Ridgeback na cvičáku s NO

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.4.2019 21:50
raven008

XXX.XXX.250.241

Zdravím. Chtěl bych se zeptat ohledně cvičáku. Chodím s naší fenkou RR na místní cvičák kde jsou jinak jen NO. Před samotným cvičením mají psi volno, aby si prohráli. Jenže dost často se stává, že na sebe NO tvrdě vyjíždí a vyjíždí bohužel i na naší fenku. Naše fenka je hodná a s jinými psi i fenkami si chce hrát. V žádném případě nechce útočit. Ale někteří NO taky po ní chňapají a to fakt tvrdě. Dneska když měl jeden NO odložení, nevydržel na místě a doběhl si k naší fence a měl jsem co dělat, aby mi ji nehryzl, než k ní stačil majitel doběhnout. Tak se chci zeptat, zda má takový cvičák smysl? Kdyz se dívám jak tam tvrdě cvičí NO...musí na ně řvát a různě trestat neposlušnost. Je prostě vidět, že NO je divočejší povahy než RR. Naší fence je 8 měsíců. Povely a poslušnost zvládá krásně a k ostatním psům a lidem je hrozně přátelská a hravá. Na cvičák jsem začal chodit hlavně kvůli socializaci a kontaktu s jinými psi. Ale mám pocit, že tam prostě nepatříme. A nechci, aby mi ji tam nějaký NO pokousal, protože by to mohlo pak mít fatální následky v kontaktu s cizími psi. Byl jsem se v okolí podívat i na jiné cvičáky, ale všude stejná situace. Jen NO. Na procházkách potkáváme dost často jiné pejsky a Mia se s nimi může vyřádit. A povely s ní cvičím na každé procházce. Má cenu tedy na cvičáku lpět? Fakt mám obavu, aby to nenadělo víc škody než užitku.

7.4.2019 22:00
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.229.104

Nejsem odborník. Ale ja bych tam nechodila. Nesedi to zjevného Vám a divila bych se, že vaši fence.

Spis než socializici ji to přinese strach ze psu 😕 socializovat s jinými psy se může i jinde.

8.4.2019 09:22
raven008

XXX.XXX.250.241

Přesně toho se bojím. Ona je hrozně hodná a k ostatním psům přátelská. Je hezké potkat při procházce stejně naladěného pejska a dívat se, jak si hrají. Mám strach, aby pak jedno napadení na cvičáku tohle všechno nezničilo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.4.2019 09:32

Změnila bych cvičák. Odkud jste? Třeba vám tu někdo nějaký doporučí ve vašem okolí. Na cvičák už rozhodně dávno nechodí cvičit jen NO, určitě něco v okolí najdete. Já třeba na cvičák dojíždím 40 km dvakrát týdně a rozhodně se to vyplatí víc, než si nechat zničit psa.

8.4.2019 11:41

I když mám a vždycky jsme měli N.O.,myslím si, že na tomto cvičáku je to celé špatně. Já osobně bych tam nešla ani se štěnětem N.O. A ani vůbec. Fenku nechte raději pokámošit s pejsky venku, které potkáváte, můžete si najít někoho, kdo s vámi bude chodit na prochajdy i něco cvičit. Nebo, jak psala cernousek. Já jsem se svojí nynější fenou taky moc na cvičák nechodila, jelikož je to sice N.O., ale exterieračka a do práce je líná, na sportovku už vůbec ne. Sem tam jsem zašla na obrany, poslušnost cvičíte stejně sám, no a stopy si myslím potřebovat nebudete. Feně bude v létě 8, funguje bez problémů s nikým se nerve, nikoho nenapadá, všady s ní můžeme jít, na prochajdě se pohybuje bez vodítka(mimo např. náměstí ve městě). Na cvičák se vybodněte

8.4.2019 11:53
raven008

XXX.XXX.250.241

Já se právě díval tady po okolí i na web dobrý cvičák a tady v okolí u nás nic není. Já jsem šťastný za to, jak je hodná a přátelská a cvičit ji baví. Mame tu nekolik znamych se kterymi se občas domluvíme a jdeme s pejskama ven. A i na procházce a občas někoho potkáme. Takže kontakt s pejsky máme. Takže pokud cvičák není vyloženě nutnost, tak to zvládneme sami.

8.4.2019 12:44
GAELLE

XXX.XXX.55.67

našla bych jiný cvičák. Ani na NO se nemá řvát natož trestat

8.4.2019 14:09
PumaCZ

XXX.XXX.255.61

GAELLE napsal(a):
našla bych jiný cvičák. Ani na NO se nemá řvát natož trestat

Teď mě tu asi všichni sežerou, ale s tímhle nemůžu souhlasit.
NO jsou tvrdí psi a někdy prostě potřebují jiný přístup, tvrdší. Někdy zařvat či přísněji psovi ukázat (samozřejmě v adekvátních mezích), co má dělat, je kolikrát pro psa lepší, než nějaké snažení se "po dobrém". Hlavně tedy u psů (samců). Alespoň taková je má zkušenost.
I teď na štěndo musím být přísná, jelikož to zkouší a nějaké "po dobrém" na něj vůbec neplatí.
Zase to ale neberte tak, že bych psa nějak mlátila, to vůbec, ale kolikrát zařvat či "zavrčet", popřípadě povalit na zem a přidržet, než se uklidní, je jediné, co funguje.
Ale samozřejmě musí člověk být spravedlivý a adekvátní situaci.

Měla jsem v dočasce mnoho psů různých plemen a musím říci, že na žádné jiné plemeno či křížence jsem takto "tvrdá" nikdy být nemusela. Některá plemena, resp. charaktery psů to prostě potřebují. Ale třeba na sousedovic ČHP, se kterou jsem trénovala, neexistovalo ani zvýšit hlas. To by zdrhla a už se mnou nikdy nikam nešla :))

8.4.2019 14:21
L(phi)

XXX.XXX.41.130

Utekala by som kade lahsie.
Urcite by som nepustala svoju psinu pred cvicenim do mely pokial tam su psy ktore ostatne sikanuju a nikto to neriesi.
Okrem toho, popisovany styl cvicenia tiez neznie idealne. Tazko odhadnut co je naozaj pristup ktory "tvrdy NO potrebuje" a len ste citlivejsi, a co je iba neschopnost cviciacich. Ale zrovna s NO je velmi velmi casto vidiet, ze ludia hresia na to ze NO vela znesie a cvicia takmer bez odmien a hlavne trestami - a to je zle bez ohladu na plemeno. Ale to od pocitaca neposudime.

8.4.2019 16:08

no, Puma, fakt dobrý mazec......

8.4.2019 17:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

No já nevím, jak přesně to Puma myslela, ale jako já na psa taky někdy zvýším hlas, zařvu. Nedělám to tedy u štěněte, které neví, co se po něm chce atd, to je jasné. Ale pokud psovi něco řeknu dvakrát (a moc dobře vím, že mě slyší a že chápe co má dělat) a on to neudělá - tak po třetí už prostě zařvu. Pes se z toho nehroutí, ale záleží na povaze psa. Fena je na tón hlasu "citlivá" hodně, té to stačí říct důraznějším tónem, ale na ní řvat ne-e. To je právě to, že každý pes je jiný a na každého platí něco jiného. Jeden pes se vám potom, co na něj zařvete bude hroutit, druhý se prostě "probere" a se třetím to neudělá vůbec nic. Nejsem typ člověka (a že takových znám fakt hodně) co by po psovi řval furt, imrvére, to rozhodně ne a nelíbí se mi to. Na druhou stranu ale nejsem na psa ani jen ťuťu ňuňu a občas je potřeba na něho ten hlas zvýšit.

To samé třeba nějaké plácnutí - když mi pes leze někam kam nechci a nereaguje na slovní povel (většinou teda reaguje), ale taky má svý dny, pak ho třeba i plácnu po zadku. Ale neberte si to tak, že ho třískám, spíš je to takový dotyk, aby se "probudil".

Ono možná ta sluníčková výchova, kdy se pes jen chválí, nesmí se ho téměř dotknout, nesmí se na něho zvýšit hlas, nesmí se vyvinout sebemenší tlak na vodítko - na nějaké psy možná funguje, ale rozhodně ne na všechny.

8.4.2019 17:11

ale jó, určitě je super a zcela nutné štěně v průběhu 3. měsíce, hned co si ho donesu domů, řešit způsobem "kolikrát zařvat či "zavrčet", popřípadě povalit na zem a přidržet, než se uklidní,".......o tom zcela nepochybuji....

8.4.2019 17:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

ale jó, určitě je super a zcela nutné štěně v průběhu 3. měsíce, hned co si ho donesu domů, řešit způsobem "kolikrát zařvat či "zavrčet", popřípadě povalit na zem a přidržet, než se uklidní,".......o tom zcela nepochybuji....

Jo teď to čtu pořádně. No u štěněte jsem tohle nikdy zapotřebí neměla...

8.4.2019 17:46
GAELLE

XXX.XXX.55.67

tak asi jsme měli štěstí ale nikdy jsem neměla potřebu na psa řvát či ho mlátit. A stejně by to nikam nevedlo ani u jednoho z nich.první čistokrevný no druhý kombinace s vlkodavem. A pokud na psa už je potřeba řvát tak bych si řvala sama ale rozhodně by se mi nelíbilo aby s ním trhal či řval na něj někdo cizí. A rozhodně nejsem žádný sluníčkář ani jen samá pozitivka. Aleje pravda že ani jednoho jsme neměli od štěněte takže o to ten přístup byl složitější. Desenského metody a takovéto rádoby cvičáky za mne fakt ne

8.4.2019 18:05
PumaCZ

XXX.XXX.255.61

Co udělá dospělý pes, když ho jiný, ať už štěně či dospělý, otravuje a a nereaguje na signály, aby toho nechal? Pes ho potom "přišpendlí" k podkladu, dokud se druhý neuklidní. A přesně to udělám štěněti ve chvíli, kdy na nic jiného nereaguje. Asertivně jej povalím a držím, dokud se neuklidní. Je to pro psa naprosto přirozený a jasný signál, že své chování přehnal, což mu nebude tolerováno. Nevidím na tom absolutně nic špatného. Rozhodně lepší, než třeba třepat za kožich a podobně A pes to očividně bere naprosto v pořádku. Uklidní se a jakmile jej pustím, jde mi olízat obličej.

Chtěla bych vidět Vás, co byste dělala například v situaci, kdy Vám pes cupuje ruce a nohy, na nějaké NE absolutně nereaguje, hračky odmítá, pamlsky též, a při pokusu jej odstrčit ho vyprovokujete ještě víc, takže začne hrozivě vrčet a kouše hlava nehlava.
V takovém okamžiku nezbývá nic jiného, než ho položit a nechat jej uklidnit se.

A tím zvýšením hlasu, "zavrčením", jsem myslela takové hrdelní NE, které zní trochu jako psí zavrčení. Ale nemám potřebu se obhajovat, jelikož to, co dělám, dělám s nejlepším vědomím a svědomím :)

8.4.2019 18:29

ale však se neobhajuj, je to tvůj boj.....

Chtěla bych vidět Vás, co byste dělala například v situaci, kdy Vám pes cupuje ruce a nohy, na nějaké NE absolutně nereaguje, hračky odmítá, pamlsky též, a při pokusu jej odstrčit ho vyprovokujete ještě víc, takže začne hrozivě vrčet a kouše hlava nehlava.
kdybych tento požadavek znala, když byl pyreneják štěně, divoká razantní vzteklá piraňa, tak natočím instruktážní videa......
Jistě že nereaguje na nějaké NE, nic to pro něj neznamená
jistěže ho nějaké odstrčení jenom vyprovokuje......
místo toho to chce PO DOBRÉM naučit pusť, jdeme a pod., hru s hračkami - balónek na šňůrce je zcela super, třeba jdeme a pod.....ne když je přetočený, dřív, když normálně vnímá! trénovat!
chce to ho vést tak, aby se nepřetáčel
když už se přetočí, tak ho vzít ven, ven a zase ven, vychodit, vyčuchat.......nebo odejít

9.4.2019 08:06

A tak já se přiznám, že na fenu retrívra taky občas řvu, ono když jsou teď ty vichry a fena se zapomene u myší díry, tak to bohužel jinak nejde. Jenže moje řvaní je v pohodě, nemám nijak hřmotný hlas, spíš naopak. Proto asi musím řvát, jinak by mě ani neslyšela :-)

10.4.2019 13:46
TyVed

XXX.XXX.38.4

Tak asi se každému někdy stalo, že mu ujely nervy a na psa houknul. Ale s těma NO mi přijde, že si spíš nechají hodně líbit ne? Já si moc nedovedu představit naše psy, kdyby se s nima takhle zacházelo, tak ne jen že nepřestanou zlobit, ale trošku větší štěně už si to líbit nenechá a je šance, že se do vás pustí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík