Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.5.2019 09:34
Čajda

XXX.XXX.44.117

Protože si všímám, že se dost často debata v lecjakém vlákně stočí na pastevecké psy, zakládám toto téma, kde si ráda popíšu a počtu právě o pastevcích všech možných velikostí a plemen, do Corgíků po Kavkazy

Vedle v diskusi se rozjela debata "pastevec a plot". Za sebe můžu říct, že máme dvojitý plot. Okrasný kovaný plot kolem cesty a 10m za ním 180cm vysoký festovní drátěný plot na jedné straně domu a na druhé straně pevnou těžkou bránu.
Mezi sousedy máme obyčejný poplastovaný plot a legrace je, že jejich malý pes do něj dělá díry a utíká k nám na zahradu krást našemu psovi kosti, zatímco našeho psa ani nenapadne, aby se k sousedům dobýval
Ovšem vím o majitelích SAO, kteří mají místo plotu pouze tůje a pes přesto neutíká. Což by tak nějak mělo být správné chování tohoto plemene. Protože zatímco on by si londal po vesnici, mohl by mu na nehlídaný pozemek někdo vlézt. A ten pes to ví, zná svoji práci a pokud je správně vedený, dělá ji maximálně dobře :)

12.5.2019 09:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Sice pastevce nemám a ani mít nebudu - ale teda mít pastevce a plot jen z tůjí mi nepřijde jako dobrý nápad

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2019 11:06

Já teda o pastevci jako dalším psovi uvažuju a už teď přemýšlím, že vzadu na zahradě asi na desetimetrovém úseku předělali sousedi starý plot na takovou prapodivnou ohrádku, sice asi 1,2m vysokou, ale už teď trnu, kdyby se o to pes opřel, aby nepropadl i s plotem na vedlejší pozemek, takže budu stavět svůj bytelnější a vyšší....s těma tůjeme by mě to ani nenapadlo, myslím, že je možné, aby se pes držel i za takovým plotem na svém pozemku, ale kdo zabrání komukoliv vlézt na výsostné území pastevce, kde by on dle svého určení měl konat, kdo zabrání pastevci, aby preventivně napadl někoho, kdo se mu bude podezřele za tújí šmrdolit....

Samozřejmě je to spíš otázka na majitele pastevců, ale já osobně teda budu patřit k těm srabáčtějším a ploty jedině bytelné a vysoké...už kvůli současným psům jsme zvyšovali a zpevňovali ploty, už proto, že to jsou velmi razantní hlídači, fena by se určitě nezdráhala jít do fyzického útoku, ale pořád by dle mého do případné obrany nešla tak navážno jako pastevec, resp. určitě není tak nebezpečná jako kdyby to byla třeba kavkazanda, slečna saošková apod.

12.5.2019 11:29
Terven

XXX.XXX.110.147

marcelaamax napsal(a):
Sice pastevce nemám a ani mít nebudu - ale teda mít pastevce a plot jen z tůjí mi nepřijde jako dobrý nápad

Asi tak no...ono, upřímně, správně vedených psů je minimum a za to riziko to nestojí. Ono nejde jenom o to, aby pes neutíkal ven, taky je tu možnost opačná - a sice, že se někdo neplánovaně dostane dovnitř. Třeba dítě za míčem, pes za kočkou, někdo, kdo netuší, o jaké plemeno se jedná...

Ještě technická...corgíkem v úvodním příspěvku je myšlen welsh corgi? Možná se pletu, ale žiju v domnění, že je to ovčák, i když wikipedie to definuje trochu zmatečně.

12.5.2019 11:43

Ještě technická...corgíkem v úvodním příspěvku je myšlen welsh corgi? Možná se pletu, ale žiju v domnění, že je to ovčák, i když wikipedie to definuje trochu zmatečně.

nevím jak wiki,ale standard hovoří jasně o ovčákovi

12.5.2019 12:03
TyVed

XXX.XXX.37.244

No u nás máme plot přes dva metry, svařované dílce a ještě podezděný proti podhrabání. To zabezpečení proti vstupu na pozemek je určitě zásadní a myslím, že i ochrana chytrolínů, co například pustí přímo k plotu svého psa, aby si užil nějaké to vzrůšo. Naprosto nemluvím o tom, že se setkáte s upřímnými pokusy se psy přes plot kamarádit, nebo vyzkoušet, jestli něco udělají, případně se o plot opřít zády a dát si tatranku a tak podobně. Já bych něco takového u cizího plotu nedělal ani kdyby tam nebyl pes, ale lidi chápou demokracii různě.

Další zábavnou kapitolou jsou potom blízká setkání, kdy někteří borci schválně chodí co nejblíž ke psu a ještě pobaveně pomrkávají, jak situaci zvládnete, protože je váš problém psa kontrolovat a má být vychovaný. V principu je to určitě pravda, ale kdyby věděli, že pes má taky smysl pro humor a taky umí legrácky a jaké, tak by možná stáli o metr dál a situace by byla oboustranně v pohodě

12.5.2019 12:14

marcelaamax napsal(a):

Chodila jsem vesnicí se psinou, kde byla místo plotu jen podezdívka, klasický NO, nikdy nás nekontaktoval, naproti tumu, když jdu okolo "kolotočářského" zimoviště, kde mají křížence pastevce a NO, a hodně vachrlatý plot, hlavně ve vzdálenější části, pořád pokukuju, kdy to vyvalí, pokud mají vrata otevřená mám docela nahnáno, nedavno jejich pes, který nebyl zabezpečený (mají i kotce) vyběhl a malého psíka kolemjdoucích pokousal- nepřežil.

12.5.2019 13:50
Čajda

XXX.XXX.44.117

Za Corgiho se omlouvám, nechala jsem se unést (moje srdcovka)

Občas chodím na vycházku kolem domu, který nemá klasický plot žádný, ale má elektrický, takový ten zakopaný drát. A teda přiznám se, že když zpoza baráku vyletí černý kříženec a letí proti nám, tak nikdy nevím, jestli zabrzdí, nebo ne . Jednou se už stalo, že elektrika nezafungovala a pes se šel s tím mým "kamarádit". Naštěstí okamžitě přiběhl majitel a odtáhl ho.
Pro člověka, který o drátu neví, je průchod kolem tohoto domu dost nepříjemný zážitek, pro mne napoprvé teda byl.

Taky tady máme celoročně obývanou chatu, kde mají několik psů, z toho dva kavkazy. Plot je slepenec vlnitých plechů, kari sítí, pletiva a dřevěných palet. Kolem tohoto plotu jsem se odvážila na vycházku pouze jednou. Jeden kavkaz je teda opravdu medvěd a plot vydržel spíše zázrakem. Radši tama nechodím ani bez psa, natož se psem. Ovšem nikdy jsem ty psy neviděla potulující se venku, takže asi plot drží dostatečně, i když vypadá mizerně.

12.5.2019 16:53
conie

XXX.XXX.206.202

TyVed napsal(a):
No u nás máme plot přes dva metry, svařované dílce a ještě podezděný proti podhrabání. To zabezpečení proti vstupu na pozemek je určitě zásadní a myslím, že i ochrana chytrolínů, co například pustí přímo k plotu svého psa, aby si užil nějaké to vzrůšo. Naprosto nemluvím o tom, že se setkáte s upřímnými pokusy se psy přes plot kamarádit, nebo vyzkoušet, jestli něco udělají, případně se o plot opřít zády a dát si tatranku a tak podobně. Já bych něco takového u cizího plotu nedělal ani kdyby tam nebyl pes, ale lidi chápou demokracii různě.

Další zábavnou kapitolou jsou potom blízká setkání, kdy někteří borci schválně chodí co nejblíž ke psu a ještě pobaveně pomrkávají, jak situaci zvládnete, protože je váš problém psa kontrolovat a má být vychovaný. V principu je to určitě pravda, ale kdyby věděli, že pes má taky smysl pro humor a taky umí legrácky a jaké, tak by možná stáli o metr dál a situace by byla oboustranně v pohodě

Tak kolemjdoucí nás nepřestávají fascinovat svými nápady - do ulice z jedné třetiny bytelný drátěný plot s podezdívkou, ze dvou třetin zeď 180 cm, co 2 m na plotě cedule s fotkou našich šarplaninců a nápisem Pozemek střežen psy, za plotem 2 šaplaninky téměř vždy, často i další 2 feny ze smečky. Přesto není výjimkou, že u vrat zastaví mamina a pošle dítě předškolního věku, ať se jde podívat, v tom horším případě pohladit, medvídka! Prostě nepochopíte. Plot je zajištěn tak, že nejde prostrčit ani dětská ruka, ale stejně. Zábavní jsou i opilci, místní tedy již dávno ne , když při návratu ze zábavy se chtějí vyvenčit u našeho plotu. Kolik jich již skákalo s gatěmi na půl žerdi a téměř střízliví po hlasitém pastevčím upozornění: Tady je to moje! A smysl pro humor - tak ten má moje starší fena, již důchodcovského věku, přímo "vražedný" . Leží u plotu, pod keřem, vidět není, a vyčkává. Zvědavý kolemjdoucí jde často až k plotu či vratům, kdeže jsou ti hlídači z cedulek? Fena jedním obrovským skokem visí na plotě a zařve dotyčnému do tváře. Reakce jsou k pobavení, uvažuji o instalaci kamery. A fena se vyloženě směje a užívá si to.

12.5.2019 16:54
TyVed

XXX.XXX.37.244

Čajda napsal(a):
Za Corgiho se omlouvám, nechala jsem se unést (moje srdcovka)

Občas chodím na vycházku kolem domu, který nemá klasický plot žádný, ale má elektrický, takový ten zakopaný drát. A teda přiznám se, že když zpoza baráku vyletí černý kříženec a letí proti nám, tak nikdy nevím, jestli zabrzdí, nebo ne . Jednou se už stalo, že elektrika nezafungovala a pes se šel s tím mým "kamarádit". Naštěstí okamžitě přiběhl majitel a odtáhl ho.
Pro člověka, který o drátu neví, je průchod kolem tohoto domu dost nepříjemný zážitek, pro mne napoprvé teda byl.

Taky tady máme celoročně obývanou chatu, kde mají několik psů, z toho dva kavkazy. Plot je slepenec vlnitých plechů, kari sítí, pletiva a dřevěných palet. Kolem tohoto plotu jsem se odvážila na vycházku pouze jednou. Jeden kavkaz je teda opravdu medvěd a plot vydržel spíše zázrakem. Radši tama nechodím ani bez psa, natož se psem. Ovšem nikdy jsem ty psy neviděla potulující se venku, takže asi plot drží dostatečně, i když vypadá mizerně.

No podle mých zkušeností tyhle slepence vznikají převážně zaděláním děr, kterými někdo zdrhá a nebo děr, kterými někdo strkal ruce, hlavu, klacky a podobně dovnitř. Nevím jak u SAO, ale kari sítě jsou u chovatelů KPP velmi ceněným artiklem. Ale zase většina těch skutečně velkých psů nebývá moc obratná ani aktivní, takových výletníků asi moc nebude. A je myslím dost lidí, kteří si z titulu obdivované mohutnosti ty psy přecpávají.

12.5.2019 17:30
Čajda

XXX.XXX.44.117

Kari sítě jsou oblíbené i u SAO Taky máme

Ad smysl pro humor: někdo jde kolem plotu a čumí do mobilu. Pes leží 50m od plotu a pozoruje. Člověk se zastaví, něco řeší na mobilu, svět okolo nevnímá. Pes v naprosté tichosti doletí k plotu, kde na onoho chudáka spustí bandurskou, ať laskavě pokračuje dále . Řekla bych, že pár mobilů už má náš hafík na svědomí .
Minimálně sirky našeho známého, který šel večer do hospody a chtěl si zrovna u našeho plotu zapálit cigaretu, už na svědomí má Stalo se to, co popisuju výše a známej už si nezapálil. Víme to, protože nelenil, zazvonil a prý mu dlužíme zapalovač, no tak ho dostal, za tu historku to stálo

12.5.2019 17:32
Čajda

XXX.XXX.44.117

A co se přecpávání týče, ono je to nezřídka vidět i u SAO, čím víc kil, tím víc SAO

12.5.2019 17:58
conie

XXX.XXX.206.202

Čajda napsal(a):
A co se přecpávání týče, ono je to nezřídka vidět i u SAO, čím víc kil, tím víc SAO

Tak to bych vám přála mít na krmení moje šarplaninky! Mladou tak moc neřeším, ale 11 letá babka prostě něco sežrat musí! Ale jak ji přesvědčit? Totální nežravec po celý svůj život. Nabídkou syrového masa, šunky, tvrdého sýru apod. ji smrtelně urazíte. Nejlepším pamlskem je tvrdý rohlík, ideálně ukradený z krmení pro slepice. Holka, v nejlepší kondici měla 60 kg, žije asi ze vzduchu. Jogurt se žloutkem (DOMÁCÍM!!!) - 2 dny hit, pak se odvrátí s výrazem:"Hodláš mě otrávit?"Rýže s vařeným masem - podobné. Atd., atd. Nikdy jsem nedělala žádné komedie kolem toho, jestli děti jí nebo nejí, přežily, vyrostly a nic jim nechybí. Ale moje pastevčice mi tedy dávají zabrat. Jenže prostě babku nemůžu nechat o hladu a čekat, že hlad je nejlepší kuchař. Strašně rychle začne hubnout, prostě věk a zdravíčko už taky není co dříve. Takže vymýšlím receptury mnohdy až neskutečné, hlavně, když chutnají.

12.5.2019 18:04

Nemám teda pastevce, ale molosse, tibetaka, takže patří mezi ty plemena, které vynikají mohutnosti. A krmit ho je teda zázrak, to nechci, tamto nechci, tamto si dám s tím ale jen trošku, možná bych si dal trochu tamhletoho... Přemýšlím, jak se takový pes dá vykrmit 😄

12.5.2019 18:07
conie

XXX.XXX.206.202

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nemám teda pastevce, ale molosse, tibetaka, takže patří mezi ty plemena, které vynikají mohutnosti. A krmit ho je teda zázrak, to nechci, tamto nechci, tamto si dám s tím ale jen trošku, možná bych si dal trochu tamhletoho... Přemýšlím, jak se takový pes dá vykrmit 😄

Hurá, nejsem sama! Ale problém to teda je, zvlášť, když je pes již starý a prostě víte, že do něj něco dostat musíte. Těch rad, co jsem dostala - a výsledek nic. Jinak - vykrmit se prostě nedá, v zimě přidávám štědře vepřové sádlo do všech porcí jakéhokoliv žrádla kvůli energii.

12.5.2019 18:25
TyVed

XXX.XXX.37.244

Naši psi žerou dobře. Fena je žravá a hltavá, tam je spíš problém, aby se neudávila. Ale možná i tím, že roste a ještě má velký výdej, když zrovna nehlídají, tak probíhá její výcvik psem, takže ráno vždycky oba spí jako zabití. Pes není rozhodně žádný žrout a že by byl za nějaké pamlsky ochoten se extra přetrhnout, to nikdy. Ale rozhodně není problém ho držet v kondici.

Jinak to s tím týráním mobilních zombie, to bude asi nějaký jejich sport. Náš pes to dělá taky, jakmile někdo brejlí do mobilu, tak se bez hlesu připlíží a pak zařve. A když jsme venku, tak na mě ještě prosebně kouká, abychom šli blíž. Samozřejmě ho v tom nepodporuju, ale stejně to vždycky zkusí, jestli by mě neukecal

12.5.2019 18:38

conie napsal(a):
Hurá, nejsem sama! Ale problém to teda je, zvlášť, když je pes již starý a prostě víte, že do něj něco dostat musíte. Těch rad, co jsem dostala - a výsledek nic. Jinak - vykrmit se prostě nedá, v zimě přidávám štědře vepřové sádlo do všech porcí jakéhokoliv žrádla kvůli energii.

No já chrťákovy ze zoufalství třeba smažila i řízeček s bramborovou kašičkou.....jednou to snědl s nadšením, podruhý na mě koukal, že jsem spadla z višně......
Jednou ukradl z linky kus vařenýho hovězího a sežral to, tak jsem se zaradovala a druhý den uvařila přesně to samý...zadní hovězí prošpikované slaninou...snědl dva kousky a zbytek nechal....schválně jsem to nechala na lince, aby si to mohl "ukrást"...ani si toho nevšiml. Ovčanda jedla sice hezky, ale jak co, když něco nechtěla, tak třeba 3 dny nejedla, takže to člověk nakonec psychicky nevydržel a dal jí něco jinýho.
Teď si užívám, že mám pesany, kteří hezky papkaj a je radost pro ně vařit.....bůh ví, jaký bude v tomto ohledu další pes.

12.5.2019 19:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ty já si to "nežraní" fakt neumím ani představit. Všichni psi, kteří jsme kdy měli byli popelnice, co sežrali všechno. Jakékoli granule, jakékoli maso, téměř všechno ovoce, zeleninu. A hlavně by žrali pořád, v jakémkoli množství. Už když psům nesu misky tak se můžou zbláznit - kdyby někdo viděl, co dělají, tak si snad musí myslet, že je mučím hlady, jakou mají z toho žrádla radost . A je úplně jedno, co v té misce je. Nikdy jsem se nesetkala s jediným pamlskem, který by nechtěli, vlastně celkově s ničím - krom nějaké zeleniny - minule jsem jim nabídla listový špenát - to pes teda přežvýkl a vyplivl, fena to s chutí dojela i po něm . Ale zas i tohle extrémní žraní má nevýhody - kdyby se mi psi dostali do špajzu kde je jídlo, tak si myslím, že jsou schopni sežrat takové množství, až by to pro ně mohlo být nebezpečné. Pes si to jednou zkusil - otevřel si barel s granulemi a sežral jich dost - žral dokud jsem se nevrátila - což naštěstí netrvalo dlouho (od té doby před odjezdem někam důkladně kontroluji, jestli je zamčený špajz) , pes byl nafouklý jak balon, sotva chodil, funěl, pořád krkal, prděl, převaloval se, no evidentně mu dobře nebylo. Ale když měla přijít další večerní dávka žrádla, tak už si nesl misku a žrádla se dožadoval, nedostal. Byl trochu nafouklý ještě ráno...

12.5.2019 19:18
Čajda

XXX.XXX.44.117

Conie: ale já jsem nepsala o našem psovi, jen o trendu, že čím větší (tlustší) pes, tím "lépe"
Můj pes je nežravka děsná Nabídnete mu šunku, čichne, odvrátí hlavu. Nabídnete mu pečené maso, odejde. Sušené uši, nebo jakékoli pamlsky už nekupuju vůbec, ani se toho nedotkne. Rozjezený oběd můžu položit na zem a vím, že se ho ani nedotkne. Ne, že by byl tak vychovaný, ale protože to je určitě jedovaté.
Už jsme zkoušeli snad všechno, syrové, vařené, granule... Chvíli jí granule (jediné, které žere, jsou od kamaráda psovoda u PČR, který nám je dohazuje pod rukou), pak zase chvíli vařené, pak klofne do syrového. Ale představa, že mu dám večer misku něčeho a on se do toho s chutí pustí... neznám.

Ale předevčírem mě málem dohnal k slzám dojetí - dovezla jsem maso z domácí zabíjačky a dělila jsem to na lidské a psí. Pes zrovna přišel a vypadal, že by si něco dal (zrovna má vařené období), tak jsem dala stranou kilo a půl žeber, že mu je uvařím. A on k tomu tak toužebně čuchal, že jsem mu to nabídla syrové, on to popadl a odběhl s tím na zahradu, kde to hned začal žrát. No já jsem byla v sedmém nebi - můj pes má na něco chuť! Sežral to celé, zlatíčko moje

Ano, asi by pomohlo nedat mu tak dlouho nic jiného, dokud by ho hlad nepřemohl. Ale já prostě na to nemám srdce, no...

12.5.2019 19:23

marcelaamax napsal(a):
Ty já si to "nežraní" fakt neumím ani představit. Všichni psi, kteří jsme kdy měli byli popelnice, co sežrali všechno. Jakékoli granule, jakékoli maso, téměř všechno ovoce, zeleninu. A hlavně by žrali pořád, v jakémkoli množství. Už když psům nesu misky tak se můžou zbláznit - kdyby někdo viděl, co dělají, tak si snad musí myslet, že je mučím hlady, jakou mají z toho žrádla radost . A je úplně jedno, co v té misce je. Nikdy jsem se nesetkala s jediným pamlskem, který by nechtěli, vlastně celkově s ničím - krom nějaké zeleniny - minule jsem jim nabídla listový špenát - to pes teda přežvýkl a vyplivl, fena to s chutí dojela i po něm . Ale zas i tohle extrémní žraní má nevýhody - kdyby se mi psi dostali do špajzu kde je jídlo, tak si myslím, že jsou schopni sežrat takové množství, až by to pro ně mohlo být nebezpečné. Pes si to jednou zkusil - otevřel si barel s granulemi a sežral jich dost - žral dokud jsem se nevrátila - což naštěstí netrvalo dlouho (od té doby před odjezdem někam důkladně kontroluji, jestli je zamčený špajz) , pes byl nafouklý jak balon, sotva chodil, funěl, pořád krkal, prděl, převaloval se, no evidentně mu dobře nebylo. Ale když měla přijít další večerní dávka žrádla, tak už si nesl misku a žrádla se dožadoval, nedostal. Byl trochu nafouklý ještě ráno...

S těmi pamlsky mi připomnělo jak mi vetka povídala, že nezná psa který by nezral tabletu bravecto, že je v nějakém mase nebo co.
No, tableta za 900,- a milý pan pes si k ní cuchnul a že jako si ji můžu sežrat sama, no málem mě omylo...
Takže nakrájet a narvat do krku a pan pes se ještě urazil že ho jako trápím 😄

12.5.2019 19:32
Čajda

XXX.XXX.44.117

S těmi pamlsky mi připomnělo jak mi vetka povídala, že nezná psa který by nezral tabletu bravecto, že je v nějakém mase nebo co.
No, tableta za 900,- a milý pan pes si k ní cuchnul a že jako si ji můžu sežrat sama, no málem mě omylo...
Takže nakrájet a narvat do krku a pan pes se ještě urazil že ho jako trápím 😄

Taky jsme nedávno dávali Bravecto. Krásně to vonělo, říkám si, to by mohl polknout. I prd velebnosti, čuchnul, odešel. Taky mi v hlavě naskočila kalkulačka
Naštěstí spolu máme domluvu, že když bude muset pozřít nějaký prášek, tak mu na rovinu řeknu, že mu dám prášek, on pootevře tlamu, já mu to dám dozadu do tlamy a on to polkne (zvládá i 6 tablet po sobě). No tak jsme polkli i Bravecto (na půlky). A mimochodem, opravdu to funguje
Všichni mí bývalí psi sežrali cokoli, co bylo zabalené do sýru nebo slaniny. Nebožka bývalá jezevčice byla schopná sežrat od zeleniny, přes sladkosti až po ovar úplně vše, co jí kdo nabídl. Ona se bála, že když jednou odmítne, tak už pak nic nedostane. Tak radši brala vše

12.5.2019 19:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo tak zrovna tablety,když je potřeba, musím psům taky do něčeho dát. Ale není to takový problém,v čemkoli je sežerou. To předešlý pes sežral i jakýkoli prášek z ruky.

Conie: ale já jsem nepsala o našem psovi, jen o trendu, že čím větší (tlustší) pes, tím "lépe"

mám stejné zkušenosti. I přesto, že mi psi teda žerou dobře, tak se snažím je držet v kondici (sportuji s nimi a nechci jim přetěžovat klouby). Už se mi kolikrát stalo, jak mi lidé vytkli, že mám psa hubeného, že mu jsou vidět některá žebra. Ale on prostě má takovou "atletickou" postavu, vždycky bude "štíhlý", navíc je hladkosrstý, takže ta postava vynikne. No nejčastěji mi to říkali důchodci - co mají třeba takovou tu labradorovitou nebo jezevčíkovitou "kouli". Ale nejen oni, většina lidí má nějak zakódováno, že pes při pohledu z vrchu nemá mít vidět ani pas, natož když mu někde vyleze žebro...

12.5.2019 20:04

marcelaamax napsal(a):

Jo moje fena je stejná....když jednou zůstali jako štěňata sami doma...asi hodinu, tak roztrhali nenačatý pytel s granulemi...když jsem přišla tak ještě jedli, byli z nich normální koule, až jsem se o ně bála.
Pes jí sice pěkně, ale všechno nesežere, ale fena to je regulérní popelnice, která by jedla cokoliv od rána do večera.....
Jako po nežravém chrťákovi je to pro mě až neuvěřitelné.

Bože prosím, kéž by můj další pes nebyl nežravka, už opravdu nechci klečet před psem s kvalitní šunčičkou a přemlouvat ho ať alespoň ochutná....

13.5.2019 19:45
conie

XXX.XXX.206.202

Ještě se vrátím k tomu plotu. Když byla první fena mladá a v plné (hlídací) síle, předělávali jsme asi 40 m drátěného plotu na pevnou zeď. Materiál jsme nakoupili, domluvená mládežnická brigáda, největší problém byl zajištění feny, protože kotec se musel rozebrat. Přemýšlela jsem a nakonec jsem se poradila s chovatelem, který mi doporučil fenu uvázat na řetěz, že jí to vadit nebude. Nic jiného jsme nevymysleli, tak šla fena na úvaz na ty 3 dny a noci. Já z toho měla trauma, fena v pohodě. Hned první den zjistila, kam až může a pak v klidu hlídala na úvazu, neškrtila se, nic. Prý to tak mají, že v domovině feny trávily a tráví většinu života ochranou obydlí na úvazu. Pro mě zase nový poznatek, naštěstí jsem již víc nepotřebovala fenu takto zajistit, ale překvapená jejím pohodovým chováním jsem tedy byla.

13.5.2019 20:01
TyVed

XXX.XXX.30.88

conie napsal(a):
Ještě se vrátím k tomu plotu. Když byla první fena mladá a v plné (hlídací) síle, předělávali jsme asi 40 m drátěného plotu na pevnou zeď. Materiál jsme nakoupili, domluvená mládežnická brigáda, největší problém byl zajištění feny, protože kotec se musel rozebrat. Přemýšlela jsem a nakonec jsem se poradila s chovatelem, který mi doporučil fenu uvázat na řetěz, že jí to vadit nebude. Nic jiného jsme nevymysleli, tak šla fena na úvaz na ty 3 dny a noci. Já z toho měla trauma, fena v pohodě. Hned první den zjistila, kam až může a pak v klidu hlídala na úvazu, neškrtila se, nic. Prý to tak mají, že v domovině feny trávily a tráví většinu života ochranou obydlí na úvazu. Pro mě zase nový poznatek, naštěstí jsem již víc nepotřebovala fenu takto zajistit, ale překvapená jejím pohodovým chováním jsem tedy byla.

Tak ono v zemích původu je to většinou tak, že plot nemají a okolí domu kam nemají přístup cizí osoby, se vymezí právě délkou řetězu. Předpokládám, že volný pohyb mají psi, pokud jsou v sezóně na pastvinách se stádem, ale když se sejde do vesnic, tak jdou na řetěz. Ono by se tam jinak asi ani nedalo chodit. Ale když u nás probíhala přestavba plotu, tak vzhledem k příšernému podloží nešlo udělat denně víc než pár metrů, takže ráno se rozebral plot, vybudovala nová část a večer sem na pokraji kolapsu pobýhal a spojoval nový plot se starým, abych mohl na noc pustit psy z kotce nebo z úvazů kam se dávali na střídačku, když to vypadalo, že budou mít v kotci společně ponorku. Pak se celou noc otřásal barák, jelikož ta nahromaděná energie za celý den se musela vždycky vybít.

14.5.2019 21:27
conie

XXX.XXX.206.202

Přece nenecháme zapadnout diskuzi o našich báječných miláčcích! Šarplaninec = zabiják.

15.5.2019 21:19
Grandina

XXX.XXX.2.30

Tak oni ti šarplaninci jsou vůbec děsné bestie :D

15.5.2019 22:27
conie

XXX.XXX.206.202

Grandina napsal(a):
Tak oni ti šarplaninci jsou vůbec děsné bestie :D

No jo, přímo vraždící monstra .

19.5.2019 19:39

Nora má plot úplně normální. Mezi plotem a vším ostatním na zahradě je odjakživa psí mezera, kterou Nora s oblibou využívá a většinou je zaparkovaná někde tam. Je tam chládek, stín a jde vidět, kdo jde kolem...

19.5.2019 19:54

Nora má plot úplně normální. Mezi plotem a vším ostatním na zahradě je odjakživa psí mezera, kterou Nora s oblibou využívá a většinou je zaparkovaná někde tam. Je tam chládek, stín a jde vidět, kdo jde kolem...

Takovej plot si u nás vůbec neumím představit.....myslím, že by naši pesani běželi vyštěkat každýho, kdo by šel okolo, hlavně psy.....naopak třeba chrťákovi by se to určo líbilo a ten by si naopak s psím kolegou kolem plotu rád poběhal.....
Jinak Norinka je samozřejmě fešanda a moc jí to na fotečce sluší.

20.5.2019 08:51

Nora právě štěkna moc není. Když na hlídání úplně nepeče a nespí, tak je takhle někde zaparkovaná v psí mezeře a kouká. A pak má v hlavě nějaký systém třídění toho, co vidí. Od žádné reakce po koukám a vrtím ocasem po dvakrát štěknu aby se neřeklo, nebo běžím psí mezerou a štěkám. To poslední aplikuje obvykle na některé psy, na rachotící auta a zastavující cyklisty, hlavně když při tom zastavení po sobě něco hulákají. Ale kolikrát vidím z okna něco, co bych s myslela, že by jí mohlo zajímat a vona někde spí nebo možná z křoví tiše kouká, ale nikdo o ní neví a někdy štěká a nic nikde není. Její hlídací způsob prostě nechápu, ale nějaká metoda tam bude.

20.5.2019 08:58

Nora právě štěkna moc není. Když na hlídání úplně nepeče a nespí, tak je takhle někde zaparkovaná v psí mezeře a kouká. A pak má v hlavě nějaký systém třídění toho, co vidí. Od žádné reakce po koukám a vrtím ocasem po dvakrát štěknu aby se neřeklo, nebo běžím psí mezerou a štěkám. To poslední aplikuje obvykle na některé psy, na rachotící auta a zastavující cyklisty, hlavně když při tom zastavení po sobě něco hulákají. Ale kolikrát vidím z okna něco, co bych s myslela, že by jí mohlo zajímat a vona někde spí nebo možná z křoví tiše kouká, ale nikdo o ní neví a někdy štěká a nic nikde není. Její hlídací způsob prostě nechápu, ale nějaká metoda tam bude.

To jste popsala chování našich kavkazanek... I když se ta současná narodila po smrti té první, a nemohla tudíž nic od té první "obkoukat", hlídají stejně...

Přidejte reakci

Přidat smajlík