Janini

XXX.XXX.64.14
Dobrý den, prosím o radu. V létě budeme kupovat dum se zahradou (600 m) a chceme pořídit pejska. Máme 2 děti 8 a 5 let). Pes bude venku v zateplene boudě. Chceme menší plemeno 30-40 cm v kohoutku (spíše 30). Vlastnosti psa - hodný k dětem, dobrý hlídač ale zároveň aby vydržel na zahradě sám a nic neničil. Na delší procházky budeme chodit o víkendu. Pes by měl být i dobře vycvičitelný.
Rada bych vybrala psa, který se k nám bude hodit a bude mu u nás dobře. Proto prosim o radu. Děkuji moc
Janini
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu. V létě budeme kupovat dum se zahradou (600 m) a chceme pořídit pejska. Máme 2 děti 8 a 5 let). Pes bude venku v zateplene boudě. Chceme menší plemeno 30-40 cm v kohoutku (spíše 30). Vlastnosti psa - hodný k dětem, dobrý hlídač ale zároveň aby vydržel na zahradě sám a nic neničil. Na delší procházky budeme chodit o víkendu. Pes by měl být i dobře vycvičitelný.
Rada bych vybrala psa, který se k nám bude hodit a bude mu u nás dobře. Proto prosim o radu. Děkuji moc
Z tohoto mi vychází snad jen špic.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ráda bych poradila, ale nějak nemůžu najít plemeno v požadované velikostní kategorii, které by bylo spokojené se životem pouze venku. Přes léto budete na zahradě s ním, ale co zima, podzimní plískanice, prostě špatné počasí? Pes bude sám venku krom - možná - jedné procházky denně. Bude se nudit a vyhlížet vás, bude to takový neustálý čekatel na pozornost...
Proč chcete, aby žil jen venku?
Janini
napsal(a):
Vaše požadavky nejdou moc dobře k sobě. Čím menší pes, tím je méně vhodný k celoročnímu pobytu venku. A 30 cm v kohoutku je prostě malý pes. Naprostá většina těchto psů není vhodná k tomu, co plánujete. Pokud chcete venkovního hlídače, vybírejte z větších a "chlupatých" plemen, klidně středního či velkého špice nebo klasiku NO. Počítejte s tím, že pro mladého temperamentního psa budou procházky jen o víkendu málo a štěně samo na zahradě delší dobu = problémy - najde si zábavu samo a nemusí se vám právě líbit.
Janini

XXX.XXX.64.14
Nad nim jsem také uvažovala ale špic není zrovna nejvhodnější k dětem

Janini
napsal(a):
No, a jaká plemena se vám líbí? Nad kterými jste se zamýšlela?

Janini
napsal(a):
tak zase tak malý děti nemáte, aby se jim nedalo vysvětlit, jak se se psem zachází. žádný pes nevydrží soustavné trápení dětmi
Janini

XXX.XXX.64.14
Manžel v domě nechce psa (poskrabe plovoucí podlahy, všude budou chlupy). Takže pes musí být venku. Přes velký mráz a Silvestra psa vezmu do verandy. Vím, že tyto požadavky jsou náročné, proto se obracím o pomoc.
Osobně se me líbí zlatý retrívr, ale ten mi neprojde. Uvazovala jsem nad Kavalirkem nebo kokršpanělem.
Hlavní požadavek je pes vhodný k dětem.

Pes vhodný s dětem a pes na celoroční pobyt venku a ještě k tomu hlídač se vylučuje, protože aby pes zvládl trápení dětmi, tak to bývají závislí a citliví psi, ne psy, které můžete vyšoupnout ven a půl roku chodit jen krmit, navíc mívají rádi lidi, takže nehlídají.
No s vaším velikostním omezením vám z toho vypadávají jen teriéři - a teď nemyslím jork, ten by zmrznul - a ti se dětmi trápit nenechají, nebo bígl, kterej by asi zvládl děti i celoroční pobyt venku, ale má zase spoustu jiných much.

Jen mě napadá. Manžel v domě psa nechce. Chce vůbec psa?
Proč chcete psa? Jako hračka k dětem se nehodí. Chce psa konkrétně vy?
Janini
napsal(a):
Moje osobní zkušenost se špici mluví zcela jinak, střední a vlčí je k dětem super. Nejsou to křehcí pejsci, ohlídají pozemek a jsou s dětmi připraveni dělat každou lumpárnu. U vlčího bych tedy spíš hledala mezityp s keeshondem (nebo keeshonda), kteří jsou vyloženě rodinní psi a milovníci dětí.
Janini

XXX.XXX.64.14
Děkuji - nad touto rasou se vážně zamyslím. Z většiny naše požadavky splňuje.

napsal(a):
Jen mě napadá. Manžel v domě psa nechce. Chce vůbec psa?
Proč chcete psa? Jako hračka k dětem se nehodí. Chce psa konkrétně vy?
Janini
napsal(a):
Děkuji - nad touto rasou se vážně zamyslím. Z většiny naše požadavky splňuje.
Já vím, že to bude znít hnusně, ale myslím si, že byste si psa pořizovat neměli vůbec - kromě vašich požadavků, které nejsou malé (v porovnání s tím, co mu nabízíte), vidím naprosto zásadní problém v tom, že manžel psa nechce - až bude ten znuděný pes přehrabávat zahradu, nebo ve štěněcí hře roztrhne dítěti tepláky, prokousne prst apod., tak bude mít doma dusno, a odnese to zase pes - těchto psích dorostenců, co se jich lidi zbavují je plná inzerce ...
Vím, že je to teď hrozná móda mít psa, ale bohužel ne každý má pro něj vhodné zázemí!
Janini

XXX.XXX.64.14
Váš názor respektuji, ale nesouhlasím a psa si pořídím. Pes se bude mit dobře, nebude trpět hladem ani špatným chováním a ani nebude přivázaný u boudy. Ve společnosti bude také- pracovní volno budeme převážně travit venku na zahradě nebo po výletech. Spousta lidi si pořídí psa jen proto že se mu líbí. Já nad tim dost přemýšlím a proto i sem píšu, abych vybrala vhodné plemeno.
Manžel sice psi v domě nestrpi, ale to neznamená že by je nesnášel nebo je bil!

Jo. Pes je drahé, neskutečně časově náročné, zavazující domácí zvíře. alarm nenahradí, jako hračka pro dítě je nevhodný, protože dítě samo ho nezvládne ovládat. Pes produkuje špínu, chaos, každý je aspoň trochu ničitel. Nedá se brát k moři ani do lázní, nevydrží doma sám během dovolené... člověk prostě musí mít ve svým životě velkej chlívek "PES" a pak mu určitý věci, jako chlupy a díry na zahradě připadají normální a na hodinový výlety do lesa by chodil i bez psa a se psem je to lepší a bez času stráveného na cvičáku by třeba nevěděl, co s víkendem a pak to funguje.
Nebo ten chlívek ve svým životě nemá a chce mít psa, protože tak se to dneska dělá, případně "k baráku přece patří pes" a pak to nefunguje.

Janini
napsal(a):
Váš názor respektuji, ale nesouhlasím a psa si pořídím. Pes se bude mit dobře, nebude trpět hladem ani špatným chováním a ani nebude přivázaný u boudy. Ve společnosti bude také- pracovní volno budeme převážně travit venku na zahradě nebo po výletech. Spousta lidi si pořídí psa jen proto že se mu líbí. Já nad tim dost přemýšlím a proto i sem píšu, abych vybrala vhodné plemeno.
Ale víte, on zrovna pes je takový divný zvíře. Nestačí jen nakrmit a nebít.

A tím pracovním volnem... ono myslete na to, že ne všechna pracovní volna připadají na krásný letní den.
Taky bývá hnusně a zima nebo vedro k padnutí a k práci na zahradě ani k výletům to netáhne a přesto je tam ten pes...
Mě se ty vaše požadavky nějak vylučují..
Pes má být malinký, ale musí být jen venku.
Pes má milovat lidi/děti, ale musí hlídat.
Pes má být kámoš pro děti, ale bude jen na zahradě.
Obecně nemám problém, když je vhodný pes chován pouze venku (i když můj 30kg rozmazlenec je právě v posteli), ale musí k němu být i vhodný režim. Já tu nevidím ani toho vhodného psa, ani ten vhodný režim.
Takový kavalírek doma by zase takový binčus neudělal, přes jaro/léto může být i často na zahradě - to splňuje vaše požadavky - parťák k dětem, má rád lidi, výlety atd.
A nebo to otočíme a vyberete si velkého špice, který bude k lidem rezervovanější a tím pádem mu nebude vadit žít venku bez mnoha pozornosti (v zimních měsících), bude hlídat.
Většina psů není prostě šťastná jen samotně venku s občasným výletem (když je hezky) o víkendu. Jako štěněti se mu budete věnovat hodně, ale až to bude rozjetý dorostenec, co hrabe díry, kouše plot a děti tahá za nohavice?
Je super, že jste se přišla poradit.
Janini
napsal(a):
a proč chcete něco menšího? Je vůbec takový pes který vydrží non stop venku? Jaký pes by se líbil Vám?Navíc o to víc se mu budete muset věnovat a stačí si spočítat kolik to bude času? Navíc jak je hnusně tak málokomu se bude chtít být venku. Měli jsme NO,ale vím že se s nimi makalo denně,ale to zase nepatří k malým psům . Ten špic,ale spíš větší? U větších to chce mít zase zkušenosti, ale kdo chodí do práce+ děti které zcela samostatné nejsou tak kolik čistého času je pro psa? Manžel se psovi taky bude věnovat nebo veškerá péče bude na Vás?

Opravdu dobře si to rozmyslete. Minimálně první rok života se psovi budete muset věnovat v podsttatě od rána do večera, jinak se může stát, že bude dělat zahradníka a zdecimuje vám okolí domu. A jak píše Bodlinka, bez ohledu počasí, nebo jestli se vám prostě jen nechce. No a jestli manžel řeší takovou trivialitu, jako je poškrábaná plovoučka (bude asi dost nekvalitní, standardní třída zátěže psa zvládne) nebo chlupy, tak krátery na pozemku asi taky nedá. Pak můžete být všichni nešťastní a začít shánět rady ohledně kotce, kam byste psa po většinu dne mohli zavřít. Nebyli byste první ani poslední.

Máme psa venku - kavkazanku - ale je tam proto, že si to sama vybrala. Od malička se jde dovnitř jen kouknout s výjimkou falešné březosti - to je tam naopak skoro pořád. Ale mimo falešku v horku v mrazech venku, boudu neuznává. Ale kdyby chtěla, bude uvnitř. Kolikrát v nečasu ji maminka volá, láká dovnitř. Nejde, spíš si zaleze do sklepa... Sklep máme v rostlém pískovci, je tam téměř konstantní teplota a vlhkost, a může si tam hrabat...
Tím chci říct, že jsou plemena, jejichž převážná většina jedinců je venku ráda. Ale rozhodně to není ani kavalír, ani kokr, ani jiné malé plemeno, snad s výjimkou echt loveckých teriérů.
Po vašich upřesněních si myslím, že byste si psa pořizovat neměli. Obávám se, že za čas bychom mohli číst inzerát, že darujete nebo za symbolickou cenu prodáte dorůstající štěně a jako důvod bude třeba alergie dítěte. Pravda se většinou neuvádí, lidé jsou pokrytci.

nehledě na to, že komunikace s takto volně loženým samo psem je na poněkud jiné úrovni, tak v tom kotci může skončit i díky "nezvladatelnosti"......
Souhlasím s ostatními. Nemám nic proti psům chovaným jen venku (samozřejmě s ohledem na plemeno, srst a velikost). Ale přijde mi, že to co nabízíte je pro mladého psa (nebo štěně) prostě málo. Delší procházky mu nabízíte o víkendu - jenže co přes týden? Chcete, aby vydržel na zahradě celé dny sám a nic nezničil - to těžko nudícímu se štěněti vysvětlíte.
Já bych viděla jako možnost třeba psa z útulku nebo z dočasné péče - staršího, odrostlejšího, klidného, zvyklého venku. Ten pak bude vděčný asi i za ten režim, který nabízíte. Ale chce to dobře vybírat.
Janini

XXX.XXX.64.14
No ja se neptam zda mít psa nebo NE. Psa mít budeme a rozhodně se ho nebuddme po par mesicich vzdavat!!! Psi miluju a taky ho budu cvičit.
Jen jsem chtela poradit s vyberem. Vzhledem k tomu, že se tu rozjela úplně jina diskuze, ktera postrada hlavu i patu, tak asi končím diskuzi.
Takže vsem co pisete NEPORIZOVAT - v tomto radit nechci!!!
Janini
napsal(a):
No ja se neptam zda mít psa nebo NE. Psa mít budeme a rozhodně se ho nebuddme po par mesicich vzdavat!!! Psi miluju a taky ho budu cvičit.
Jen jsem chtela poradit s vyberem. Vzhledem k tomu, že se tu rozjela úplně jina diskuze, ktera postrada hlavu i patu, tak asi končím diskuzi.
Takže vsem co pisete NEPORIZOVAT - v tomto radit nechci!!!
Dobře, tak si psa pořiďte, v tom vám nikdo nezabrání. Jen vám tady lidi napsali, že požadavky, které chcete,moc nejdou dohromady. Ale ono je to vlastně jedno, vy si stejně nějakého pořídíte, bez ohledu na to, co vám kdo poradí. Hodně štěstí .
Edit.: nebo nevím, co jste chtěla slyšet. Ale plemeno do 30cm v kohoutku, vhodné k celoročnímu pobytu venku, které nebude nic ničit i když bude mít dlouhé procházky jen o víkendu, navíc bude super vhodné k dětem, ale zároveň hlídač - prostě mě nenapadá jediné plemeno, které by tohle všechno splňovalo...
Negguuska35

XXX.XXX.110.136
Jak nad tím přemýšlím, chtěná bych se také zeptat, zda jack russel teriér by mohl být v teplých dnech v boudě přes noc taky??
Janini

XXX.XXX.64.14
No tak jak uz tu zaznelo děti uz mam větší a vcelku rozumny, ale rozhodně nechci bojoveho psa-naopak. Hlidat by měl aspoň štěkáním a třeba i zahnat lasicku.
Venku budeme se psem jak budeme moct. Ale rozhodně ne pořad - chodime oba do práce.
Malého psa proto ze mladší děti se velkych psu boji a navíc nebude problém s hlídáním, kdy bychom jeli např k moři a psa nebrali sebou (což asi moc často kvuli hypo nebude).
Rozhodně jsem neřekla ze mu neodpustím vyhrabanou diru nebo rozthle teplaky. Jen jsem chtela méně akčního psa aby se doma sam tolik netrapil.
Negguuska35
napsal(a):
Jak nad tím přemýšlím, chtěná bych se také zeptat, zda jack russel teriér by mohl být v teplých dnech v boudě přes noc taky??
JRT by venku asi být mohl, ale je to velmi aktivní plemeno a potřebuje spoustu pohybu a zaměstnání, jinak mu doslova hrabe,bývá pak znudeny a protivný.
"Jen jsem chtela méně akčního psa aby se doma sam tolik netrapil."
Jenom pro jistotu - kokršpaněl je úplně nevhodný. Je to hodně akční plemeno, potřebuje každý den minimálně hodinu a půl pořádné aktivity, pak to může být klidný vyrovnaný pes.
Kokršpanělé jsou velmi společenští a potřebují trávit čas s lidmi, v centru dění. Bývají to často pěkní závisláci. Sami na zahradě tak 15 minut max a šup zpátky domu, pánovi pod nohy.
Také péče o srst je časově poměrně náročná - je potřeba česat několikrát týdně, nejlépe každý den, v srsti ulpívají bodláky a jiné nečistoty. Pobyt celoročně venku není úplně nemožný, ale za sebe si to nedovedu představit. Kokršpaněl vleze do každé vody, louže, bahna, které na procházce potkáte, v kterémkoliv ročním období. V zimě se na srst nabaluje sníh. Jeho dlouhá hustá srst schne, když pes není v pohybu, několik hodin. A teď si představte promočeného psa a teploty kolem nuly... Stříhání na krátko také není řešení, srst má izolační schopnosti, jak v létě tak v zimě.
EDIT: velikostně je stejně na horní hranici výšky.
Janini

XXX.XXX.64.14
Prosím pěkně už přestaňte rozebirat zda psa mit či ne.
Moc děkuji za jediny rozumný názor a tim byl špic.
Pokud někoho napadá dalsi rozumný řešení sem s nim.

když ono otázka, jestli psa mít nebo ne je taková zásadní, od které se pak všechno odvíjí.
zeptám se ještě jednou. máte manžela, co nechce chlupy doma a díte, co se bojí psů.
proč chcete psa?

Janini
napsal(a):
No tak jak uz tu zaznelo děti uz mam větší a vcelku rozumny, ale rozhodně nechci bojoveho psa-naopak. Hlidat by měl aspoň štěkáním a třeba i zahnat lasicku.
Venku budeme se psem jak budeme moct. Ale rozhodně ne pořad - chodime oba do práce.
Malého psa proto ze mladší děti se velkych psu boji a navíc nebude problém s hlídáním, kdy bychom jeli např k moři a psa nebrali sebou (což asi moc často kvuli hypo nebude).
Rozhodně jsem neřekla ze mu neodpustím vyhrabanou diru nebo rozthle teplaky. Jen jsem chtela méně akčního psa aby se doma sam tolik netrapil.
Nebudu se k plemenu moc vyjadřovat...nejlépe dle mého vychází špic, ale zase osobní zkušenost s ním nemám.
Chtěla bych jen zareagovat na váš původní dotaz resp. na tuto pasáž:
Vlastnosti psa - hodný k dětem, dobrý hlídač ale zároveň aby vydržel na zahradě sám a nic neničil
Já mám naprosto hodný psy, velmi ostrý a razantní hlídače oddaně milující svojí rodinu, jsou to klidní nenároční psi kteří nic neničí, ale takoví rozhodně nebyli od malinka....první..minimálně rok-jestli ne déle...udělali ze zahrady tankodrom, díry byly vyhrabané úplně všude, totálně zdevastovali rododendron a azalky....okousali plaňkový plot, některé z planěk i demontovali, co jsem zasadila, tak to obratem vyhrabali atd atd.
Chci tím říct, že i pes, který v dospělosti bude naprostý ideál, to nemusí mít takhle hned od mala....a je lepší s tím počítat
Janini

XXX.XXX.64.14
Počítám s tím
napsal(a):
tak zase tak malý děti nemáte, aby se jim nedalo vysvětlit, jak se se psem zachází. žádný pes nevydrží soustavné trápení dětmi
No to mi povídejte... Sousedi mých příbuzných si pořídili moskeváka (teda asi, já se v těchto plemench stoprocentně nevyznám). Pes je většinu dne na řetězu, neustále hladový. Ti lidi mají 3 syny, nejmladšímu může být kolem 5 let. Od mých příbuzných vím, že ta děcka tomu psovi neudělají nic dobrého. Můj bratranec (stejnej cíťa na zvířata jako já), když byl jednou svědkem trápení štěněte, tak na toho fracka zařval tak, až se rozbrečel. Ale před pár dny jsme se shodli, že toto nedopadne dobře... Jakmile si pes uvědomí svoji sílu a převahu, tak nechci vidět, co se tam stane. Zatím je to pořád ještě štěndo.
Janini
napsal(a):
Nedočetla jsem to ani do konce...a mám pocit, že tu trollujete! Už ty počáteční požadavky byly neslučitelné s požadovaným psím plemenem.
A tady napíšete, že byste jeli k moři a pes by vám mezitím hlídal VENKU barák?!? To jako fakt myslíte vážně?!?
Janini

XXX.XXX.64.14
Cože? Kdo napsal že by byl doma sám?! Napsala jsem že by nebyl problém s hlídáním - hlidala by babička!!! A fakt uz toho mám dost! Jen mě neustale napadate aniž byste nás někdo znal. Se psi mam už několik zkušenosti a určitě si ho pořídím! Navíc me holčičky jsou zvyklé na psi a nikdy jim neublížily. A jestli nechcete dat radu jaký plemeno je pro nás vhodné, tak radsi nepište!!!

Králíček06
napsal(a):
DopuručujiJack Russel je vhodný k dětem když je dobře vycvičený cvičí se snadná a rychle a je dobrý hlídač
S procházkama jen o víkendu? Ani ve snu
Králíček06
napsal(a):
DopuručujiJack Russel je vhodný k dětem když je dobře vycvičený cvičí se snadná a rychle a je dobrý hlídač
Jen jsem chtela méně akčního psa
a proto doporučujete JRT ?
A každý pes je určitě NEJšťastnější, když je SÁM na zahradě...zejména když může pozorovat v zimě a plískanicích francouzským oknem zvenku "šťastnou rodinku" v teplém obýváčku...
vemte se se zadavatelkou za ruce a běžte do ...

Janini
napsal(a):
Cože? Kdo napsal že by byl doma sám?! Napsala jsem že by nebyl problém s hlídáním - hlidala by babička!!! A fakt uz toho mám dost! Jen mě neustale napadate aniž byste nás někdo znal. Se psi mam už několik zkušenosti a určitě si ho pořídím! Navíc me holčičky jsou zvyklé na psi a nikdy jim neublížily. A jestli nechcete dat radu jaký plemeno je pro nás vhodné, tak radsi nepište!!!
Rad jste dostala dost. Problém je, že se vám nelíbí.
Elis33

XXX.XXX.186.214
Janini
napsal(a):
Zdravím, pani. Neberte toto ako útok na Vašu osobu-všetci sa Vám snažia povedať ,že momentálne nie je správny čas na psa. Viem ,že to beriete tak, že veď ma nikto nepozná nemôže nič vedieť veď ja sa o psa postarám.-a verím, že to nemyslíte nijak zle a len ste chceli poradiť plemeno-ale ak chcete mať psíka v týchto podmienkach je dobré si uvedomiť, že treba urobiť nejaký kompromis a púšťať psíka dnu.-ak Vám vadia chlpy zadovážte si psíka ktorý neplzne-napr.pudlík (majú dokonca aj široký výber veľkostí),títo psíci upozornia na zvonček sú učenlivé a áno sú viac energické ale berte to tak že čím má psík menšie telíčko tým rýchlejšie sa unavý.(za to ma neukrižujte ale keď poviete toto je energický shi-tzu a toto energický malinois tak myslím, že všetci vieme koho ľahšie uťaháme ) Odporúčam urobiť kompromis a určite sa Vám bude spolunažívať lepšie. Berte to prosím, že niekto Vás dá von do búdy kde budete mať záhradku-po chvíli sa začnete nudiť a poviete si ,,Hmmmn ten krík by som mohla upraviť, keď nemám čo robiť." A už je problém na svete.Pozrite si nejake videa na youtube či je pre psa ten vhodný čas. Našla som pekné video od "Svet podle Katky"- https://youtu.be/jJmXR4-Pg4w https://youtu.be/Due-sgAar7s
Elis33

XXX.XXX.186.214
https://youtu.be/RnZOiDN2lc4 pardón, omylom som dala link na reklamu na začiatku videa
Zas bych to tak nehrotila, špic je primárně hlídací pes a být venku a hlídat je jeho práce, kterou dělá rád. Střední špic má tak 30-35 cm a venku může být v pohodě i v mrazech, samozřejmě se zateplenou bouou. Můj střední špic je doma rád až teď, když je mu 13, dřív ani omylem, protože doma je nuda a venku by se mohlo něco dít, co je třeba oštěkat. :D Ze zahrady tankodrom taky neudělá, špicové obecně ničitelé nejsou, jedna lapina mi za první rok života zničila víc zahrady a věcí než 3 špicové za celý život. Druhá strana je, že špicové nejsou zrovna plemeno super k dětem. Tím myslím, že moc nejsou na hraní s dětma, přetahování a honění třeba, míčky a tak a taky jsou tak trochu hysterky, takže od akčních dětí si i drží odstup. Pro děti tak, že s nima koexistujou v dobrém a nechaj se podrbat. A taky je třeba se smířit s tím, že když hlídá, tak štěká. Jakože fakt štěká, zvláště pes, který je sám na zahradě a nikdo ho nijak nekoriguje. Pak je potřeba zvážit, co na to sousedi. No a na závěr, plovoučku pes téhle velikosti rozhodně nijak nezničí, to je špatný argument pro to, že pes nesmí do domu. A chlupy u špice totéž, protože to budete od chlupů pokaždý, co se k tomu psovi venku jen přiblížíte a ty chlupy si tedy stejně do baráku donesete na oblečení. Špicí chlupy se dobře uklízí, rozhodně líp z gauče než z oblečení.
Akorát bych ještě dodala, špic je poměrně samostatné plemeno, takže ač s tímhle režimem nebude mít problém jako dospělý, pokud tak bude i jako štěně, těžko ho vychováte, on se naučí, že si může dělat věci po svém a z vašeho pohledu z něj pak bude nevychovaný a nezvladatelný pes. Ale to platí asi o všech plemenech, jen některá mají vrozenou větší poslušnost člověku, ale špic k nim nepatří. Každému štěněti se musíte hodně věnovat minimálně s výchovou a to se fakt nedá hodinu denně.
Janini

XXX.XXX.64.14
Velmi děkuji za Vaši radu assil. Konečně se našel někdo kdo odpovídá na otázku a nesnaží se mi měnit rozhodnutí.