Boxer, Border kolie - má někdo zkušenosti s oběma plemeny?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

xpete

31.5.2019 02:33
xpete

XXX.XXX.120.59

Zdravím, má někdo zkušenosti s oběma plemeny, které se možná shodují počátečními písmeny, jinak se ale dosti od sebe liší?

Měli jsme v rodině boxera (již v psím nebi), tak jestli lze říct, že by si člověk s BC v něčem polepšil (nebo naopak polepšil). Vyjma toho, že toho asi logicky méně sní, vzhledem k tomu, že je BC asi o 1/3 menší. Jde mi o nároky na pohyb, ovladatelnost atp.

31.5.2019 08:53
keissa

XXX.XXX.155.174

xpete napsal(a):
Zdravím, má někdo zkušenosti s oběma plemeny, které se možná shodují počátečními písmeny, jinak se ale dosti od sebe liší?

Měli jsme v rodině boxera (již v psím nebi), tak jestli lze říct, že by si člověk s BC v něčem polepšil (nebo naopak polepšil). Vyjma toho, že toho asi logicky méně sní, vzhledem k tomu, že je BC asi o 1/3 menší. Jde mi o nároky na pohyb, ovladatelnost atp.

Boxer je pohodový rodinny pes,je přijemně aktivní, da se s ním dělat spoustu psích aktivit ale není to hyperaktivní workoholik takže je rád i s pánečkem na gauči .
Borderka je hyperaktivní workoholik který potřebuje pracovat a zaměstnat a když práci nemá tak si vyžití najde sama od ničení kde čeho až po pasení aut,stínu a pod ,
Pro srovnání boxer je něco jako pohodlne rodinné auto typu mpv ,borderka je pro srovnání spíš sportovní vuz typu porsche či ferarri a je to sice jízda ale na každý to umí uřídit a užít si to ...
U obou plemen mužou být vyjímky a spousta lidí namítne že maji boxera co je aktivní či borderku co je jen na gauči ...
Do rodiny pro běžne psí i lidské aktivity bych šla spíš do boxera .

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.5.2019 08:56

polepšil by si tím, že by měl psa s delším nosem, takže by odpadl problém s boxerem v létě. a borderka také v průměru žije déle než boxer

ale boxer je sice akční a aktivní, ale povahově vyrovnaný pes, borderka... ne.

xpete

1.6.2019 05:44
xpete

XXX.XXX.120.59

Ok, a obecně jaké plemeno (střední a větší velikosti s vahou dospělého psa +/- od 20 do 35 kg) není zas až tak náročné pohybově/výcvikově. Pokud vynechám tloušťíky typu bulldog/baset a ne nic bojového. Retrívři?

xpete

1.6.2019 06:06
xpete

XXX.XXX.120.59

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2023838-jaky-druh-psa-je-nejinteligentnejsi-vedci-sestavili-tabulku-141-plemen

BTW: Zajímavé, že zatímco BC vyhrála, tak boxer zde dosti propadl (92. ze 141 plemen). Zvláštní ovšem, že i ausík skončil až na 69. místě.Jakožto dost blízký příbuzný k border kolii.

1.6.2019 07:28

xpete napsal(a):
https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2023838-jaky-druh-psa-je-nejinteligentnejsi-vedci-sestavili-tabulku-141-plemen

BTW: Zajímavé, že zatímco BC vyhrála, tak boxer zde dosti propadl (92. ze 141 plemen). Zvláštní ovšem, že i ausík skončil až na 69. místě.Jakožto dost blízký příbuzný k border kolii.

..z mého hlediska BC vždy vyhraje, je ale za tím obrovské množství výchovy a práce - času, který stráví se svým majitelem......a pokud ho nemůžete a neumíte takovému psovi poskytnout, je lepší jít do plemene jako je například boxer, krátkosrstá kolie, královský pudl, knírač a podobně - sportovat s nimi dá, různé aktivity také.......u toho boxera by mi nevyhovoval jeho krátký čumák, což je v horách dost omezující......mám papillona, který je na 8. místě....je schopen naučit se cokoli, ale dělá se s ním několikrát denně a má různé aktivity + nejlépe tak 20 km denně procházek......oblévá mně pot při představě mít doma borderku.......

1.6.2019 07:30

..omlouvám se.......v horkách......

1.6.2019 07:42

xpete napsal(a):
Ok, a obecně jaké plemeno (střední a větší velikosti s vahou dospělého psa +/- od 20 do 35 kg) není zas až tak náročné pohybově/výcvikově. Pokud vynechám tloušťíky typu bulldog/baset a ne nic bojového. Retrívři?

..chodský pes, krátkosrstá kolie, bílý švýcarský ovčák, královský pudl.........do těchto všech já bych osobně chtěla, pokud bych chtěla většího psa se kterým bych si chtěla zasportovat a podniknout nějaký ten výcvik a jiné aktivity psí........

1.6.2019 08:01

xpete napsal(a):

Nějak jsem se v článku nedočetla, kolik psů každého plemene bylo zařazeno do výzkumu, zda měli všichni psi od narození až do konce výzkumu srovnatelné podmínky, jestli byli vychováváni totožně... Protože pokud ne, nemá výzkum a tím i tato tabulka žádnou vypovídající hodnotu.

1.6.2019 08:25

xpete napsal(a):

S BC si oproti boxerovi v ničem nepolepšíte, jen si zaděláte na problémy. Pokud chcete psa jen tak pro život, stále vesele naladěného parťáka, který zvládne sportovní výcvik stejně jako výlety a pěší turistiku či řádění v rybníku, tak volte boxera. Nebo plemena, která navrhl chameleonHugo.

xpete

4.6.2019 21:57
xpete

XXX.XXX.120.59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
..chodský pes, krátkosrstá kolie, bílý švýcarský ovčák, královský pudl.........do těchto všech já bych osobně chtěla, pokud bych chtěla většího psa se kterým bych si chtěla zasportovat a podniknout nějaký ten výcvik a jiné aktivity psí........

No, popravdě to je zajímavé. Laik by si myslel, že pokud je člověk masochista, tak si pořídí něco obřího nebo něco bojového, případně nějakého běhavého hubeňoura typu ohaře. A on ho klidně může dosti vycepovat i velice sympaticky vzhlížející intelifentní huňaté psisko, které není ani tak malé, že by vám někdo na něj šlápl, ani tak velké, že máte pocit, že vás může sežrat. Jako jasně, že se člověk dočte, že potřebuje pohyb, ale to jeden nikdy neví, zda a) potřebuje pohyb (+ nevyslovený dovětek: jako každý jiný pes této velikosti) b) potřebuje pohyb (+ nevyslovený dovětek: jako kurefsky hodně pohybu)

No a s retvtívří rodinou je to jak? Tam by si člověk myslel, že pokud se takovej labík hodí jako asistenční/vodící pes, tak že ten si vystačí s menším objemem procházek. Samozřejmě, je mi jasné, že asistenční/vodící psi procházejí pečlivým výběrem i výcvikem, případně i kastrací, ale i tak...

4.6.2019 22:24

xpete napsal(a):
No, popravdě to je zajímavé. Laik by si myslel, že pokud je člověk masochista, tak si pořídí něco obřího nebo něco bojového, případně nějakého běhavého hubeňoura typu ohaře. A on ho klidně může dosti vycepovat i velice sympaticky vzhlížející intelifentní huňaté psisko, které není ani tak malé, že by vám někdo na něj šlápl, ani tak velké, že máte pocit, že vás může sežrat. Jako jasně, že se člověk dočte, že potřebuje pohyb, ale to jeden nikdy neví, zda a) potřebuje pohyb (+ nevyslovený dovětek: jako každý jiný pes této velikosti) b) potřebuje pohyb (+ nevyslovený dovětek: jako kurefsky hodně pohybu)

No a s retvtívří rodinou je to jak? Tam by si člověk myslel, že pokud se takovej labík hodí jako asistenční/vodící pes, tak že ten si vystačí s menším objemem procházek. Samozřejmě, je mi jasné, že asistenční/vodící psi procházejí pečlivým výběrem i výcvikem, případně i kastrací, ale i tak...

....retrívři potřebují pracovat - ať už je ta práce v jakékoli podobě a potřebují být v úzkém kontaktu s člověkem - toť můj názor takřka laika......

4.6.2019 22:25
Terven

XXX.XXX.110.147

Ona se ta asistence nebo vodění nezdá, ale je to sakra náročné zaměstnání.
Retrívry považuju za aktivní lovecké plemeno. Určitě se hodí pro širší okruh uživatelů než bordera, ale pohyb a zaměstnání potřebujou.

4.6.2019 22:29

xpete napsal(a):

No ono to co si myslí laik a to jak to ve skutečnosti je jsou dvě různé věci.

Já mám třeba psa obřího a možná i jakože bojovýho a je to super pes pro mě jako líného člověka, žádný běhání, žádný desítky kilometrů, všechno těžce na pohodu. Prostě potřebuje pohyb jakože bod a) a možná o trochu míň, než by si člověk myslel.

A s retrívry je to tak, že je to přece pes, co celej víkendovej hon vydrží přinášet střelený kachny.

A když je asistenčním psem, tak pro toho psa to není volno, ale PRÁCE. Celej den pracuje a pak je unavenej. A klient ho taky dostane už velkýho a vycvičenýho, ne štěně.

Prostě nedá se to srovnávat se psem "jen tak", tam umí mladej retrívr dělat binec jako každej znuděnej.

Přidejte reakci

Přidat smajlík