Tipy na vybírání štěněte z vrhu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lown

5.5.2019 19:25
Lown

XXX.XXX.70.136

Ahoj, brzy se pojedu podívat na vrh štěňátek a mám celkem jasnou představu o tom, co za pejska chci (psa už jsem měla, jen ne od štěněte). Mám podle toho také samozřejmě vybrané jak plemeno, tak i konkrétní vrh. Oba rodiče by měli být (zatím podle popisu, fenku uvidím tam) přesně takoví jakého chci já (hlavně tedy ta fenka), takže by štěňátka mohla pochytit nějaké zvyky od své matky. Nechci dělat žádné "testy" (zvedat štěně, obracet na záda, brát ho mimo kolektiv, atd). Chci se zeptat, zda třeba neznáte nějaké internetové stránky (nebo kvalitní video), které by popisovaly jak správně ve vrhu vybírat, na co dávat pozor při jejich vzájemné interakci, atd? Koukala jsem na videa a upřímně se v tom shluku štěňat nedokážu orientovat a nevím jaké chování by mě mělo zajímat nejvíc.

Hledám velmi temperamentní štěně, dominantnější, ale zároveň velkého závisláčka a mazlíka. Mám vybírat štěně, co by lezlo spíše za lidmi, nebo to, které by se drželo ostatních štěňat? Vím jistě, že zdrženlivé štěně nechci v žádném případě, ale z toho zbytku asi vybrat nedokážu. Snad jen podle barvy.

5.5.2019 20:11
janaa

XXX.XXX.58.126

Jak jsou štěňata stará? Primárně být vámi dám na chovatele. Pokud vycházím z toho,že jste si chovatele pečlivě vybrala, tak k němu máte důvěru, a je to on,kdo má štěňata 24 hodin na očích. Z jedné návštěvy stejně nepoznáte nic,pokud se tedy nebavíme o nějakých extrémech. Můžete být okouzlený štěnětem,které po vašem příjezdu řádí,mazlí se,zatímco ostatní vypadají nijaký, ve skutečnosti to ale může být tak,že ostatní spolu před tím hodinu řádili,zatímco tenhle samostatně spal zalezlý v koutě. Já zrovna mám štěňda, a se všemi zájemci jsem dohodnutá,že štěně vybírám já, podle konkrétních požadavků - hlavně aktivita,temperament atd. Osvědčilo se mi to tak i u minulého vrhu a všichni jsou spokojení a dostali to,co očekávali. Jak jsem psala výše, z jedné návštěvy nepoznáte nic, pokud se nebavíme o nějakých extrémních povahových nedostatcích

Lown

5.5.2019 20:31
Lown

XXX.XXX.70.136

V době návštěvy jim bude mezi 4. a 5. týdnem. Vybírala jsem hlavně podle rodičů, ne podle chovné stanice. Líbí se mi konkrétní spojení, zdraví rodiče s pár testy navíc a dobrá povaha. Tahle chovka odchovala pouze jediný vrh a tohle je jejich druhý. Chovatel se mi zdá solidní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.5.2019 23:05

nechte to na chovateli...

6.5.2019 06:45

Dobrý chovatel vám řekne jak se které štěně jeví.
Ale ačkoliv jsme si říkali, že si vezmem to prubojnejsi (vybírali jsme ze dvou), ve chvíli kdy se ke mě přišel pomazlit ten druhý, tak šel všechen rozum stranou 😄
Ale výběru nelituji, roste z něj velmi vyrovnaný pes, hlídač a jako bonus je to fakt mazel 😊

6.5.2019 13:04
juhaj

XXX.XXX.11.45

A já si myslím, že nepoznáte nic. Mám vícero zkušeností, třeba náš první pes, chtěli jsme do bytu, tak klidnější štěně. Ten, kterého jsme vzali, byl taková pecka, seděl, koukal, zatímco ostatní lumpačili. 2x za sebou, tak šel s námi. A vyrostl z něho temperamentní, dominantní pes, co nikdy neseděl v koutku.
A poslední loni. Fenku, pro velký zájem jsem měla zamluvenou ještě před porodem, pak jsem si ji jela vybrat na první návštěvě. Při předávání mi chovatel popisoval fenku jako klidnější, fixovanou na něj, radil hodně kontaktů s lidmi, ať se otrká, návštěv se bála (to bylo vidět při přebírání, ostatní okolo nás divočili, ona byla zalezlá v boudě a ani nevykoukla). Měla jsem z toho docela strach. Ale bylo to naposledy, kdy byla zakřiklá. Po chovatelích ani už nevzdechla zabydlená byla okamžitě a temperamentu a náklonosti k lidem i psům by mohla rozdávat.
A podle toho jak jinde dopadli někteří z mých přátel, tak soudím, že vybírat se má podle sympatií a ne moc kombinovat, protože stejně je pak všechno jinak.

Lown

6.5.2019 13:29
Lown

XXX.XXX.70.136

Chovatele se určitě zeptám na povahy a temperament štěňat a jaké by mi doporučil. A budu se hlavně podle toho orientovat. Ale nechci, aby ho za mě vybíral. Tenhle krok chci udělat já i podle sympatií. Jak píše "juhaj" a spousta lidí na internetu, štěně se povahově může celkem dost změnit jakmile je odebráno z původní smečky. Přeci si nevezmu štěně, které by mi chovatel "přidělil", pokud bych se při návštěvě zamilovala do jiného (tedy, v případě, že by tohle štěně nebylo extrémně odlišné povahou od toho, co hledám) a to první by mě nijak neupoutalo. Proto jsem se ptala na ty vzájemné interakce štěňat nebo interakce se mnou. Hodně lidí totiž psalo, že vybrali štěně, které se od nich po celou dobu návštěvy nehlo a leželo jim v klíně - tak aby v tom nebyla třeba "flegmatičnost" štěněte, spíš něž cokoliv jiného. Vím totiž, že bych nějaké "vlezdopdelce" neodolala, pokud dopředu nebudu vědět, že to značí opačný povahový rys než hledám.

6.5.2019 13:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No, třeba chovatelka od které máme fenku, tak se štěndama byla 24 hodin denně. A to, jak je ona "popsala", jak o nich mluvila - to teda sedělo a sedí doteď. Já myslím, že když s vrhem chovatel tráví tolik času, tak že se něco určitě odhadnout dá. Nepředpokládala bych, že fena, která byla dle slov chovatelky nejtemperamentnější bude po pár měsících taková klidná "blumička" a naopak že fena, která byla už od začátku hodně klidná, mazlivá - že bude po pár měsících neřízená střela. Z návštěvy se to ale asi poznat nedá, když je člověk vidí jen pár hodin...

6.5.2019 16:33

Lown napsal(a):
Chovatele se určitě zeptám na povahy a temperament štěňat a jaké by mi doporučil. A budu se hlavně podle toho orientovat. Ale nechci, aby ho za mě vybíral. Tenhle krok chci udělat já i podle sympatií. Jak píše "juhaj" a spousta lidí na internetu, štěně se povahově může celkem dost změnit jakmile je odebráno z původní smečky. Přeci si nevezmu štěně, které by mi chovatel "přidělil", pokud bych se při návštěvě zamilovala do jiného (tedy, v případě, že by tohle štěně nebylo extrémně odlišné povahou od toho, co hledám) a to první by mě nijak neupoutalo. Proto jsem se ptala na ty vzájemné interakce štěňat nebo interakce se mnou. Hodně lidí totiž psalo, že vybrali štěně, které se od nich po celou dobu návštěvy nehlo a leželo jim v klíně - tak aby v tom nebyla třeba "flegmatičnost" štěněte, spíš něž cokoliv jiného. Vím totiž, že bych nějaké "vlezdopdelce" neodolala, pokud dopředu nebudu vědět, že to značí opačný povahový rys než hledám.

"Přeci si nevezmu štěně, které by mi chovatel "přidělil", pokud bych se při návštěvě zamilovala do jiného "

Kdyz ono vazne staci prijet jen trochu v jinou denni dobu a "povaha stenate" bude najednou uplne jina.
Nespolehala bych se teda na jednu, dve navstevy a ze tak poznam lepe to, co chovatel ma na ocich denne.

6.5.2019 16:51

A k čem štěně bude, na mazlíka nebo máte vyšší cíle? vyberete povahu a v "hubě nebo postavě" to nebu de O.K. co pak?
Já si štěně vybrala už v inzerátu z fotek- teda podle barvy, pak dvě návštěvy a tradá s ním domů....

Lown

6.5.2019 17:00
Lown

XXX.XXX.70.136

Bude jen na mazlíka a sport. Jediné, co mě "zajímá" okolo vzhledu je rozložení znaků a to je stejně podřadné povaze. Nejvíce se mi líbila fena, kterou by poradci chovu a znalí plemene jako příliš "hezkou" neoznačili...

8.5.2019 11:44

Já jsem nikdy neměla echt štěstí na to, že bych si mohla vybírat z několika štěňat....ovčanda byla poslední volné štěně-poslední z vrhu......chrt..chtěli jsme kluka černého s pálením, chovatelka měla 2 a ten menší už byl zamluven, no a současná fena...narodily se 2 holky, byla jsem domluvená s chovatelkou, že vybere tu, která bude víc povahově podobná tatínkovi, když byl malej-doufala jsem na podobnou povahu i v dospělosti, což se nakonec docela povedlo.
Vždycky si říkám, že kdybych měla prostor si vybrat z několika štěňat, tak nejraději štěně rozvážnější, nebojácné....takové to, co když přijdete, tak se vás nebojí, ale zároveň se rozhodně nepřetrhne, aby se k vám přihrnulo.....sedne si opodál a bude vás pozorovat.......ne "rváče", ale ne otloukánka......ale těžko říct, jaká by mi z toho nakonec vyrostla povaha, zase tolik zkušeností nemám, abych to odhadla...ovčanda byla poslední štěně z vrhu, chovatelčino "protežé"...když jsme si pro ní přijeli, tak chovatelka na ní zavolala "Mazlinkooo"..což mluví za vše, no a přibatolila se naše princezna.........současná fena naopak první z vrhu....jako štěně hroznej rapl, kápo mezi sourozenci, jedním slovem NEUVĚŘITELNÁ ..........samozřejmě nejsou-nebyly úplně povahově stejné, ale ty základní rysy povahy v dospělosti jsou velmi podobné.......

Žádný z mých psů jako štěně si ze mě nesedlo na zadel, když jsme přišli na první návštěvu....ani když jsme si pro něj přišli.......a tohle teda všem psům zůstalo, takovej ten nezájem o cizí lidi.....rezervovanost.....nekontaktnost....
No doufám, že takový bude i další pes....takže štěně, které se k nám přihrne pomazlit neberu...doufám, že se mnou nepojede vybírat manžel, protože jestli mu zase nějaký štěně olízne ruku, tak bychom mohli opět odfrčet s dvojčatama

8.5.2019 12:33

...když jsme se přijeli podívat na motýla, byl to takový klidné, tiché štěně sedící jak pecka, kolem nějž poletovala jeho setra (tu si chovatelka nechávala) a ostatní příbuzní neutále po zahradě něco kutíc nebo aportujíc......sáhla jsem neomylně po něm aniž bych věděla, že zrovna on je na prodej (ze čtyř štěňat byl poslední volný, který zůstal doma) a posadila si ho na klín, přitulil se ke mně a ani se nehnul, spokojeně mi klimbající na klíně po celou dobu naší návštěvy u paní chovatelky......když jsme ho před půlnocí vezli domů ani nemňouknul steskem po mamí, v noci blaženě chrupkal uprostřed postele, zatímco já i přítel spali po straně aby nedejbože nespadnul anebo jsme ho nezalehli......ta klidná roztomilost mu zůstala prvních pár dní, pak se z něj vyklubal pes velmi sportovního ducha.....dnes ušlape s přehledem 20km vycházku ve svižném tempu, miluje zdolávat překážky, plave, aportuje do roztrhání těla......jakákoli aktivita ho nadchne a tempo v jakém ji provádí je opravdu velmi rychlé..........je to taková miniaturní borderka........takže zdání občas klame.....z naprosto klidného štěňátka můžete mít časem pracovní neunavitelné tornádo......

8.5.2019 15:20
TyVed

XXX.XXX.35.188

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...když jsme se přijeli podívat na motýla, byl to takový klidné, tiché štěně sedící jak pecka, kolem nějž poletovala jeho setra (tu si chovatelka nechávala) a ostatní příbuzní neutále po zahradě něco kutíc nebo aportujíc......sáhla jsem neomylně po něm aniž bych věděla, že zrovna on je na prodej (ze čtyř štěňat byl poslední volný, který zůstal doma) a posadila si ho na klín, přitulil se ke mně a ani se nehnul, spokojeně mi klimbající na klíně po celou dobu naší návštěvy u paní chovatelky......když jsme ho před půlnocí vezli domů ani nemňouknul steskem po mamí, v noci blaženě chrupkal uprostřed postele, zatímco já i přítel spali po straně aby nedejbože nespadnul anebo jsme ho nezalehli......ta klidná roztomilost mu zůstala prvních pár dní, pak se z něj vyklubal pes velmi sportovního ducha.....dnes ušlape s přehledem 20km vycházku ve svižném tempu, miluje zdolávat překážky, plave, aportuje do roztrhání těla......jakákoli aktivita ho nadchne a tempo v jakém ji provádí je opravdu velmi rychlé..........je to taková miniaturní borderka........takže zdání občas klame.....z naprosto klidného štěňátka můžete mít časem pracovní neunavitelné tornádo......

No my jsme mysleli, že jsme si vybrali klidné šťěndo. Bylo vidět, že to není žádný strašpytel, že ho všechno zajímá, ale jinak ve srovnání s ostatníma působil jako pohodář a když dokončil prohlídku okolí, tak si metr od nás lehnul a usnul. To bylo při návštěvě a když jsme si pro něj přijeli, tak za námi nakráčel a zcela samozřejmě se k nám hlásil. Prvních pár dní se pomaličku rozjížděl a za 14 dní z něj byla raketová piraňa. Fenku jsme moc vybírat nemohli, tam už se jen hodnotilo, jestli bude schopná u nás přežít a nechali jsme si ji vybrat. Povedlo se to skvěle, temperamentem si se psem naprosto sedí, ale zároveň pro nás je mnohem zvladatelnější a ochotnější ke spolupráci a na druhý pokus máme to, co jsme prvně chtěli

8.5.2019 15:32

TyVed napsal(a):
No my jsme mysleli, že jsme si vybrali klidné šťěndo. Bylo vidět, že to není žádný strašpytel, že ho všechno zajímá, ale jinak ve srovnání s ostatníma působil jako pohodář a když dokončil prohlídku okolí, tak si metr od nás lehnul a usnul. To bylo při návštěvě a když jsme si pro něj přijeli, tak za námi nakráčel a zcela samozřejmě se k nám hlásil. Prvních pár dní se pomaličku rozjížděl a za 14 dní z něj byla raketová piraňa. Fenku jsme moc vybírat nemohli, tam už se jen hodnotilo, jestli bude schopná u nás přežít a nechali jsme si ji vybrat. Povedlo se to skvěle, temperamentem si se psem naprosto sedí, ale zároveň pro nás je mnohem zvladatelnější a ochotnější ke spolupráci a na druhý pokus máme to, co jsme prvně chtěli

...tak gratuluji že to vyšlo..........no já chtěla jsem klidného procházkového pejska........na druhou stranu se mi neuvěřitelně zlepšila fyzička a přičichla jsem ke spoustě psích aktivit jen aby se pejsáček unavil a kočky doma měly alespoň trochu od toho trapiče pokoj.......včera ráno jsem koukala na kocoura a pořád se mi na něm něco nezdálo, nakonec jsem zjistila, že mu motýl ožužláním zkrátil vousiska na pravé straně čumáku zhruba a 1/3 původní délky aniž by odešel po tomto svém hanebném činu alespoň s drápancem od nebohého kocoura........

8.5.2019 16:26
TyVed

XXX.XXX.35.188

...tak gratuluji že to vyšlo..........no já chtěla jsem klidného procházkového pejska........na druhou stranu se mi neuvěřitelně zlepšila fyzička a přičichla jsem ke spoustě psích aktivit jen aby se pejsáček unavil a kočky doma měly alespoň trochu od toho trapiče pokoj.......včera ráno jsem koukala na kocoura a pořád se mi na něm něco nezdálo, nakonec jsem zjistila, že mu motýl ožužláním zkrátil vousiska na pravé straně čumáku zhruba a 1/3 původní délky aniž by odešel po tomto svém hanebném činu alespoň s drápancem od nebohého kocoura........

Jo no s kočičkama to u nás bylo taky složitý, jelikož psisko jako prcek si chtělo hrát a naše kočky jsou zachráněny z prostředí, kde byly tyranizovány psem. Takže než to dospělo k současnému stavu, kdy se kočky nechají v leže na židli očichat rozněžněným kavkazákem, aniž by zvedly hlavu, tak to dost dlouho trvalo. Teď už ale všichni vědí, co od sebe navzájem čekat. I když jedna z našich koček je vždycky připravena jí vytnout komukoliv i tomu dospělýmu kavkazovi. Ten ovšem zděšeně uskočí, jelikož malým a slabším se neubližuje a tedy mu nic jiného nezbývá Fena už přišla do stabilního stavu a je v tomhle rozumná, nemá tendenci nikkoho prohánět, nebo tedy určitě ne z důvodu hry.

Lown

8.5.2019 17:02
Lown

XXX.XXX.70.136

chameleonHugo - A chovatel štěně také popisoval jako klidné?

8.5.2019 17:31

Lown napsal(a):
chameleonHugo - A chovatel štěně také popisoval jako klidné?

......no my jsme ho viděli na fotkách od jeho narození.....viděli i četli o jeho rodičích.....původně jsme se jeli jen podívat, protože tuhle rasu jsem vůbec neznala ani z okolí - papillon......ale jak tam tak seděl a koukal a já si ho vzala do náručí, tak už jsem ho nepustila a bez něj bych neodjela.....ono k tomu našemu sblížení došlo ve chvíli, kdy šla paní chovatelka uvařit kafe k pohoštění pro nás a když s tím kafem přišla, tak pravila, že už jsme se vlastně seznámili i bez ní a že zrovna on je jediný volný, ale vůbec nepočítala, že si ho vezmeme okamžitě.......u mně rozhodovalo, že všichni její papilloni byli velmi kontaktní a pořád nám nějaký z nich seděl na klíně nebo chtěl něco házet a tak.........

8.5.2019 17:35

TyVed napsal(a):
Jo no s kočičkama to u nás bylo taky složitý, jelikož psisko jako prcek si chtělo hrát a naše kočky jsou zachráněny z prostředí, kde byly tyranizovány psem. Takže než to dospělo k současnému stavu, kdy se kočky nechají v leže na židli očichat rozněžněným kavkazákem, aniž by zvedly hlavu, tak to dost dlouho trvalo. Teď už ale všichni vědí, co od sebe navzájem čekat. I když jedna z našich koček je vždycky připravena jí vytnout komukoliv i tomu dospělýmu kavkazovi. Ten ovšem zděšeně uskočí, jelikož malým a slabším se neubližuje a tedy mu nic jiného nezbývá Fena už přišla do stabilního stavu a je v tomhle rozumná, nemá tendenci nikkoho prohánět, nebo tedy určitě ne z důvodu hry.

...no jo no, jenže papillon je tříkilový a kocour takřka osmikilový.......další kočka je pětikilová a třetí čtyřkilová........ale co on s nimi dělá nemá obdoby, honí se to po bytě jak psy, tahá je po podlaze za ocasy, rve jim uši, myje je......bere jim hračky, přetahuje se s nimi o ně.....když leží pod dekou nebo peřinou, tak po nich hopsá.......pouští na ně když leží hračky z výšky........já se divím, že už ho ty kočky dávno nepřetrhly, jenomže oni za ním zase jdou a lehnou si před něj a nechají se mordovat, jenže s těmi vousy to tak trochu přehnal, kocour vypadá fakt divně........

8.5.2019 17:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

......no my jsme ho viděli na fotkách od jeho narození.....viděli i četli o jeho rodičích.....původně jsme se jeli jen podívat, protože tuhle rasu jsem vůbec neznala ani z okolí - papillon......ale jak tam tak seděl a koukal a já si ho vzala do náručí, tak už jsem ho nepustila a bez něj bych neodjela.....ono k tomu našemu sblížení došlo ve chvíli, kdy šla paní chovatelka uvařit kafe k pohoštění pro nás a když s tím kafem přišla, tak pravila, že už jsme se vlastně seznámili i bez ní a že zrovna on je jediný volný, ale vůbec nepočítala, že si ho vezmeme okamžitě.......u mně rozhodovalo, že všichni její papilloni byli velmi kontaktní a pořád nám nějaký z nich seděl na klíně nebo chtěl něco házet a tak.........

Jasně, ale jestli ho chovatelka popisovala taky jako klidného? Když je má denně na očích? Při te návštěvě mohlo být třeba jen unavené zrovna... Mě je prostě divné, ze by se štěně dva měsíce u chovatelky chovalo jako naprostý klidas (u chovatelky která fakt tráví se štěňatama hodně času a vidí, jak se chovají) a pak se po chvíli v nové rodině začalo chovat jako torpédo a naopak. U nas to tedy chovatelka fakt odhadla, a i u předchozích vrhu. Ale je fakt, ze je s těma stendama pořád a vlastně ty dva měsíce žije jen jima 😁.

8.5.2019 19:55

první dojem je uplně jedno jakej to bude ..super psa udělaž z každeho z nich když budež chtit ;)

8.5.2019 21:02

marcelaamax napsal(a):
Jasně, ale jestli ho chovatelka popisovala taky jako klidného? Když je má denně na očích? Při te návštěvě mohlo být třeba jen unavené zrovna... Mě je prostě divné, ze by se štěně dva měsíce u chovatelky chovalo jako naprostý klidas (u chovatelky která fakt tráví se štěňatama hodně času a vidí, jak se chovají) a pak se po chvíli v nové rodině začalo chovat jako torpédo a naopak. U nas to tedy chovatelka fakt odhadla, a i u předchozích vrhu. Ale je fakt, ze je s těma stendama pořád a vlastně ty dva měsíce žije jen jima 😁.

...no abych řekla pravdu povahu jsme tak nějak neřešily, respektive já se ani neptala........chovatelka popsala povahu obou rodičů - oba nadaní na agility, byl předpoklad, že by štěňata z tohoto spojení mohla mít předpoklady k tomuto sportu........jinak celý vrh popsala jako velmi kontaktní, ničeho se nebojící štěňata mající velký zájem o aport......to že tam seděl jako pecka to jsme nekomentovaly ani já ani ona.....pro mně bylo prioritou, že jeho máma je velmi mazlivá a není bázlivá, jeho sestra zrovna tak, mazlivá, honící se za míčkem i klackem........ta jeho živost se začala projevovat až s aktivitami, které mu nabízíme a do kterých je jako drak a hlavně ho baví opravdu cokoli co mu nabídneme........pravda, on by se možná také tenkrát projevil, ale já už ho prostě z klína nepustila......

9.5.2019 12:54
fikovnice

XXX.XXX.135.155

...no jo no, jenže papillon je tříkilový a kocour takřka osmikilový.......další kočka je pětikilová a třetí čtyřkilová........ale co on s nimi dělá nemá obdoby, honí se to po bytě jak psy, tahá je po podlaze za ocasy, rve jim uši, myje je......bere jim hračky, přetahuje se s nimi o ně.....když leží pod dekou nebo peřinou, tak po nich hopsá.......pouští na ně když leží hračky z výšky........já se divím, že už ho ty kočky dávno nepřetrhly, jenomže oni za ním zase jdou a lehnou si před něj a nechají se mordovat, jenže s těmi vousy to tak trochu přehnal, kocour vypadá fakt divně........

To stejně nechápu....to ten kocour držel nebo byl držen?

Přidejte reakci

Přidat smajlík