leysi

XXX.XXX.70.136
Zdravím,
jsem na skupince border kolií a nedávno se tam objevilo video pána, který "učil psa nechat si šahat do jídla". Nechci tu rozebírat způsob jakým to učil, nesouhlasím s jeho přístupem a myslím, že to naopak povede k hlídání si žrádla. Ale v podstatě celou dobu u psa klečel a sem tam mu dal pusu a celkově mu neustále lezl do obličeje. V komentářích se objevilo (několikrát), že se vůči psovi projevuje submisivně a pes to cítí a bude se tak i chovat. Myslíte, že psi opravdu takovéhle věci (od člověka) berou jako podřizování se? Vím, že olizování tlamy často podřízení psi dělají jako konejšení, ale myslím si, že chápou rozdíl mezi člověkem a jiným psem. Svému křížencovi dávám pusy taky, pes mně je oplácí a nepřipadám si, jako bych ztrácela nějakou autoritu. Přestávat s pusami nehodlám, ale i tak mě zajímají vaše názory. Co si o tom myslíte?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pusinkuju svoje pesany neustále...psi pusinkují mě, ale přesto jsem šéfíček já...nemyslím si, že by si mysleli, že se jim podřizuju....prostě v rámci mazleníčka.
Možná by byla situace jiná, kdyby mi třeba fena odmluvila nebo se proti něčemu ohradila a já jí běžela pusinkovat....tam by to možná mohlo být chápáno jako podřízené gesto...můj názor.
leysi
napsal(a):
Zdravím,
jsem na skupince border kolií a nedávno se tam objevilo video pána, který "učil psa nechat si šahat do jídla". Nechci tu rozebírat způsob jakým to učil, nesouhlasím s jeho přístupem a myslím, že to naopak povede k hlídání si žrádla. Ale v podstatě celou dobu u psa klečel a sem tam mu dal pusu a celkově mu neustále lezl do obličeje. V komentářích se objevilo (několikrát), že se vůči psovi projevuje submisivně a pes to cítí a bude se tak i chovat. Myslíte, že psi opravdu takovéhle věci (od člověka) berou jako podřizování se? Vím, že olizování tlamy často podřízení psi dělají jako konejšení, ale myslím si, že chápou rozdíl mezi člověkem a jiným psem. Svému křížencovi dávám pusy taky, pes mně je oplácí a nepřipadám si, jako bych ztrácela nějakou autoritu. Přestávat s pusami nehodlám, ale i tak mě zajímají vaše názory. Co si o tom myslíte?
Olizování psovi tlamu není jen gesto podřízenosti, ale i uklidnění podřízeného člena nadřízeným....
Zajímavé téma, taky jsem nad tím občas přemýšlela.
Určitě záleží na konkrétním jedinci a hlavně každá smečka má svoji komunikaci. Cizí psy určitě nemůžeme pusinkovat jako ty svoje, nemuseli by to pochopit a právě by to mohli brát jako podřízené chování.
Kamarádka občas zkouší na svojí fence psí chování - fenka ji přišla oblíznout nos, tak ji na oplátku olízla čumák, fena čuměla jak puk 😁. Takže rozdíl mezi psem a člověkem asi chápou.

GAELLE
napsal(a):
když jsem psovi řekla "dej mi pusinku psí" tak přišel a pusinku mi dal. Ne olíznutí, opravdu pusinku. Cizí psy bych teda fakt neolizovala a psi si někdy olizují čumák když jsou nervozní, záleží jak dobře každý svého psa zná.
No tak třeba náš pes se nechá pusinkovat jenom ode mne, od ostatních členů rodiny se nenechá, to i kolikrát zavrčí. Cizího psa bych určo nepusinkovala. jinak olizování obecně nemusim, takže my se doma opravdu "jenom" pusinkujeme.
Mám to stejně jako vy..."Mimíšku, dej mi pusinku" a Mimik natáhne krk jak žirafa a dáme si pusinku.
Naopak někdy přijde v čase, kdy se má podávat večerní krmení, a začne mě pusinkovat dost neodbytně...tam si myslím, že by to teoreticky mohl dělat proto, abych mu vyvrhla jídlo....což samozřejmě nepraktikuju, ale zvedne mě to z gauče a jdu servírovat večeři.

Sardullah má komentář večera.
Můj pes nepusinkuje a neolizuje. A bytostně nesnáší, když ho chce olíznout druhý pes. Výraz, jako kdyby vypil litr octa a nadává, i holkám. Já ho ňufám pořád, i když někdy nechce a tváří se jak pubertální dítě, co mu máma dává pusu před spolužáky. Ale vydrží to. Já jsem totiž paní vedoucí a té se neodporuje. Jinak je to mazlík mazlíkovič, jen někdy má holt důležitější věci - vražda, holky, kus žvance...
Naši psi nás oblizují často a rádi,nejradši dvě vteřiny poté co oblízali kravský očistky,shnilýho šneka nebo podobnej materiál.Takže já je neoblizuju a pusinku max na čelíčko Nic nenasvědčuje tomu,že by to brali jako projev podřízenosti.Myslím že jsme si už dávno ujasnili kdo koho bude poslouchat
U nás je uplně normální, že jim držíme misku v rukou, klečíme u nich a vlastně od prvního dne u nás máme ruce v jejich jídle. Začínali jsme přidáváním jídla do misky, prostě kdykoliv se ruka objevila, tak něco přidala. A když něco vzala, vždycky to za něco vyměnila. Takže dneska můžu přijít a vzít jim různé jejich bezvadné nechutnosti, jako např. mršiny, pokud to tedy stihnu a nehrozí, že z toho bude konflikt.
Jinak myslím, že to co by šlo chápat jako podřízená gesta od psa, dokáží velice dobře odlišit a vědí, že naše nonverbální komunikace je jiná.

já si myslím, že psi znají lidskou řeč těla milionkrát lépe než znají lidi tu psí. a že se jim to neplete.
napsal(a):
já si myslím, že psi znají lidskou řeč těla milionkrát lépe než znají lidi tu psí. a že se jim to neplete.
Souhlasím, i jsem si to mnohokrát ověřila v praxi - takovéto ležérní zavolání Ke mně! a fena nic. Stačilo se prostě narovnat a přímo podívat a bez dalšího povelu pochopila... Jsem přesvědčená, že naši psi nás "čtou" velmi dobře.

conie
napsal(a):
Souhlasím, i jsem si to mnohokrát ověřila v praxi - takovéto ležérní zavolání Ke mně! a fena nic. Stačilo se prostě narovnat a přímo podívat a bez dalšího povelu pochopila... Jsem přesvědčená, že naši psi nás "čtou" velmi dobře.
Jj, někdy netřeba slova. A mám pocit, že psi jsou i telepati. Včera večer jsem jednou rukou uklízela stůl, druhou jsem se s ním přetahovala o plyšáka. Najednou mi problesklo hlavou, že jsme ještě nečistili zuby. Pustil krysu a byl v trapu, resp. v nejbližší boudě. Vždycky, když mě napadne nutnost nějaké nepříjemné procedury, tak nastoupí hra na narkoleptika. Na nejbližším vhodném místě upadne, křečovitě zavře oči a pomalu ani nedýchá.

napsal(a):
Sardullah má komentář večera.
Můj pes nepusinkuje a neolizuje. A bytostně nesnáší, když ho chce olíznout druhý pes. Výraz, jako kdyby vypil litr octa a nadává, i holkám. Já ho ňufám pořád, i když někdy nechce a tváří se jak pubertální dítě, co mu máma dává pusu před spolužáky. Ale vydrží to. Já jsem totiž paní vedoucí a té se neodporuje. Jinak je to mazlík mazlíkovič, jen někdy má holt důležitější věci - vražda, holky, kus žvance...
No tak to je ještě dobrý....afgánovi bych pusu na veřejnosti nedala...přeci ho nebudu ztrapňovat. Ono stačilo říct "no ty jsi pášák, ty jsi přišel k paničce, ty jsi zlatíčko " korunováno pohlazením a pes už si poodstoupil s výrazem "tahle ženská ke mně nepatří, já jsem tady sám"
On mazlící nebyl vůbec a když už, tak byl jak kočka, co se vám otře o nohu a vy jí pohladíte po hřbetě až po špičku ocasu....tím bylo intimnostem učiněno za dost a víc netřeba. Když už jsem ho chtěla hladit....tak po pátém pohlazení odcházel.