Dobrý den ,potřebuji radu ,zdědila jsem psa menšího vzrůstu ,sama nevím co je to za plemeno ale nějaký mix.Ujmula jsem se ho aby nešel do útulku.Problem je takový ,že starý pan ho nenaučil čurat venku a potrebu vykonával v domě a teď mi vše pocurava i když s nim chodím ven co 2 hodiny ,je mu 9 let ,aktivní a jinak žádný problém u něho není.Plenu jsem také koupila ale na tu nechodí .Budu moc rada za jakékoliv rady .Diky
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to moc hezký pes. S tím čůráním : Je rozdíl, jestli opravdu vykonává potřebu
( velkou louži ), nebo značkuje nový domov ( zvedne nohu a ucvrnkne ).
V obou případech je nutné pozorně psa sledovat a ve chvíli, kdy se chystá, popadnout do náruče a vynést ven. Tam ho postavit a dát povel - třeba "čůráááme" a když se vyčůrá, pochválit, případně dát mlsku, aby věděl, že tak to má být, že jste s ním spokojená.
Když se chystá zvednout nohu a umístit značku - to samé, jen před tím říct "ne", nebo "tady ne", "teď ne".
I když přestane čůrat doma, je dobré, když povel k vyprázdnění zná. Při večerním venčení neokouní a na povel "jen čůrat a domu", udělá.
Stejně tak před odjezdem kamkoliv "vyčůrat, pojedem" a pak taky "ještě káďo, jedem" :-))

Plenu bych zrušila a je to pro vás skvělá příležitost naučit se výborně pozorovat, abyste to odhalila včas a stihla zasáhnout hned na začátku akce :)

Nevím, proč by se to nemohl naučit. Devět let není u malýho psa žádný kdovíjaký stáří.

tero
napsal(a):
Už jste to někdy zkoušela?
čistotnost ne, jiné dovednosti ano

Nicole73
napsal(a):
Jenže on je tak rychlí ,že si toho nevšimnu při tom a neznackuje ale děla louže ,budu se snažit víc dávat pozor tak snad mu to brzy půjde a děkuji vám za radu ☺️
to je nějaké divné, když chodíte každé dvě hodiny, že nestíháte
kam koukáte?
zdravotní stav ok a zařízení nového domova si neznačkuje určitě?
tak zůstaňte v předsíni, to je blízko ven, tři hodiny, to je po limitu, a jak přizvedne nožičku, odnést ven
tam povel, akce, povel desetkrát zopakovat při té akci, pochválit (slaninu?) a zpět do předsíně, ne dřív, než akce proběhne
takhle celý den, by musel být něco podobného člověku, aby to nepochopil
A co tak s ním jít na výlet? Je hezky, tak na celý den. To mi neříkejte, že když bude v tomhle horku pít, že nebude i čůrat?! On bude čůrat, Vy budete chválit a pamlskovat. Třeba se mu to i zalíbí, že může přečůrat něčí značku. Navíc bude utahaný, protože není zvyklý a usne a nebude vymýšlet.
Unavit psa je nejlepší způsob,jak zmírnit jeho nevhodnou činnost. A tento je malý a není zřejmě zvyklý, tak by to neměl být takový problém, jako unavit psa, co je celý den v pohybu.
Ještě mě napadá vyhradit mu prozatímně nějaký menší prostor, ten by si možná nepočural, přímo klec asi ne, aby nebyl ve stresu.Musíte vyzkoušet a do celého bytu pouštět postupně. Musíte mít na čůrání pořád jeden stejný povel a když to zrovna dělá,požít ho. Třeba se mu rozbřeskne.Kdo ví jak žil a na co byl zvyklý.