MamcaJana

XXX.XXX.103.239
Ahojte,
Mame svojho uplne prveho psika - cistokrvny novofundlansky psik ale bez PP. Ma 8 mesiacov, u nas je od 3 mesiacov. Je velmi zivy a hlavne uz dost velky no svoju velkost si vobec neuvedomuje. Snazime sa ho cvicit a zavse posluchne ale momentalne je v stadiu ze nam na dvore vsetko rozhryze, ked ho upozornim fuj tak posluchne ale ked je sam tak narobi skody az az. Mame 2 rocnu dcerku a cakame dalsie miminko. Problem mame aj s tym ze po kazdom skace, po mne s priatelom nie, po dcerke ked som nablizku tiez nie ale ked sa vzdialim tak je to katastrofa. Zaujima ma ci je to len take obdobie a je to normalne a ked dospeje tak sa ukludni alebo sme nieco vazne zanedbali uz??? Bojim sazeked sa male narodi ci sa nebude musiet pred nim chranit,teda ci sa trosku skludni... Zaujima ma ake su tieto plemena v tomto obdobi, ako sa u nich puberta prejavuje...
Dakujem za kazdu radu
MamcaJana
napsal(a):
Ahojte,
Mame svojho uplne prveho psika - cistokrvny novofundlansky psik ale bez PP. Ma 8 mesiacov, u nas je od 3 mesiacov. Je velmi zivy a hlavne uz dost velky no svoju velkost si vobec neuvedomuje. Snazime sa ho cvicit a zavse posluchne ale momentalne je v stadiu ze nam na dvore vsetko rozhryze, ked ho upozornim fuj tak posluchne ale ked je sam tak narobi skody az az. Mame 2 rocnu dcerku a cakame dalsie miminko. Problem mame aj s tym ze po kazdom skace, po mne s priatelom nie, po dcerke ked som nablizku tiez nie ale ked sa vzdialim tak je to katastrofa. Zaujima ma ci je to len take obdobie a je to normalne a ked dospeje tak sa ukludni alebo sme nieco vazne zanedbali uz??? Bojim sazeked sa male narodi ci sa nebude musiet pred nim chranit,teda ci sa trosku skludni... Zaujima ma ake su tieto plemena v tomto obdobi, ako sa u nich puberta prejavuje...
Dakujem za kazdu radu
Sám od sebe se ten pes nevychová - budete muset přiložit ruku k dílu, a začala bych s ním dělat nějakou aktivitu, protože unavený pes pak nedělá bugr
Uživatel s deaktivovaným účtem

výchova, výcvik, zaměstnání
na tohle jiná meducína nebude.....

karo2702
napsal(a):
Kouše věci, protože se nudí. Chce to delší procházky, hry,...
A skákání je problém s výchovou, ne s pubertou. Musíte ho naučit neskákat. A v 8 měsících už bych s tím začala, než bude pozdě.
,....jednomu dítěti jsou dva roky, druhé na cestě, štěněti je osm měsíců.......mít psa za každou cenu

jo, úplně špatně zvolený čas pořízení štěněte, leda by byl pan otec co k čemu a vzal to na sebe.
ono totiž pes potřebuje minimálně první rok svýho života tolik času, kolik to dítě. stejný princip, potřebujete nahrát osobnost a výchovu.
GAELLE
napsal(a):
Pes se sám od sebe neuklidní. Je třeba se mu věnovat o čemž pochybuji že máte při výchově dítěte a očekávání druhého čas. A ještě zvolíte takové plemeno............."čistokrevný a přitom bez pp" prosím znamená co?
Že mamka snad byla ten fundlák A to si zadavatelka vzala ještě klidné plemeno Mohla to být bordera, úplně nejlíp ta chytrá, co se vychová sama.
Ne jako vážně, už vám to sem holky napsaly. Můžete nějak vysvětlit, co jste si mysleli, když jste si brali k ročnímu děcku, tedy batoleti štěně?!? Ne, to mi hlava nebere. Sama děti nemám, ale viděla jsem to u neteře, jak se od ročního děcka nehnete. Tedy teď se matky nehnou, za nás to bylo pojaté poněkud jinak. Jak jste chtěli vychovávat a vybláznit štěndo?Teď je to puberťák a ještě nějakou dobu bude. Teď se mu máte věnovat, protože má nejvíc energie a neví co s ní. Bylo tak těžké, předem si to spočítat?
MamcaJana

XXX.XXX.103.239
Dakujem za rady, ale trosku musim uviest i to, ze mame 2 rocnu dcerku to ale psikovi sa venujeme podla mojho nazoru urcite viac akoby sme mohli kebyze pracujem. vonku so psikom sme skoro cely den, rano ho priatel berie von uz o 6,potom ja s dcerkou uz o 8:30 najneskor ideme na dvor a na prechadzku a z dvora ideme dnu az okolo 11.ulozim dcerku na spanok a potom vezmem psika aspon sa vycikat, dam mu obed a pobudnem s nim taku polhodku. Potom ma oddych asi tak do 15 a od 15 sme opat vonku. Psik uz i pocuval a doteraz bol kludny, nehovorim ze neskakal vobec ale max iba ked niekto prisiel aj to iba raz a po upozorneni uz to bolo ok. Lenze zrazu ma problem aj s povelmi,ktore doteraz uz ovladal. Sarapatu nam robi rano po prechadzke a ak musim niekde odbehnut. Akonahle je sam tak vystraja ale nikdy nie je sam cely den. Psika sa snazime vychovavat a doteraz som mala pocit ze to funguje ale posledny mesiac sa vsetko zmenilo... Ked sme s nim tak sa ani nepokusi robit to co robi ked je sam a zas si nemyslim ze pes nemote sem tam aj ostat sam

MamcaJana
napsal(a):
Dakujem za rady, ale trosku musim uviest i to, ze mame 2 rocnu dcerku to ale psikovi sa venujeme podla mojho nazoru urcite viac akoby sme mohli kebyze pracujem. vonku so psikom sme skoro cely den, rano ho priatel berie von uz o 6,potom ja s dcerkou uz o 8:30 najneskor ideme na dvor a na prechadzku a z dvora ideme dnu az okolo 11.ulozim dcerku na spanok a potom vezmem psika aspon sa vycikat, dam mu obed a pobudnem s nim taku polhodku. Potom ma oddych asi tak do 15 a od 15 sme opat vonku. Psik uz i pocuval a doteraz bol kludny, nehovorim ze neskakal vobec ale max iba ked niekto prisiel aj to iba raz a po upozorneni uz to bolo ok. Lenze zrazu ma problem aj s povelmi,ktore doteraz uz ovladal. Sarapatu nam robi rano po prechadzke a ak musim niekde odbehnut. Akonahle je sam tak vystraja ale nikdy nie je sam cely den. Psika sa snazime vychovavat a doteraz som mala pocit ze to funguje ale posledny mesiac sa vsetko zmenilo... Ked sme s nim tak sa ani nepokusi robit to co robi ked je sam a zas si nemyslim ze pes nemote sem tam aj ostat sam
No jo, jenže prostě výchova psa není o tom, že když jste na dvoře nebo na procházce S DCERKOU, tak že tam s vámi. Nebo že ho vezmete na půlhoďky vyčůrat ven.
S psem je potřeba pracovat, cvičit ho, ukazovat mu, jak to na světě chodí a učit ho štábní kulturu a to prostě nejde, když se věnujete dítěti - kterému je taky potřeba ukazovat, jak to na světě chodí. Prostě ten pes se neudělá nějak mimochodem, jakože pejsku jdeme ven s dítětem, tak můžeš jít s námi. To funguje u dospělého, už hotového psa, ne u štěněte.

Asi ze stejnýho důvodu jednoho krásnýho dne přestane poslouchat dcera a místo oblíkání se bude vztekat na podlaze.
Prostě tvor prochází během formování nervové soustavy a osobnosti různými fázemi. A pes je nejdříve štěně, které touží po tom se hlavně neztratit a hlavně být milováno a učí se snadno a snadno povely plní.
No a pak začne dospívat, zjistí, že svět je i mimo vás a že se lze na povel vykašlat či od vás odejít.
MamcaJana

XXX.XXX.103.239
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
A z jakeho důvodu dle Vás přestal poslouchat na povely, které už zvládal?
No to keby som vedela... Nehovorim ze vobec neposluchne ale napr, na fuj reagoval hned akonahle som to povedala a i ked nieco stihol vziat do papule tak to hned vyplul ked som napimenula fuj- teraz bud to rychlo prehltne alebo jednoducho zareaguje az ked trhnem stopovackou ci sa vyberiem za nim... Povel ku mne tiez ovladal a pribehol, teraz ked je niecim zaujaty tak ho musim opat pritiahnut k sebe (chodime so stopovackou po luke lebo sa snazim aby kazdy povel ked uz poviem tak posluchol na prvy krat) alebo uz ked pride tak len dobehne, nesadne si sam pre domnou ako som ho ucila, vzdy ho musim ja dat sadnut... Poobede chodime do dediny na prechadzku na voditku a uz krasne bol nauceny ze vobec netahal a pekne v3dla mna s kocikom siel, teraz vzdy na zaciatku prechafzky kazdych par mezrov stojime lebo zacne tahat, po nejakych 20 min to prejde akoby pochopil ze to inak nepojde ale nechapem preco to musime vzdy takto absolvovat...
MamcaJana

XXX.XXX.103.239
napsal(a):
No jo, jenže prostě výchova psa není o tom, že když jste na dvoře nebo na procházce S DCERKOU, tak že tam s vámi. Nebo že ho vezmete na půlhoďky vyčůrat ven.
S psem je potřeba pracovat, cvičit ho, ukazovat mu, jak to na světě chodí a učit ho štábní kulturu a to prostě nejde, když se věnujete dítěti - kterému je taky potřeba ukazovat, jak to na světě chodí. Prostě ten pes se neudělá nějak mimochodem, jakože pejsku jdeme ven s dítětem, tak můžeš jít s námi. To funguje u dospělého, už hotového psa, ne u štěněte.
Prepacte, ale pes s nami nejde len tak ako doprovod. Doobedu kedze byvame na konci dediny vedla luk a lesov ideme von na stopovacke, beriem vzdy loptu s ktorou sa vsetci hrame, psika sa vzdy snazim pri tom aj trochu cvicit, na co presne mi i sluzi ta stopovacka, poobede ideme na voditku do dediny na prechadzku... Psika vobec neberieme len do poctu, dcerka sa s nim velmi rada hra cize cely cas co sme spolu venujem tomu ze ako dcerke tak i psikovi sa snazim vysvetlit ako sa maju spravat. Nikdy to nie je tak ze dcerka sa hra na dvore a on je niekde bokom nakolko sa chce len s nim hrat. Dcerke musim vymyslat aktivity ked si chce psik oddychnut, nehovorim ze to neni narocne ale ze psik jednoducho prestal pocuvat, ak by to bolo ako 2 mesiace dozadu tak je to ok, snazim sa prist na pricinu preco nadtalo toto obdobie
MamcaJana
napsal(a):
...no moc nevím, kdy odpočíváte Vy. Nedejbože, abyste musela jít na riziko a ležet s nohama nahoře! No a jak se Vám narodí mimino, pánbůh s vámi, s vašimi dětmi a s pesanem. Timing máte tedy fakt perfektní! Nevím, zda bych na Vašem místě neuvažovala o tom, že dám pesana pryč a pořídím si jiného, až budou děti odrostlejší.
Tak podle upřesnění celkem akční mamča a jen doufám, že vám to vydrží i s příchodem druhého dítěte. Popravdě - neumím si to ani představit. A jinak...typická puberta. Zatnout zuby, fungovat jako doteď a ono to za chvíli přejde. Vylomeniny nedramatizovat, aby jste si ještě nevyrobila ustrašeného psa, co začne třeba kousat ze strachu. já používala něco jako: jsi normální tohleto?!? To se dělá? Teda to jsi mne naštval...
MamcaJana

XXX.XXX.103.239
lesnížínka
napsal(a):
Tak podle upřesnění celkem akční mamča a jen doufám, že vám to vydrží i s příchodem druhého dítěte. Popravdě - neumím si to ani představit. A jinak...typická puberta. Zatnout zuby, fungovat jako doteď a ono to za chvíli přejde. Vylomeniny nedramatizovat, aby jste si ještě nevyrobila ustrašeného psa, co začne třeba kousat ze strachu. já používala něco jako: jsi normální tohleto?!? To se dělá? Teda to jsi mne naštval...
Tak teda uz aspon mozem dufat ze to prejde, uz som sa bala ci sme to nejak my niecim nesposobili... A neviem ci som akcna ja, to skor dcerka, ta doma vo vnutri nic nevydrzi, v dedine nemame ani len ihrisko cize mozem povedat ze v tomto smere psik i trochu ulahcil nakolko je z neho unesena tak teraz namiesto vymyslania aktivit davam na ne pozor. Urcite ho vsak neplanujeme dat prec lebo uz sa stal clenom rodiny a nebudeme prva rodinka co ma psika a druhe sa ma narodit az v oktobri co by uz mal byt psik hadam i rozumnejsi a cez leto isto s nim budeme chodit na cvicak, skor sa zial nedalo nakolko mame v blizkosti len 1 cvicak a tam primaju len psikov od 1 roka cize do roka sa snazime sami

MamcaJana
napsal(a):
Tak teda uz aspon mozem dufat ze to prejde, uz som sa bala ci sme to nejak my niecim nesposobili... A neviem ci som akcna ja, to skor dcerka, ta doma vo vnutri nic nevydrzi, v dedine nemame ani len ihrisko cize mozem povedat ze v tomto smere psik i trochu ulahcil nakolko je z neho unesena tak teraz namiesto vymyslania aktivit davam na ne pozor. Urcite ho vsak neplanujeme dat prec lebo uz sa stal clenom rodiny a nebudeme prva rodinka co ma psika a druhe sa ma narodit az v oktobri co by uz mal byt psik hadam i rozumnejsi a cez leto isto s nim budeme chodit na cvicak, skor sa zial nedalo nakolko mame v blizkosti len 1 cvicak a tam primaju len psikov od 1 roka cize do roka sa snazime sami
Ten rychlý nástup lumpáren a skoro přes noc jakoby jiný pes... to je mi hodně povědomé. Mám 9 měsíční štěně, křížence bígla, a přesně takto u něj propukla puberta cca kolem 6 měsíců. Teď už se zase pomalu zklidňuje a povely znovu začínají platit, chce to vydržet a pracovat s psíkem dál.
Procvičujte, co už uměl a trvejte důsledně na splnění povelu. Jakmile povel vyslovíte, pes ho prostě MUSÍ splnit, i kdyby jste mu k tomu měla dopomoct (po dobrém, ale důsledně). Když nebudete mít volné ruce, abyste případně mohla zasáhnout, radši povel vůbec nevyslovujte. Pes nesmí získat zkušenost, že vás může ignorovat, protože jakmile mu projde, že stačí poslouchat jen někdy, za chvíli bude z někdy nikdy.
A na hryzání mu určete, co může likvidovat, třeba cupování kartonové krabice je u nás vcelku oblíbená zábava....
MamcaJana
napsal(a):
Jenom doufám, že máte záložní plán pro případ, že by se vyskytl problém. Třeba pomoc širší rodiny. Čekáme rodinu o něco málo dřív a už měsíc a půl jsem doma s nařízeným klidovým režimem. Povolené mám akorát rozumné procházky. Asi tři týdny jsem musela ležet. Něco tahat, zvedat apod nepřichází v úvahu. A fakt jsem ráda, že máme psa staršího, klidného a malého. Nedokážu si tenhle režim představit s batoletem a k tomu akčním mlaďochem velkého plemene.
MamcaJana
napsal(a):
Ide do "puberty" je to normálne, musíte vydržať :) to ale neznamená, že mu všetko tolerovať, treba byť dôsledný, trvať na svojom aj keď vykonanie povelu bude trvať dlhšie. Na dvor by som mu dávala ak to nerobíte veľké kosti na okusovanie nech sa zabáva s nimi. Ideálne nájsť ešte psieho parťáka s ktorým by sa vyblbol..
S tým skákaním som to učila s pamlskom, pes si musel najprv sadnúť, potom som ho pohladkala, dala pamlsok a išla som po svojom. Niekedy je problém, že to aj človek preháňa s emóciou, treba psa chvíľu nechať nech behá okolo, ale nedovoliť mu skákať. Až keď sa za chvíľku ukľudní potom ho "pomojkám". Niekedy pomáha sa k nemu zohnúť skôr ako začne skákať, aby vlastne nemusel. Ja mám tiež veľké psy tak viem aké je to dôležité, nie je nič horšie ako keď prídete k niekomu na návštevu a doskáče vás veľký oslintaný pes .. nie každý má pre to pochopenie

rennie111
napsal(a):
Ide do "puberty" je to normálne, musíte vydržať :) to ale neznamená, že mu všetko tolerovať, treba byť dôsledný, trvať na svojom aj keď vykonanie povelu bude trvať dlhšie. Na dvor by som mu dávala ak to nerobíte veľké kosti na okusovanie nech sa zabáva s nimi. Ideálne nájsť ešte psieho parťáka s ktorým by sa vyblbol..
S tým skákaním som to učila s pamlskom, pes si musel najprv sadnúť, potom som ho pohladkala, dala pamlsok a išla som po svojom. Niekedy je problém, že to aj človek preháňa s emóciou, treba psa chvíľu nechať nech behá okolo, ale nedovoliť mu skákať. Až keď sa za chvíľku ukľudní potom ho "pomojkám". Niekedy pomáha sa k nemu zohnúť skôr ako začne skákať, aby vlastne nemusel. Ja mám tiež veľké psy tak viem aké je to dôležité, nie je nič horšie ako keď prídete k niekomu na návštevu a doskáče vás veľký oslintaný pes .. nie každý má pre to pochopenie
Kostí na dvůr bych se obávala v kombinaci s batoletem, mohlo by snadno dojít k nedorozumnění!
Se skákáním plný souhlas, vítám se se psem až když má všechny packy na zemi. Máme to i jak povel "paciny na zem"
MamcaJana

XXX.XXX.103.239
rennie111
napsal(a):
Kosti mu nedavame na dvor ale isto vyskusame, a mizem sa opytat ake kosti su vjodne pre psika? My krmime granulami, kosti s nedavala kedze netusim ake kosti su pre psa vhodnre... co sa tyka skakania je to problem pri cudzich po nas vibec neskace ani po dcerke ked som tam ja, problem je ked pride niekto na navstevu, teda bud ho stale drzim kym navsteva vojdednu alebo jednoducho ich poskace...
MamcaJana
napsal(a):
Kosti mu nedavame na dvor ale isto vyskusame, a mizem sa opytat ake kosti su vjodne pre psika? My krmime granulami, kosti s nedavala kedze netusim ake kosti su pre psa vhodnre... co sa tyka skakania je to problem pri cudzich po nas vibec neskace ani po dcerke ked som tam ja, problem je ked pride niekto na navstevu, teda bud ho stale drzim kym navsteva vojdednu alebo jednoducho ich poskace...
Pre vlkodavky kupujem veľké hovädzie zo stehna, alebo aj bravčové také tie kĺbové aby to hneď nerozkúsal ale mal to ako zábavku. Aj sušené sa dajú kúpiť v chovproduktoch. Akurát tie z byvolých koží zlysovaných určite nie, tie veľký pes rozkúše hneď a je to strašný bordel. Samozrejme pri dieťati dať pozor aby mu kosť nebralo, ale to už si musíte ustrážiť.
A čo sa návštev týka tak ja niekedy naše jednoducho zatvorím zatiaľ do voliéry hlavne keď viem že ľudia čo k nám prídu nie sú zrovna milovníci psov. Aj keď takých priateľov veľa nemáme :) naše neskáču, ale ľuďom býva nepríjemné aj to že ich ovoniavajú alebo pchajú hlavy do tašiek.
rennie111
napsal(a):
Pre vlkodavky kupujem veľké hovädzie zo stehna, alebo aj bravčové také tie kĺbové aby to hneď nerozkúsal ale mal to ako zábavku. Aj sušené sa dajú kúpiť v chovproduktoch. Akurát tie z byvolých koží zlysovaných určite nie, tie veľký pes rozkúše hneď a je to strašný bordel. Samozrejme pri dieťati dať pozor aby mu kosť nebralo, ale to už si musíte ustrážiť.
A čo sa návštev týka tak ja niekedy naše jednoducho zatvorím zatiaľ do voliéry hlavne keď viem že ľudia čo k nám prídu nie sú zrovna milovníci psov. Aj keď takých priateľov veľa nemáme :) naše neskáču, ale ľuďom býva nepríjemné aj to že ich ovoniavajú alebo pchajú hlavy do tašiek.
Doplním pro ty, co fakt neví...já jsem to také neznala, že se dá koupit v řeznictví obr kost pro psa...dokud jsem ho sama neměla. Takže je to velká kost, třeba 40cm a na koncích má kloubové hlavice. Nebo třeba lopatka.
lesnížínka
napsal(a):
Doplním pro ty, co fakt neví...já jsem to také neznala, že se dá koupit v řeznictví obr kost pro psa...dokud jsem ho sama neměla. Takže je to velká kost, třeba 40cm a na koncích má kloubové hlavice. Nebo třeba lopatka.
Presne takú som myslela
Alebo takúto
GAELLE
napsal(a):
nádherný pes
Ďakujem, to bolo ešte šteniatko :) dnes už aj s dcérou naše dva drobčeky :)
rennie111
napsal(a):
Ďakujem, to bolo ešte šteniatko :) dnes už aj s dcérou naše dva drobčeky :)
krásní. my měli takovou "kombinaci" vlkodava a no ...................