Dobrý den, potřeboval bych poradit s výběrem vhodného plemena.
Bydlíme na horách u lesa na samotě. Chtěly bychom psa který vydrží celoročně venku i v zimě. Na zahradě bude mít zateplenou budu a pohyb po cele zahradě volný.
Pracuji jako hrázný, takže pejsek může být po celou pracovní dobu semnou v práci. Odpoledne občas nějaká procházka a hlavně pobyt na zahradě.
Máme malého syna, proto by měl mýt rád děti a dobře s nimy vycházet. Je tu velký pohyb cizích lidí i psů.
Zaujaly náš salašnicka plemena, ja chtěl velkeho švicarskeho ale partnerka je proti že je moc veliký. Tak přemýšlíme o appenzellským nebo entlebušským. Ale u nich se všichni popisují závislost na majitelích. Tak nevíme jestli by vydržel přes noc sám venku. Máte s těmito plemeny někdo zkušenosti?
Nebo poradí někdo vhodné plemeno do hor, střední velikosti s kratší srstí?
Děkuji Tomáš.
Pes závislý na majitelích bez problému vydrží přes noc sám a váš rozvrh je pro takové psy jak dělaný.
U takových závisláků jde jen o to, že ho nemůžete šoupnout ven a věnovat mu dvě hodiny denně a pak ho nechat samotného. Jsou to psy, kteří potřebují aspoň pasivní pozornost majitele co největší část dně. U malých plemen je to to, že pes leží na gauči zatímco majitel vaří. U vašeho by to bylo ležení někde na trávě zatímco vy pracujete.
A co se týče toho aby vydržel přes noc v zateplené boudě, nevím jak moc tam máte zimu, ale normálně by to měl zvládnout každý pes, který má podsadu.
Jinak s konkrétním plemenem nepomůžu, ve velkých se neorientuji, pro mě nejsou skladná na cesty
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zaujaly náš salašnicka plemena, ja chtěl velkeho švicarskeho ale partnerka je proti že je moc veliký. Tak přemýšlíme o appenzellským nebo entlebušským
apenzel i entlebuch jsou hlavně více aktivní, chtějí nějakou činnost, práci, zaměstnání. Ze švýcarů jsou rozhodně vhodnější bernský a velký. A že je moc velký - za prvé, štěně je malé a partnerka si zvykne, než doroste , a za druhé ona platí taková úměra, čím větší, tím klidnější, nižší temperament a to je to, co do svých podmínek potřebuješ.
jinak, jen pro jistotu, je ti jasné, že štěně potřebuje hodně času a pozornosti a výchovy/výcviku....
thubalek
napsal(a):
Dobrý den, potřeboval bych poradit s výběrem vhodného plemena.
Bydlíme na horách u lesa na samotě. Chtěly bychom psa který vydrží celoročně venku i v zimě. Na zahradě bude mít zateplenou budu a pohyb po cele zahradě volný.
Pracuji jako hrázný, takže pejsek může být po celou pracovní dobu semnou v práci. Odpoledne občas nějaká procházka a hlavně pobyt na zahradě.
Máme malého syna, proto by měl mýt rád děti a dobře s nimy vycházet. Je tu velký pohyb cizích lidí i psů.
Zaujaly náš salašnicka plemena, ja chtěl velkeho švicarskeho ale partnerka je proti že je moc veliký. Tak přemýšlíme o appenzellským nebo entlebušským. Ale u nich se všichni popisují závislost na majitelích. Tak nevíme jestli by vydržel přes noc sám venku. Máte s těmito plemeny někdo zkušenosti?
Nebo poradí někdo vhodné plemeno do hor, střední velikosti s kratší srstí?
Děkuji Tomáš.
Váš pes se bude mít jak v ráji. Celý den s páníčkem a pak klídeček ve vlastní pěkné boudě s tím, že nemusí nikoho budit, když má potřebu. Paráda.
S plemenem neporadím, my máme Choďáka, nevím, co by říkal na boudu venku. Jsme v paneláku.

sisi58
napsal(a):
Váš pes se bude mít jak v ráji. Celý den s páníčkem a pak klídeček ve vlastní pěkné boudě s tím, že nemusí nikoho budit, když má potřebu. Paráda.
S plemenem neporadím, my máme Choďáka, nevím, co by říkal na boudu venku. Jsme v paneláku.
S boudou venku nemá choďák problém.

Máme 8 letou N.O. dlouhosrstku, ale zadavatel chce něco s kratší srstí, normální N.O. mohl by být? Od štěnda je celoročně venku, bez problémú, domů má přístup, ale moc dlouho nevydrží, je to spíš zimní pes, v létě je hotová, vedra zrovna nemusí.

napsal(a):
Máme 8 letou N.O. dlouhosrstku, ale zadavatel chce něco s kratší srstí, normální N.O. mohl by být? Od štěnda je celoročně venku, bez problémú, domů má přístup, ale moc dlouho nevydrží, je to spíš zimní pes, v létě je hotová, vedra zrovna nemusí.
Je nádherná!!

sisi58
napsal(a):
No on by možná neměl, tedy když byl mladší, ale já ho mám raději u sebe.
To chápu, ale reaguji na to, jestli má choďák obecně problém být venku v boudě celoročně - nemá, pokud se mu majitelé dostatečně věnují. A nemá ani problém žít v bytě nebo v domě.

napsal(a):
Je nádherná!!
Děkuju balu, to jo, líbivá ona je, bohužel pro mě to byl tenkrát nešťastný výběr, byla jsem vystreslá z úmrtí mojí fenky před ní a měla jsem v hlavě trochu zatemněno. Exterieráka bych už nikdy nechtěla, není to pes podle mých představ. Je to taková trubka lenivá, ale hodná, absolutně bezproblémová fena, všady s ní můžeme jít, s nikým se nerve, nikoho nenapadá, rodinný pes. Jsem ráda, že zatím je aspoň zdravá, doteď známe veta jen na očkování. Tak aby to ještě nějaký rok vydrželo.
napsal(a):
To chápu, ale reaguji na to, jestli má choďák obecně problém být venku v boudě celoročně - nemá, pokud se mu majitelé dostatečně věnují. A nemá ani problém žít v bytě nebo v domě.
Jo,je to universální pes. Já ho tedy moc nepropaguji, neboť nechci,aby se z něj stalo módní plemeno. Už i tak jsou dnešní Choďáci jiní, než ti původní.

napsal(a):
Děkuju balu, to jo, líbivá ona je, bohužel pro mě to byl tenkrát nešťastný výběr, byla jsem vystreslá z úmrtí mojí fenky před ní a měla jsem v hlavě trochu zatemněno. Exterieráka bych už nikdy nechtěla, není to pes podle mých představ. Je to taková trubka lenivá, ale hodná, absolutně bezproblémová fena, všady s ní můžeme jít, s nikým se nerve, nikoho nenapadá, rodinný pes. Jsem ráda, že zatím je aspoň zdravá, doteď známe veta jen na očkování. Tak aby to ještě nějaký rok vydrželo.
Držím palce, ať to vydrží. Je moc krásná. Mně by asi exteriérák vyhovoval tím, že nemusí makat jak o život, přitom je to pes poslušný a tvárný. Ale ty zadní nohy a záda mne odrazují, i když ne všichni je mají extrémní. NO byl vždycky pro mne ideál psa, paradoxně jsem ho nikdy neměla, když nepočítám křížence NO s něčím, vypadal jak kříženec NO a BO, ale to nemohl být, protože tehdy u nás vůbec ještě BO nebyli. A asi si ho už nepořídím... i když se říká - nikdy neříkej nikdy.

sisi58
napsal(a):
Jo,je to universální pes. Já ho tedy moc nepropaguji, neboť nechci,aby se z něj stalo módní plemeno. Už i tak jsou dnešní Choďáci jiní, než ti původní.
To máte pravdu, že jsou jiní. My jsme si - tedy ne úplně já, ale moje mamka s manželem - pořídili v roce 2001 chodku. Koncem roku 2009 jsme ji museli nechat odejít, protože měla rakovinu sleziny. V dalším roce jsme se jeli podívat na klubovou výstavu udělat si obrázek o plemeni a byli jsme zklamaní. Zvlášť některé feny byly malé lištičky, a i když se standard nezměnil, tak na předních místech se umístili jedinci s minimem nebo přímo absencí znaků na hlavě. A to to pískala poradkyně chovu. Dalšího choda jsme nepořídili.
Kamarádka má choda, psa, cvičí s ním a je dost úspěšná. Mají složeno dost zkoušek.
Já taky "svá" plemena moc nepropaguji.
Děkuji za rady. Počítám s tím že štěně vyžaduje hodně peče, pozornosti a důslednosti ve výchově. Tohle mají všechna plemena společný, když chce mít člověk doma poslušného psa musí se mu věnovat.
Velký Švícarak by se k nám povahově hodil nejvíc ale partnerku odrazuje velikost. Je to i tím že nikdy psa neměla, proto ani nechce hned tak velikého. Já se u něj obávám v pozdějším věku problémů s klouby, který takto velcí psy mají často. No a také je tu finanční stránka. Jelikož chi kupovat kvalitnější granule tak velký salašník toho sní několika násobně víc než menší salašník.
Vlčáky sem měl dva, byly to úžasný psy. Ale při procházkách po lese, když spatřily nebo ucítily zvěř, dost často měly tendence za ní vyrazit. Ne vždy sem mi podařilo je včas přivolat. Lovecké pudy nezapřou. Teď bydlím přimo u lesa, skoro v lese což by asi nedělalo dobrotu. A hlavě bych rád změnu. Na Choďáka jsem také koukal ale je dost podobný vlčákovy, takže by to vlastně nebyla změna.

jenom technické poznámky k tomuto:
Velký Švícarak by se k nám povahově hodil nejvíc ale partnerku odrazuje velikost.
prosím, velikost považujte za podřadnou vlastnost. O spokojeném soužití rozhoduje v prvé řadě povaha a temperament, nervová soustava psa, která ho vlastně dělá.
Je to i tím že nikdy psa neměla, proto ani nechce hned tak velikého.
opět, o snadnosti soužití velikost nerozhoduje, ale povaha a soulad potřeb psa s tím, co mu člověk za život nabízí a v reálu je schopen dát
Já se u něj obávám v pozdějším věku problémů s klouby, který takto velcí psy mají často.
to není špatná obava, ale tady doporučím - ať budeš uvažovat o jakémkoliv plemeni, podívej se na stránky příslušného klubu, jaké má podmínky uchovnění (zdravotní testy), v jakém stavu je u sledovaných vlastností plemeno (většinou se to u chovných jedinců uvádí, na stránkách chovatelů asi vždy) a v době internetu lze i vygůglit, jaké další nesledované nemoci plemeno trápí.
Ono to totiž vůbec není jenom o velikosti psa(tím teď myslím klouby) a jenom o kloubech, ono může být i hůř......(třeba u hovawartů musí mít pes DKK 0/0, fena může mít jedničky, a dysplazie určitě není něco, co by plemeno trápilo)