Výběr vrhu - projevy povahy při bonitaci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kelleyn

3.5.2019 13:28
Kelleyn

XXX.XXX.70.136

Zdravím,
chci si koupit štěňátko s PP (nechci uvádět plemeno, ale stejně to asi poznáte - pokud poznáte, prosím nepište to sem). Dva týdny zpět jsem měla vybraný jeden super vrh (oba rodiče DKK, DLK 0/0, negativní DM + další testy), ale byl zadaný, tak jsem hledala dál a našla ještě jeden.

Jenže, ačkoliv otec tohoto vrhu je úplně super (zdravotně - několik testů, ale hlavně i povahou), matka už tak moc ne. DKK 2/2, jiná vyšetření myslím nemá. Víc než o to mi jde ale o tu povahu (v její linii si myslím, že jsou většinou DKK 0/0, takže to tak nehrotím).

Nevím jestli to je i u jiných plemen, ale na stránkách klubu jsem si našla jejich kódy z bonitace, kde je mimo jiné i jejich chování při bonitaci (já jsem o tom nevěděla, v PP chovu se nevyznám, jen chci fenku na mazlíka). Fenka ho nemá moc dobré.

Fena - A2 (hodnocení projevu psa, zejména při posuzování - nejistý, uhýbá, projevuje strach z neznámého prostředí či předmětů. Uhýbá při měření či kontrole zubů), B5 (temperament - snaha spolupracovat - pes projevuje jen minimální zájem o předmět ani nereaguje na jeho odhození, nebo pes nejde přivolat ani při více pokusech).

Fenka toho prvního vrhu má - A2 (hodnocení projevu psa, zejména při posuzován - Nejistý, uhýbá, projevuje strach z neznámého prostředí či předmětů. Uhýbá při měření či kontrole zubů), B0 (temperament - snaha spolupracovat Pes projevuje živý zájem o předmět (hračku) v ruce psovoda. Po odhození za ním vybíhá a přináší psovodovi, na první pokus).

Oba krycí psi mají A0,B0 - nejlepší výsledek. A proč se ptám - mám už týden předběžně rezervovanou fenku u toho druhého vrhu (tohohle kódu jsem si všimla později) a domluvu s chovatelkou prvního vrhu, že mi dá vědět pokud se nějaká fenka uvolní (nestihla jsem jí ještě napsat o té rezervaci). Co myslíte? Mám dát na to bonitační ohodnocení a zrušit zamluvení (a počkat, jestli se třeba štěndo neuvolní v té první), nebo na něj nelze spoléhat? Podle bonitačního popisu je matka druhého vrhu v podstatě opakem toho, co u své fenky chci.

3.5.2019 13:42
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Kelleyn napsal(a):
Zdravím,
chci si koupit štěňátko s PP (nechci uvádět plemeno, ale stejně to asi poznáte - pokud poznáte, prosím nepište to sem). Dva týdny zpět jsem měla vybraný jeden super vrh (oba rodiče DKK, DLK 0/0, negativní DM + další testy), ale byl zadaný, tak jsem hledala dál a našla ještě jeden.

Jenže, ačkoliv otec tohoto vrhu je úplně super (zdravotně - několik testů, ale hlavně i povahou), matka už tak moc ne. DKK 2/2, jiná vyšetření myslím nemá. Víc než o to mi jde ale o tu povahu (v její linii si myslím, že jsou většinou DKK 0/0, takže to tak nehrotím).

Nevím jestli to je i u jiných plemen, ale na stránkách klubu jsem si našla jejich kódy z bonitace, kde je mimo jiné i jejich chování při bonitaci (já jsem o tom nevěděla, v PP chovu se nevyznám, jen chci fenku na mazlíka). Fenka ho nemá moc dobré.

Fena - A2 (hodnocení projevu psa, zejména při posuzování - nejistý, uhýbá, projevuje strach z neznámého prostředí či předmětů. Uhýbá při měření či kontrole zubů), B5 (temperament - snaha spolupracovat - pes projevuje jen minimální zájem o předmět ani nereaguje na jeho odhození, nebo pes nejde přivolat ani při více pokusech).

Fenka toho prvního vrhu má - A2 (hodnocení projevu psa, zejména při posuzován - Nejistý, uhýbá, projevuje strach z neznámého prostředí či předmětů. Uhýbá při měření či kontrole zubů), B0 (temperament - snaha spolupracovat Pes projevuje živý zájem o předmět (hračku) v ruce psovoda. Po odhození za ním vybíhá a přináší psovodovi, na první pokus).

Oba krycí psi mají A0,B0 - nejlepší výsledek. A proč se ptám - mám už týden předběžně rezervovanou fenku u toho druhého vrhu (tohohle kódu jsem si všimla později) a domluvu s chovatelkou prvního vrhu, že mi dá vědět pokud se nějaká fenka uvolní (nestihla jsem jí ještě napsat o té rezervaci). Co myslíte? Mám dát na to bonitační ohodnocení a zrušit zamluvení (a počkat, jestli se třeba štěndo neuvolní v té první), nebo na něj nelze spoléhat? Podle bonitačního popisu je matka druhého vrhu v podstatě opakem toho, co u své fenky chci.

Plemeno jsem samozřejmě poznala, a od druhé feny bych si štěně nevzala, ani kdyby bylo zadarmo - ten bonitační kód jasně vypovídá o povaze matky, a tohle dobrým otcem prostě nepřebijete - první vzorce chování získávají štěňata od matky, takže fena kromě 50% genetiky předá štěňatům i své mizerné vzorce chování, a Vy se pak budete 14 let trápit s nepoužitelným 40 kilovým psychoušem ...

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.5.2019 13:57

....za mně vždy koukám především na fenu po které štěňata budou....jsem laik, ale logické pro mně je, že jaka matka takový v 90% potomek....

3.5.2019 14:13

Já bych nechtěla teda štěně ani po jedné z fen. Že ta jedna aspoň spolupracuje totiž v mých očích nepřebíjí tu nejistotu. Ono se to hrozně dědí.

A já jsem měla v životě dvě feny, co byly přesně takové, teda, měření a kontrolu zubů zvládaly bez uhýbání, ale prostě nejisté, řešící... a řeknu vám, teď mám fenu, co neřeší nikdy nic a je to prostě nebe a dudy a už bych neměnila. Ne, že by ty první dvě byly nějaké špatné, to vůbec ne, ale když má člověk jen takové, tak mu prostě některé věci, jako že se musí některé věci natrénovat nebo ochodit, připadají normální, a pak pozná psa, kterej to dává bez mrknutí oka na první dobrou. A to je úža věc.

Kelleyn

3.5.2019 17:08
Kelleyn

XXX.XXX.70.136

Moc všem děkuji za odpovědi!

Rozhodla jsem se, že tu rezervaci tedy zruším. Na pejska jsem spěchala, protože nám právě umřela fenka. Ale chci temperamentního parťáka na sport a to by z tohohle pravděpodobně nebyl, takže si počkám. Našla jsem jinou super chovnou stanici, kde plánují štěňata někdy na podzim, takže budu doufat, že mi fenka vyjde tam.

3.5.2019 18:29
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Kelleyn napsal(a):
Moc všem děkuji za odpovědi!

Rozhodla jsem se, že tu rezervaci tedy zruším. Na pejska jsem spěchala, protože nám právě umřela fenka. Ale chci temperamentního parťáka na sport a to by z tohohle pravděpodobně nebyl, takže si počkám. Našla jsem jinou super chovnou stanici, kde plánují štěňata někdy na podzim, takže budu doufat, že mi fenka vyjde tam.

asi dobré rozhodnutí. Nic se nemá uspěchat. držím pěsti aby to na podzim vyšlo !

3.5.2019 18:44

Bodlinka napsala : "Já bych nechtěla teda štěně ani po jedné z fen. Že ta jedna aspoň spolupracuje totiž v mých očích nepřebíjí tu nejistotu. Ono se to hrozně dědí". Vidím to stejně.
I když nevím o jaké plemeno jde, tak v povaze nepevná fena je vždycky špatně.

3.5.2019 19:34
janaa

XXX.XXX.36.52

No,já bych to tak černě neviděla. Nebo bych spíš chtěla vidět fenku osobně. Ono je možné,že je to naprosto pohodový zvíře,který ale nebylo na bonitaci připraveno a tam čučelo,co se to děje, mělo nervozního vůdce atd atd. S někým jiným a po přípravě by to mohla být hvězda. Tohle je vždy ošemetné. Znám X psů,co např. mají vrozenou reakci na ránu jako prase, ale díky schopnému majiteli se to na zkouškách neprojevilo, i když to byla práce jak na kostele, a opačně znám psy se získanou reakcí,která vypadá jako mega problém,ale je to jen o tom,že páníček neuměl správně zareagovat a naopak svojí reakcí psa zradil a ve strachu podpořil. Takže spíš bych se na fenu zajela podívat a seznámit se

3.5.2019 19:40

janaa napsal(a):
No,já bych to tak černě neviděla. Nebo bych spíš chtěla vidět fenku osobně. Ono je možné,že je to naprosto pohodový zvíře,který ale nebylo na bonitaci připraveno a tam čučelo,co se to děje, mělo nervozního vůdce atd atd. S někým jiným a po přípravě by to mohla být hvězda. Tohle je vždy ošemetné. Znám X psů,co např. mají vrozenou reakci na ránu jako prase, ale díky schopnému majiteli se to na zkouškách neprojevilo, i když to byla práce jak na kostele, a opačně znám psy se získanou reakcí,která vypadá jako mega problém,ale je to jen o tom,že páníček neuměl správně zareagovat a naopak svojí reakcí psa zradil a ve strachu podpořil. Takže spíš bych se na fenu zajela podívat a seznámit se

No.... ale v tom je právě ta čertovina. Že máte zvíře, které je potřeba na bonitaci připravit, aby se nechalo změřit a nečučelo, jak se mu bude ubližovat. Nebo je to bojácné zvíře, se kterým se maká, takže reakci na střelbu překoná nebo zvládne i šikovnýho figuranta.

Ale ta povaha je dědičná, i když není vidět.

Je to prostě neuvěřitelný, když pak zjistíte, že jsou i zvířata, která nemusíte na nic připravovat, protože prostě bojavá nejsou. Od mala nejsou. Že socializace není o tom makat na psovi, aby fungoval v davu lidí, ale že je možný vzít psa poprvé do davu a on se tam se všemi pomazlí.

Já už bych psa, se kterým je v tomto směru práce, prostě nechtěla.

4.5.2019 07:05

Taky bych radši nebrala a poohlédla se jinde (pokud se neuvolní nějaká fenka z toho prvního vybraného vrhu). Mám sice jiné plemeno, taky po bázlivé nejisté matce (nevěděla jsem to, jednalo se o zahraniční import a bylo mi tvrzeno, že je vše v pořádku, co se povahy týče, nicméně při návštěvě u štěňat to už zas tak v pořádku nebylo a já blbá si to štěně přes to vzala - no teď si nadávám), práce je s tím neskutečná, teprva po roce a půl vidím nějaké výsledky, ale tak do roka do byla naprostá katastrofa. Chtěla jsem s fenečkou začít cvičit a místo toho jsme jen řešili, aby vůbec byla schopná fungovat v cizím prostředí plném cizích psů a lidí a dodnes to není ono a asi nikdy ani nebude :-(.

4.5.2019 07:08

A pak mám druhou fenku, která prostě neřeší nic, na bonitaci bych jí fakt nemusela připravovat, brala by to jako naprosto super srandu ("kde jsou lidi, tak tam je určitě i jídlo :-)"). Docela lituju, že jsem po ní nakonec ty štěňata neměla, teď už je pozdě, je jí sedm. A tahle bojavá je pro mě naprostý šok :-(.

4.5.2019 08:49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A pak mám druhou fenku, která prostě neřeší nic, na bonitaci bych jí fakt nemusela připravovat, brala by to jako naprosto super srandu ("kde jsou lidi, tak tam je určitě i jídlo :-)"). Docela lituju, že jsem po ní nakonec ty štěňata neměla, teď už je pozdě, je jí sedm. A tahle bojavá je pro mě naprostý šok :-(.

A tahle bojavá je pro mě naprostý šok

a ještě by vam mohl pak někdo tvrdit, ze se boji jen a jen protože jste spatne socializovala málo, hodne, propasla jste vhodny vek atd, atd
to jsem uz taky zazila u labilu jako jejich obhajobu.
a cert me vzdycky muze vzit

4.5.2019 08:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Mám psa, je to sice kříženec - ale - je po naprosto pohodovém vyrovnaném otci (s PP) a po labilní bázlivé feně z útulku (křížence) - už bych si takové štěně znovu nevzala .

4.5.2019 09:54
juhaj

XXX.XXX.11.219

Omlouvám se, trochu mimo diskuzi, ale máme jít na svod mladých, je to můj první pes a já netuším, kde najít vysvětlení bonitačních kodů. Na klubu jsem je nenašla, odkazy mi vyšly divné, kde bych je našla, A jsou universální pro všechna plemena? Děkuji

4.5.2019 10:23

Kódy univerzální nejsou, každé plemeno, možná i každý klub má svoje. Některá plemena nemají žádné kódy.

4.5.2019 10:48
juhaj

XXX.XXX.11.219

Kódy univerzální nejsou, každé plemeno, možná i každý klub má svoje. Některá plemena nemají žádné kódy.

Děkuji, tak budu hledat na stránkách klubu dál, nebo to bude vědět chovatel.

4.5.2019 13:00
lupus4

XXX.XXX.205.61

pro juhaj

https://www.hovawart.cz/chov/bonitacni-rad.php

je tam ke stažení vpravo nahoře - bonit. řád +bon.karta +povahový test

4.5.2019 19:51

....za mně vždy koukám především na fenu po které štěňata budou....jsem laik, ale logické pro mně je, že jaka matka takový v 90% potomek....

Mimo diskuzi:
matka mých štěňat byla velmi kontaktní mazlivá berňucha, které bylo jedno, jestli člověka zná nebo jestli ho vidí prvně v životě, když byl ochotný drbat ..mazlit, tak se od něj nehla.......lidi od kterých se nechají moji pesani dobrovolně pohladit jsou celkem 3 (mimo rodinu)....tak nevím, kde udělala matka mých štěňat chybu ...
podotýkám, že socializaci jsme opravdu nezanedbali.

A teď spíš ze zvědavosti otázka na zkušenější, jestli je to vůbec možné zodpovědět...protože moji pesani jsou spíš po tatínkovi-bernardýnovi...rezervovaní, obrovští mazlíci, ale jen s rodinou...navíc otec byl velmi nekompromisní strážce svojí milované paničky a spolehlivý hlídač-dovnitř pustím kohokoliv-ven se už nikdo nedostane-naženu do rohu a tam pěkně vyčkáme příchodu paničky.....no fena je povahově celá tatínek, přiznám se že jsem ráda, doufala jsem, že by tu povahu mohli psi zdědit......no a zpět k dotazu...je možné, že je to tím, že štěnďata před odběrem "vychovávali" oba psí rodiče???....je možné, kdyby vyrůstali standardně jen s matkou, že by ta povaha byla diametrálně někde jinde??

4.5.2019 19:59

povaha je samozřejmě dědičná od obou rodičů.

jde spíš o to, že kromě toho vrozeného štěňata i leccos odkoukají od matky a většinou jsou jen s matkou a otce nikdy neviděla, takže logicky odkoukají chování po feně.

4.5.2019 20:09

diametrálně jinde by nebyla, co je v genech, to tam je a to je základ
a k tomu se přidávají další vlivy

4.5.2019 20:11
lupus4

XXX.XXX.205.61

.je možné, že je to tím, že štěnďata před odběrem "vychovávali" oba psí rodiče???....je možné, kdyby vyrůstali standardně jen s matkou, že by ta povaha byla diametrálně někde jinde??

já si myslím , že ano
štěňata vychovávaná celou smečkou, byla výrazně "pohodovější" a v psí komunikaci daleko zběhlejší...
první dva vrhy jsem měl "jen s matkou" a rozdíl byl hodně patrný
Jen jednou jsem kryl s "plachým" psem a ač dle literatury je dědivost tohoto znaku "nízká" , máma naprosto v pohodě, štěnda po něm byli mnohem "opatrnější" (k cizím lidem).
Ale jak už tu bylo řečeno šikovnej psovod připraví i provede labila bonitací (jako např u hovíků) klidně lépe než nezkušený páník vyrovnaného...
čili rozhodující jsou jen zkoušky vloh , vše ostatní může být zkresleno...

4.5.2019 21:19

Lidé si často myslí, že chovka, která má psů relativně hodně, je pomalu množka. Přitom se ani nejsou schopni podívat na počet vrhů ročně a neberou v potaz, že na seniorech už se nechová. Přitom štěňata právě ze smečky bývají nejvíc v pohodě a se psy dobře socializovaná, jak bylo řečeno výše. Když můj pes tuhle výchovně "dořval" své štěně, že už to přehání, tak synátor se jen chápavě podíval, jakože sorry, a v pohodě fungoval s tátou dál, jen už po něm nelezl, když zrovna neměl náladu. Musí mu to sice při každém setkání zopakovat, ale nikdo to nehrotí, ani dospělý parťák štěněte, který jde formálně houknout na toho mého, ať mu na jeho mrně neřve. Štěně neřeší, je zvyklé z chovky. Tam ho "strejda" cepoval daleko víc a holky si často taky něco řekly. Předevčírem jsme potkali štěně JRT, které bylo otravné až hrůza, prvotní signály nechápalo, tak ten můj přitvrdil, načež mrně začalo pištět a klepalo se ještě 5 min. A pak se bálo přiblížit. Nerafnul ho, nic takového, jen mu vynadal. Panička při smyslech, tak jsme si ještě povídali a štěně má z vymazleného vrhu z chovky s jednou fenou.

4.5.2019 22:04

Díky za příspěvky...

5.5.2019 09:12

Mimo diskuzi:
matka mých štěňat byla velmi kontaktní mazlivá berňucha, které bylo jedno, jestli člověka zná nebo jestli ho vidí prvně v životě, když byl ochotný drbat ..mazlit, tak se od něj nehla.......lidi od kterých se nechají moji pesani dobrovolně pohladit jsou celkem 3 (mimo rodinu)....tak nevím, kde udělala matka mých štěňat chybu ...
podotýkám, že socializaci jsme opravdu nezanedbali.

A teď spíš ze zvědavosti otázka na zkušenější, jestli je to vůbec možné zodpovědět...protože moji pesani jsou spíš po tatínkovi-bernardýnovi...rezervovaní, obrovští mazlíci, ale jen s rodinou...navíc otec byl velmi nekompromisní strážce svojí milované paničky a spolehlivý hlídač-dovnitř pustím kohokoliv-ven se už nikdo nedostane-naženu do rohu a tam pěkně vyčkáme příchodu paničky.....no fena je povahově celá tatínek, přiznám se že jsem ráda, doufala jsem, že by tu povahu mohli psi zdědit......no a zpět k dotazu...je možné, že je to tím, že štěnďata před odběrem "vychovávali" oba psí rodiče???....je možné, kdyby vyrůstali standardně jen s matkou, že by ta povaha byla diametrálně někde jinde??

..nevím......vždy jsem měla štěně ať již NO, BOC, jorka nebo teď papillona z chovné stanice kde bylo více psů.....navíc chovatelka mého papillona mají spolu s manželem maliňáky a aktivně s nimi cvičí, takže štěňata papilloni vyrůstají běžně i ve společnosti velkých psů....os začátku nebal ani s jedním z mých štěňat problém se socializací......prostě se nebála v jakémkoli prostředí a situaci, ale od mala jsem je tahala naprosto všude......měla jsem asi obrovské štěstí, ale nikdy jsem nepoznala co je mít plaché štěně..........

5.5.2019 09:13

..omlouvám se za překlepy......

6.5.2019 09:20
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak já mám psa po týrané bojácné feně, otec je naprosto vyrovnaný a pohodový. Ještě s nimi ve smečce je pohodová fena zlatého retrívra. Štěně ty první dva měsíce vyrůstalo s matkou, otcem i tou další fenou. Ale po matce prostě labilní je. Otec a druhá fena jsou mazlové se všemi, nadšeně vítají, vyhledávají kontakt. On už jako štěně kontakt s cizími lidmi moc nemusel..... Cizí psy (samce) nesnáší - ale otec je AST a úplně to samé - takže tohle má asi po otci .

No a pak fena - u chovatelky byli kromě matky vrhu ještě další dva psi - fena a pes. Takže štěnda vyrůstala ve smečce. Ale nemůžu posoudit, jestli a jaký to mělo na to štěně vliv - protože všichni psi ze smečky jsou stejného plemene a se stejnými povahovými rysy...

6.5.2019 09:56
juhaj

XXX.XXX.11.45

lupus4 napsal(a):
pro juhaj

https://www.hovawart.cz/chov/bonitacni-rad.php

je tam ke stažení vpravo nahoře - bonit. řád +bon.karta +povahový test

Dodatečně moc děkuji, to je co jsem hledala, asi jsem byla postižena částečnou slepotou

6.5.2019 10:05

janaa napsal(a):

Ono je možné,že je to naprosto pohodový zvíře, který ale nebylo na bonitaci připraveno

bezne se kupuji zvirata z celeho sveta -na zaklade vysledku bonitaci, videi, vysledku ze zavodů. Nemate sanci videt to zvire nazivo. A docela do funguje.
Jen pak neni radno verit na to slovo "mozna"

jinak - konkretne u tehle feny jde dohledat, ze ani jeji matka nebyla OK. Takze uz dve "jen" spatne pripravena zvirata na bonitaci?

Jako vazne ne, nechapu tohle omlouvani moc.
Vzdyt na te bonataci po tech zviratech nechteji vubec nic sloziteho a kdyz ani tohle neustoji nebo se musi pracne pripravovat - neni a nebude to uplne pes do bezneho zivota. a potomci budou to same.

6.5.2019 10:13
janaa

XXX.XXX.58.126

Ono je možné,že je to naprosto pohodový zvíře, který ale nebylo na bonitaci připraveno

bezne se kupuji zvirata z celeho sveta -na zaklade vysledku bonitaci, videi, vysledku ze zavodů. Nemate sanci videt to zvire nazivo. A docela do funguje.
Jen pak neni radno verit na to slovo "mozna"

jinak - konkretne u tehle feny jde dohledat, ze ani jeji matka nebyla OK. Takze uz dve "jen" spatne pripravena zvirata na bonitaci?

Jako vazne ne, nechapu tohle omlouvani moc.
Vzdyt na te bonataci po tech zviratech nechteji vubec nic sloziteho a kdyz ani tohle neustoji nebo se musi pracne pripravovat - neni a nebude to uplne pes do bezneho zivota. a potomci budou to same.

Já mluvila obecně, ne konkrétně,nevím, o jaké plemeno se jedná,ani jak bonitace probíhá. A spíš to bylo opačně,že ani zvíře,které má bonitaci super truper, by v rukou někoho jiného takový výsledek nedosáhlo. A závody, videa atd. to už jsme opravdu někde jinde. Nehledě na to,že když si budu kupovat zvíře z "celého světa",tak se hlavně budu koukat na rodokmen,ono tam toho je k vidění, pro toho,kdo ví,co hledat, dost.
A že matka této konkrétní feny nebyla OK? Jak já to mám asi vědět? :-))))))))

6.5.2019 10:15
janaa

XXX.XXX.58.126

Btw právě proto jsem psala,že pokud je to možné,tak bych primárně chtěla vidět matku štěňat osobně. Pokud už je nakrytá nebo jsou štěnda,tak samozřejmě už není ta šance jí vidět při práci nebo konkrétní aktivitě. Ale to už jsme zase o tom,kdy vybíra štěně,spojení,plánovat dopředu a to tady není předmětem diskuze

Kelleyn

6.5.2019 10:21
Kelleyn

XXX.XXX.70.136

Já to zrušila i z toho důvodu, že předci této fenky měli B4, B2, A2 atd. Nejen kvůli té feně. Navíc mi bylo podezřelé, že všechna uchovněná štěňata pocházející z této chovné stanice měla špatné jak B tak A. Nebylo tam jediné s B0 a A0. Jiným páníčkům budou jistě dělat radost, ale já si na povaze opravdu dávám záležet a chci udělat vše pro to, abych našla to "perfektní" štěndo.

6.5.2019 10:30

janaa napsal(a):
Já mluvila obecně, ne konkrétně,nevím, o jaké plemeno se jedná,ani jak bonitace probíhá. A spíš to bylo opačně,že ani zvíře,které má bonitaci super truper, by v rukou někoho jiného takový výsledek nedosáhlo. A závody, videa atd. to už jsme opravdu někde jinde. Nehledě na to,že když si budu kupovat zvíře z "celého světa",tak se hlavně budu koukat na rodokmen,ono tam toho je k vidění, pro toho,kdo ví,co hledat, dost.
A že matka této konkrétní feny nebyla OK? Jak já to mám asi vědět? :-))))))))

A že matka této konkrétní feny nebyla OK? Jak já to mám asi vědět?

tak me třeba zajima presne tohle - co se dedi, co se da nebo neda naucit - a taky za jakou cenu-ve smyslu jak je to pracne, kolik to zabere casu nebo jestli je to vubec mozne.
takze jsem si tohle spojeni dohledala .
a opet se potvrdilo, ze krev neni voda.

6.5.2019 10:33

jen poznámka k tomu slovu bonitace, zcela obecně - opravdu je dobré se podívat, CO je obsahem bonitace u konkrétního plemene, JAK se hodnotí i KDO hodnotí......

6.5.2019 10:39

janaa napsal(a):
Btw právě proto jsem psala,že pokud je to možné,tak bych primárně chtěla vidět matku štěňat osobně. Pokud už je nakrytá nebo jsou štěnda,tak samozřejmě už není ta šance jí vidět při práci nebo konkrétní aktivitě. Ale to už jsme zase o tom,kdy vybíra štěně,spojení,plánovat dopředu a to tady není předmětem diskuze

Btw právě proto jsem psala,že pokud je to možné,tak bych primárně chtěla vidět

njn. primarne.
Osobne bych se na ni prave podivat asi vubec nesla - podle tech vysledku by me uz nijak dal nezaujala.

Ale to už jsme zase o tom,kdy vybíra štěně,spojení,plánovat dopředu a to tady není předmětem diskuze

a ja myslela, ze prave o tomhle se tu diskutuje

6.5.2019 12:06
janaa

XXX.XXX.7.138

A že matka této konkrétní feny nebyla OK? Jak já to mám asi vědět?

tak me třeba zajima presne tohle - co se dedi, co se da nebo neda naucit - a taky za jakou cenu-ve smyslu jak je to pracne, kolik to zabere casu nebo jestli je to vubec mozne.
takze jsem si tohle spojeni dohledala .
a opet se potvrdilo, ze krev neni voda.

To je furt dokola. Já nevím, o jaké plemeno se jedná a vedeme tu obecnou diskuzi,tak proč bych si někde něco dohledávala? Já nediskutuju o tom,co se dědí nebo nedědí, a jestli je krev voda. Asi já o koze,vy o voze,nějak se míjíme

Přidejte reakci

Přidat smajlík