Na FB jsem narazila na toto sdělení Celní správy ČR. https://www.facebook.com/celnispravacr/photos/a.631971110195916/2367983683261308/?type=3&theater
Pro ty, co nemají FB:
Celní správa ČR nabízí vysloužilého služebního psa plemene belgický ovčák, stáří 8 let, očipovaný.
Povahové vlastnosti
Bezproblémové chování (sloužil na letišti v Praze-Ruzyni), ovladatelný, dobré hygienické návyky, vhodný do domku se zahradou. Ocení páníčka, který má zkušenosti s výcvikem psů.
Na Arifa je možné se po dohodě s psovodem přijít podívat. Od pondělí do pátku pobývá se svým psovodem na kurzu v Heřmanicích u Frýdlantu, o víkendu je pak ustájen na Letišti V. Havla v Praze-Ruzyni.
Další informace na telefonu: 734 147 707
Cena: 200 Kč
Kdejaký zločinec se má v lochu jak v bavlnce a pes, který celý dosavadní život pracoval, nemá nárok ani na důchod.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak oni by se mohli postarat, ale ten pes potřebuje pána. Pracovat už nemůže, zbytek života v kotci taky žádná sláva Nikdo od celníků si ho většinou domů vzít nemůže, nemají pracovní dobu od do. Ale nedají ho komukoliv.

sisi58
napsal(a):
To doufám.
Známý si kdysi vzal takového psa ke stejně staré fence NO, venkovní. Po oťukávačkách nechal udělat nový větší kotec i boudu. Pes dožil úplně úžasně. Už nevím, jestli byl od armády nebo jiných OS, ale prý se zajímali.

Ano, taky znám, případ NO doživšího na vrátnici hlídajícího areál. Majitel areálu mu poskytl veškerý komfort....pes se měl dobře, měl dobrý důchod.
impact
napsal(a):
Mě je spíš smutno z té elity národa, co se předvádí jak banda de*entů v komentářích pod příspěvkem...
Daniel Sei Seifert Ta cena je drsná dobrý, že ho chtějí dát na důchod hodným lidem, ale za dvě kila? Tak je hrozný výsměch. Kdyby byl zdarma do dobrých rukou,tak neřeknu ani slovo.
Tak to je fakt otřes! Je-li tam napsáno, že někomu se zdá 200,- Kč za cvičeného belgičáka moc, tak...máte pravdu - dotyčný je deme..ní!
fikovnice
napsal(a):
Tak to je fakt otřes! Je-li tam napsáno, že někomu se zdá 200,- Kč za cvičeného belgičáka moc, tak...máte pravdu - dotyčný je deme..ní!
Ne, ta cena se mu právěže zdá směšně nízká, taková o ničem.Takže pokud ho nenabídnou za nějakej slušnej peníz, tak férovější by opravdu bylo dát ho zdarma do dobrých rukou.
Protože 200,- skutečně je...no, výsměch - to i morčarta jsou leckdy dražší.
Ta cena je zcela určitě zůstatková cena, nezapomínejte, že i služební pes je ve státním podniku v účetnictví a zřejmě se i amortizuje.
Služební pes smí sloužit do určitého věku a potom jde do důchodu. Stejně tak kůň. Jsou ale zvyklí pracovat a pokud zůstanou v kotci či ve stáji, jdou rychle do kopru. Nevidím nic špatného na tom, dát vycvičeného psa člověku, který mu dopřeje dlouhé a aktivní stáří.
Raz som podobnú diskusiu riešila aj u koní, kde sa deje presne to isté. Veľké žrebčíny sa bez hanby zbavujú starých zvierat ktoré im roky slúžili, dreli na tréningoch, rodili žriebätá.. a zrazu keď sú už k ničomu tak sa stávajú iba nákladom a tak ich ponúkajú na predaj na dožitie, alebo v lepšom prípade ešte na ľahkú rekráciu za smiešne peniaze. Realita je taká že iba mizivé percento z nich sa dostane na nejaké dobré miesto kde v kľude dožije. Väčšinu z nich keďže sú "lacné" kúpia začiatočníci a handleri, ktorí sa z nich snažia ešte niečo vytĺcť, prípadne nevedomosťou a zlou starostlivosťou im ubližujú, nemajú peniaze na poriadnu veterinárnu starostlivosť ktorá často u starých zvierat stojí čoskoro viac ako samotné zviera a v najhoršom (alebo najlepšom?) prípade skončia na transporte do Poľska na jatky :(
Niekto mi tam vtedy vysvetľoval, že je to normálne a netreba sa na to pozerať cez emócie, pretože je rozdiel v koni miláčikovi ktorý má jedného majiteľa a chovným zvieraťom. No pre mňa teda nie je a nikdy nebude, netvrdím, že pri stádach kde je 100 - 200 koní sa majú každému denne venovať, hladkať ho a kŕmiť z ruky mrkvičkou, ale som presvedčená, že keď to zviera celý život niekomu zarábalo tak práve ten niekto by sa mal o neho postarať až do konca aj za cenu, že tie posledné roky ho už bude stáť peniaze a nie mu ich zarábať.
Ak tomu psovi dokážu nájsť vhodného pána dolu klobúk, ale myslím si, že to tiež nie je jednoduché a starý pracovný pes asi ťažko skončí ako miláčik u nejakej starej babky, alebo v rodine s deťmi. Najskôr dožije niekde v kotci zavretý v areáli firmy kde mu raz denne niekto príde hodiť jedlo :( ale možno som len moc pesimistická
GAELLE
napsal(a):
to samé bylo minule výprodej psů kteří sloužili v armádě ..................všichni nějaké zdravotní problémy a cena směšná............souhlasím je to velmi smutné.
Akorát, že ti psi od celníků jsou v dobrém zdravotním stavu, narozdíl od těch vydrancovanych chudáků od armády. A navíc ti psi mají excelentní sociál - pracují totiž mezi lidmi a ve velkém ruchu!
Vzít si 8 letého vychovaného socializovaného maliňáka (který se klidně dožije 13 let) není zase tak špatný tah.
Já mám v Heřmanicích 4 své odchovy, a tam si hodně zakládají na tom, aby se psi měli perfektně👍
inusanka
napsal(a):
Ta cena je zcela určitě zůstatková cena, nezapomínejte, že i služební pes je ve státním podniku v účetnictví a zřejmě se i amortizuje.
Služební pes smí sloužit do určitého věku a potom jde do důchodu. Stejně tak kůň. Jsou ale zvyklí pracovat a pokud zůstanou v kotci či ve stáji, jdou rychle do kopru. Nevidím nic špatného na tom, dát vycvičeného psa člověku, který mu dopřeje dlouhé a aktivní stáří.
Pokud by mu někdo zodpovědný vybral slušného nového pána, neřeknu ani popel. Já z toho inzerátu mám smíšené pocity, snad je to jen blbě napsané. Ale přijde mi to, jako kdo přijde s 200,- dostane psa a čau pipi. Opravte mě, není-li to tak.
sisi58
napsal(a):
Pokud by mu někdo zodpovědný vybral slušného nového pána, neřeknu ani popel. Já z toho inzerátu mám smíšené pocity, snad je to jen blbě napsané. Ale přijde mi to, jako kdo přijde s 200,- dostane psa a čau pipi. Opravte mě, není-li to tak.
Není to tak - to byste koukala, jaké je na takového psa výběrové řízení 😉
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Není to tak - to byste koukala, jaké je na takového psa výběrové řízení 😉
jak si pak takový pes zvykne na nového pána a úplně nový klidný a jiný život?Stačí mu pak jen procházky a dobré zacházení? Znám jen pár kluků co si psa ze služby vzali na důchod domů ale to pes zůstal s původním pánem................jednu chvíli jsme o takovém psu taky uvažovali.
GAELLE
napsal(a):
jak si pak takový pes zvykne na nového pána a úplně nový klidný a jiný život?Stačí mu pak jen procházky a dobré zacházení? Znám jen pár kluků co si psa ze služby vzali na důchod domů ale to pes zůstal s původním pánem................jednu chvíli jsme o takovém psu taky uvažovali.
Jako úplně ho vypnout nejde - 8 letý maliňák není žádný důchodce, ale, když s ním nový majitel parkrát za týden udělá pár cviků a hodí mu míček, tak bude nejšťastnější na světě 😉
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jako úplně ho vypnout nejde - 8 letý maliňák není žádný důchodce, ale, když s ním nový majitel parkrát za týden udělá pár cviků a hodí mu míček, tak bude nejšťastnější na světě 😉
no tak to náš ve 13ti měl ještě větší a náročnější program a tak možná příště si takového psa vezmem ..................to už bude náš poslední.
GAELLE
napsal(a):
no tak to náš ve 13ti měl ještě větší a náročnější program a tak možná příště si takového psa vezmem ..................to už bude náš poslední.
Nemít hromadu svých, a vybírat si kámoše, tak do takovýho psa jdu bez váhání. Navíc tihle fakt nebývají zhuntovaní fyzicky - tam je to spíš o tom, že na letišti je to opravdu psychicky náročná práce (tam se dostanou jen ti nejlepší psi), a ten pes nesmí chybovat, takže pokud už začne ztrácet spolehlivost, a neobhájí kategorii, tak je vyřazený, i když je jinak v pohodě.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nemít hromadu svých, a vybírat si kámoše, tak do takovýho psa jdu bez váhání. Navíc tihle fakt nebývají zhuntovaní fyzicky - tam je to spíš o tom, že na letišti je to opravdu psychicky náročná práce (tam se dostanou jen ti nejlepší psi), a ten pes nesmí chybovat, takže pokud už začne ztrácet spolehlivost, a neobhájí kategorii, tak je vyřazený, i když je jinak v pohodě.
ti vojenští na které jsme koukali na tom byli zdravotně hodně špatně - klouby, zuby atd. tam bych se bála velkých nákladů za péči a že pes brzy odejde
GAELLE
napsal(a):
ti vojenští na které jsme koukali na tom byli zdravotně hodně špatně - klouby, zuby atd. tam bych se bála velkých nákladů za péči a že pes brzy odejde
Tam už mi to přišlo hodně přes čáru dávat takto zničené důchodce pryč, a přehodit tak vysoké náklady a starost na někoho jinýho😳.

Nejsem si jistá, jak je to teď, ale před pár lety měli ti armádní psi veterinární péči doživotně zdarma. Ovšem pouze v tom Grabštejně nebo Chotyni nebo kde to je.