Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím vespolek.
Mám 5 měsíční štěně velkého plemene, základní poslušnost vcelku ovládá, přiměřeně věku.
Zároveň mám sedmiletého celkem lekaveho a resiciho koně. Jsou na sebe celkem zvyklí, beru k němu štěně od mala, takže se jeden druhého nebojí.
V tom je ale jádro pudla. Štěně nemá z koně respekt s protože je to molos, ani reakce není úplně nejrychlejší. Sice se štěně snažím korigovat, učit ho že pod kone nesmí a ideálně ani k nohám, ale příliš mě nechápe, co po něm chci. Ví, že když něco "nesmí", tak nesmí, imu tohohle ale nechápe co vlastně nesmí.
U kone stojícího na uvazu v klidu bez stresu se nebojím, že by po málem kopnul nebo hrabnul, ale možný problém vidím ve společné procházce, kdy kůň může (a bude) řešit okolí a pes pod nohama resiciho kone může být velký problém.
Určité řešení je pes u nohy a kun na druhé straně, bohužel je možnost, že kůň uskoci za mě, nebo bude mít tendenci kolem mě se otočit při velmi stresové situaci, což zase pes u nohy ztěžuje. Navíc nechci striktně psa mít u nohy půlku prochazky, chodíme do přírody navolno.
Chtěla bych se tedy zeptat, jak stendo naučit respektovat "osobní prostor koně". Dokázala jsem mu vysvětlit například ze nesmí přes pomyslnou hranici pozemku když je otevřena brána, ale kůň je pohyblivý bod, tam si nejsem jistá jak postupovat.
Předem děkuji za rady a tipy, přikládám fotku pro upoutani 😊
Moyda
napsal(a):
Bohužel k tomuto mi pes vždy došel negativní zkušeností, naštěstí mám NO a ti maji celkem rychlé reakce. Výhodou je že kůň jim většinou vadil v čuchání takže se drželi spíše kus za ním nebo z druhé strany.
Ta negativní zkušenost může být v případě reakčně pomalého a " nemotorného" molosse dost drahá.
Já mam psy naučené chodit před koněm - mám je pod kontrolou, kůň je vidí, a jsou v bezpečí. Toto je za mě nejlepší varianta. Ale u molosse bych to spíš viděla na naučení chození za koněm (v bezpečné vzdálenosti). Problém je, že kůň plašan a trdlo štěně je pro nácvik ta nejblbější kombinace🤔
S molossem zkušenosti nemám,pouze CHP. Ti se automaticky drží za koněm/mi. Jak se chovají dospělí psi těchto plemen? Nezlepší se mezidruhová komunikace, až pes dospěje? Do té doby učit se statickým koněm popř.v uzavřeném prostoru.
Nebo s sebou brát někoho, kdo povede koně a korigovat psa?
Možná bude lepší jedna vydařená vycházka za týden s asistencí, než několik zmatených a nebezpečných vycházek bez pomoci. Nevím.Fakt neznám tyto psy.
Kamarádčin labrador získal zkušenost "nelez pod koně" právě tím, že ho kobyla srolovala pod sebe.Přežil pes i jezdec. Foto ilustrační.
To máte koba?

Sisi58- že když jste tu fotku fotila, myslela jste si, že si pěkně hrajou, že jo
Náš pes se koní bojí, má z nich spíš velký respekt- asi si myslí že je to sakra větší pes , když mě vidí jak vedu koně, se smrtí v očích jde pryč, do výběhu koním nechodí, při pouštění koní jí pošlu "na stranu" koně nehoní(sisi58!), projde okolo koně ve stáji, čuchne k němu k čumáku, to je všechno, nijak záměrně jsem jí to nechtěla učit se s koněm kamarádit a já jsem za to ráda, že se nemotá koním pod nohy, nemám v plánu brát psa ke koni na vyjížďky- tu si chci užít a ne pořád hlídat psa a okolí.
Ve vašem případě, koník řešič a pes bych to nelámala přes koleno. Buď pes při procházce na jedné straně (ne u nohy) nebo pes doma koník ho sice bude řešit, ale může se tím i zlepšit jeho lekavost.
Náš pes se také naučil držet se mimo dosah až špatnou zkušeností. Naposledy dostal kopanec ve 2 letech, kdy si ho na vyjížďce vyčíhal 3 měšíční hříbek a chudák pes dostal naplno zadníma, vždycky mě překvapí jak dlouhé ty zadní nohy hříbata mají a jak daleko dokáží kopnout za sebe. Od té doby je pes sakra opatrný. U něj je to ještě o to horší, že pase, a jeho nejoblíbenější zábava je ležet koním půl metru za zadníma nohama.
Vysvětlování ani povelování nepomohlo - pes zná povely před koně, dozadu, doleva, doprava, ale uhýbat se musel naučit sám podle situace.
Je ale pravda, že některý psi se to nenaučí nikdy, já sama psy známých kteří koně neznají uvazuji a nesmí ke koním vůbec, některý psi jsou schopný probíhat koním mezi nohama a vůbec jim nedojde že jim jde o život. Kdysi jsem sbírala lopatou z jízdárny rozšláplého jezevčíka, koní si nevšímal, jen procházel a stál na blbém místě když se koně rozběhli, a jednou mi to stačilo, takže v tomhle jsem dost opatrná, pokud zjistím, že pes se neumí mezi koňma pohybovat a stejně k nim leze, tak musí být přivázaný a ke koním nesmí vůbec.
Lekavou kobylu jsem si vloni přivezla také, a na psa si zvykla docela rychle, první procházky tedy byly dost adrenalinové, ale ona řešila každé zašustění v křoví a každý pohyb kolem (kobyla která nebyla v životě mimo areál rodné stáje, takže první výlety do neznáma byly opravdu běs a hrůza), takže jsem psa brala jako pro mě lehce kontrolovatelný cvičný neklid a kobyla po cca měsíci psa přestala řešit úplně.
Mám malou fenu necelých 10 kg a vzrušivého koně. Ke koním ji beru od štěněte, relativně má před nimi respekt, ale kupodivu jen před jejich hlavou, nohy neřeší až tolik. Pokud kůň skloní hlavu a chce se k ní čuchnout, lekne se a prchne, ale kolem nohou se na můj vkus občas pohybuje moc blízko. Další problém je, že je často tak zabraná do čuchání, že si koně vůbec nevšimne.
Jako mrňavé štěně udělala s naší kobylou negativní zkušenost, dostala zadní nohou jednu opatrnou výchovnou, jen to lízlo chlupy nebo možná ani to ne. Leč zaječela a já jsem se zaradovala, že přesně tohle jsme potřebovaly. Bohužel jí ten respekt před nohama koně vydržel asi tři minuty. A přesně, taky mi dělá problém jí vysvětlit, že může být kdekoliv, jen dál od koně. Což někdy znamená "pojď ke mně" jindy "jdi ode mě". Pro krizové situace mám povel "Vikino, bacha" - ona se ohlídne, zjistí, že má těsně za sebou koně a prchne.
Dnes je to tak, že kobyla je na fenu zvyklá, neřeší jí, když je někdy v nenáladě, hodí po ní k.s.i.ch.t -musela jsem vytečkovat, netušila jsem, že je to vulgarismus -ale to jen když jde náhodně blízko kolem ní, není to tak, že by ji došla ztrestat.

Na společné prochazky určitě prozatím ve dvou, jeden psa, jeden koně.
Zatím jsme nikde nebyli, pohybujeme se jen v rámci stáje, tam je kůň klidný, v tuto chvíli lecime kulhani takže nikam ne chodíme.
Z přímé konfrontace kopytem do štěněte mám strach, právě kvůli tomu že molosove jsou prostě pomalejší a nerada bych řešila úraz. To radši nechám psi a koňské prochazky oddělené.
Jinak ano, je to welsh cob.
napsal(a):
Sisi58- že když jste tu fotku fotila, myslela jste si, že si pěkně hrajou, že jo
Náš pes se koní bojí, má z nich spíš velký respekt- asi si myslí že je to sakra větší pes , když mě vidí jak vedu koně, se smrtí v očích jde pryč, do výběhu koním nechodí, při pouštění koní jí pošlu "na stranu" koně nehoní(sisi58!), projde okolo koně ve stáji, čuchne k němu k čumáku, to je všechno, nijak záměrně jsem jí to nechtěla učit se s koněm kamarádit a já jsem za to ráda, že se nemotá koním pod nohy, nemám v plánu brát psa ke koni na vyjížďky- tu si chci užít a ne pořád hlídat psa a okolí.
Ve vašem případě, koník řešič a pes bych to nelámala přes koleno. Buď pes při procházce na jedné straně (ne u nohy) nebo pes doma koník ho sice bude řešit, ale může se tím i zlepšit jeho lekavost.
Žádný pes si nemyslí, že kůň je velký pes. Kůň je pro psa potrava.
Na fotce honí pes koně, chvíli před tím honil kůň psa.Bavili se tím, možná to neznáte, ale i tak rozdílní tvorové,jako kůň a pes si mohou spolu hrát.Pokud kouknete na uši obou zúčastněných, vidíte, že ani jeden je nemá položené, kobyla pootočené, neb kontroluje a fena dopředu, protože tam je to, co ji zajímá.
Brala jsem fenu, dokud koním stačila,na všechny vyjížďky, nechtěla zůstat doma. Vždy věděla, kde má být a od koní se nehla. Vzhledem k tomu, že to byl Choďák, neměla potřebu honit nic a nikoho, i zvěř v lese ji nechávala chladnou. Prostě značka ideál.

Sisi 58: Jednou nám cizí pes takhle honil koně po pastvině, strašná zábava... no a mojí kobyle to při zatáčce a vyhazování uklouzlo a válela se jak dlouhá tak široká, nerada bych to ještě někdy viděla... k zachování dobrých mravů koně vůči psům (aby po nich nekopal, jen když jakéhokoliv psa spatří) to není dobrá zábava. Byl tam samý dorost, narazit pes na pořádnou mámu kobylu, možná by měl v kožíšku kolečko. V současném ustájení je psů hodně a dá se říct, že všichni koně respektují a koně se chovají v jejich blízké přítomnosti slušně.Nežerou se navzájem.
Přirovnání k velkému psu byla nadsázka....
napsal(a):
Sisi 58: Jednou nám cizí pes takhle honil koně po pastvině, strašná zábava... no a mojí kobyle to při zatáčce a vyhazování uklouzlo a válela se jak dlouhá tak široká, nerada bych to ještě někdy viděla... k zachování dobrých mravů koně vůči psům (aby po nich nekopal, jen když jakéhokoliv psa spatří) to není dobrá zábava. Byl tam samý dorost, narazit pes na pořádnou mámu kobylu, možná by měl v kožíšku kolečko. V současném ustájení je psů hodně a dá se říct, že všichni koně respektují a koně se chovají v jejich blízké přítomnosti slušně.Nežerou se navzájem.
Přirovnání k velkému psu byla nadsázka....
Je ale veľký rozdiel pes cudzí a pes náš. Naše psy kone ignorujú až na jednu kobylu írskeho coba ktorá sa tiež s našou vlkodavkou hrá. Zo začiatku som z toho mala celkom nervy lebo to vyzeralo presne ako popisuje Sisi, ale kto tie zvieratá pozná vie, že si neublížia. Zvyčajne to vyzerá tak, že pes pribehne za koňom, začne do neho štekať a keď kobyla nemá náladu tak si ho nevšíma a pes kašle potom na ňu. Keď však náladu má tak začne psa naháňať na druhú stranu výbehu, kde sa pes za páskou otočí a naháňa zas kobylu späť. Takto si dajú dve tri koliečka a sú obe spokojné :) Ostatné kone pri tom kľudne žerú 20m od nich. Keď však prišiel susedov pes a pokúšal sa o niečo podobné tak druhá kobyla čo je "šéfka" stáda mu to vysvetlila za pár sekúnd. Našťastie pre psa to skončilo iba hryzancom a doživotným rešpektom z koní.
U zadávateľky je problém práve v tom, že molos je nemotorný, my máme chrtov tie koňom utečú a sú dosť obratné na to aby stihli reagovať na pohyby koní. U molosa by som sa tohto bála, ale zrovna vonku na vychádzke keď koňa držím je to vhodnejšie na učenie ako niekde vo výbehu kde je to neriadené. Asi by som zatiaľ skúsila psa pustiť na voľno a len ho upozorňovať zakaždým keď už bude moc blízko pri nohách. A nebojím sa okríknuť aj koňa keď vidím že sa po psovi škaredí, aby aj on vedel že nesmie psovi ublížiť.
Každý z našich psov však už od koňa dostal a až potom si uvedomil že si musí dávať pozor. Dôležité je, aby to "dostal" nebolo aj jeho posledné. Zvyčajne však kôň ktorý toho psa pozná ho nechce zabiť, no aj pri takom uskočení nie je problém aby šteňaťu rozdrvil panvu.

no, ono to bude chtít, jako vždy, učit psa, co dělat má a ne co nesmí, tedy a například
že má jít "vpřed", nebo "za paty", nebo "vypadni" když se moc přiblíží nebo cokoliv (i takové pojistné "stůj"). Základ naučit mimo koně a pak to bude chtít druhého člověka jako mechanického navigátora a pojistku
Já beru fenku taky od mala ke koním. Hned první projížďku se zastavila před ponym (shetland) a "přejeli" jsme jí. Byl to kopanec, ale nevypadala, že by to postřehla. Nemá ke koním ale respekt, když někde jsme, tak jim běhá pod nohama a nebo se společně zlobí a prohánějí, skáče na ně, koně jsou naštěstí kliďasové. Nedávno jsem to ještě riskla s projížďkou, byla ten den hodná. Stejný scénář, přejel jí hafling. Opět kopanec a zase vypadala, že si toho ani nevšimla, ale už se bojím. Takže jí beru už jen na procházky s koněm v kroku (max kousek naklušu). Ale jak mi kůň běží, má z toho hru a skáče mu na plece atd. Jinak na volno skvěle ovladatelný pes, tohle mě ale strašně štve
karo2702
napsal(a):
Já beru fenku taky od mala ke koním. Hned první projížďku se zastavila před ponym (shetland) a "přejeli" jsme jí. Byl to kopanec, ale nevypadala, že by to postřehla. Nemá ke koním ale respekt, když někde jsme, tak jim běhá pod nohama a nebo se společně zlobí a prohánějí, skáče na ně, koně jsou naštěstí kliďasové. Nedávno jsem to ještě riskla s projížďkou, byla ten den hodná. Stejný scénář, přejel jí hafling. Opět kopanec a zase vypadala, že si toho ani nevšimla, ale už se bojím. Takže jí beru už jen na procházky s koněm v kroku (max kousek naklušu). Ale jak mi kůň běží, má z toho hru a skáče mu na plece atd. Jinak na volno skvěle ovladatelný pes, tohle mě ale strašně štve
Možná to někoho pobouří, ale já mám na psovi při vyjížďce nebo nácviku pohybu u koní elektriku - raději mu ji zavčas smahnu já, než aby to udělal kůň, a psa zmrzačil (první moje fena měla po kopanci natržená játra, vnitřní krvácení, a na veterině ji doslova sebrali hrobníkovi z lopaty). Zároveň jsem si 100% jistá jeho ovladatelností, i když sedím na koni. U starých ochozených psů už ji nepotřebuju, ale těm mladším jí dávám na vyjížďku vždycky