Lip

XXX.XXX.222.148
Dobrý den, chtěli bychom si koupit velkého psa. Je nějaké plemeno, které by bylo vhodné k malým dětem (jezdí k nám i školka), lehce cvičitelné a aby zároveň ušlo delší vzdálenosti? Líbí se mi bernardýni, ale prý by nezvládal ty procházky🤷♀️
Uživatel s deaktivovaným účtem

Záleží na tom, čemu říkáte delší vzdálenosti. Zkuste být konkrétnější. Co ještě od psa požadujete?
Lip
napsal(a):
Dobrý den, chtěli bychom si koupit velkého psa. Je nějaké plemeno, které by bylo vhodné k malým dětem (jezdí k nám i školka), lehce cvičitelné a aby zároveň ušlo delší vzdálenosti? Líbí se mi bernardýni, ale prý by nezvládal ty procházky🤷♀️
Pes ke koním, k dětem, velké vzdálenosti. Australský ovčák, kolie, belgický ovčák tervueren, ale jsou to střeďáci, ne velké plemeno...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lip
napsal(a):
A co je to "velký pes"?
Pro spoustu lidí je velký pes prostě takový, který je větší než malý pokud by to tak bylo, tak za mně - krátkosrstá kolie.
Jen si ohlídat MDR, vzhledem k tomu, že koně se odčervují často ivermectinem...
My máme ke koním křížence BOC a je super, poslouchá, na vyjížďkách stíhá koním a drží se jich, v pohodě se naučil poslouchat z koně. Občas mi trochu leze na nervy jeho pasící pud, když se před ním rozběhnou koně a já ho nestihu zarazit a dostane se do pasícího rauše a začne je "shánět" a chvíli mu trvá než zase přepne na lidi. Když je ve stádě nějaká kobyla alergická na psy která se od něj nechá šíbovat, tak si jí spolehlivě najde a už se od ní nehne... Ale jinak super pes. Dcera s ní chodí na agility, na pasení, na výlety, ke koním. Ještě jedna velká výhoda - vůbec nemá lovecký pud, venku před ním může běhat jakákoliv zvěř a vůbec ho nezajímá. Po zkušenosti se známou, která si s námi vzala na vyjížďku svojí fenu, která při zpozorování srnek v poli odsprintovala za obzor si říkám že lovecký pes ke koním určitě nee. Úplně malé děti tedy moc nemusí - to jsem ale pozorovala u víc BOC, malé děti buď ignorují nebo štípou, ale zase starší děti si s ním vyhrají, je stejně k neutahání.
Lip
napsal(a):
Írsky vlkodav Veľký hádam dosť, čo sa týka detí vydržia snáď všetko, dlhšie vzdialenosti nie sú problém pokiaľ bude v dobrej kondícii. Veľa ľudí čo poznám má kombináciu vlkodav + kôň.