Jacky

XXX.XXX.20.12
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat na otázku týkající se pojmenování vrhů u psa. Nejsem žádný chovatel a ani to do budoucna neplánuji, ale zajímá mě rozdělení, respektive pojmenování chovů. Když CHs. má štěňátka jednoho druhu plemene s pojmenováním A, B, C, D, E, F, a do budoucna plánuje řekněme vrh G, jak je to s tím pojmenováním. Nemluvím konkrétně o žádné CHs, ale všimla jsem se, že jsem se už někde na to zaměřovala. Jestli to chápu dobře, záleží na počtu fen v CHs.? Nebo kolik konkrétní fena má štěňat. Myslela jsem, že pojmenování závisí na feně, tedy má-li fena svůj první vrh, je to vrh A, po řekněme dvou letech, tentýž fena má druhý vrh, je to vrh B?. Nebo, se neznačí prvorodička zrovna písmenem A. Nechci v tom dělat guláš, ale nikde nemohu najít odpověď na tuto otázku. Já to chápu takhle, ale nerozumím tomu, pokud by v CHs. měli další fenu, která by měla také svá první štěňata, jestli by se zase pojmenoval vrh A? nebo vrh C. Nevím jestli se vyjadřuji přesně a snad mě někdo pochopí, ale vážně jsem v tom teď ztracená, chci si pořídit hafa z CHs, a logicky bych ráda, abych měla štěně z mladé matky, max její druhý vrh. Ale otázka opět, jak já to poznám. Krom toho se zeptat majitele.Předem děkuji za kladné odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co mám zkušenosti kolem svého plemene, tak ať mají v CHS fenu jednu nebo šest nebo víc, je to od všech podle jedné abecedy. Až dojdou na konec, začnou znovu od A. Většina chovatelů má svoje stránky a vrhy má zdokumentované, někteří tedy ne.
Jinak moc nechápu, proč chcete štěně od mladé matky, jaký to má důvod?
Jacky

XXX.XXX.20.12
Přesně jsem čekala, že někdo zareaguje na Mladou Matku. Mě spíš záleží na tom pojmenování, jestli jste mě pochopil/a dobře, tak ano. Může to být v konkrétní stanici rozepsané, ale pokud mě zajímá, jestli to je matka už tří vrhů nebo deseti tam nevidím, proto mě zajímala tato odpověď. Jak já poznám z vrhu, že měla více štěňat. podle toho pojmenování. Už jen z logického uvážení, pokud je mladá žena, co má dítě, vždy je menší riziko jakýchkoliv nemocí a pod to si myslím je i u zvířete jakéhokoliv druhu. Já bych teď nerada vysvětlovala, proč chci/nechci. Není pro mě podmínkou mít prvorodičku, sama čekám na štěndo z druhého vrhu feny. Ale zaplatím si a ráda, za takového psa nemalé peníze. Pro někoho přehnaná částka, protože jak je jasné 100% zdraví v nich nemám, ale ráda bych, abych měla alespoň jistotu, že matka je zdráva a plná sil na štěňata. Nemyslím to jako urážku na nikoho už vůbec si nedovoluji tvrdit, že fena, která porodila třetí vrh, není plnohodnotná, ale když už nad něčím takovým uvažuji, ráda bych, abych měla to štěndo z mladých rodičů. Byť riziko nevymizí a nikdo mi nezaručí jejich zdraví, Budu klidnější. Jinak děkuji za Vaši vysvětlivku.

Ne. První vrh je od A, druhý od B, třetí od C a je jedno, od kterých fen, abeceda je pro chovatelskou stanici, ne pro feny. Takže první vrh určité feny může být klidně od Z.
Navíc chovatel nemusí začínat nutně od A, ale většinou se to tak dělá.
A každé plemeno v chs má svojí vlastní abecedu.

Takže podle pojmenování vrhu nepoznáte, kolikátý je to vrh ani věk matky. Si představte, že šestiletá fena navíc může mít vrh první nebo třeba třetí. Včil mudruj.
Samozřejmě vybírejte si štěně podle jakýchkoliv kritérií chcete, ale ona taková fena, co už štěňata měla, má velkou výhodu v tom, že můžete usuzovat na její chovnou hodnotu. U zvířete, které se teprve začíná rozmnožovat nevíte nic a tu nepovedenou hydru můžete mít doma pak právě vy
Jacky
napsal(a):
Přesně jsem čekala, že někdo zareaguje na Mladou Matku. Mě spíš záleží na tom pojmenování, jestli jste mě pochopil/a dobře, tak ano. Může to být v konkrétní stanici rozepsané, ale pokud mě zajímá, jestli to je matka už tří vrhů nebo deseti tam nevidím, proto mě zajímala tato odpověď. Jak já poznám z vrhu, že měla více štěňat. podle toho pojmenování. Už jen z logického uvážení, pokud je mladá žena, co má dítě, vždy je menší riziko jakýchkoliv nemocí a pod to si myslím je i u zvířete jakéhokoliv druhu. Já bych teď nerada vysvětlovala, proč chci/nechci. Není pro mě podmínkou mít prvorodičku, sama čekám na štěndo z druhého vrhu feny. Ale zaplatím si a ráda, za takového psa nemalé peníze. Pro někoho přehnaná částka, protože jak je jasné 100% zdraví v nich nemám, ale ráda bych, abych měla alespoň jistotu, že matka je zdráva a plná sil na štěňata. Nemyslím to jako urážku na nikoho už vůbec si nedovoluji tvrdit, že fena, která porodila třetí vrh, není plnohodnotná, ale když už nad něčím takovým uvažuji, ráda bych, abych měla to štěndo z mladých rodičů. Byť riziko nevymizí a nikdo mi nezaručí jejich zdraví, Budu klidnější. Jinak děkuji za Vaši vysvětlivku.
Vaše úvaha o pojmenování štěňat podle toho, kolikátý je to vrh jedné feny, je už z podstaty do očí bijící pitomost - to by těžko někdo mohl mít třeba vrh "S", protože by to byl 20. vrh na jedné feně, což samozřejmě není možné.
I Vaše druhá úvaha o tom, že chcete štěně z mladých rodičů plných síly není úplně správná - naopak mnohem větší sázka na jistotu je vzít si štěně po starších prověřených rodičích, protože dobrá kondice ve vyšším věku je nejlepší ukazatel zdraví, a navíc už vidíte předchozí odchovy rodičů, a můžete si udělat obrázek. Z ohledem na zdraví jednoznačně jako chovatel preferuju starší až staré krycí psy, a odchovy po prověřených matkách.

Jo, to je taky věc. Když fena v šesti letech nebo i starší je schopná zabřeznout, porodit, odchovat štěňata, tak je to známka toho, že třeba už není mrtvá :D Naopak, že je dokonce v kondici.
Naopak když máte štěně po dvouleté matce, která ve třech uhyne na kardiomyopatii, třeba, co s tím puberťákem, kterého máte doma?
Jacky

XXX.XXX.20.12
Pochopila jste mě správně ?
Raději si přečtěte znovu, co píšu. Jako takové reakce lidí mě Vážně baví. Mamin buď na mateřský, nebo v nudný práci co sbírají rady na internetu a šíří je dál.
Já se zde zeptala na pojmenování vrhů. vysmíváte se mým odpovědím a otázkám. Tak proč reagujete?
Asi bych se raději věnovala dlouholetým zkušenostem s morčaty..ku příkladu.
Osobně mám 12letou fenku Zlaťáčka, nikdy neměla štěnatka, protože má špatnou štítnou žlázu, můžu Vám říct, že se má čile k světu. Byla po PP matce, její první vrh. Matka zemřela v 5ti letech. Já mam díky bohu Nelu stále. Nemyslim si, že je dobrý si hned myslet, že starší zkušenější fena přivede na svět zdravá štěňata. Je to to samé jako u mladé feny..Nic bych si nedovolila tvrdit...Navíc netvrdím, že něco preferuju ani, že více vrhů od jedné matky je špatně. Jen bych ráda mladou fenu, co zvládne ty štěňata lépe. A jestli je podle Vás OK např. 8 letou fenu nechat trápit....tak to je pak Váš názor. Ani ten Vám nikdo nebere.
Podle všeho co se dočítám, dotazy lidí a podobně, každý preferuje mladší fenu. a jak jsem již psala, čekám na štěně z druhého vrhu feny. Tím bych asi mládí psů nechala být. Jinak ještě jednou díky za reakce.

napsal(a):
Ne. První vrh je od A, druhý od B, třetí od C a je jedno, od kterých fen, abeceda je pro chovatelskou stanici, ne pro feny. Takže první vrh určité feny může být klidně od Z.
Navíc chovatel nemusí začínat nutně od A, ale většinou se to tak dělá.
A každé plemeno v chs má svojí vlastní abecedu.
Ježiš, já to napsala tak šalamounsky, že to mohlo vyznít jinak, ale myslela jsem to zrovna tak jak vy

Jacky
napsal(a):
Raději si přečtěte znovu, co píšu. Jako takové reakce lidí mě Vážně baví. Mamin buď na mateřský, nebo v nudný práci co sbírají rady na internetu a šíří je dál.
Já se zde zeptala na pojmenování vrhů. vysmíváte se mým odpovědím a otázkám. Tak proč reagujete?
Osobně mám 12letou fenku Zlaťáčka, nikdy neměla štěnatka, protože má špatnou štítnou žlázu, můžu Vám říct, že se má čile k světu. Byla po PP matce, její první vrh. Matka zemřela v 5ti letech. Já mam díky bohu Nelu stále. Nemyslim si, že je dobrý si hned myslet, že starší zkušenější fena přivede na svět zdravá štěňata. Je to to samé jako u mladé feny..Nic bych si nedovolila tvrdit...Navíc netvrdím, že něco preferuju ani, že více vrhů od jedné matky je špatně. Jen bych ráda mladou fenu, co zvládne ty štěňata lépe. A jestli je podle Vás OK např. 8 letou fenu nechat trápit....tak to je pak Váš názor. Ani ten Vám nikdo nebere.
Podle všeho co se dočítám, dotazy lidí a podobně, každý preferuje mladší fenu. a jak jsem již psala, čekám na štěně z druhého vrhu feny. Tím bych asi mládí psů nechala být. Jinak ještě jednou díky za reakce.
Tady ale nejsou matky na mateřské, Inspektor je zkušená chovatelka a bodlinka je veterinářka

zápisní řád ČMKU hovoří:
Jména štěňat jednoho vrhu začínají stejným písmenem. Vrhy musí být řazeny abecedně (vzestupně) za sebou. Pro každé plemeno v chovatelské stanici je vedena zvláštní řada, začínající písmenem „A“. Jména vrhu C nelze směšovat se jmény začínající písmenem CH, které je samostatným písmenem české abecedy. Není vhodné, aby jména štěňat obsahovala jakýkoliv název chovatelské stanice. Jména nesmějí obsahovat vulgární či hanlivá slova a nesmějí žádným způsobem propagovat terorismus nebo jiná extremistická hnutí. Délka jmen může být maximálně 20 znaků včetně mezer a interpunkčních znamének. Chovateli je umožněno vynechat v abecedě
písmena CH, Q, W, X, Y, a písmena s diakritikou.
"abych měla štěně z mladé matky"
to se nejlépe zjistí pohledem na datum narození feny

Jacky
napsal(a):
Dovezla jsem si teď štěně z druhého vrhu sedmileté feny a naopak já velmi ráda vidím, v jaké parádní kondici matka je. Nepřijde mi to jako trápení feny.

A ještě nutno dodat, že někteří chovatelé umožňují i majitelům svých štěňat, kteří si nechtějí zakládat svoji CHS, odchovat jejich vrhy na jejich CHS, ty se do abecedy zahrnují taky.
Kolik měla ta či ona fena vrhů nepoznáte podle písmen abecedy, na které končí poslední vrhy dané chovky, ale najedete si na jednotlivé vrhy a najdete si u nich vždy, která s fen je matka. Zapiště, spočítejte. A máte to. Dá to trochu práce, ale já takto vždycky sledovala další život štěňat (nevlastních ,,sourozenců") mého psa. Zdraví, výstavní úspěchy...
Jacky

XXX.XXX.20.12
lesnížínka:
Děkuji za reakci.
Jste asi jedná, co zareagovala přímo a ještě jednou děkuji za reakci i za radu.
Hmn:
Na datum narození feny se zvládnu mrknout, mimo téma, ale dík za vysvětlivku.
Já neříkám trápení feny, píšu jasně osm let. Pokud i vím, tak chovná fena může do osmi let věku rodit. Pak je riziko. Je na každém, co si vybere, rozhodne se...já bych ráda, i jsem si vybrala štěndo z mladé feny. Letos bude mít 5 let a má plán vrhu na únor. Druhý vrch! Jestli jsem někde zmínila, že chci prvničku a dvouletou, tak mlčím.

Jacky
napsal(a):
lesnížínka:
Děkuji za reakci.
Jste asi jedná, co zareagovala přímo a ještě jednou děkuji za reakci i za radu.
Hmn:
Na datum narození feny se zvládnu mrknout, mimo téma, ale dík za vysvětlivku.
Já neříkám trápení feny, píšu jasně osm let. Pokud i vím, tak chovná fena může do osmi let věku rodit. Pak je riziko. Je na každém, co si vybere, rozhodne se...já bych ráda, i jsem si vybrala štěndo z mladé feny. Letos bude mít 5 let a má plán vrhu na únor. Druhý vrch! Jestli jsem někde zmínila, že chci prvničku a dvouletou, tak mlčím.
Na únor příštího roku?
Taky jsem čekala docela dlouho, ale skoro rok asi ne, budu mít z druhého vrhu a fenka má pět let. Tedy doufám, že to vyjde, protože ještě nebyla na utz a vůbec nevím, jestli je tam holka
Jacky

XXX.XXX.20.12
Taky bych ráda fenku :)
A doufám stejně jako Vy, že se mi narodí. Tak přeji hodně zdaru a štěstíčka :)
Těším se na ni. A nevadí mi čekat, stěhujeme se a předělával se dům, takže bylo práce až jejej...
I tak jsem dost přemyšlela a zjišťovala, chystáme se do nového plemene, já mám hlavně zkušenosti se Zlatým retrívrem, tohle bude premiérka, ale těším se hrozně na jiné plemeno, povahu :)
napsal(a):
Na únor příštího roku?
Taky jsem čekala docela dlouho, ale skoro rok asi ne, budu mít z druhého vrhu a fenka má pět let. Tedy doufám, že to vyjde, protože ještě nebyla na utz a vůbec nevím, jestli je tam holka
my asi taky až jaro příštího roku bohužel. V prvním se narodil jen jeden pejsek a ten byl zadaný. chceme kluka. Ale třeba se najde jiný v jiné chs a nebo je ještě možnost NO ....tak držím pěsti ať tam ta holka je
Jacky
napsal(a):
Nechápu útočnost vaší reakce.
Nikdo se vám dosud nevysmíval, pouze jste byla upozorněna (slušně), že kdyby každá fena jela abecedu od začátku, tak byste jen těžko našla vrh, počínající písmenem, třeba, "S". To je čistá logika, nic urážlivého.
Další reakce se týkala vaší teorie, že štěně po mladé matce je "výhodnější". Pro mnoho zkušených pejskařů tomu tak není, protože je pro ně jedním z důležitých ukazatelů, jak si naopak vede starší fena-matka. Kvalita samotného štěněte nemá s věkem matky nic společného, naopak vitalita starší fenky, plus informace o štěňatech z předchozích vrhů, jsou pro ně při výběru štěněte cenné informace.
Jenom to se vám tady snažili napsat.
Vy máte názor jiný, což je vaše právo, ale těžko příměrem k lidem přesvědčíte o svém názoru zkušené pejskaře.
Co se týká lidí" nudících se v práci, sbírajících rady po internetu a šířících je dál", tak téma jste založila vy s evidentním záměrem nějaké rady po internetu "sebrat"...
tak fakt nechápu, proč bezdůvodně na ty rady reagujete tak sršatě.
K pojmenovávání štěňat: aby to bylo složitější, tak některé země mají v ten daný rok úplně všechna narozená štěňata podle jednoho písmene v abecedě po sobě jdoucí. Netuším, jak je to dnes, ale kdysi to byla kupříkladu Belgie, Francie... a to byl teprve binec - v době předinternetové - zjistit informace!
napsal(a):
Takže podle pojmenování vrhu nepoznáte, kolikátý je to vrh ani věk matky. Si představte, že šestiletá fena navíc může mít vrh první nebo třeba třetí. Včil mudruj.
Samozřejmě vybírejte si štěně podle jakýchkoliv kritérií chcete, ale ona taková fena, co už štěňata měla, má velkou výhodu v tom, že můžete usuzovat na její chovnou hodnotu. U zvířete, které se teprve začíná rozmnožovat nevíte nic a tu nepovedenou hydru můžete mít doma pak právě vy
Zajímalo by mně, co myslíte tou chovnou hodnotou? Znala jsem fenu, co měla 3 vrhy, první dva super, třetí s jiným psem naprostá tragédie. Pravděpodobně dwarfismus, ale nikdo to nijak netestoval, prostě místo ohařů vyrostli baseti (otec byl jistej a baset to nebyl ). Ten samý pes měl další dva vrhy s jinými fenami a bez problémů. Takže usuzovat chovnou hodnotu z jednoho vrhu bych si asi netroufla..

marushka
napsal(a):
Zajímalo by mně, co myslíte tou chovnou hodnotou? Znala jsem fenu, co měla 3 vrhy, první dva super, třetí s jiným psem naprostá tragédie. Pravděpodobně dwarfismus, ale nikdo to nijak netestoval, prostě místo ohařů vyrostli baseti (otec byl jistej a baset to nebyl ). Ten samý pes měl další dva vrhy s jinými fenami a bez problémů. Takže usuzovat chovnou hodnotu z jednoho vrhu bych si asi netroufla..
tak lepší jeden vrh než žádnej vrh. holt u fen potomstva po určitém zvířeti moc není.
a zrovna u nějakých recesivních vad je potřeba, aby se to potkalo z obou rodičů a proto se to může táhnout generace. imho blbej příklad.
Jacky
napsal(a):
Pokud napíšu do úvodního zadání dotaz A a přidám nějakou info B (tj., že chcete štěně od mladé feny), tak na internetové, notabene kynologické, diskuzi asi musíte očekávat, že se Vám ti, co tomu rozumí, vyjádří i k té Vaší přidané informaci B a zkorigují ji. Já bych za to byla naopak vděčná, že jsem se dozvěděla něco nového, než že bych se čílila a psala ptákoviny o nudících se ženskejch!
JACKY

XXX.XXX.16.122
Mě spíš teď mrzí, že jsem se tady vůbec ptala, vždycky si řikám, když něco takového hledám, chudák ten, co se zeptal. Mě zajímaly vrhy, protože jsem na internetu nenašla konkrétní odpověď, napadlo mne se zeptat tady. A chyba, odpovědi se mi dostalo, ale obula se do mě partička zkušených lidí. Mě stačilo odpovědět na jedno a slušně bych poděkovala a konečně věděla, co chci. Tím, že nemám chovatelskou stanici podle většiny, nejsem veterinář, logicky nemám zkušenosti. Já nikomu názor neberu, nikoho neurážím a nesoudím. Hlavně mě nebaví odpovídat dokola. Mimo to, zde je diskuse čistě informativní, mnozí z vás se chytí každého slova, co jsem napsala a jdou, jako já nebudu dokola děkovat za zkušenosti a rady. Což jsem výše poděkovala všem. Zajímala mne jistá věc, to, že nemám Chs. nevyznám se v pojmenování vrhů, ze mě doufám nedělá osobu, co by si psa neměla pořizivat vůbec. Kord když bych si představovala štěně z mladé matky. Takhle na mě působí většina reakcí. Dokola bych se opakovala akorád. Nikomu názor na moje úvahy neberu. A obhajovat se nemám ve zvyku, ale na tohle jsem prostě musela zareagovat :D navíc me opět ujistilo, zeptat se přímo, než psat na internetu. Jinak, doufám, že petiletá fenka porodí svůj druhý vrh zcela zdráv :D. A budu mít zdravé štěndo. :P ps. Snad není moc maldá v pěti. Dobrou..

Jacky - ať to pročítám znovu a znovu tak jsem nenašla nic, že by se do vás někdo navážel. Téměř každý nejdřív odpověděl na dotaz ohledně abecedního pojmenování a pak reagoval na mladou fenku, což je v pořádku, že zkušení chovatelé Vám hodí názor či zpětnou vazbu. Nikdo vám nenadával, nikdo vás nezrazoval od koupi psa, nikdo vás neoznačil za špatného majitele. Mrkněte do jiných vláken, zakládaných začátečníky, jakou občas dostali "čočku" - často fakt oprávněnou (viz štěně huskyho v bytě, koupě čivavy bez pp apod). Přeji hodně štěstí se štěndem
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!