Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

K.

9.6.2019 20:53
K.

XXX.XXX.28.128

Zdravim vsechny, obracim se na vas s prosbou.

Mam pulrocni stene, fenku, je to krizenec, pravdepodobne NO x Border Kolie, ale potvrzene to nemam. Vzala jsem si ji z utulku, kdyz ji byly 3 mesice. Nebyla naucena na venceni, takze jsem ji musela na zacatku naucit, ze se potreba vykonava venku. Pochopila to rychle, doma se mi nikdy predtim nevykadila a pocurala se jen jednou.

Pak jsme se prestehovaly, chvilku bez problemu, ale posledni dobou, cca tyden a pul, se kazde rano probudim a najdu v koupelne ho.no. Se psem samozrejme chodim pred spanim ven, granule ma kvalitni, bobky pevne, zmena v jidelnicku taky neprobehla.

Zacala to delat potom, co jsem ji zacala casteji nechavat doma samotnou. Jako stene trpela na separacni uzkost, coz jsem si myslela, ze jsem ji uspesne odnaucila. Projevovalo se to tak, ze nicila veci a jednou mi nakalela do postele. Ted uz ale zjistila, ze se vzdycky vratim, takze nic nenici. Kdyz odchazim, nechavam ji v obyvaku, vratim se a vsechno v poradku, nic znicene ani podelane. Prijdu, jdeme ven a venuji se ji, abych ji vynahradila, ze byla sama. Jenze pak jdeme spat (spi se mnou v posteli) a rano se vzbudim s tim, ze je nadelano v koupelne. Samozrejme dostane vynadano a hned to uklidim, ale dalsi den se cela situace opakuje.

Napada vas, co by se s tim dalo delat?

Predem dekuji za reakce.

9.6.2019 21:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

K. napsal(a):
Zdravim vsechny, obracim se na vas s prosbou.

Mam pulrocni stene, fenku, je to krizenec, pravdepodobne NO x Border Kolie, ale potvrzene to nemam. Vzala jsem si ji z utulku, kdyz ji byly 3 mesice. Nebyla naucena na venceni, takze jsem ji musela na zacatku naucit, ze se potreba vykonava venku. Pochopila to rychle, doma se mi nikdy predtim nevykadila a pocurala se jen jednou.

Pak jsme se prestehovaly, chvilku bez problemu, ale posledni dobou, cca tyden a pul, se kazde rano probudim a najdu v koupelne ho.no. Se psem samozrejme chodim pred spanim ven, granule ma kvalitni, bobky pevne, zmena v jidelnicku taky neprobehla.

Zacala to delat potom, co jsem ji zacala casteji nechavat doma samotnou. Jako stene trpela na separacni uzkost, coz jsem si myslela, ze jsem ji uspesne odnaucila. Projevovalo se to tak, ze nicila veci a jednou mi nakalela do postele. Ted uz ale zjistila, ze se vzdycky vratim, takze nic nenici. Kdyz odchazim, nechavam ji v obyvaku, vratim se a vsechno v poradku, nic znicene ani podelane. Prijdu, jdeme ven a venuji se ji, abych ji vynahradila, ze byla sama. Jenze pak jdeme spat (spi se mnou v posteli) a rano se vzbudim s tim, ze je nadelano v koupelne. Samozrejme dostane vynadano a hned to uklidim, ale dalsi den se cela situace opakuje.

Napada vas, co by se s tim dalo delat?

Predem dekuji za reakce.

Samozrejme dostane vynadano a hned to uklidim, ale dalsi den se cela situace opakuje.

V první řadě mě napadá hlavně, že tohle je špatně. Netrestejte ji za to - i když možná vypadá, že chápe za co ji trestáte, tak nechápe. Pes žije přítomností a nespojí si ten trest s tím, co udělal před několika minutami, hodinami.

Kolikrát denně dělá velkou potřebu? Protože na 6ti měsících - pokud se vyvenčí večer po žrádle, tak už by měla do rána v pohodě vydržet - v kolik venčíte naposledy večer, jak dlouho po žrádle? a v kolik ráno?

Mě teda žádné štěně neudělalo velkou potřebu nikdy v noci - je pravda, že spali celou noc v posteli, ale i když jsem s nimi šla v noci ven, tak vždy jen na čůrání. Řekla bych, že je to buď špatnou stravou a nebo večer nevenčíte dostatečně, případně chodíte ráno pozdě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.6.2019 08:30

Samozřejmě bych psa za tohle netrestala, nikdy, v žádným případě.
Zkoušeli jste třeba zavřít do koupelny, aby tam nemohla v noci jít? Nebo zavřít ložnici, aby vás to vzbudilo, až bude chtít jít ven? Jinak jak říká Marcela.

K.

10.6.2019 15:22
K.

XXX.XXX.28.128

Co se týče krmiva, tak používám pořád to stejné po celou dobu, co ji mám. Je to superprémiové krmivo. K tomu jí odmala vařím maso se zeleninou a občas jí na svačinu nakrájím jablko.

Venčit se chodí několikrát denně, velkou potřebu vykonává 2x denně, a to ráno a večer. Ráno chodíme kolem 7-8. hodiny, večer před spaním, takže mezi 22. a 23. hodinou. Udržuji u ní pravidelný režim, k žádné změně nedošlo, vyjma toho, že ji s sebou neberu tak často do práce (chodila se mnou každý den, teď ji obvykle 2x týdně nechávám doma) a občas jdu ven bez ní. Co se týče krmení, tak večeři dostává v 19hod, aby měla dost času jídlo zpracovat před spaním.

K.

10.6.2019 20:07
K.

XXX.XXX.28.128

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Samozřejmě bych psa za tohle netrestala, nikdy, v žádným případě.
Zkoušeli jste třeba zavřít do koupelny, aby tam nemohla v noci jít? Nebo zavřít ložnici, aby vás to vzbudilo, až bude chtít jít ven? Jinak jak říká Marcela.

S tim trestanim je to takove osemetne, ja vim. Je mi jasne, ze pes tak uplne nevi, co se deje, znama rekla, ze to mam delat tak, ze ji do te koupelny vezmu a mam ji k tomu strcit cumak a pak ji rict, ze nesmi, tak to delam takhle. Vypada, ze vi, ze to, co udelala nesmi, vzdycky se tak provinile tvari, kdyz s ni do te koupelny jdu.

A co se tyce zavirani dveri, tak to jsem samozrejme zkousela, ale bohuzel si umi otevrit dvere, takze je to zbytecne. Zamknout nemuzu, protoze k tem dverim nemam klice.

Driv normalne prisla a vzbudila me, kdyz se ji chtelo, ted ani nezaknuci, nic, proste tam jde a vydela se tam

10.6.2019 20:32

K. napsal(a):
S tim trestanim je to takove osemetne, ja vim. Je mi jasne, ze pes tak uplne nevi, co se deje, znama rekla, ze to mam delat tak, ze ji do te koupelny vezmu a mam ji k tomu strcit cumak a pak ji rict, ze nesmi, tak to delam takhle. Vypada, ze vi, ze to, co udelala nesmi, vzdycky se tak provinile tvari, kdyz s ni do te koupelny jdu.

A co se tyce zavirani dveri, tak to jsem samozrejme zkousela, ale bohuzel si umi otevrit dvere, takze je to zbytecne. Zamknout nemuzu, protoze k tem dverim nemam klice.

Driv normalne prisla a vzbudila me, kdyz se ji chtelo, ted ani nezaknuci, nic, proste tam jde a vydela se tam

Ten postup s trestáním je hovadina nejvyššího kalibru, předpotopní metoda z doby dinosaurů. Pokud ovšem chcete docílit zničení dobrých vztahů se psem a jeho úplně nesmyslnýho vystresování, pak je to zcela v pořádku.

Pes se tváří "provinile" ne proto, že ví, že něco provedl, nýbrž ve skutečnosti vysílá uklidňující signály, aby ukonejšil rozzlobenýho vůdce. Jeho tváření se je čistě a jen reakcí na to, že se zlobíte (na to nemusíte ani nic říkat, stačí to vnitřně cítit) a snaží se vás udobřit. Sice vůbec nechápe, proč se zlobíte, ale její úkol v tu chvíli je zařídit, aby se vůdce uklidnil, a na to jsou ty uklidňovací signály. Co proč člověka bohužel vypadají jako "tváří se provinile".

Pořiďte si na dveře koule místo klik. Nebo dveře zabedněte. Nebo tak něco.

10.6.2019 20:34

A ještě k tomu trestání - pokud chcete psovi dát najevo, že ta konkrétní činnost je špatně, musíte ho načapat přímo při činu, ideálně vteřinu před ním, když o tom ještě přemýšlí. Když si přisedne, že se vykadí. Cokoliv 2 vteřiny poté je pozdě a je prostě úplně mimo to ubohý zvíře trestat.
Pes žije v přítomnosti, a ta trvá několik vteřin.

Přidejte reakci

Přidat smajlík