27.3.2019 15:14
fikovnice

XXX.XXX.131.20

marcelaamax napsal(a):

Já se tady vmísím s příspěvkem, i když jde o kočku. Smlouvu na moji PP Mainku mám postavenou tak, že chovatelka má předkupní právo - tj. kdyby se např. se mnou něco stalo, ona je první na řadě, kdo si kočku odkoupí zpět, a to za určité procento původní ceny. Smlouvu teď nemám u sebe, takže kolik to přesně je, nevím. To samozřejmě nekoreluje se psy - pracáky, kde se jejich hodnota naopak časem zvyšuje. Mimochodem já jsem za to předkupní právo ráda, protože právě pro případ, že bych se o kočku z nějakých důvodů už nemohla starat, tak vím, že se dostane do dobrých rukou.

27.3.2019 16:38

Předkupní právo nemůže nijak určovat cenu. Je to opravdu jen to, předkupní právo. Pokud budu chtít věc prodat, tak mám povinnost nejdříve nabídnout tu věc tomu, kdo má předkupní právo. A případnému jinému zájemci nemůžu stejnou věc nabídnout levněji než jsem nabídla tomu s předkupním právem.

Ale fakt mi nikdo nemůže a také nediktuje prodejní cenu.

27.3.2019 19:04
marushka

XXX.XXX.33.113

fikovnice napsal(a):
Já se tady vmísím s příspěvkem, i když jde o kočku. Smlouvu na moji PP Mainku mám postavenou tak, že chovatelka má předkupní právo - tj. kdyby se např. se mnou něco stalo, ona je první na řadě, kdo si kočku odkoupí zpět, a to za určité procento původní ceny. Smlouvu teď nemám u sebe, takže kolik to přesně je, nevím. To samozřejmě nekoreluje se psy - pracáky, kde se jejich hodnota naopak časem zvyšuje. Mimochodem já jsem za to předkupní právo ráda, protože právě pro případ, že bych se o kočku z nějakých důvodů už nemohla starat, tak vím, že se dostane do dobrých rukou.

To trochu michate jablka s hruskami. Předkupní právo je právo a ne povinnost. Čili pokud vaše chovatelka nebude čičinu chtít, tak pochopitelně nemusí. Pro vás to znamená povinnost v případě prodeje čičinu nabídnout přednostně chovatelce, ale ona už nemá povinnost ji přijmout.

27.3.2019 19:11

Předkupní právo je tedy právně vymahatelné?

Protože - nevím jak je to u psů - ale ohledně koní je internet plný příběhů, jak nový majitel podepsal tomu bývalému předkupní práve, pak se na to zvysoka vykašlal, zvíře zmizelo neznámo kam aniž by původní majitel byl upozorněn... a ještě ani jednou jsem se nedočetla, že by se původnímu majiteli dostalo nějaké satisfakce.

27.3.2019 19:51
saola

XXX.XXX.58.54

Jak je to u zvířat, nevím, ale bytů tomu tak je - pokud město prodává byt, má nájemník v něm bydlící předkupní právo za definovanou regulovanou cenu (pokud tedy splňuje ještě nějaké další náležitosti -délku nájmu, bezdlužnost vůči městu apod.). Pokud by město prodávalo byt někomu cizímu, tedy ne nájemníkovi, tak může prodávat za cenu tržní.
Ale to je informace u psů asi k ničemu, chápu.

27.3.2019 20:00
kiko

XXX.XXX.168.91

Protože - nevím jak je to u psů - ale ohledně koní je internet plný příběhů, jak nový majitel podepsal tomu bývalému předkupní práve, pak se na to zvysoka vykašlal, zvíře zmizelo neznámo kam aniž by původní majitel byl upozorněn... a ještě ani jednou jsem se nedočetla, že by se původnímu majiteli dostalo nějaké satisfakce.

Ano,i já jsem takhle dopadla s kobylou kterou jsem prodala ,,kamarádce''.

27.3.2019 20:10

tak ono imho předkupní právo na nemovitost se vymáhá mnohem lépe než předkupní právo na zvíře, které prostě může beze stopy "zmizet".

28.3.2019 05:21
fikovnice

XXX.XXX.135.146

marushka napsal(a):
To trochu michate jablka s hruskami. Předkupní právo je právo a ne povinnost. Čili pokud vaše chovatelka nebude čičinu chtít, tak pochopitelně nemusí. Pro vás to znamená povinnost v případě prodeje čičinu nabídnout přednostně chovatelce, ale ona už nemá povinnost ji přijmout.

Ano, já toto vím. Jen jsem to blbě napsala. Ale domnívám se, jak znám "svoji" chovatelku, že kdyby nedejbože bylo nutné Elsu předat dál, tak že by se jí ujala...

28.3.2019 06:24
marushka

XXX.XXX.33.113

Samozřejmě, že je vymahatelne. Pokud mel chovatel předkupní právo a ze strany prodávajícího nebylo zvíře chovateli nabídnuto k prednostnimu prodeji, je kupní smlouva mezi prodávajícím a novým nabyvatelem zvířete relativně neplatná. To relativně znamená, že někdo musí neplatnost namítnout, v tomto případě chovatel. Jedná se o obcanskopravni záležitost, takže vše by bylo případně nutné řešit soudně, ale ta vymahatelnost tam určitě je. Rozhodně větší, než podmínky v kupní smlouvě typu povinnost zasílat fotky a krmit superpremiovym krmivem apod. :-)

28.3.2019 09:40
LájošM

XXX.XXX.14.251

Vymahatelnost je pouze teoretická.
Soudní poplatky, čas, nervy...
Taky se toho to zvíře nemusí dožít. Nebo ani vy... :-)

29.3.2019 00:23
b.k

XXX.XXX.210.199

LájošM napsal(a):

No to je pravda,papír snese všechno ..a po té vymahatelnost je patrně nulová.
Já upřímně úplně nerozumím tomu dotazu :

Ptá se majitel psa,který ho chce vrátit / prodat chovateli,protože to má ve smlouvě a nebo se ptá chovatel,kterému bylo upřeno - dle smlouvy- navrácení/odkoupení psa ?

At tak či tak - právně ošetřit ? No to bude asi velký problém.. Řekla bych,že dokonce nereálný...těch proměnných je tam strašně moc..

Např já za svou chovatelskou praxi jsem zažila dvakrát ,že jsem psa odkoupila zpět - bez ohledu na to co bylo nebo nebylo ve smlouvě.. Bylo to čistě o mezilidských vztazích - v prvním případě ač hodní lidi - štěně nezvládli a celkem logicky bez toho,že by to v té smlouvě bylo-jsem byla první na koho se obrátili.. zaplatila jsem to co oni mě za štěně .. (bylo poznamenané? Ano. Nicméně prodala jsem ho znovu lidem,kteří o všem věděli a se psem fungovali až do jeho smrti zcela bez problémů,zvládl vše.To je mimochodem ta socializace u chovatele..)
Druhý případ - tam už to bohužel tak jednoduché nebylo a na vědomost to dávám proto,že by mě něco takového ve snu nenapadlo.. Zdálo se,že super lidi,u nás byli vícekrát - no prostě vše vypadalo zalité sluncem.. na pár měsíců.. Pak mě začali psát,že pes je na tom špatně apod.. Moje první odpověd byla,že si samozdřejmě psa hned vezmu zpět..v dobré víře..pak se to začalo stupnovat - aniž by bylo jasné co po mě kdo vlastně chce.. No peníze..Chtěli víc než byla kupní cena pod výhružkou,že ho jinak dají cikánům.. no nelehké období..nakonec to dopadlo dobře,vzali si zpět pouze kupní cenu.. Hezký to nebylo.. A ano i tento pes měl zpočátku trochu psychické problémy..
Nakonec i toto zvíře - stále žije- bylo po čase prodáno prověřeným lidem,má se skvěle a dokonce celkem válí ve sportech ..
Můj sáhodlouhý příspěvek je i o tom,abych upozornila,že jsou i lidé,kteří se tváří jako nejlepší psí společník,i OP poskytnou ..a pak neváhají chovatele vydírat..a smlouva ani policie fakt nepomůžou..

29.3.2019 08:54
LájošM

XXX.XXX.14.251

Je to jako u všeho - je to o lidech.

Pokud někdo vydírá tím, že chce víc peněz, nebo dá psa cikánům... A proč by to dělal, když je tak na prachy? V takových případech je nejlepší říct konečnou částku, za kterou je ochota psa odkoupit zpět, s tím, že už se víc bavit nebudete a ať si to už řeší sami.

Kupní smlouva je prostě převedení majetku na jinou osobu a nikdo pak nemá právo vám diktovat, co se svým majetkem uděláte. Všelijaké podmínky jsou většinou neplatné a dodržovat se nemusí, soudně jsou nevymahatelné.

29.3.2019 09:15
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

marcelaamax napsal(a):

podle mne , když je ve smlouvě předkupní právo, může tam být uvedena i cena.

29.3.2019 09:49

Je to tak, cena může být dohodnuta již ve smlouvě a pokud není, stanovuje se reálná tržní cena nebo cena obvyklá (což může být kámen úrazu, protože znalečák asi nikdo dělat nenechá).

29.3.2019 10:13
marushka

XXX.XXX.145.156

LájošM napsal(a):

No kdyby k tomu takto přistupoval každý, tak můžu zavřít krám :-)
Na jednu stranu tady každý baziruje na písemné kupní smlouvě a na druhou stranu se skoro nikdo neumí/nechce svých práv domoci..

29.3.2019 17:02
fikovnice

XXX.XXX.131.20

jahodapavel napsal(a):
podle mne , když je ve smlouvě předkupní právo, může tam být uvedena i cena.

Ano, souhlasím, já to tak mám ve smlouvě ošetřeno.

30.3.2019 00:04
b.k

XXX.XXX.210.199

LájošM napsal(a):
Je to jako u všeho - je to o lidech.

Pokud někdo vydírá tím, že chce víc peněz, nebo dá psa cikánům... A proč by to dělal, když je tak na prachy? V takových případech je nejlepší říct konečnou částku, za kterou je ochota psa odkoupit zpět, s tím, že už se víc bavit nebudete a ať si to už řeší sami.

Kupní smlouva je prostě převedení majetku na jinou osobu a nikdo pak nemá právo vám diktovat, co se svým majetkem uděláte. Všelijaké podmínky jsou většinou neplatné a dodržovat se nemusí, soudně jsou nevymahatelné.

No ano ,ale pokud Vám na Vašem odchovu záleží tak se jaksi podřídíte..Proč by to dělal?zkouší to. A když se chytnete tak pak ta výhružka,že dá psa někomu ,někam..je jako pěst na oko.. Pro mě to teda jednoduché nebylo..Ano asi by ho nikomu nedal,ale prodal neznámo komu a kam a to jsem fakt nechtěla..

S druhou částí více méně souhlasím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík