Jak skamarádit dva neznámé psy.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.6.2019 18:44
Hlaďas

XXX.XXX.186.58

Zdravím, mám dotaz, mám německého ovčáka (4 roky) a byl jsem asi 2x s mým kamarádem na procházce se psema. (On má leonbergra, 2,5 roku). Problém je, že se nemají moc rádi a hlavně můj německý ovčák vykazuje větší známku agresivity, ale leonbergr si zase taky nenechá nic líbit. Přitom oba jsou to hodný psi jak na lidi tak na většinu ostatních psů, ale tihle dva si prostě moc nesedli no. Takže za jaké koli rady a odpovědi předem moc děkuji, chceme teď chodit ven se psama celkem často takže bych byl nerad kdyby na sebe byl furt takový.

2.6.2019 18:45
Hlaďas

XXX.XXX.186.58

Jak skamarádit 2 psy.

2.6.2019 19:21
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Hlaďas napsal(a):
Jak skamarádit 2 psy.

Možná se vám to nepovede, i když psi jsou ve větší pohodě, než feny. U psů jde o to, vyjasnit si pozice. Jakmile si udělají ve vztahu jasno, je klid. Jak...ani nevím, já nikdy takový problém ani neměla. Nepouštěla bych je blízko sebe, nepůjde to tak, že půjdete s kámošem, budete spolu kecat a psi budou ťapat vedle sebe. Budete muset jít buďto za sebou, nebo v bezpečné vzdálenosti. Ale v klidu. Přijdu za kámošem: čau Pepo, čau Azore(zvesela, v klidu) můj či jeho pes začne nějak dávat najevo nevoli,,klíd hoši, jdeme" Neřeším, nevšímám si, nervu vodítko, jen prostě nenápadně držím v uctivé vzdálenosti a kecám s kámošem. Aby psi viděli, že se nic neděje, nic se neřeší. Nechám je si po sobě přechcávat, přečichávat. Postupně (nemyslím během jedné prochajdy) vzdálenost mezi psy zkracuju, třeba aby zadní pes čichnul k přednímu, aniž by tam byl nějaký kontakt. Když se jeden snaží moc přilížit: neotravuj, Azor tě taky neotravuje, podívej, v klidu si čichá. My spíš máme to, že odněkud přiběhne nějaký pejsa. Zrovna na poslední prochajdě velký kříženec labradora s něčím větším. Takový nějaký olezlý. Nadšená jsem nebyla, můj pes má teď vyholený kus krku po odběru krve, tak rvačka by nebyla zrovna nic moc. Říkám: jé hele pejsek, ahoj pejso a preventivně odpojuju svého psa z flexiny. Hoši pozdravte se jdeme, my jdem na prochajdu, víš? Chceš kokino pejso? Na vem si...Ahoj. A šli jsme, pes už za náma nešel. Ale to nebyl pes, co se přiběhnul rovnou rvát(i takový se najdou) tenhle byl zvědavý a asi jsme byli v jeho ulici. Čichnuli k sobě, obešli se dokola a skončilo to.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.6.2019 07:53

Základem je pochopitelně náhubek buď pro oba nebo aspoň pro toho, co si začíná. A pohodlnej širokej koženej obojek - škrťáky výborně odříznou psa od kyslíku, takže pes pak logicky nemůže přemýšlet a jedná impulzivně.

Začala bych vždycky "asistovanou seznamovačkou", kdy jednoho psa podržíte a druhej si čuchne k jeho zadku (bohatě stačí 3 vteřiny, klidně si nahlas počítejte a po třech vteřinách to přerušte), pak role otočíte a první si čichne k druhýmu. Nesmí u toho být agrese, nesmíte být nervózní, berte to jako nudnou proceduru, které by psi měli být schopni sami od sebe, asi jako když si lidi potřesou rukou. Musíte podržet psy tak, aby se očichávanej nemohl otočit, ohnat se. Jedna ruka pod slabinama psa jistí zadek, druhá ruka zepředu jistí hlavu a hruď - tohle držení si vyzkoušejte předem nanečisto. Pes, kterej očichává, je dostatečně pod kontrolou, aby nemohl nic začít a dal se taky odtáhnout (pokud by chtěl něco začít dřív než za tři vteřiny, ukončíte to).
První se nechá očichat ten pes, kterej startuje víc (za odměnu - máš blbý kecy, tak si tě kámoš očichá). Provází to vaše klidný komentáře typu "kámoš si tě očichá, vidíš, nic se nestalo, teď si očicháš ty jeho, no, a je to, normálka přece".
Někdy tohle seznámení bohatě stačí na to, aby měli psi dostatek času zjistit, co je ten druhej zač, a už jsou pak daleko klidnější.

A pak se jde na procházku, psi jsou dostatečně od sebe, aby se na sebe nemohli vrhnout. Pokud by si někdo chtěl zase začínat, klidně mu nadělím znova to očichávání, ale to už si ho jen očichá kámoš a tečka. Prostě když se chceš pejsku "kamarádit", milerádi ti to zařídíme, ale nebude to tak, jak chceš ty, ale jak chci já.

Nemusí se to povést, ale mohlo by to pomoct. Jinak psovi vždycky hlásím radostně "to je kamarád" nebo dokonce "fenečka" i v případě, že to není moc kamarád ani fenečka. Ale můj pes má tyhle termíny spojený s dobrýma psama, takže mu to pomůže nastavit se pozitivně :D

3.6.2019 08:43
Hlaďas

XXX.XXX.181.24

Děkuji moc za všechny odpovědi, zkusíme a uvidíme:)

3.6.2019 09:43
Fatia

XXX.XXX.134.127

a během společné procházky vyloučit situace, kdy by mohlo jednomu ze psů přepnout, i když už se tváří, že jsou v pohodě. takže nenalévat vodu do společné misky, neházet společný balonek... pokud je jeden ze psů hodně na žrádlo, tak opatrně i s pamlskováním

3.6.2019 11:01
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No buďto je zkusit pomalu seznamovat, jak bylo psáno výše. A nebo je rovnou učit se ignorovat a o nějaké seznámení se ani nepokoušet. Mám psa, který psy, samce, nesnese. Ale dokáže mi v klidu jít na procházce vedle psa, se kterým se zamlada serval a nesnášejí se, prostě ho ignoruje. Takže když máme jít s někým, kdo má psa, tak se prostě vyjde a jde se, neděláme z toho žádné divadlo, žádné seznamovačky. Ale nevím, jak moc potřebujete, aby spolu psi vycházeli, mě ta ignorace stačí.

3.6.2019 18:42
dark

XXX.XXX.26.87

Já a kamarádka jsme předpokládaly, že se naši psi nesnesou. Zvolili jsme postup náhodou jsme se připojili a náhodou jdeme stejným směrem. Žádný sraz nikde, psi se nesměli sejít tváří tvář, prostě najednou jdeme s někým. Šlo o 3 psy, všichni s náhubky, všichni na vodítku a až když začali v klidu okolo sebe čichat a celkově byli zvyklí na "smečku" pak jsme je pustili, ale celou dobu s náhubky. Pořád jsme musely hlídat aby se nezacuchali u něčeho moc zajímavého, žádné hračky, žádné pamlsky, nic prostě procházka svižným tempem s pár povely na procvičení. A nesežrali se. 😀

3.6.2019 18:44
dark

XXX.XXX.26.87

U fen by to asi fakt nešlo tak lehce... Jedná uražená, že má náhubek, druhá naštvaná, že je na vodítku a třetí by se určitě blížilo hárání. 😆

3.6.2019 19:41
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Základem je pochopitelně náhubek buď pro oba nebo aspoň pro toho, co si začíná. A pohodlnej širokej koženej obojek - škrťáky výborně odříznou psa od kyslíku, takže pes pak logicky nemůže přemýšlet a jedná impulzivně.

Začala bych vždycky "asistovanou seznamovačkou", kdy jednoho psa podržíte a druhej si čuchne k jeho zadku (bohatě stačí 3 vteřiny, klidně si nahlas počítejte a po třech vteřinách to přerušte), pak role otočíte a první si čichne k druhýmu. Nesmí u toho být agrese, nesmíte být nervózní, berte to jako nudnou proceduru, které by psi měli být schopni sami od sebe, asi jako když si lidi potřesou rukou. Musíte podržet psy tak, aby se očichávanej nemohl otočit, ohnat se. Jedna ruka pod slabinama psa jistí zadek, druhá ruka zepředu jistí hlavu a hruď - tohle držení si vyzkoušejte předem nanečisto. Pes, kterej očichává, je dostatečně pod kontrolou, aby nemohl nic začít a dal se taky odtáhnout (pokud by chtěl něco začít dřív než za tři vteřiny, ukončíte to).
První se nechá očichat ten pes, kterej startuje víc (za odměnu - máš blbý kecy, tak si tě kámoš očichá). Provází to vaše klidný komentáře typu "kámoš si tě očichá, vidíš, nic se nestalo, teď si očicháš ty jeho, no, a je to, normálka přece".
Někdy tohle seznámení bohatě stačí na to, aby měli psi dostatek času zjistit, co je ten druhej zač, a už jsou pak daleko klidnější.

A pak se jde na procházku, psi jsou dostatečně od sebe, aby se na sebe nemohli vrhnout. Pokud by si někdo chtěl zase začínat, klidně mu nadělím znova to očichávání, ale to už si ho jen očichá kámoš a tečka. Prostě když se chceš pejsku "kamarádit", milerádi ti to zařídíme, ale nebude to tak, jak chceš ty, ale jak chci já.

Nemusí se to povést, ale mohlo by to pomoct. Jinak psovi vždycky hlásím radostně "to je kamarád" nebo dokonce "fenečka" i v případě, že to není moc kamarád ani fenečka. Ale můj pes má tyhle termíny spojený s dobrýma psama, takže mu to pomůže nastavit se pozitivně :D

Na tohle násilný očuchávání bacha. Někdy nadělá víc škody, jak užitku. Některý psi nesnesou tohle hrrr seznamování, je to na ně moc rychlý.

3.6.2019 19:46

Huskyjanina napsal(a):
Na tohle násilný očuchávání bacha. Někdy nadělá víc škody, jak užitku. Některý psi nesnesou tohle hrrr seznamování, je to na ně moc rychlý.

Je fakt, že mám psa, kterej je v tomhle rychlej (obvykle ve chvíli, kdy druhej pes začíná zjišťovat, že by se možná rád s mým psem seznámil, můj pes už má všechno potřebný zjištěný, místo si označkoval a ptá se mě, proč nepokračujeme v procházce).
Určitě se tmusí dávat pozor, jestli právě tenhle postup a právě to konkrétní provedení postupu bude to správný pro danej případ, to je vždycky háček postupů napsaných na internetu.

3.6.2019 19:55
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je fakt, že mám psa, kterej je v tomhle rychlej (obvykle ve chvíli, kdy druhej pes začíná zjišťovat, že by se možná rád s mým psem seznámil, můj pes už má všechno potřebný zjištěný, místo si označkoval a ptá se mě, proč nepokračujeme v procházce).
Určitě se tmusí dávat pozor, jestli právě tenhle postup a právě to konkrétní provedení postupu bude to správný pro danej případ, to je vždycky háček postupů napsaných na internetu.

Já tohle očuchávání používám u psů se strachovkou. Ale nikdy násilně nedržím bázlivýho psa, aby ho očuchávali, ale nechám psa se strachovkou očuchat ty psy, kterých se bojí. Pak zjistí, že nic nedělaj, a je víc v poho. Ale nedovedu si představit psa samce, kterej se chce rvát, že bych ho násilně držela, aby si ho jinej očuchal. Známej má fenku haskounku a to je vyjížděčka. A Ruda ji na fríčku nechával takhle násilně očuchávat. Přesně, jak si popisovala. Budeš vrčet, tak o to víc tě budou očuchávat. No když pak kámoš přijel na prochajdu, tak by sežrala vše, co se jí jen mihlo kolem zadku. Takže jsme celou prochajdu odbourávali tu nechuť ke kontaktu. Ke konci už byla schopná jít vedle psa, nebo feny celkem v poho.

3.6.2019 20:42

Huskyjanina napsal(a):
Já tohle očuchávání používám u psů se strachovkou. Ale nikdy násilně nedržím bázlivýho psa, aby ho očuchávali, ale nechám psa se strachovkou očuchat ty psy, kterých se bojí. Pak zjistí, že nic nedělaj, a je víc v poho. Ale nedovedu si představit psa samce, kterej se chce rvát, že bych ho násilně držela, aby si ho jinej očuchal. Známej má fenku haskounku a to je vyjížděčka. A Ruda ji na fríčku nechával takhle násilně očuchávat. Přesně, jak si popisovala. Budeš vrčet, tak o to víc tě budou očuchávat. No když pak kámoš přijel na prochajdu, tak by sežrala vše, co se jí jen mihlo kolem zadku. Takže jsme celou prochajdu odbourávali tu nechuť ke kontaktu. Ke konci už byla schopná jít vedle psa, nebo feny celkem v poho.

Je to určitě o zkušenostech, který každej máme jiný a každej jsme řešili jiný psy s jinýma problémama. Beru v potaz, že se tu bavíme o psovi, kterej zbytečně vysírá kolegu (což mi samozřejmě mýho psa čímsi připomíná) :)

3.6.2019 22:25

aby se u toho násilného seznamování některý z psů neotočil do majitelů
by byla legrace, taková dvě telata, anebo začnou tihle a těch 15 se nechá strhnout
leonek se mění v dospěláka
a ovčák má o dost rychlejší nervičky, takže to neznamená, že vypadá agresivnější, ale jen rychleji řeší
takovým dvěma bych dala cestou práci
vozík
ať mě táhnou
a sedni lehni k noze a tak
nebude čas na blbosti a ještě se naučí poslouchat i v rušném prostředí
kamarádi by pak venku třeba někdy být mohli.. někdy

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík