Dobrý den, máme ročního pejska. Je to kříženec, nevíme čeho ale pravděpodobně border kolie.
Pejska máme od dvou měsíců, od malička s ním chodíme mezi lidi, bereme ho všude s sebou. Do cca 6ti měsíců byl úplně v klidu. Ale pak začal bezdůvodně štěkat na lidi :/ strachem to není, on ještě vyhledáva aby mohl štěkat. Na povel ticho atd nereaguje.
Někdy má období kdy týden neštěká ale pak opět začne. Doma kouká na okno, a když něco jen zaslechne tak štěká. Nevi někdo co s tím?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nuda.
Řešení - práce.
Gabin
napsal(a):
Děkuji za radu, opravdu moc 😂😂🙏
Neodpověděla jste - jak jste povel učili....
Jakékoli slovo je pro psa pouze zvuk a opravdu je třeba mu vysvětlit, co který zvuk znamená...capišto?
To je jako když na vás bude něco hulákat číňan a vy nic a to neznamená ,že jste hloupá...jen prostě nebudete vědět co to znamená...

Gabin
napsal(a):
A jak mám tedy psovi vysvětlit, co to znamená? já všechno chápu, ale nevím tedy jak to vysvětlit.
Pointa je nedávat zákazový povely, který se nedaj vysvětlit.
Takže dát spíš povel, který lze splnit a případně psovi jasně vysvětlit (ke mně, na místo, ...).
A začít řešit příčinu chování (málo práce a vyžití, málo socializace, ...).

Jestli je v tom psovi borderka, tak je to vzrušivý zvíře, co potřebuje makat, jinak se mu přehřeje hlava. A naučí se sterotypie, jako třeba civět na okno a štěkat na každý prd.
Koukám, že jste teorií zcela nepolíbená - to jste si vážně myslela , že psík chápe význam slov ? Určitě vás nenapadlo mu říct třeba : udělej salto a nedivíte se , že ho neudělá a přitom to je úplně stejný ...
tož zkuste proštudovat třeba :
F.Šusta :
1) Trénink je rozhovor, ve kterém má i váš pes co říct
2) Trénink je v hlavě, v té vaší i v té zvířecí
3) Neznám druhé takové zvíře, jako je pes
Hlavně musíte zůstat v klidu
Největší chybou, kterou můžete udělat, je začít na psa křičet různé povely jako "Ticho!" nebo "Přestaň!". Rozčilený pesan to chápe, že se k němu přidáváte a to je k prdu , to ho nezklidní ani "neumlčí"
Nejsnažší je odstranit příčinu, proč štěká...
Pokud štěká,protože se nudí, běžte si s ním zaběhat.
Další je ho naučit třeba na povel "klid" Nejlépe ve dvou krocích :
1) naučit ho štěkat na povel
2) když přestane - použít třeba to "klid" a odměnit
po pár opakováních to pochopí...
tak s chutí do studia

Tak štěkat na povel umíme...povel ticho po povelu štěkej fena taky pochopila....ale bohužel pokud se rozštěká sama, tak toto nefunguje......fena to možná mojí chybou pochopila jako dvojici povelů...štěkej a ticho.....
Nicméně je to často zmiňovaná metoda, tak to fungovat musí.....
Mě teda více zabírá např povel daný šeptem "pššš...jdeme loupit" i s gestem...prst na pusu...to když potřebuju se psy odejít v klidu na ranní procházku a nevzbudit sousedy....a naopak když třeba na můj vkus dlouho štěkaj u plotu, tak poveluju většinou ke mně a pak sedni......
Nemám tak akční psi jako je bordera resp. nemám vůbec akční psi, ale i tak je třeba vidět resp. slyšet rozdíl v "množství" štěkání, když chodíme pravidelně na procházky a období, kdy jsem třeba nemocná nebo je fakty hnusně a na procházku se nejde...to je ta uštěkanost podstatně větší, takže si myslím, že ti kteří radí psa zaměstnat - více zaměstnat mají svatou pravdu.

ani netřeba učit štěkat na povel, stačí psu při štěkání (prosím ne když je rozběsněn) zavřít tu pusu mechanicky s povelem ticho - jedna ruka pod spodní čelist, druhá, třeba formou pohlazení, sklapne tu horní a drží "ticho ticho ticho"....odměna....ono je to takové jednoznačné, k čemu to ticho vlastně patří
ale je fakt, že se štěkáním na povel to může hezky opakovaně a řízeně trénovat, to v každém případě
a opravdu to funguje, jen je to třeba, jako vše, TRÉNOVAT