lenucha

XXX.XXX.86.23
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak na našeho psa. Je to kříženec NO a rotvajlera, má 13 měsíců. Při vítání je jak šílená, skáče a vždycky čeká až otevřu branku a může vyběhnout za sousedem (je tam skoro stejně starý pes a občas tam s ní chodíme). Když se mi podaří, že nevyběhne (má velkou sílu), tak začne skákat. Snažím se ji pohladit, jak si sedne, ale připadá mi, že bych ji mohla hladit 5 minut a stejně by pak chtěla skákat. Je to lepší, než to bylo třeba před 3-mi měsíci, skáče už míň, ale i tak je to děs. Už jsem zkoušela i pamlsky, aby nevyběhla, ale když už běží,tak slyší jen na povel "na", to se hned vrátí. Jak to mám udělat, aby nevyběhla a neskákala.
A taky ještě jak na ni, aby se nepodhrabávala k sousedům na slepice?
Díky
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podhrabávání - pořádný plot a psa zabavit, aby se nenudil.
Skákání a utíkání - nechala bych fence nonstop couračku (třeba 2m vodítko, který bude mít pořád připnutý a bude ho tahat po zemi, pes by měl mít pevnej koženej obojek, dostatečně tj. hodně širokej). Než otevřete vrátka, sáhnete si pro couračku a fenku podržíte, takže neuteče. Pak couračku přišlápnete k zemi, aby nemohla skákat, pokud už teda nemá takovou páru, že bude skákat i přesto. Když už se stane, že skáče, zkuste jí nastavit koleno, aby se při skákání "omylem" praštila.

a co to zkusit zcela jednoduše a prostince - např. dát povel sedni,to se seskákáním dost vylučuje....

Teda mě udivuje, že vůbec skáče...jako majitelka velkých psů už učím hned od prvního dne, že skákat se nesmí...ono u malé psí kuličky to může vypadat roztomiloučce, ale aby na mě později při každém příchodu skákali dvě psí obludy nebo aby mi psi při vítání porazili mojí starou maminku,,,to prostě neexistuje.
Malá štěňata to učím ignorací...u takhle "starýho" psa už bych asi přitlačila na výcviku a jak psala hmn...dala bych prostě povel sedni.
U toho otvírání branky....pesany mám naučený, že z branky, jdu první já a teprve na povel jdou psi...pokud jsou tak "natěšený" že se cpou...tak povel sedni, když si dřepnou následuje povel čekej a dokud pesani nejsou v klidu, tak se prostě branka neotevře i kdyby jsme před ní měli stát hodinu....teď už reagujou na první dobrou, ale jako mlaďoši tam klidně dřepěli i deset minut.....protože to, že si sednou a jakmile otevřu branku, tak se začnou cpát nebo sedí, ale jsou nastartovaný...to se u mě fakty nepočítá, protože pak stačí málo, aby se to zase zvrtlo v bláznění...takže zpátky, branka se opět zavřela a znovu...čekáme....dokud to prostě není v klidu, tak mají smolíčka pacholíčka.
A to samé, když přijdu dom....dokud byli pesani nacpaní na brance nebo se cpali, tak jsem stála venku a čekala......
Možná má někdo jinou metodu, jak hodit psa do klidu, ale mě se v těhle případech prostě osvědčilo mít větší "výdrž" než pes...a pes není idiot, ten pochopí, že čím dřív se uklidní, tím dřív dosáhne svého...tím dřív panička vejde do branky....tím dřív se dostanou ven na prochajdu......