Socializace 11ti leteho psa - nesnasi psy, feny, stenata

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.4.2019 10:47
Andulina

XXX.XXX.177.119

Zdravim vsechny a predem se omlouvam za text bez diakritiky-pisu z mobilu. A snad to nebude moc dlouhe.
Pred 3 mesici jsme si poridili hafana z utulku. O minulosti se nic nevi, stredni orisek, cca 11 let stary. Na lidi je uplne milionovej, mazlivej, miluje pritomnost lidi, necha se osetrovat atd, mame ho bez problemu v byte. Ted prichazi to ALE.
Psa mame nonstop na voditku, tim, ze asi nikdy nebyl cvicenej, tak navolno je jen v lese, kde nikoho neotravuje a vime ze k nam prijde na zavolani (v nejhorsim ho dohonime). Na prochazkach ve meste (kde bydlime a kde je milion psu) je na voditku a uz od zacatku pozorujeme, ze je agresivni na psy. Ale ono je to uprimne cim dal horsi-na zacatku treba chvilku cekal, nez zautocil. Ted k nam pribehne pes bez voditka (prt nereaguje na privolani panicka, takovy uplne miluju) a nas pes okamzite prechazi k zakousnuti. Je jedno, zda se jedna o psa, fenu nebo stene, utoci na vsechny a idealne po obliceji/krku. Nenecha se ani ocichat atd. Zkouseli jsme pomaly seznamovani se stejnym psem, nepomohlo. Zkouseli jsme chvalit, kdyz byl na zacatku chvilku hodnej, zkouseli jsme i placnuti za trest, okriknuti, nic. Je jak smyslu zbavenej, uplne prejde do jinyho rezimu “nevidim neslysim chci ho zabit”.
Rada bych tohle zregulovala-shanim tedy nekoho z Prahy, kdo mi s tim pomuze. Nekoho, kdo se podiva, jak pes reaguje (treba ma vlastniho psa a videl by) a pomuze mi to resit. Vim, ze v takovymhle veku nesvedu zazraky, ale leto se blizi, venku je cim dal vic psu na volno a z nasich prochazek se stava utrpeni. Kosik neni podle me reseni-pes ho snese v buse, ale driv nebyl zvyklej a rozdrape si oblicej dokrve, pokud ho ma na prochazce (vyzkouseno bohuzel). A navic miluje cichani a stopovani, takze ho nechci takhle omezovat jen proto, ze lidi si svy psy nehlidaj. Chci to proste resit nejak trvale a s rozumem. Googlila jsem cvicaky, ale bud maji blbe recenze, nebo stoji milion :(
Poradite, prosim?

9.4.2019 11:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Andulina napsal(a):
Zdravim vsechny a predem se omlouvam za text bez diakritiky-pisu z mobilu. A snad to nebude moc dlouhe.
Pred 3 mesici jsme si poridili hafana z utulku. O minulosti se nic nevi, stredni orisek, cca 11 let stary. Na lidi je uplne milionovej, mazlivej, miluje pritomnost lidi, necha se osetrovat atd, mame ho bez problemu v byte. Ted prichazi to ALE.
Psa mame nonstop na voditku, tim, ze asi nikdy nebyl cvicenej, tak navolno je jen v lese, kde nikoho neotravuje a vime ze k nam prijde na zavolani (v nejhorsim ho dohonime). Na prochazkach ve meste (kde bydlime a kde je milion psu) je na voditku a uz od zacatku pozorujeme, ze je agresivni na psy. Ale ono je to uprimne cim dal horsi-na zacatku treba chvilku cekal, nez zautocil. Ted k nam pribehne pes bez voditka (prt nereaguje na privolani panicka, takovy uplne miluju) a nas pes okamzite prechazi k zakousnuti. Je jedno, zda se jedna o psa, fenu nebo stene, utoci na vsechny a idealne po obliceji/krku. Nenecha se ani ocichat atd. Zkouseli jsme pomaly seznamovani se stejnym psem, nepomohlo. Zkouseli jsme chvalit, kdyz byl na zacatku chvilku hodnej, zkouseli jsme i placnuti za trest, okriknuti, nic. Je jak smyslu zbavenej, uplne prejde do jinyho rezimu “nevidim neslysim chci ho zabit”.
Rada bych tohle zregulovala-shanim tedy nekoho z Prahy, kdo mi s tim pomuze. Nekoho, kdo se podiva, jak pes reaguje (treba ma vlastniho psa a videl by) a pomuze mi to resit. Vim, ze v takovymhle veku nesvedu zazraky, ale leto se blizi, venku je cim dal vic psu na volno a z nasich prochazek se stava utrpeni. Kosik neni podle me reseni-pes ho snese v buse, ale driv nebyl zvyklej a rozdrape si oblicej dokrve, pokud ho ma na prochazce (vyzkouseno bohuzel). A navic miluje cichani a stopovani, takze ho nechci takhle omezovat jen proto, ze lidi si svy psy nehlidaj. Chci to proste resit nejak trvale a s rozumem. Googlila jsem cvicaky, ale bud maji blbe recenze, nebo stoji milion :(
Poradite, prosim?

Vím, že byla tady (a i jinde) hodně doporučovaná Eva Štemberová. Hodně lidem pomohla. Já osobně bych se obrátila na ni.

A ještě k tomu košíku - pokusila bych se na něho psa naučit. Čichat a stopovat může pes i s náhubkem, to mu nijak nebrání. Vím, že je otravné to, že cizí psi na volno doběhnou k vašemu na vodítku - naprosto vám rozumím. Ale kdyby se opravdu něco stalo a váš pes tomu psovi co přiběhl ublížil, tak se obávám, že na vině budete vy. Je to sice de*ilní, ale je to tak.

Mám psa co se nesnese s cizími a pokud jdeme někde, kde se vyskytují psi, tak taky s košíkem. Pes už si zvykl. Náhubek automaticky nasazuji když vycházíme z baráku - jo při nasazení se doteď tváří ublíženě, ale pak už normálně jde a koš neřeší. Když pak dojdeme na louku, kde většinou za celou procházku nikoho nepotkáme a je tam velký rozhled, tak tam psovi náhubek sundávám - protože mu házím třeba balonek. Ale mám tam rozhled a kdyby někdo šel, tak náhubek stihnu nandat. Ale ve městě a ve vesnici chodí prostě s košem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.4.2019 11:38

Mně by to otravování cizích psů teda hodně vadilo. U nás si nikdo nedovolí pustit psa na volno, pokud nás nezná, a to mám psy v pohodě. Ale je to otrava. Držím svoji 30ti kilovou fenu, případně další, pokud jich venčím víc a přiřítí se na mě dalších 30 nebo i více kilo?...to je kolikrát o hubu. Asi bych na ty lidi začala řvát, že jestli ho nechtějí mít sežranýho, ať si ho drží. Jinak samozřejmě bych chodila zásadně se psem na vodítku a i s košíkem. Zkuste mu opatrně prodlužovat dobu, kdy ho bude mít na čumáku, snad si brzo zvykne. Učit něco novýho 11ti letýho psa z útulku věřím, že je dost těžký, sama mám různý zkušenosti, roční fena z dočasky se naučila hodně věcí a i teď v 9ti letech je úžasná, začala nosit aport z vody. Zato jiná taky roční a hodně špatně socializovaná se nikdy neodnaučila bát se bouřky a zabíjet každou kočku, kterou jenom okem zahlídla.

9.4.2019 11:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mně by to otravování cizích psů teda hodně vadilo. U nás si nikdo nedovolí pustit psa na volno, pokud nás nezná, a to mám psy v pohodě. Ale je to otrava. Držím svoji 30ti kilovou fenu, případně další, pokud jich venčím víc a přiřítí se na mě dalších 30 nebo i více kilo?...to je kolikrát o hubu. Asi bych na ty lidi začala řvát, že jestli ho nechtějí mít sežranýho, ať si ho drží. Jinak samozřejmě bych chodila zásadně se psem na vodítku a i s košíkem. Zkuste mu opatrně prodlužovat dobu, kdy ho bude mít na čumáku, snad si brzo zvykne. Učit něco novýho 11ti letýho psa z útulku věřím, že je dost těžký, sama mám různý zkušenosti, roční fena z dočasky se naučila hodně věcí a i teď v 9ti letech je úžasná, začala nosit aport z vody. Zato jiná taky roční a hodně špatně socializovaná se nikdy neodnaučila bát se bouřky a zabíjet každou kočku, kterou jenom okem zahlídla.

Mě by to taky vadilo. Byla jsem jednou v Praze na Parukářce na socializační procházce. Šlo nás asi 15 lidí se psy. A po dobu celé procházky k nám přibíhali různí psi a otravovali, majitelům to bylo jedno. I když viděli, že je od některých psů vyloženě odháníme. Někdo si psa přivolal až po dlouhé době, u jiných psů jsme ani nezaregistrovali, kdo je majitel. Nejvíc mě dostal naježený labrador s elektrikou, který k nám přiběhl. Majitel nikde vidět nebyl, takže nejspíš ani majitel neviděl kde je pes a co dělá, ale dával psovi rány .

Vím, že jsem z toho byla hodně překvapená, ale ptala jsem se na to tenkrát tady (https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3188133/praha-psi-na-volno) a bylo mi řečeno, že je to v Praze úplně normální, že to tam tak prostě funguje. A že vlastně když se jde pes podívat na cizího psa v dobrém, očuchat si ho atd. - tak je to v pořádku a nebere se to jako otravování. No já na to mám jiný názor.

9.4.2019 12:09
Andulina

XXX.XXX.177.119

marcelaamax napsal(a):
Vím, že byla tady (a i jinde) hodně doporučovaná Eva Štemberová. Hodně lidem pomohla. Já osobně bych se obrátila na ni.

A ještě k tomu košíku - pokusila bych se na něho psa naučit. Čichat a stopovat může pes i s náhubkem, to mu nijak nebrání. Vím, že je otravné to, že cizí psi na volno doběhnou k vašemu na vodítku - naprosto vám rozumím. Ale kdyby se opravdu něco stalo a váš pes tomu psovi co přiběhl ublížil, tak se obávám, že na vině budete vy. Je to sice de*ilní, ale je to tak.

Mám psa co se nesnese s cizími a pokud jdeme někde, kde se vyskytují psi, tak taky s košíkem. Pes už si zvykl. Náhubek automaticky nasazuji když vycházíme z baráku - jo při nasazení se doteď tváří ublíženě, ale pak už normálně jde a koš neřeší. Když pak dojdeme na louku, kde většinou za celou procházku nikoho nepotkáme a je tam velký rozhled, tak tam psovi náhubek sundávám - protože mu házím třeba balonek. Ale mám tam rozhled a kdyby někdo šel, tak náhubek stihnu nandat. Ale ve městě a ve vesnici chodí prostě s košem.

Dekuju moc za reakci, na pani se podivam na netu, co se o ni doctu.
Kosik zacnu aplikovat, i kdyz s tezkym srdcem. Ale mate pravdu, ze je to ta nejlepsi jistota a prevence.
Jinak s tim napadenim nastesti nemate pravdu, uz jsem si to zjistovala (pokud tedy zakony a pripady na netu nelzou). Pokud mam psa na kratkem voditku (jakmile jdu kolem psa, tak ho drzim na 10 cm) a ten druhy pes je navolno, tak jsem v pravu ja, i kdyby nevim co. A jeste kdyz je okrikuju. Ale pitomy je, ze stejne by to bylo popotahovani a nevim co. Ono je stesti, ze ma pulku zubu, takze nikdy nedoslo ani na krev, ale proste chci se tomu vyvarovat...

9.4.2019 12:20
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Andulina napsal(a):
Kosik zacnu aplikovat, i kdyz s tezkym srdcem. Ale mate pravdu, ze je to ta nejlepsi jistota a prevence.
Jinak s tim napadenim nastesti nemate pravdu, uz jsem si to zjistovala (pokud tedy zakony a pripady na netu nelzou). Pokud mam psa na kratkem voditku (jakmile jdu kolem psa, tak ho drzim na 10 cm) a ten druhy pes je navolno, tak jsem v pravu ja, i kdyby nevim co. A jeste kdyz je okrikuju. Ale pitomy je, ze stejne by to bylo popotahovani a nevim co. Ono je stesti, ze ma pulku zubu, takze nikdy nedoslo ani na krev, ale proste chci se tomu vyvarovat...

Pokud je to jak říkáte, tak je to samozřejmě dobře. Ale ze zkušeností lidí vím, že to tak není. Kdysi známí řešili případ, že jim pes na vodítku zakousnul malého psa, který přiběhnul k nim navolno - a na vině byli oni, už nevím, jak přesně to dopadlo, ale vím, že museli majiteli zakouslého psa platit dost vysokou částku - ale je to už taky hodně dlouho, takže se to mohlo změnit. Myslím, že to bylo odůvodněné tak, že pokud vím, že můj pes může být pro jiné nebezpečný, tak ho mám mít podle toho zabezpečeného. Pak tedy nevím jak by to bylo, kdyby ten pes měl náhubek a malého psa tím náhubkem umlátil. Netuším. Je to stejně tak postavené na hlavu jako to, že když k vám vleze někdo na oplocený pozemek a pes ho kousne- tak jste opět na vině vy. S výjimkou pozemku, kde je na každém metru (nevím už přesně) cedule, která informuje o tom, že je tam pes.

Edit.: ale ten košík opravdu zkuste - ono to to dodá takovou určitou "pohodu" i vám, a o to víc je pak v pohodě i pes a třeba ani neútočí.

9.4.2019 12:27
Andulina

XXX.XXX.177.119

Ani mi nemluvte!!! Chodim v zone, kde je venceni na volno zakazano (asi jako skoro vsude v Praze) + musim vzdy projit zonou cca 200 metru, kde je povoleny na volno (abych se dostala na hezkou prochazku), ale vzdy drzim psa na kratkym voditku a obchazim vsechny obloukem,takze fakt NELZE prehlednout, ze se kamaradit nechceme. Lidi to vidi, stejne nechat smecku 5 psu, aby k nam bezeli?!? Takze vzdycky problem jako prase, pes je nastvanej na dalsich 15 minut. A na privolani ti psi samozrejme nauceni nejsou. Sakra to, ze je to zona volnyho venceni, prece neznamena, ze tam poustim nevychovanyho psa a ze se chce “kazdej kamosit”. Minule jsem psa odhanela jen slusne slovne od nas (obcas to pomuze), panicek v dali a ten se na me rozerval, jestli mam problem s jeho psem, ze ho odhanim. Rikam ze jestli nechce mit pokousanyho psa, tak to delam proto. Tak rychle pakoval pro psa. Jindy zas nas hafan na voditku zavrcel prave na 3 psy na volno, co ho otravovali, a ten jeden reagoval utokem a byl navolno. Malem jsem se zvencla. A pani “ze branil svoji smecku ze nas zavrcel jako prvni”. rikam ok, ale proto mam naseho na voditku sakra pisek. Ale to je proste milionkrat za den, je to unavny. Jsou slusny lidi, kteri nas vidi a zavolaj si psa a ten jde poslusne u nich. Ale to je tak 10% pejskaru mi prijde :(
Jinak dekuju za povzbuzeni. Budu zkouset a zkouset, nic jineho mi nezbyva :) On podle me rostl jako drivi v lese (nejmin 4 roky stravil v utulku, nejmin 2 roky na retezu, urcite ho nekdo byl dle jeho reakci na zdvizeny ruce atd), fakt se divim, ze je vubec tak milujici na lidi...

9.4.2019 12:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Andulina napsal(a):
Ani mi nemluvte!!! Chodim v zone, kde je venceni na volno zakazano (asi jako skoro vsude v Praze) + musim vzdy projit zonou cca 200 metru, kde je povoleny na volno (abych se dostala na hezkou prochazku), ale vzdy drzim psa na kratkym voditku a obchazim vsechny obloukem,takze fakt NELZE prehlednout, ze se kamaradit nechceme. Lidi to vidi, stejne nechat smecku 5 psu, aby k nam bezeli?!? Takze vzdycky problem jako prase, pes je nastvanej na dalsich 15 minut. A na privolani ti psi samozrejme nauceni nejsou. Sakra to, ze je to zona volnyho venceni, prece neznamena, ze tam poustim nevychovanyho psa a ze se chce “kazdej kamosit”. Minule jsem psa odhanela jen slusne slovne od nas (obcas to pomuze), panicek v dali a ten se na me rozerval, jestli mam problem s jeho psem, ze ho odhanim. Rikam ze jestli nechce mit pokousanyho psa, tak to delam proto. Tak rychle pakoval pro psa. Jindy zas nas hafan na voditku zavrcel prave na 3 psy na volno, co ho otravovali, a ten jeden reagoval utokem a byl navolno. Malem jsem se zvencla. A pani “ze branil svoji smecku ze nas zavrcel jako prvni”. rikam ok, ale proto mam naseho na voditku sakra pisek. Ale to je proste milionkrat za den, je to unavny. Jsou slusny lidi, kteri nas vidi a zavolaj si psa a ten jde poslusne u nich. Ale to je tak 10% pejskaru mi prijde :(
Jinak dekuju za povzbuzeni. Budu zkouset a zkouset, nic jineho mi nezbyva :) On podle me rostl jako drivi v lese (nejmin 4 roky stravil v utulku, nejmin 2 roky na retezu, urcite ho nekdo byl dle jeho reakci na zdvizeny ruce atd), fakt se divim, ze je vubec tak milujici na lidi...

Držím palce ať se vám s pejskem daří. A děkuji za něho, že jste mu dala na "stará kolena" nový domov, já bych to bohužel nedokázala - vzít si starého pejska na pár let, v tomhle jsem slaboch a neměla bych na to. Obdivuji lidi jako vy, kteří to dokáží.

9.4.2019 12:36

"ten druhy pes je navolno, tak jsem v pravu ja, i kdyby nevim co. A jeste kdyz je okrikuju. "
obávám se, že to tak není, vina by patrně byla na obou stranách. Nějaké okřikování fakt není dostatečné zabezpečení psa.

Jinak, v téhle fázi, bych se velmi vyhýbala místům s velkým výskytem psů, respektive bych se snažila psa vodit tak, aby psy i viděl ale v dostatečné vzdálenosti. Nemá smysl ho nechat dál se vytáčet, jak už jste i sami poznali.

Přečti si tohle :
http://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf

je tam podstata práce s takovým stresařem, můžeš to brát jako hrubý nástin
Jelikož Praha, tak bych se podívala, zda F. Šusta nepořádá nějaký vhodný seminář, praktické lekce (http://www.treninkjerozhovor.cz/).

Eva Štemberová samozřejmě také ano.

V Praze toho musí být víc......

9.4.2019 12:37
K...

XXX.XXX.245.2

Já bych zkusila chodit na procházky s nějakým dalším psem, nekonfliktním, nevtíravým, ne moc kontaktním, možná spíš s fenou. Aby to nebylo seznamování naférovku dva psi proti sobě, ale chůze stejným směrem, společná aktivita, situace, kterou nijak nemusí řešit (narozdíl od přímého kontaktu, kdy se jeden nebo více psů přiběhne seznámit, a váš pes neví, co má dělat, tak raději reaguje agresivně). Ze začátku oba psi na vodítku, prostě aby si zvykl, že přítomnost jiného psa je OK.

9.4.2019 12:55
Andulina

XXX.XXX.177.119

marcelaamax napsal(a):
Pokud je to jak říkáte, tak je to samozřejmě dobře. Ale ze zkušeností lidí vím, že to tak není. Kdysi známí řešili případ, že jim pes na vodítku zakousnul malého psa, který přiběhnul k nim navolno - a na vině byli oni, už nevím, jak přesně to dopadlo, ale vím, že museli majiteli zakouslého psa platit dost vysokou částku - ale je to už taky hodně dlouho, takže se to mohlo změnit. Myslím, že to bylo odůvodněné tak, že pokud vím, že můj pes může být pro jiné nebezpečný, tak ho mám mít podle toho zabezpečeného. Pak tedy nevím jak by to bylo, kdyby ten pes měl náhubek a malého psa tím náhubkem umlátil. Netuším. Je to stejně tak postavené na hlavu jako to, že když k vám vleze někdo na oplocený pozemek a pes ho kousne- tak jste opět na vině vy. S výjimkou pozemku, kde je na každém metru (nevím už přesně) cedule, která informuje o tom, že je tam pes.

Edit.: ale ten košík opravdu zkuste - ono to to dodá takovou určitou "pohodu" i vám, a o to víc je pak v pohodě i pes a třeba ani neútočí.

No tak to jste me nepotesila, protoze tohle je to jediny, co me vzdy utesovalo. Tak ted se muzu utesovat tim, ze dedula ma pulku zubu, ehm...
Jinak to s tim pozemkem je podle me uplny psycho. A vubec, cely je to postaveny na hlavu :(
Jinak urcite, s kosikem zacnu hned dnes. Tim nic nezkazim. Jinak pani Eve jsem uz psala mail, tak uvidime :)

9.4.2019 13:00
Andulina

XXX.XXX.177.119

marcelaamax napsal(a):
Mě by to taky vadilo. Byla jsem jednou v Praze na Parukářce na socializační procházce. Šlo nás asi 15 lidí se psy. A po dobu celé procházky k nám přibíhali různí psi a otravovali, majitelům to bylo jedno. I když viděli, že je od některých psů vyloženě odháníme. Někdo si psa přivolal až po dlouhé době, u jiných psů jsme ani nezaregistrovali, kdo je majitel. Nejvíc mě dostal naježený labrador s elektrikou, který k nám přiběhl. Majitel nikde vidět nebyl, takže nejspíš ani majitel neviděl kde je pes a co dělá, ale dával psovi rány .

Vím, že jsem z toho byla hodně překvapená, ale ptala jsem se na to tenkrát tady (https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3188133/praha-psi-na-volno) a bylo mi řečeno, že je to v Praze úplně normální, že to tam tak prostě funguje. A že vlastně když se jde pes podívat na cizího psa v dobrém, očuchat si ho atd. - tak je to v pořádku a nebere se to jako otravování. No já na to mám jiný názor.

V Praze je fakt divna situace. Naprosto s Vami souhlasim, jak jsem jiz psala svoje zazitky pani výš, mam jich fakt plno. Je to uplny psycho. Miluju, kdyz je panicek nevim kde a zacne napadat myho psa atd. A fakt nemam zajem, aby 60 psu za prochazku ocuchavala psovi zadek. Vlastne se ani mymu psovi nedivim, ze je nastvanej :D (s nadhledem samozrejme).
Ale teda s tou elektrikou vubec nevim, co bych delala....

9.4.2019 13:03

vzhledem k výše uvedené historii psa.......obecně bych s ním začala hodně, tedy přiměřeně hodně, pracovat. Abych se pro něj stala oporou, opravdovým psovodem. A já bych, jako vždy, začala používat klikr. Ono už samotné naklikání psa dokáže psu dost pomoci

9.4.2019 13:04
Andulina

XXX.XXX.177.119

marcelaamax napsal(a):
Držím palce ať se vám s pejskem daří. A děkuji za něho, že jste mu dala na "stará kolena" nový domov, já bych to bohužel nedokázala - vzít si starého pejska na pár let, v tomhle jsem slaboch a neměla bych na to. Obdivuji lidi jako vy, kteří to dokáží.

Dekuju moc, jste hodna. Pejsek je muj vysneny (prvni hafan v zivote, fakt splneny prani), pritel zkusenosti ma, ale jen s bezproblemovyma psama. Ja chtela udelat radost nejakymu starouskovi, kterej je hodnej na lidi a tenhle byl jasna volba. Ale az ted, kdyz mame za sebou xxx doktoru za 3 mesice (a xxx tisic za lecbu) mi zacina dochazet, ze mi klidne muze za pul roku “odejit”, ze fakt neni mladej. Snazim se na to nemyslet a rozkazala jsem mu, ze tady bude nejmin 5 let, jinak at si me nepreje :))

9.4.2019 13:05
saola

XXX.XXX.250.214

Pro zadavatelku:
Nazývat nápravu tohoto problému socializací je od počátku špatně. Socializace jedenáctiletého psa? To je přece nesmysl. Každý psí etolog vám řekne, kdy období socializace u psa probíhá - to se musíte vrátit sakra daleko do štěněcího věku.

Jediná cesta, jak změnit reakci psa na cizí psy, je vychovat ho.
Co jste ho za ty tři měsíce naučila?
Jak se mu snažíte vysvětlit, že ostatní psy není žádoucí napadat?

Je vysoce pravděpodobné, že si se psy nebude nikdy vřele hrát, ale můžete jej naučit ostatní psy ignorovat a zůstat v klidu. Jaké výchovné postupy zvolíte (zda podle gurua Šusty a jeho stresových trojúhelníků či přes pamlsky nebo parforsními metodami či jinak dle vaší chuti a schopností) je čistě na vás.
Ale nenazývejte to socializací.

9.4.2019 13:07
Andulina

XXX.XXX.177.119

vzhledem k výše uvedené historii psa.......obecně bych s ním začala hodně, tedy přiměřeně hodně, pracovat. Abych se pro něj stala oporou, opravdovým psovodem. A já bych, jako vždy, začala používat klikr. Ono už samotné naklikání psa dokáže psu dost pomoci

Na klikr jsem koukala, hodne lidi ho vychvaluje, jenze on na jedno oko nevidi vubec a je polohluchej, teda jako slysi, ale hur a neumi detekovat, odkud presne zvuk jde. Takze to bychom asi s klikrem nepochodili?!? :)

9.4.2019 13:09
K...

XXX.XXX.245.2

Andulina napsal(a):
V Praze je fakt divna situace. Naprosto s Vami souhlasim, jak jsem jiz psala svoje zazitky pani výš, mam jich fakt plno. Je to uplny psycho. Miluju, kdyz je panicek nevim kde a zacne napadat myho psa atd. A fakt nemam zajem, aby 60 psu za prochazku ocuchavala psovi zadek. Vlastne se ani mymu psovi nedivim, ze je nastvanej :D (s nadhledem samozrejme).
Ale teda s tou elektrikou vubec nevim, co bych delala....

Trochu OT, ale pro mě je v Praze například pro výchovu štěněte naprosto ideální prostředí. Kontakt se psy je úplně normální záležitost, nic vzácného, až na výjimky jsou psi úplně v pohodě, vždycky je po ruce nějaký parťák na hraní. Teď bydlím kousek za Prahou a když byla fenka štěně, pravidelně jsme kvůli tomu jezdili venčit do Prahy.
Ale jasně, pro vás je to problém, to chápu.

9.4.2019 13:18

Andulina napsal(a):
Na klikr jsem koukala, hodne lidi ho vychvaluje, jenze on na jedno oko nevidi vubec a je polohluchej, teda jako slysi, ale hur a neumi detekovat, odkud presne zvuk jde. Takze to bychom asi s klikrem nepochodili?!? :)

to vůbec nevadí, oči na to nepotřebuje vůbec a rozpoznat, odkud jde zvuk, také ne. Naopak, on musí slyšet jenom zvuk(to nesmí být spojeno s vizuálním vjemem, že ruka něco dělá) a dostat odměnu. Pro ta zvířata to je opravdu velká pomoc.
Ale, dle dotazu, v tom asi dost tápeš... podívej se na ty stránky, co jsem dávala odkaz výše (tréninkjerozhovor), klikr tam je hezky vysvětlený (v Ke stažení - pracovní listy....ono stojí za to si pročíst i ostatní materiály)
Samozřejmě se dá na pracovat i bez klikru, ale opět zopakuji, je to ulehčující pomůcka, říkám berličky.....ale a samozřejmě, musí se s ním pracovat správně

9.4.2019 13:19
Andulina

XXX.XXX.177.119

saola napsal(a):
Pro zadavatelku:
Nazývat nápravu tohoto problému socializací je od počátku špatně. Socializace jedenáctiletého psa? To je přece nesmysl. Každý psí etolog vám řekne, kdy období socializace u psa probíhá - to se musíte vrátit sakra daleko do štěněcího věku.

Jediná cesta, jak změnit reakci psa na cizí psy, je vychovat ho.
Co jste ho za ty tři měsíce naučila?
Jak se mu snažíte vysvětlit, že ostatní psy není žádoucí napadat?

Je vysoce pravděpodobné, že si se psy nebude nikdy vřele hrát, ale můžete jej naučit ostatní psy ignorovat a zůstat v klidu. Jaké výchovné postupy zvolíte (zda podle gurua Šusty a jeho stresových trojúhelníků či přes pamlsky nebo parforsními metodami či jinak dle vaší chuti a schopností) je čistě na vás.
Ale nenazývejte to socializací.

Omlouvam se za spatnou terminologii a dekuju za opravu :) Pejskari okolo me stale mluvi o tom, ze ho musime socializovat, tak jsem to pochytila :)
Jinak mym cilem ani neni, aby si s nima hral, nejsem naivka. Mym cilem je, aby je ignoroval (presne jak pisete).
Co jsem ho naucila? Priznam se, ze nejvic jsme se zamerili (s pritelem) na chod domacnosti. Na to, ze je normalni, kdyz mu po prochazce utirame tlapy atd, doma je toho hodne co naucit, prt to pro nas byla priorita, abychom meli hezke souzneni doma, aby nam neprerostl pres hlavu.
Naucila jsem ho reagovat na jeho jmeno, ze pribehne (nebudu rikat ze 100%, to bych si lhala do kapsy), ale od zacatku tam progres je, vi, ze ho volam, vi, ze dostane pamlsek. Chodi mnohem lip na voditku, nez na zacatku.
Jinak jak jsem psala, metody s psama jsem zkousela jak odmeny (kdyz treba na psa 10 sekund nevrcel a nechal se ocuchat), tak tresty (tem se chci vyhnout, podle me to nebyla dobra rada a volba). Vse co jsem zkousela, radili na netu na diskuzich.
Zkouseli jsme chodit se stejnym psem na prochazky, bez vysledku, pes byl akorat tak nasranej, az vyprovokoval i toho druhyho k utoku. Zkousela jsem seznamovat na voditku s nahubkem, opet akorat vrcenim vyprovokoval toho druhyho k utoku. Nekde jsem cetla, ze se ma muj pes hladit rukou, kterou jsem hladila jinyho psa cca pred minutou, ze tim na sebe chytne jeho pach a bude na nej pratelstejsi.
Takze zkousela jsem podle me asi samy “blbosti”.
Myslela jsem si, ze kdyz mu zamestnam venku hlavu, tak bude klidnejsi-jenze jeho zadny hrani nezajima. Jeho zajima jen cuchani po zemi, za celou dobu skoro nezvedne hlavu od zeme, jenze vycenichat umi jen psy, ktery se nasledne snazi zabit (s nadsazkou). Tenisak nevidi dal jak 2 metry, takze mi ho nedonese. Tim odpadaji micovy hry.
No atd atd atd...podotykam, ze mesic jsme meli klidovej rezim po akutni kastraci, ma dost v haji prostatu atd, takze to jsme ho nechali odpocivat, aby se hlavne uzdravil.
Skutecne se snazim, proto i hledam odbornika, aby mi ukazal lepsi cestu. Uz jsem jednu pani kontaktovala :)
Jinak zkusim se kouknout na metody, kters jste vyjmenovala. Moc dekuju.

9.4.2019 13:22
Andulina

XXX.XXX.177.119

to vůbec nevadí, oči na to nepotřebuje vůbec a rozpoznat, odkud jde zvuk, také ne. Naopak, on musí slyšet jenom zvuk(to nesmí být spojeno s vizuálním vjemem, že ruka něco dělá) a dostat odměnu. Pro ta zvířata to je opravdu velká pomoc.
Ale, dle dotazu, v tom asi dost tápeš... podívej se na ty stránky, co jsem dávala odkaz výše (tréninkjerozhovor), klikr tam je hezky vysvětlený (v Ke stažení - pracovní listy....ono stojí za to si pročíst i ostatní materiály)
Samozřejmě se dá na pracovat i bez klikru, ale opět zopakuji, je to ulehčující pomůcka, říkám berličky.....ale a samozřejmě, musí se s ním pracovat správně

No skvele! Podivam se na to v klidu doma a vse projdu. Ja celou dobu klikr zavrhovala, protoze jsem se bala, ze by to treba nepochopil s tim svym sluchem a zrakem. Moc dekuju, prectu a zvazim. Skutecne se nebranim “nicemu”, chci mu doprat hezke stari a zaroven ho neco naucit, kdyz to doted nikdo nedelal....

9.4.2019 13:23
Andulina

XXX.XXX.177.119

K... napsal(a):
Trochu OT, ale pro mě je v Praze například pro výchovu štěněte naprosto ideální prostředí. Kontakt se psy je úplně normální záležitost, nic vzácného, až na výjimky jsou psi úplně v pohodě, vždycky je po ruce nějaký parťák na hraní. Teď bydlím kousek za Prahou a když byla fenka štěně, pravidelně jsme kvůli tomu jezdili venčit do Prahy.
Ale jasně, pro vás je to problém, to chápu.

Jasny, chapu vas, pro stene je to asi super do budoucna :) jenze kdyz narazite na “vyjimku”, jako je nas hafan, tak je to blby (pro obe strany)...:)

9.4.2019 13:49
saola

XXX.XXX.250.214

Andulino, děkuji za obsáhlou odpověď.
Pokud nemáte výrazné zkušenosti se psy, velmi vřele doporučuji knihu - autor Mikulica: Poznej svého psa.

Až budete vědět, jak pes uvažuje, funguje, jaké jsou spouštěče opravdové agrese i jakobyagrese vůči druhým psům, je možné uvažovat o nějakém klikru či jiných postupech.
Nemyslím si, že by za chováním vašeho psa byla primárně čistá agrese ve smyslu zla na jiné příslušníky jeho druhu - může být nejistý, hlídat si vás, může to být strachová reakce....
Podle toho je třeba ke psu přistupovat a buď ho podpořit a zvedat mu seběvědomí a pocit jistoty, nebo naopak trvat na požadovaném klidu a zlou agresivitu netolerovat.

9.4.2019 13:57
Andrýsek3

XXX.XXX.209.27

marcelaamax napsal(a):

Po přestěhování do Brna jsem byla taky celkem překvapená, že většina lidí nechává psy aby se očuchali. Ale tady musí mít košíky a 90% psů je opravdu má. Mě to zase tak nevadí, aspoň nemusím psa pořád dávat na vodítko, když míjíme psa, psi se přirozeně očuchají a jdou si po svém. Blbý je, když pak pes otravuje dál nebo je agresivní.

9.4.2019 14:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Andrýsek3 napsal(a):
Po přestěhování do Brna jsem byla taky celkem překvapená, že většina lidí nechává psy aby se očuchali. Ale tady musí mít košíky a 90% psů je opravdu má. Mě to zase tak nevadí, aspoň nemusím psa pořád dávat na vodítko, když míjíme psa, psi se přirozeně očuchají a jdou si po svém. Blbý je, když pak pes otravuje dál nebo je agresivní.

No u mě je to asi hlavně dané tím, že jsem z vesnice a tady to prostě funguje jinak. Tady většinou za procházku ani psa nepotkáme a když už,tak je tady takové nepsané pravidlo (nevím pro nás odsud je to naprosto normální), že jakmile se vidíme, tak si psy přivoláme. Pak se třeba můžete domluvit, ale jinak hned automaticky přivoláváme. , Se štěndem jezdím do okolních měst socializovat - ale ani tam to není tak jako třeba v té Praze. I tam si v parku lidi psy zavolají k sobě, když míjí druhého psa a vše je o domluvě.

A taky něco jiného je, pokud jsou oba psi navolno, oba páníčci své psy vidí a zjevně to ani jednomu nevadí, tak se očuchají. Ale pokud mám psa u sebe na vodítku a je zjevné, že nemám zájem (respektive pes nemá zájem) o seznamování, tak pak mi to vadí. Ale když mají ti psi aspoň košík tak OK. V té Praze košík drtivá většina volně pobíhajících psů neměla. A kdyby měl majitel alespoň snahu psa odvolat když už vidí, že ten pes fakt otravuje, ale většinou jim to bylo jedno, šli dál a pes po chvíli šel taky. Někde ten majitel psa nebyl ani v dohledu.

Já když mám psy navolno a vidím v blízkosti jiného psa, tak si je hned zavolám k sobě. Ale to je právě na té vesnici, na loukách, polních cestách, v lese atd. . Chápu, že ve městě je to jiné, když jsou tam psi všude.

9.4.2019 14:35
saola

XXX.XXX.250.214

No jo, no, zlatá Praha - skvělý psí svět, tohle je totiž normální chování, chodit navolno, klidně třeba i v košíku, při potkání se očuchat a jít volně dál.

9.4.2019 15:06

Andrýsek3 napsal(a):

Normální seznamování, očichání a pokračování v cestě by myslím nevadilo vůbec nikomu. Ale pokud na mě 40ti kilový tele skočí nebo prokousne lýtko či roztrhá kapsu s pamlskama, to mně teda vadí a hodně.

9.4.2019 16:13
GAELLE

XXX.XXX.55.67

i já děkuji že jste se ujala starého psa a dopřejete mu klidné dožití mimo útulek. I my zdědili 9letého křížence (měl být po smrti majitelů utracen) a věřte že i starý pes se nové kousky naučí. 9let nechodil ven, znal jen bití,žádné hračky, špatné jídlo. Naučil se cestovat v autě, byl s námi na penzionech, zvládal cestu vlakem i busem ač košík nesnášel, stal se z něj skvělý pes. Jediné co nezvládal je přesně to co píšete vy - útočil na feny, psy, štěňata. A tahal na vodítku - to jsme eliminovali rychlou chůzí a postrojem, na něm kupodivu netahal . S těmi psy se nic dělat nedalo. Holt jsme museli stále sledovat a jak se objevil cizí pes okamžitě vázat nakrátko, dát mezi nohy a pevně držet. Pes se vzpínal a řval, měl 34 kg. Ale zvykli jsme si a prostě to tak bylo. Lidi když viděli co dělá rádi si své mazlíčky odvolali. A ve městě jsme měli svou pověst a všichni nám šli z cesty .................bohužel je též pravda že v nestřeženém momentu vyrazil ze vrat a zaúčtočil na malého psa kterého vzala panička do náruče a bohužel místo do psa zatnul tesák do jejího stehna. Ač ranka 2x3 mm a paní říkala že je vše v pohodě druhý den bylo vše jinak a stálo nás to 30 tis. ......................Tak přeji hodně trpělivosti a lásky a on vám to určitě vynahradí. Náš loni odešel a pořád mi moc chybí.

9.4.2019 16:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

Hlavně vyberte pasující náhubek. Aby pro něj byl samozřejmostí bez nepříjemných pocitů. Dělají se různé a ne všechny jsou kvalitní.

9.4.2019 16:38
fikovnice

XXX.XXX.135.146

Andulina napsal(a):

Nečetla jsem celé...ale náhubek přece nemusí být z kovu, aby se pes odral do krve. Co kožené?

9.4.2019 16:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Nečetla jsem celé...ale náhubek přece nemusí být z kovu, aby se pes odral do krve. Co kožené?

Já myslím, že to bylo myšleno spíš tak, že si ho pes rve packama a tím se i poškrábe.

10.4.2019 00:22
fikovnice

XXX.XXX.135.146

marcelaamax napsal(a):
Já myslím, že to bylo myšleno spíš tak, že si ho pes rve packama a tím se i poškrábe.

Aha, to je možné....

Přidejte reakci

Přidat smajlík