Zdravím, nadpis jsem asi trochu nadhodnotila. Máme pejska, ročního středního křížence. Je to mazel, poslouchá. Jen mě včera trochu vykolejila situace, kdy jsme byli na oslavě na zahradě, on to tam dobře zná. Byli tam lidé, co nikdy neviděl i lidé, co zná od malinka. Zpočátku je k cizím nedůvěřivý, ale každý si ho za chvilku získal. Taky tam byly děti, které zná a společně s naší dcerou (3) tam dovadeli. Potud vše v pořádku. Pak ale přijel jistý strejda, kterého nezná s jeho asi čtyřletou dcerou. Náš pes se mohl zbláznit, pořád na tu malou stekal a byl naježený. To se opakovalo kamkoli se hnula, a malá se ho samozřejmě bála. Bylo mi trapně, tohle fakt nikdy nedělá. To se opakovalo když přijeli další, s jejich asi devítiletým synem. Stekal, srst naježenou že to nebylo z legrace.
Na lidi a děti co zná reaguje úplně normálně, vesele, ale na dětech co nezná se mu něco nelíbí. Jak postupovat? Jsem si jistá, že by nic neudělal, ale je to nepříjemné i mně, i jim. Nedávno se nám narodilo druhé dítě a jeho přijal naprosto bez problémů. Děkuji za odpovědi a krásný den.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Jsem si jistá, že by nic neudělal"
Chyba. Tím byste si neměla být jistá ani u psů, kteří děti neřeší. Natož pokud se pes projevuje takto.
Rozhodně bych to nebrala na lehkou váhu a dávala si pozor. A se psem bych zajela za nějakým odborníkem, kterej vám dokáže přesně říct, co se děje a jak to řešit (návody z internetu mají nevýhodu, že nikdo z nás tam nebyl a neviděl, co pes dělá, a i když vám napíšeme, co byste zhruba mohla dělat, můžeme být mimo, a navíc to pak můžete blbě aplikovat, takže výsledek bude třeba v lepším případě žádnej). Doporučuju Evu Štemberovou.
Něco se mu na nich nelíbilo, bylo na něj už moc dětí... Přesnou příčinu nezjistíme.
Já bych psa v takové situaci určitě přivolala k sobě a nenechala bych ho volně u dětí. Samozřejmě by ho děti museli už nechat na pokoji a nevšímat si ho. Pes by je pozoroval z povzdálí a zvykl by si. Pod kontrolou už bude muset být pořád a pro jistotu bych pilovala poslušnost.
Z mého okolí znám 2 psy, kteří mě vůbec nemají rádi. Buď si mě zafixovali kvůli mému psu nebo jim třeba vadí můj pach (kouřím) nebo já nevím co, ale útočí na mě.
dark
napsal(a):
Něco se mu na nich nelíbilo, bylo na něj už moc dětí... Přesnou příčinu nezjistíme.
Já bych psa v takové situaci určitě přivolala k sobě a nenechala bych ho volně u dětí. Samozřejmě by ho děti museli už nechat na pokoji a nevšímat si ho. Pes by je pozoroval z povzdálí a zvykl by si. Pod kontrolou už bude muset být pořád a pro jistotu bych pilovala poslušnost.
Z mého okolí znám 2 psy, kteří mě vůbec nemají rádi. Buď si mě zafixovali kvůli mému psu nebo jim třeba vadí můj pach (kouřím) nebo já nevím co, ale útočí na mě.
Pes dostal obojek a byl na vodítku už jen u nás, to se zklidnil. Když odjel pán s holčičkou, zase byl v klidu a blbnul s dětmi co zná, věkově od tří do sedmi let, 4 děti. Pak přijeli ti s tím chlapcem a zase stejná situace 🤷🏻♀️kluk mu chtěl hodit klacek a pes se mohl zbláznit jako by mu ho chtěl sníst. Samozřejmě pod dohledem byl a bude. Třeba vycítil, že se ho bojí tak chtěl ukázat že on je pánem? To je jediné co nás napadlo. Rychle jsme mu dali najevo, že on není pán ani náhodou.

no, asi by bylo dobré si přečíst tohle (dotaz z 2.6, tedy hned ten nahoře):
http://www.psiskolafalco.cz/poradna.htm
a k tomu si uvědomit, že navíc šlo o dítě/děti cizí.....
nenechávat psa plonkovního na volno je v takové situaci základ

Já bych teda na nějaký sešlosti svýho psa s cizíma dětma prostě nenechala hrát. Prostě ne. Ani Noru, která je fakt kamarád s celým světem, ale určitý věci se prostě nedělají. Tomu zvířeti do hlavy nevidíte a pes a dítě je vždycky taková výbušná směs, na každý straně může být fakt blbej nápad. No a cizí děti... to je recept na kriminál.
Prostě na oslavě s dětmi je pes na vodítku pod stolem, případně umí pod tím stolem ležet sám, a děti si hrají jinde, nelezou za psem pod ten stůl a tak. Tam max můžeme pod dozorem pohladit.

PHV
napsal(a):
Zdravím, nadpis jsem asi trochu nadhodnotila. Máme pejska, ročního středního křížence. Je to mazel, poslouchá. Jen mě včera trochu vykolejila situace, kdy jsme byli na oslavě na zahradě, on to tam dobře zná. Byli tam lidé, co nikdy neviděl i lidé, co zná od malinka. Zpočátku je k cizím nedůvěřivý, ale každý si ho za chvilku získal. Taky tam byly děti, které zná a společně s naší dcerou (3) tam dovadeli. Potud vše v pořádku. Pak ale přijel jistý strejda, kterého nezná s jeho asi čtyřletou dcerou. Náš pes se mohl zbláznit, pořád na tu malou stekal a byl naježený. To se opakovalo kamkoli se hnula, a malá se ho samozřejmě bála. Bylo mi trapně, tohle fakt nikdy nedělá. To se opakovalo když přijeli další, s jejich asi devítiletým synem. Stekal, srst naježenou že to nebylo z legrace.
Na lidi a děti co zná reaguje úplně normálně, vesele, ale na dětech co nezná se mu něco nelíbí. Jak postupovat? Jsem si jistá, že by nic neudělal, ale je to nepříjemné i mně, i jim. Nedávno se nám narodilo druhé dítě a jeho přijal naprosto bez problémů. Děkuji za odpovědi a krásný den.
..vždycky jsem se strašně bála a snažila se vyhnout situacím kde bylo více děti a voda, skály, cyklovýlet po silnici a mimo jiné i PES - vím jak jsem na trní když je u mně doma tříletý vnouček a doma mám tři kočky a psa - prostě pořád oči na stopkách a předvídat, protože nevím, co ho může napadnout - od mala vyrůstá se psy dcery i její švagrové, ale to ať si dcera a její švagrová dělají jak myslí......já prostě z toho nervy mám, přitom má dcera se psem vyrůstala a nevyšilovala jsem tak.........psa do situace více cizích dětí a zahradní slavnost za jeho účasti je moje noční můra, a může ten pes být sebelíp zvyklý na děti, ale prostě je to jít maléru naproti.........a já si chci užít klidné setkání a ne řešit pes a cizí děti.....

Máme v rodině více psů, vše je s každým kamarád, ale vodit je na rodinné delší sešlosti by si příbuzní mohli odpustit, já chápu, že jsou na domácím hřišti, já si tam psa ale neberu- doma to prostě přežije, není to konec světa, být jedno odpoledne doma. Ti psi tak neskutečně žebrají a obtěžují, okrádají děti, skáčou na klín.... mám svého psa ráda, ale na oslavě a záchodě chci být bez něj. Člověk si to přece pořádně neužije, když musí mít psa na vodítku pod stolem.

Psa beru jen na zahradni salavnosti kam byl pozvan.
Pes tam prijde vzdy vyvenceny, unaveny a na vodaku. Zalehne hned vedle mista, kam zadrepnu ja. Zebrani, obtezovani, okradani kohokoli = nepripada v uvahu. Stejne tak, jako prohaneni domacich zvirat, ci vyzirani jejich misek.
Proste ne.
Ale "na záchodě chci být bez něj" - chapu , ale doma tam "musi" byt vzdycky se mnou. Jak dvere zavru - otevre je a jde kontrolovat. Kdyz je zamknu, lehne pred ne a brbla a brbla (klidny hlas z wc, ze je vse pod kontrolou neznemane nic)....