Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ADA1243

2.6.2019 11:07
ADA1243

XXX.XXX.112.69

Dobry den

Chtel bych se tu zeptat na par veci a pravdepodobne i trochu poradit s vyberem vhodneho plemene. Popisi nejak moji situaci a predesle zkusenosti.

Momentalne ziji sam v malem byte. A tak nejak mi chybi nejaka spolecnost. Vzdy jsem mel rad chlupace. V Detsvi jse bydlel na vesnici zrhuba do 15 let jsem se pphyboval na dvorku mezi nekolika irskymi setry ktere otec cvicil. Byl to myslivec. Meli jsme i nejake labradory... Pak jsem se odstehoval do mesta meli jsme chvily maleho krizence z utulku. A poslednich 5 let ziji sam v malem byte bez psa. Nejsem nejaky zkuseny chovatel ale taky nejsem uplne bez zkusenosti se psem.

Neco k memu zivotnimu stylu. Jsem pracovne vytizen. Delam ranni odpoledni 5-6 dni v tydnu. Klasicke 8h smenny od 6-14 14-22. Krome prace nemam v podstate zadne jine zavazky. Jsem dost sportovni clovek posilka a pravidelny beh 5-10km nekolikrat do tydne.

Vzdy se mi libila spise stredni az vetsi plemena. Hdna pratelska. Jak jsem rikal napriklad irsky setr. Labrador, zlaty retriever. A v osledni dobe i dalmatin. Ktery se mi libi asi nejvic a peavdepodobne by se asi nejvice hodil k memu zivotnimu stylu. Urcite by casto rad behal v lete jezdim taky hodnek vode. Frisbee taky rad hraji. Bohuzel si nejsem uplne jisty jestli by dalmatin zvladl byt 8 h denne doma sam... Rozumim ze to hodne zalezi na tom jak moc se mu budu venovat a jak moc ho zabavim mimo tech 8h co jsem v praci... a jestli by mu ten malej 1+1 byt nebyl malo. Jasne nebudu tam bydlet furt mam v planu to zhruba za rok prodat... presto bych rad uvital zkusenosti nebo nazor nekoho kdo byl v podobne situaci. Sam v malem byte predto aktivne sportujici. Predem dekuji za odpoved.i.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.6.2019 11:35

Velikost bytu ani 8-9 hodin o samotě nevidím jako problém. Já bych si vybrala něco v dané velikosti v útulku, přeskočila bych tak dilema, jaké plemeno přesně vybrat, a ušetřila bych si náročné štěněcí období. Pejsek třeba ve věku 1-3 roky, z nějakýho normálního místního útulku (vyhnula bych se prapodivným zachraňovacím spolkům, které klidně pošlou do rodiny s malýma dětma asociální zvíře a pak od toho dají ruce pryč).

2.6.2019 13:05
PumaCZ

XXX.XXX.252.191

Take doporucuji uz odrostlejsiho psa, jelikoz vychova stenete zabere opravdu spoustu casu, energie a hlavne nervu. Mluvim z vlastni zkusenosti, jelikoz mame ted 4 mesicni stendo velkeho plemene a neumim si predstavit, ze bych s nim nebyla doma (studuji, proto na nej mam momentalne spoustu casu). Hlavne je dost akcni, takze krome problemu s vencenim by jiste pridal i demolici bytu, pokud by mel byt tak dlouho doma sam. Mame sice klec, kam ho v pripade nutnosti kratkodobe odkladame (max na hodinu), ale rozhodne bych v ni psa nenechala dele.

Byt na vasem miste, chodila bych do nejakeho blizkeho utulku, kde bych si pujcovala psiska na provhazky do doby, nez bych si s nejakym sedla. Popripade muzete zkusit i psiky “z druhe ruky” pres inzerat. Tam ale pozor, protoze lide casto zataji pravy duvod, proc davaji psa pryc.

Jinak maly byt a 8 hodin (9 i s cestou) sam doma zvladne skoro kazdy odrostlejsi pesan, pokud se mu budete dostatecne venovat v dobe, kdy s nim jste.
Hodne stesti pri vyberu a at vam pesan dela jen radost! :)

2.6.2019 13:16
K...

XXX.XXX.245.2

Já bych jenom zmínila, že pes v jednom člověku v bytě je někdy organizačně dost náročná záležitost. Nejde třeba jít po práci do fitka a potom teprve domu. To jenom na zvážení

2.6.2019 13:22

K... napsal(a):
Já bych jenom zmínila, že pes v jednom člověku v bytě je někdy organizačně dost náročná záležitost. Nejde třeba jít po práci do fitka a potom teprve domu. To jenom na zvážení

To je pravda :) Je prostě potřeba po práci spěchat domů, nedají se dělat nějaké větší přesčasy, a podobně. Nebo někdo během oběda odbíhá pejska vyvenčit.
Další nepříjemnost je, že jednou za čas se vám naskytne třeba víkendová akce, kam psa vzít nemůžete, nebo na vás skočí bacil a proležíte den dva s horečkou. Takže je dobrý mít kolem sebe aspoň jednoho nebo dva různý přátele, který by pejska dovedli vyvenčit, pohlídat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík