may2s

XXX.XXX.70.136
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda jste vodili/vodíte malá nedoočkovaná štěňata ven? Již brzy si budu brát nové štěndo, ale stále nevím jak k tomuhle přistupovat. Někdo říká rozhodně ne, jiní, že se tím ztratí podstatný čas pro socializaci. Chápu obě strany a jsem úplně mezi. Na jednu stranu nechci, aby se štěně něčím nakazilo a na druhou taky chci využít tento významný čas pro socializaci. Ale zase si říkám, jak moc ho vůbec lze využít? Žiji ve vzdálené drobné vesnici blízko polních cest a lesíku. Štěně bych rozhodně nevzala skrz vesnice (upřímně bych ho v naší ani okolní vesnici ani nepoložila na zem - toulají se tady snad všechna možná domácí zvířata, včetně psů a pochybuji, že očkovaných), do města by taky nemohlo a zbývají polňačky a les (tam je zase liška, kuny, myši, kočky...). Nevím, jestli to za to stojí - k socializaci s lidmi či psy (myslím tím nějaké cizí, samozřejmě pár jich na kamarádění mít bude, ale to jsou psi mých přátel a příbuzných) stejně nedojde a riskovat kvůli "hloupé" polní cestě? Přiznám se, že jsem celkem srab, co se tohohle týče Myslíte, že to má cenu? Riskovat kvůli takovéhle velmi omezené "socializaci" (jestli se tomu tak dá říkat)? Nebo to prostě přetrpět doma a dohnat potom?
Uživatel s deaktivovaným účtem

jsi srab, máš pravdu, a celkem zbytečně
se štěnětem ven hned, do vesnice i luk polí a lesů, jenom ne na nějaká hromadná venčoviska
socializační fáze se na "později"přeložit nedá, vztahuje se k věku štěněte, důsledky izolace štěněte v tomto věku budou dle jeho povahy - malé až po průšvih
Našemu štěndu budou zítra přesně tři měsíce. Zatím má za sebou dvoje očkování, třetí (poslední) ho čeká v pátek. Hned od začátku ale chodíme ven poznávat lidi, psy a další zvířata, jelikož zrovna v tomto věku je socializace prostě nejdůležitější. Co se zanedbá teď, budete složitě dohánět později. Neříkám, že to nepůjde dohnat (i když někdy také ne, záleží na povaze psa), ale dá to rozhodně mnohem větší práci.
Být Vámi, najdu si nějaké psí parťáky v okolí (třeba přes FB) a chodím s nimi ven, berte ho na návštěvy po známých. Též bych ho vyvezla někam, kde je větší koncentrace lidí, aby si štěndo zvyklo i na ruch města a pod (my ho třeba vzali nedávno na výlet do pivovaru, kde je asi milion lidí, dětí a psů). Prostě psa neomezujte, jen se vyhýbejte místům, kde víte, že se pohybují i Vámi zmíněná zvířata, která pravděpodobně očkovaná nejsou, a též hromadným venčícím prostorům (např parvoviróza se přenáší právě trusem).
Hodně radosti s novým přírůstkem :)
jenže jde i o to venčení. Jinak se pes naučí venčit doma a po x týdnech přeučovat ven bude dost problém Tím lépe že tam není až tolik psů. Já jsme ve městě a psů plno a i tak max druhý den jsme štěně brala ven a velice rychle pochopí že za vyčůrání dostane pamlsek. To bych nechtěla pak vidět jak bude zmatené že do určité doby bylo chválené že to dělá doma a najednou nesmí
may2s

XXX.XXX.70.136
Markéta80
napsal(a):
jenže jde i o to venčení. Jinak se pes naučí venčit doma a po x týdnech přeučovat ven bude dost problém Tím lépe že tam není až tolik psů. Já jsme ve městě a psů plno a i tak max druhý den jsme štěně brala ven a velice rychle pochopí že za vyčůrání dostane pamlsek. To bych nechtěla pak vidět jak bude zmatené že do určité doby bylo chválené že to dělá doma a najednou nesmí
Na zahradu bych pejska pod dohledem brala, takže by se venčil od začátku tam. Máme tam pro to vymezené místo
PumaCZ děkuji
may2s
napsal(a):
Na zahradu bych pejska pod dohledem brala, takže by se venčil od začátku tam. Máme tam pro to vymezené místo
PumaCZ děkuji
a to bych zrovna nedělala. Co to vůbec bude za rasu? Naučit na vodítko a chodit s ním fakt často. Prostě udělat venčící kolečko. Udělat si záchod ze zahrady nic moc teda, navíc nějaký pes se ani na zahradě venčit nechce. Víte že plno nemocí přinesete domů na botách

štěně musí chodit do nejrůznějších prostředí
napsal(a):
jsi srab, máš pravdu, a celkem zbytečně
se štěnětem ven hned, do vesnice i luk polí a lesů, jenom ne na nějaká hromadná venčoviska
socializační fáze se na "později"přeložit nedá, vztahuje se k věku štěněte, důsledky izolace štěněte v tomto věku budou dle jeho povahy - malé až po průšvih
A fakt tomu tak je? Opět, nerýpu, ptám se. Nám totiž naše vetka taktéž zakázala se štěndem chodit ven před dokončením očkování. On měl tu výhodu, že po kratším pobytu u mě v bytě ve velkém městě se přesunul k příbuzným, kteří mají barák se zahradou, takže venčení bylo na jejich vlastní zahradě (nebo teda učení venčení ).
PumaCZ
napsal(a):
Našemu štěndu budou zítra přesně tři měsíce. Zatím má za sebou dvoje očkování, třetí (poslední) ho čeká v pátek. Hned od začátku ale chodíme ven poznávat lidi, psy a další zvířata, jelikož zrovna v tomto věku je socializace prostě nejdůležitější. Co se zanedbá teď, budete složitě dohánět později. Neříkám, že to nepůjde dohnat (i když někdy také ne, záleží na povaze psa), ale dá to rozhodně mnohem větší práci.
Být Vámi, najdu si nějaké psí parťáky v okolí (třeba přes FB) a chodím s nimi ven, berte ho na návštěvy po známých. Též bych ho vyvezla někam, kde je větší koncentrace lidí, aby si štěndo zvyklo i na ruch města a pod (my ho třeba vzali nedávno na výlet do pivovaru, kde je asi milion lidí, dětí a psů). Prostě psa neomezujte, jen se vyhýbejte místům, kde víte, že se pohybují i Vámi zmíněná zvířata, která pravděpodobně očkovaná nejsou, a též hromadným venčícím prostorům (např parvoviróza se přenáší právě trusem).
Hodně radosti s novým přírůstkem :)
Teda ale to bude asi fakt spíš poník!
fikovnice
napsal(a):
A fakt tomu tak je? Opět, nerýpu, ptám se. Nám totiž naše vetka taktéž zakázala se štěndem chodit ven před dokončením očkování. On měl tu výhodu, že po kratším pobytu u mě v bytě ve velkém městě se přesunul k příbuzným, kteří mají barák se zahradou, takže venčení bylo na jejich vlastní zahradě (nebo teda učení venčení ).
Já si myslím, že je tohle přežitek z dob, kdy byla parvoviróza mnohem častější problém a hlavně kdy proočkovanost psí populace nebyla tak vysoká. Dnes se na všechna možná infekční onemocnění očkuje zcela běžně. Ale ano, riziko je zde vždy, jenže je pomalu stejně velké, jako riziko toho, že si domů sama něco zavlečete na vlastní obuvi a oblečení.
Hlavní je vyhýbat se místům, kde se venčí velký počet psů. Většina onemocnění se totiž přenáší právě výkaly.
A ano, Hachi bude asi vážně obřík :/ Už teď má přes 15 kg.

Já jeden den štěně přivezu...nechám rozkoukat (venčím na zahradě) a druhej den už se jde bez diskuzí na prochajdičku

fikovnice
napsal(a):
Je to jedno....ovčanda byla můj jedinej pes, se kterým jsme dodržovali tu lhůtu a chodila pouze na zahradu a stejně jí parvoviróza neminula.
may2s

XXX.XXX.70.136
Sardullah - A měla ovčanda nějaký problém s pozdější socializací?
Děkuji všem za odpovědi! Vím, že riziko je i doma, ale přeci jen venku je mnohem větší. Bojím se hlavně kvůli těm psům, co se tady toulají, očkovaní určitě nejsou. Stále strach mám, ale asi chodit budeme. Spíš, ale, až od 2. očkování (v 9. týdnu?). Pejsek je nekonfliktního, tolerantního plemene, tak by snad nebyla problém ani případná socializace až po 3. měsíci. Uvidíme.

may2s
napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi! Vím, že riziko je i doma, ale přeci jen venku je mnohem větší. Bojím se hlavně kvůli těm psům, co se tady toulají, očkovaní určitě nejsou. Stále strach mám, ale asi chodit budeme. Spíš, ale, až od 2. očkování (v 9. týdnu?). Pejsek je nekonfliktního, tolerantního plemene, tak by snad nebyla problém ani případná socializace až po 3. měsíci. Uvidíme.
..brala všechna a všude, včetně mimi jorka i současného papillona.........čistě hypoteticky by jste pokud by jste chtěl štěně ochránit musel nechat pře domem všechny boty i oblečení ve kterém chodíte ven, po příchodu se okamžitě vysprchovat a tak všelijak podobně.....je to nesmysl...........kdysi před mnoha léty byla v Praze parvoviroza a my jsme na žádost chovatelky nechodili se štěnětem NO ven do ukončení očkovacího programu.....socializaci sice dohnalo - bylo velmi inteligentní a já na mateřské jsem se mu mohla věnovat celý den, ale ta hrůza doma to tedy bylo něco.....už nikdy více........

may2s
napsal(a):
Měla.....když jsme konečně vyrazily, tak se psů dost bála....i když k ní přišel naprosto v klidu hodný pes, tak utekla někam do rohu a tam se krčila a většinou se i počůrala. Trvalo to a chtělo to hodně trpělivosti, než jsme to spravilii. Naštěstí nebyla obecně bázlivá povaha, takže nakonec v poho.
Kupodivu teda neměla problém se sídlištní smečkou pudlíků...v té době i mezi nimi byly asi 3 štěňata....a potom absolutně žádný problém s "vlčáky"...to nevím jestli si teda pamatovala ještě od chovatele, kde byla nejen se svými rodiči...mámou i tátou, ale s dalšími asi 3 dospělými psy a pak samozřejmě sourozenci.
Ale třeba problém vlaky, autobus, dlouhý široký schody atd....ta socializace není jen o psech, ale obecně o všem.
Možná je to náhoda, ale moji ostatní psi, kteří chodili ven hned takové problémy neměli.....a ovčanda byla jediná, co "něco" chytla...jediná, co byla doma.