Ahoj,
tak nám vet dnes potvrdil, že náš Hachi nemá sestoupené jedno varle. Při odběru měl jedno dole, druhé v tříselném kanále (potvrzeno vetem). Podle našeho veta má to jedno ale v břiše.
Můj dotaz je, jak tuto situaci nejlépe řešit s ohledem na psa.
Konzultovala jsem nejen s naším vetem, ale i s doktorem Lázničkou, odborníkem na reprodukci u psů. Podle našeho veta můžeme zkusit hormonální léčbu, ale šance na to, že varle sestoupí, je minimální. To potvrdil i MVDr. Láznička. Nejlepší prý bude pozdější kastrace buď jednoho, popřípadě i obou varlat.
Na druhé straně mi Láznička vůbec kastraci nenabídl. Naopak mi řekl, že je možné psa nadvakrát operovat a varle mu dolů dostat mechanicky (a pak se divíme, že je kryptorchismus poslední dobou tak rozšířeným problémem).
A teď tedy co? Hormonální léčbu už jsme mu objednali (přikláním se k šanci, že ta mrcha sleze sama, než ho kastrovat), ale pokud to nedopadne (což je nejpravděpodobnější), tak co potom? Kastrace? Oboustranná, nebo jen toho varlete v břiše? Nebo psa nadvakrát operovat a dostat varle dolů násilím?
Předem podotýkám, že na psovi jsem nikdy chovat nechtěla. Co jsem ale chtěla, bylo zkusit si jít na výstavu, uchovnit a zkusit si pár zkoušek. Podle chovatelky je též exteriérově nadprůměrný, proto by byla ráda, aby se ukázal.
Nějak nechápu,když nechcete chovat, tak proč trvat na výstavě a rvát do psa hormony? Jen aby se ukázal? A chovat na psovi,co mu neslezou kulky bez pomoci, je blbost, to víte sama. Na zkoušky varle nevarle nemá vliv :D Za mě nechat být a v dospělosti vyndat to nesestouplé. Nevidím důvod psa kastrovat úplně. Hormony jsou nesmysl, každá umělá hormonální léčba u psů nebo u lidí je vždycky riziková a zahrávání si s problémama, takže když není nutná, považuju jí osobně za naprostou blbost.
janaa
napsal(a):
Nějak nechápu,když nechcete chovat, tak proč trvat na výstavě a rvát do psa hormony? Jen aby se ukázal? A chovat na psovi,co mu neslezou kulky bez pomoci, je blbost, to víte sama. Na zkoušky varle nevarle nemá vliv :D Za mě nechat být a v dospělosti vyndat to nesestouplé. Nevidím důvod psa kastrovat úplně. Hormony jsou nesmysl, každá umělá hormonální léčba u psů nebo u lidí je vždycky riziková a zahrávání si s problémama, takže když není nutná, považuju jí osobně za naprostou blbost.
Mně přijde hormonální léčba v tomto případě méně invazivní než následná kastrace. Takže to za ten pokus stojí.
A výstavy jsem si chtěla zkusit. Celkově, jak to chodí :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Řešit? Nijak.
Pes je kryptorchid, do chovu se tedy nehodí. Ani když koule třeba sleze. Zdravý pes má koule bezpečně v šourku nejpozději v šesti nedělích, cokoliv jinýho je odchylka.
Když koule nesleze, tak je to kandidát na kastraci.
Zdravý pes má koule bezpečně v šourku nejpozději v šesti nedělích, cokoliv jinýho je odchylka.
kecy v kleci, proč to neplatí jsem zde už psal...jestli jen citujete příručky, tak chyba
ten pes do ale chovu nepatří, byt by byl "nejkrásnější na světě"
jinak absolutní souhlas s Janae, vyndat v dospělosti jen to nesestouplé
To je ten cca desetitydenni NO? Trapný dotaz, ale to jste si při odběru nekontrolovala? U takhle malého štěněte je ještě šance, že varle samo sestoupi a pak bych já osobně s použitím v chovu problém neměla. Jakmile ale použijete hormony, tak by opravdu bylo vhodné na psovi nechovat, i kdyby varle sestoupilo. Jinak zkušenější chovatel/veterinář by mohl zkusit varle najít v trislech, pokud tam je a to se pak dá jemně stahovat dolů - chtělo by to, aby vám to někdo ukázal. Nicméně i v tomto případě je použití v chovu více než diskutabilní. Z mého pohledu je to ale lepší než psa kvůli nesestouplemu varleti kastrovat.

lupus4
napsal(a):
Zdravý pes má koule bezpečně v šourku nejpozději v šesti nedělích, cokoliv jinýho je odchylka.
kecy v kleci, proč to neplatí jsem zde už psal...jestli jen citujete příručky, tak chyba
ten pes do ale chovu nepatří, byt by byl "nejkrásnější na světě"
jinak absolutní souhlas s Janae, vyndat v dospělosti jen to nesestouplé
jaký příručky?
že u některých plemen psů je kryptorchismus tak rozjetý, že lidem připadají různě cestující koule a koule, které slezou po zaříkávání, modlení nebo hormonech normální ještě neznamená, že to normální je.
Normální je, když koule překážejí v masírování konečníku štěňat, co ještě pořádně nevidí.

lupus4
napsal(a):
Při kontrolách vrhů jsem kontroloval TISÍCE štěňat "samců" a pravidlo v 6ti týdnech "musí" být sestouplé bych opravil na : je bezva, když je, ale"může" to být klidně i později
Kolik mimin jste osobně kontrolovala ?
Ale tak jak říkám, leckomu to připadá normální.
Kryptorchismus má různý úrovně. A už to, že tam ty koule nejsou v určitým věku, i když třeba v dospělosti tam jsou, z toho ještě nedělá normu.

A zářezy na pažbě si nedělám. Sahám na koule všem štěňatům, který očkuju. Fakt nemám představu, kolik jich už bylo.
PumaCZ
napsal(a):
Ahoj,
tak nám vet dnes potvrdil, že náš Hachi nemá sestoupené jedno varle. Při odběru měl jedno dole, druhé v tříselném kanále (potvrzeno vetem). Podle našeho veta má to jedno ale v břiše.
Můj dotaz je, jak tuto situaci nejlépe řešit s ohledem na psa.
Konzultovala jsem nejen s naším vetem, ale i s doktorem Lázničkou, odborníkem na reprodukci u psů. Podle našeho veta můžeme zkusit hormonální léčbu, ale šance na to, že varle sestoupí, je minimální. To potvrdil i MVDr. Láznička. Nejlepší prý bude pozdější kastrace buď jednoho, popřípadě i obou varlat.
Na druhé straně mi Láznička vůbec kastraci nenabídl. Naopak mi řekl, že je možné psa nadvakrát operovat a varle mu dolů dostat mechanicky (a pak se divíme, že je kryptorchismus poslední dobou tak rozšířeným problémem).
A teď tedy co? Hormonální léčbu už jsme mu objednali (přikláním se k šanci, že ta mrcha sleze sama, než ho kastrovat), ale pokud to nedopadne (což je nejpravděpodobnější), tak co potom? Kastrace? Oboustranná, nebo jen toho varlete v břiše? Nebo psa nadvakrát operovat a dostat varle dolů násilím?
Předem podotýkám, že na psovi jsem nikdy chovat nechtěla. Co jsem ale chtěla, bylo zkusit si jít na výstavu, uchovnit a zkusit si pár zkoušek. Podle chovatelky je též exteriérově nadprůměrný, proto by byla ráda, aby se ukázal.
Má sestouplé pravé, nebo levé varle?
Pokud je pravé v šourku, a levé už bylo prokazatelně v tříslech, tak bych nepanikařila, a ještě počkala. Pokud ale chybí pravé, tak pravděpodobně nesleze.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Má sestouplé pravé, nebo levé varle?
Pokud je pravé v šourku, a levé už bylo prokazatelně v tříslech, tak bych nepanikařila, a ještě počkala. Pokud ale chybí pravé, tak pravděpodobně nesleze.
Tak tohle mi nějak uniklo. Ale mám pocit, že to je právě to pravé :/
Jinak v "Potvrzení o veterinární prohlídce štěněte" stojí: Varlata: obě hmatná.
Vet ho dnes prohmatával určitě dobrých patnáct minut a po tom jednom nebylo ani stopy.
A štěně má 10 týdnů? Pak bych určitě počkala. Bodlinka je opět zbytečně radikální.
Znám z praxe mnoho štěnat,kterým sestoupilo mnohem později..samo..bez zásahů,bez "stahování" i bez hormonální léčby..Jen to trvalo dýl ..
A v případě,že by nesestoupilo bych nekastrovala,ale operativně vyřešila jen to "zaseklé" v břiše..
Můj názor je ten,že je času dost a zatím bych to nehrotila - jen hlídala.
PumaCZ
napsal(a):
Tak tohle mi nějak uniklo. Ale mám pocit, že to je právě to pravé :/
Jinak v "Potvrzení o veterinární prohlídce štěněte" stojí: Varlata: obě hmatná.
Vet ho dnes prohmatával určitě dobrých patnáct minut a po tom jednom nebylo ani stopy.
A vy jste si při odběru nekontrolovali kulky?
Veterinární potvrzení je takové " papír snese všechno", a pod pojmem hmatná si lze představit (a bohužel i schovat) ledacos ...
Jinak pokud by neslezlo, tak je potřeba to schované později odstranit, ale určitě bych psa komplet nekastrovala.

b.k
napsal(a):
A štěně má 10 týdnů? Pak bych určitě počkala. Bodlinka je opět zbytečně radikální.
Znám z praxe mnoho štěnat,kterým sestoupilo mnohem později..samo..bez zásahů,bez "stahování" i bez hormonální léčby..Jen to trvalo dýl ..
A v případě,že by nesestoupilo bych nekastrovala,ale operativně vyřešila jen to "zaseklé" v břiše..
Můj názor je ten,že je času dost a zatím bych to nehrotila - jen hlídala.
S tímhle "radikálním" názorem bodlinky souhlasím. V přírodě (obrazně řečeno, spousta plemen by vůbec nepřežila už z podstaty existence) by to vychcípalo, popř. nikdy nekrylo, tady je to v chovu. Znám pár lidí, co si vzali štěňata v 8 až 9 t, že nesestouplé varle nebo obě je normálka. Masírování nepomohlo a nedopadlo to. Klukovi z venčení ve 3 m stáhli druhé varle dolů a v pohodě. Ve 2 letech kryl, fena 2 vrhy v pohodě a s ním 2 krypťáky. Vědělo se to, i tak sestra při prvním vrhu 1 krypťák. Tady je průšvih, že to nesou i feny, kde ale poznáte prd.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A vy jste si při odběru nekontrolovali kulky?
Veterinární potvrzení je takové " papír snese všechno", a pod pojmem hmatná si lze představit (a bohužel i schovat) ledacos ...
Jinak pokud by neslezlo, tak je potřeba to schované později odstranit, ale určitě bych psa komplet nekastrovala.
Kontrolovala, ale cítila jsem tam jen to jedno. Ale chovatelka mi řekla ještě před odběrem, že jedno je v tříselném kanále, že s ním byla u veta, podle kterého by mělo sestoupit.
každopádně to mám zanesené i ve smlouvě, že pokud nesestoupí, můžu štěně buď vrátit, nebo mi bude vrácena část z kupní ceny.
Blbé je, že jsme byli pár dní po odběru u veta, který mu kulky očividně prohmatával, ale absolutně nic neřekl (nebyl to "náš" vet, ten tam ten den bohužel nebyl). A právě za naším jsem včera jela (je to šéf kliniky), který se mi omluvil, že jeho podřízený pochybil, ale že by s tím ani před těmi skoro dvěma týdny nešlo nic moc dělat.
Jak už jsem psala, krýt jsem s ním nikdy v úmyslu neměla, ale stejně mě mrzí, že si nejspíš nebudeme moci zkusit výstavy a hlavně proces s bonitací apod. Je to můj třetí NO s PP, tak jsem si říkala, že by nebylo od věci s ním tentokrát zkusit něco víc.

napsal(a):
S tímhle "radikálním" názorem bodlinky souhlasím. V přírodě (obrazně řečeno, spousta plemen by vůbec nepřežila už z podstaty existence) by to vychcípalo, popř. nikdy nekrylo, tady je to v chovu. Znám pár lidí, co si vzali štěňata v 8 až 9 t, že nesestouplé varle nebo obě je normálka. Masírování nepomohlo a nedopadlo to. Klukovi z venčení ve 3 m stáhli druhé varle dolů a v pohodě. Ve 2 letech kryl, fena 2 vrhy v pohodě a s ním 2 krypťáky. Vědělo se to, i tak sestra při prvním vrhu 1 krypťák. Tady je průšvih, že to nesou i feny, kde ale poznáte prd.
Také souhlas s Bodlinkou. Kryptorchid do chovu nepatří, nesestouplé varle odstranit (riziko nádorového bujení). Kompletní kastrace není nutná (si myslím).
napsal(a):
Také souhlas s Bodlinkou. Kryptorchid do chovu nepatří, nesestouplé varle odstranit (riziko nádorového bujení). Kompletní kastrace není nutná (si myslím).
Asi po milionté říkám, že do chovu jsem psa neplánovala ani před tímto zjištění, natož po něm. Sama jsem dost nas*aná, jelikož chovatelka po krytí zjistila, že majitelka krycího psa právě byla minimálně na hormonální terapii právě u Lázničky a teď se psem vesele kryje Takové lidi by měl klub okamžitě vyloučit.
PumaCZ
napsal(a):
Asi po milionté říkám, že do chovu jsem psa neplánovala ani před tímto zjištění, natož po něm. Sama jsem dost nas*aná, jelikož chovatelka po krytí zjistila, že majitelka krycího psa právě byla minimálně na hormonální terapii právě u Lázničky a teď se psem vesele kryje Takové lidi by měl klub okamžitě vyloučit.
Souhlasím. Je to hnus. Už ani u psa s pp není žádná jistota. Taky mám info že jedna chovatelka kryje psem s dysplazií a klub na to nic přestože to všichni vědí a před štěňaty od této paní mne varovali. Tak třeba ještě varle sestoupí, na ty hormony já osobně bych se vykašlala.

PumaCZ
napsal(a):
V pořádku, to nebyl útok na vás. Jenom jsem napsala svůj názor.

PumaCZ
napsal(a):
Měl.
Něco podobnýho je u běloušů. Že se podařilo psími kusy varlata dostat do šourku ještě neznamená, že ten pes není kryptorchid, ale co, chovný je, tak se s ním vesele kryje. Jo, jako by nestačilo, že u fen nevíte nic, tak u psa se zamaskuje fenotypový projev a jede se dál.
Fakt, těmhle chovatelům nezbývá než přát, aby dostali plemeno do stavu, kdy koule nebude mít nic a tím se skončí, protože bezkouláci jsou jaksi neplodní.
PumaCZ
napsal(a):
Njn, když vidím co se děje, tak používám v chovu jen zvířata která buď osobně znám, nebo si o nich pozjišťuju všude možně zákulisní informace, protože nestojím o žádná podobná překvapení, ani si nechci zatáhnout do chovu problémy …
Nicméně na Vašem místě bych počkala, a hormonálně ani jinak bych do toho nezasahovala. Pokud je to pravé, tak asi nesleze, pokud levé, a je hmaté v tříselném kanálu, tak slézt může (pokud hmatné není, tak je ta šance malá).
Možná bych zvážila možnost vzít si od chovatelky to druhé štěně, pokud ho ještě má a má koule na svém místě. Vím, že je to těžké, ale myslím, že už jste si těch všech peripetií užila dost, a zasloužila byste si mít konečně psa, co bude naplňovat Vaše představy
Nevím zda lze srovnat ale.muj syn měl také. ..
Hormonální injekce k ničemu. Jen hrozne bolela.
Pomohlo mu az operativní reseni a masirování. Aby se nestáhlo zpet. .. A klidový režim.
Takže jak bych do hormonů nešla. Pokud by po případném operačním rešení jste mohli na výstavy - nerozumím tomu? Zkusila bych toto.
Pokud by ani po operaci nemohl byt na vystavy připuštěn . Počkala bych,zda samo nesleze a šla pak na odstranění toho špatného varlete. Kastrace je zbytečna (ale varle musí pryc aby z něj připadne nevznikla rakovina)
Držím pěsti
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Njn, když vidím co se děje, tak používám v chovu jen zvířata která buď osobně znám, nebo si o nich pozjišťuju všude možně zákulisní informace, protože nestojím o žádná podobná překvapení, ani si nechci zatáhnout do chovu problémy …
Nicméně na Vašem místě bych počkala, a hormonálně ani jinak bych do toho nezasahovala. Pokud je to pravé, tak asi nesleze, pokud levé, a je hmaté v tříselném kanálu, tak slézt může (pokud hmatné není, tak je ta šance malá).
Možná bych zvážila možnost vzít si od chovatelky to druhé štěně, pokud ho ještě má a má koule na svém místě. Vím, že je to těžké, ale myslím, že už jste si těch všech peripetií užila dost, a zasloužila byste si mít konečně psa, co bude naplňovat Vaše představy
Prohmatávala jsem ho a mám pocit, že dole je to levé. To druhé jsem nikde "nevyšťourala".
Druhé štěně už je dávno u svého páníčka :) Naštěstí alespoň on má kuličky v pořádku, leč pravdou je, že kdyby to bylo naopak, bylo by to "lepší", jelikož s ním neplánují nic dělat :)
Ale i kdyby byl ještě k dispozici, tak Hachiho už vrátit nedokážu. Sice mám občas sto chutí to udělat (třeba když mi teď rozkousnul mobil :D), ale nedokázala bych to. Je to mazlík, nakonec se tak dominantně také neprojevuje, povahově nám od prvního dne sedl a také mám teď perfektní podmínky na to, abych ho vychovala.
Vzhledem k tomu, že jsem ho opravdu k chovu nikdy nechtěla, tak mi to, že nebude mít jednu kulku, až tak nevadí. Ano, chtěla jsem se psem "něco dokázat" (myšleno propracovat se alespoň k minimu - uchovnění), ale vzhledem k tomu, jak výstavy NO probíhají, si myslím, že mě to ani nebude moc mrzet, že o ně přijdu :) A jak už tu někdo napsal výš, tak zkoušky můžeme skládat i bez kulky. A samozřejmě dělat další aktivity :))
Teď spíš řeším, co bude nejlepší řešení. Zda počkat a vykastrovat ho (alespoň tedy částečně), nebo třeba jít do té operace a kulku mu nechat stáhnout do šourku chirurgicky..
S těmi hormony jste mě dost nahlodali a ještě asi vetovi zavolám a zkusím to zrušit, pokud to půjde. Jsou dost drahé, účinek diskutabilní, tak to asi vážně nemá smysl. natož, pokud by ho to mělo pak bolet..
A děkuji za Vaší podporu a pomoc, moc si toho vážím :)

Vysvětlíte mi prosím rozdíl mezi pravým a levým varletem a souvislostí se sestoupením? Díky, ráda bych se poučila.
napsal(a):
Vysvětlíte mi prosím rozdíl mezi pravým a levým varletem a souvislostí se sestoupením? Díky, ráda bych se poučila.
Já ten rozdíl z hlediska fyziologie nevím, ale je to praktická zkušenost mnoha poradců chovu, kteří jezdí na kontroly vrhu - pokud je v tříslech levé, tak většinou sleze, pokud chybí pravé, tak ne (tohle se eviduje v protokolech z kontrol vrhu, takže ty výsledky jsou opravdu podložené).
PumaCZ
napsal(a):
Prohmatávala jsem ho a mám pocit, že dole je to levé. To druhé jsem nikde "nevyšťourala".
Druhé štěně už je dávno u svého páníčka :) Naštěstí alespoň on má kuličky v pořádku, leč pravdou je, že kdyby to bylo naopak, bylo by to "lepší", jelikož s ním neplánují nic dělat :)
Ale i kdyby byl ještě k dispozici, tak Hachiho už vrátit nedokážu. Sice mám občas sto chutí to udělat (třeba když mi teď rozkousnul mobil :D), ale nedokázala bych to. Je to mazlík, nakonec se tak dominantně také neprojevuje, povahově nám od prvního dne sedl a také mám teď perfektní podmínky na to, abych ho vychovala.
Vzhledem k tomu, že jsem ho opravdu k chovu nikdy nechtěla, tak mi to, že nebude mít jednu kulku, až tak nevadí. Ano, chtěla jsem se psem "něco dokázat" (myšleno propracovat se alespoň k minimu - uchovnění), ale vzhledem k tomu, jak výstavy NO probíhají, si myslím, že mě to ani nebude moc mrzet, že o ně přijdu :) A jak už tu někdo napsal výš, tak zkoušky můžeme skládat i bez kulky. A samozřejmě dělat další aktivity :))
Teď spíš řeším, co bude nejlepší řešení. Zda počkat a vykastrovat ho (alespoň tedy částečně), nebo třeba jít do té operace a kulku mu nechat stáhnout do šourku chirurgicky..
S těmi hormony jste mě dost nahlodali a ještě asi vetovi zavolám a zkusím to zrušit, pokud to půjde. Jsou dost drahé, účinek diskutabilní, tak to asi vážně nemá smysl. natož, pokud by ho to mělo pak bolet..
A děkuji za Vaší podporu a pomoc, moc si toho vážím :)
Tak pak je zbytečné štěně trápit pokusama, a nechte to na přírodě - buď sleze samo, a budete mít čisté svědomí, anebo nesleze, a nechte ho odstranit, až bude pesan starší.

PumaCZ
napsal(a):
Měla jsem také kryptorchického psíka a rozhodovala jsem se podobně. Ale ( psal se rok 1992 ) veterinářka mi rovnou řekla že, jakoukoliv léčbu ( hormonální, operativní stažení varlete a dokonce i léčbu vitaminem E ) bude muset zaznamenat do PP - takže pes stejně nebude nikdy uchovněn. Nechali jsme to plavat a když jsme měli podezření, že se s varlaty v břiše "něco děje", nechali jsme je vyndat. Na jednom byl patrný maličký nádor - čili za 5 minut 12. Chov psů je teď zbytečně benevolentní a je to na škodu.
abccda

XXX.XXX.199.6
Máme nyní štěně, při odběru v osmi týdnech jedno varlátko na místě-lévé, pravé v tříselném kanálku … nyní deset týdnů a obě jsou tam, kde mají být, takže i pravé může doputovat o trochu později než levé
Díky moc všem za rady, názory a zkušenosti.
Hormonální terapii jsme nakonec u veta odvolali a jen mu budeme podávat vitamín E (pro klid duše chovatelky, náš vet to označil za blbost). Pár týdnů počkáme a potom se budeme rozhodovat, zda počkáme na kastraci, nebo necháme varle stáhnout chirurgicky.
Ještě se zeptám, jaký názor na podávání vitamínu E máte, popříkladě kolik dávat :)

O vitaminu E jsem se zmínila, ale vůbec nevím, kdo nám to tenkrát poradil, jak seriozní rada to byla.
( A jen poznámka - pes byl krásný, povahově sebevědomý a když byl s námi na akci s fenou, pokukovali po něm majitelé fen a šla šeptanda, co že je to za psa, že nikde nebývá k vidění......no škoda.)
Kvido46

XXX.XXX.0.138
GAELLE
napsal(a):
Souhlasím. Je to hnus. Už ani u psa s pp není žádná jistota. Taky mám info že jedna chovatelka kryje psem s dysplazií a klub na to nic přestože to všichni vědí a před štěňaty od této paní mne varovali. Tak třeba ještě varle sestoupí, na ty hormony já osobně bych se vykašlala.
Co je to za plemeno, kde se DKK nehlídá ? Nějaké společenské?
Náš ohař neměl sestouplé jedno varle již při odběru v osmi týdnech. Chovatelka nám tvrdila že na vet. prohlídce je měli všichni psi. Podstoupili jsme podle mě zbytečnou hormonální léčbu. Pes má první cenu na podzimkách, pracuje na pohled, rodinný mazlík. Jistě by memoriál zvládl, i výstavní by byl. Ale už to neřešíme. Rodičům kvůli tomu zemřel loni na podzim sedmiletý čuvač, sice bez PP. Ani veta nenapadlo ho kontrolovat. Po operaci se naposled probral a umřel. Od té doby přemýšlím co s ohařem? Nechat ho s tím žít,nebo ho dát teď ve třech letech operovat a strachovat se že to dopadne špatně?
Tak u něho nám umřel ten čuvač. Doktora každý vychválil. Objednali jsme se. Doktor byl příjemný, psa se nebál. Jen ta sestra štěkala víc než pes. Nakonec nedokázala doktorovi odpovědět kolik čeho psovi napíchla.... Pes byl v sedmi letech celkem v kondici. Po operaci ho probrali. Dali do auta a doma před vraty naposledy zvedl hlavu a byl konec. Táta to volal vetovi, chtěl ho dovézt zpět. Ale cesta trvá kolem dvaceti minut. Možná pooperační komplikace.... Rodiče ho měli jako dítě, dodnes je nám po něm smutno. Sice mají štěně půlroční, ale pořád ho srovnávají. Tenhle má varlata obě. Nejdříve jsme tam chtěli vzít ohaře taky, ale od té doby jsme na vážkách....