Ahoj, obracim se na vás s dotazem ohledně výběru psa pro kamarádku. Jelikož mam zkušenosti jen s vybranými plemeny nedokážu jí správně poradit.
Kamarádka shání psa do bytu (za 3 roky cca budou stavět dům), jeji pracovní doba je 8hod, v době nepřítomnosti procházky zajištěny pokud pes nevydrží sám. O víkendech budou na chatě.s oplocenym pozemkem. Hledá aktivnější plemeno, větší a hlavně s "chutí do práce". Prý by se ráda zaměřila na obrany, stopy atd.. Pes by byl hlavně jako aktivní společník na výlety a občas ten cvičák pokud to psa bude bavit. Zkušenosti s výcvikem má menší, měla 2 zlaté retrívry.. Ačkoliv to záleží především na výchově, pes by neměl mít sklony k dominanci, vzhledem k "hromadnému věnčení". Poradili by jste prosím nějaké plemeno? Pokud ano, poprosila bych i o zkušenosti s vycvikem, výchovou, vztahem k druhým psům a náchylností k nemocem. A na co si dát u daného plemene pozor při výběru štěněte. Děkuji za odpověď..
Neni co vymyslat, ak chce robit obrany tak NO. (malinu clovek musi vediet ze chce tak tu ani neradim)
Ak vyslovene nechce NO, tak este knirac(iba velky cierny), boxer, rotvik alebo doberman(ak nevadi ze polka ma chore srdcia) su plemena kde sa da vybrat pracak. Vsetko ostatne je tak 30:70 ze to bude kusat (v prospech nekusania) aj ked rodicia napriklad kusali.
Uživatel s deaktivovaným účtem

https://www.youtube.com/watch?v=xg0QWY8oCSU
Mě jsou sympatický vousatý tlamičky
Bohužel sklon k dominanci bude, spíš bych doporučila fenu, své hrací kamarády by mohla respektovat, naučit se to dá, velni aktivní společník, s ničím jiným neporadím, já si koupila fenu bez PP a bez nějakého přemýšlení k mé naprosté spokojenosti....

L(phi)
napsal(a):
Neni co vymyslat, ak chce robit obrany tak NO. (malinu clovek musi vediet ze chce tak tu ani neradim)
Ak vyslovene nechce NO, tak este knirac(iba velky cierny), boxer, rotvik alebo doberman(ak nevadi ze polka ma chore srdcia) su plemena kde sa da vybrat pracak. Vsetko ostatne je tak 30:70 ze to bude kusat (v prospech nekusania) aj ked rodicia napriklad kusali.
Ještě černý ruský teriér, briard, flanderský bouvier,...
napsal(a):
Ještě černý ruský teriér, briard, flanderský bouvier,...
... A hovawart, beauceron, cane corso, austrálsky ovčiak, chodský pes. To sú všetko plemená, kde sa nedá rozumne vyberať pes na obrany - je dosť veľká šanca že na to ten pes nebude mať a nemajú dosť ustálené pracovné línie.

L(phi)
napsal(a):
... A hovawart, beauceron, cane corso, austrálsky ovčiak, chodský pes. To sú všetko plemená, kde sa nedá rozumne vyberať pes na obrany - je dosť veľká šanca že na to ten pes nebude mať a nemajú dosť ustálené pracovné línie.
No, vzhledem k požadavku - "Pes by byl hlavně jako aktivní společník na výlety a občas ten cvičák pokud to psa bude bavit. Zkušenosti s výcvikem má menší, měla 2 zlaté retrívry.. "
Sice píše, že by se kamarádka ráda zaměřila na obrany, ale rozhodně to na mě nedělá dojem, že bude cvičit vrcholově. A v dnešní době, kdy se obrany necvičí na zlobu...
Jo, a ještě by mohla uvažovat o erdelteriérovi. Toho tu už někdo doporučil.

nedělá dojem, že bude cvičit vrcholově
nikdo tady necvici vrcholove
ale kdo to uz někdo zkusil- i na te nejnizsi urovni - sakra vidi rozdil mezi tim, ze pes "chce delat" a když se pes premlouva ke vsemu.

napsal(a):
nedělá dojem, že bude cvičit vrcholově
nikdo tady necvici vrcholove
ale kdo to uz někdo zkusil- i na te nejnizsi urovni - sakra vidi rozdil mezi tim, ze pes "chce delat" a když se pes premlouva ke vsemu.
No někdo pořizuje psa jako sportovní náčiní, protože mu záleží na co nejlepších výsledcích ve zvoleném sportu. Na sportovku BOM nebo NO, a pečlivě vybírá pracovní chov. Často tito psi nejsou rodinnými kamarády v pravém smyslu slova, společníci, ale pracanti, kteří jdou z kotce na výcvik a zase zpět. Často má takový člověk víc psů, nechává si ty nadějnější, ty méně nadané prodává, nebo naopak kupuje už starší psy s "rozdělaným" výcvikem. A nepište že ne.
A někdo pořizuje psa jako společníka, kamaráda, a cvičí jen tak pro radost, nebo pro splnění zkoušek do chovu,... A není pro něj problémem, když pes není do práce nejžhavější.

napsal(a):
No někdo pořizuje psa jako sportovní náčiní, protože mu záleží na co nejlepších výsledcích ve zvoleném sportu. Na sportovku BOM nebo NO, a pečlivě vybírá pracovní chov. Často tito psi nejsou rodinnými kamarády v pravém smyslu slova, společníci, ale pracanti, kteří jdou z kotce na výcvik a zase zpět. Často má takový člověk víc psů, nechává si ty nadějnější, ty méně nadané prodává, nebo naopak kupuje už starší psy s "rozdělaným" výcvikem. A nepište že ne.
A někdo pořizuje psa jako společníka, kamaráda, a cvičí jen tak pro radost, nebo pro splnění zkoušek do chovu,... A není pro něj problémem, když pes není do práce nejžhavější.
A není pro něj problémem, když pes není do práce nejžhavější. “
když uz ho doma ma - tak ne.
ale když voli plemeno??
a to ostatní nechapu, jak souvisi….

napsal(a):
A není pro něj problémem, když pes není do práce nejžhavější. “
když uz ho doma ma - tak ne.
ale když voli plemeno??
a to ostatní nechapu, jak souvisi….
Co na tom nechápete? Byla to reakce na váš příspěvek.
Asi jsme přání zadavatelky pochopily každá jinak.
Já, že chce psa, se kterým může také cvičit.
Vy, že chce cvičit a proto chce psa.
napsal(a):
no ja bych spíš nechápala proč vybírá plemeno a psa pro kamarádku .. ta je nesvéprávná či neumí číst nebo jak .
Přece když chci psa tak mám nějakou představu a budu hledat já sama a nebudu to nechávat na kamarádech aby to řešily na diskuzích .

napsal(a):
zadavatelka píše:
"Pes by byl hlavně jako aktivní společník na výlety a občas ten cvičák pokud to psa bude bavit. "
a
"pes by neměl mít sklony k dominanci, vzhledem k "hromadnému věnčení"
takže tak......
keissa, a jak jsi přišla na to, že kamarádka nehledá sama? A proč by zadavatelka nemohla sbírat inspiraci na veřejné plkárně, i když to nebude pro ni samotnou?
napsal(a):
Motate dohromady veci ktore su fakt pre diskusiu nerelevantne. Je uplne jedno aky pristup maju ku psom vrcholovi sportovci.
Mam psa z tej skupiny 30:70 ako kamosa, spolocnika a na trochu toho hobby cvicenia. A prave preto viem, ze ak clovek tie obrany naozaj chce, aj ked len ako hobby ale s ambiciou zlozit nejaku tu skusku a mat to ako spolocnu zabavu, tak je lepsie vybrat psa plemena ktore na to ma predpoklady. Lebo aj na najnizsiu skusku na svete (ZM) musi zviera mat v sebe aspon nieco, a kopa z tych 30:70 plemien to v sebe nema.
Takze kludne nech si vezme psa z tej "obcastiezobranarskej" skupiny - ale musi ratat s tym, ze s velkou sancou tie obrany nebude moct robit, lebo psa to bud nebude bavit vobec alebo sa zaseknu na nejakej uplnej prkotine typu reakcia na naprah a budu tam zaseknuti roky pred ZM zatial co ovciaky ktore budu stretavat na treningoch budu medzitym mat IPO3.

L(phi)
napsal(a):
Motate dohromady veci ktore su fakt pre diskusiu nerelevantne. Je uplne jedno aky pristup maju ku psom vrcholovi sportovci.
Mam psa z tej skupiny 30:70 ako kamosa, spolocnika a na trochu toho hobby cvicenia. A prave preto viem, ze ak clovek tie obrany naozaj chce, aj ked len ako hobby ale s ambiciou zlozit nejaku tu skusku a mat to ako spolocnu zabavu, tak je lepsie vybrat psa plemena ktore na to ma predpoklady. Lebo aj na najnizsiu skusku na svete (ZM) musi zviera mat v sebe aspon nieco, a kopa z tych 30:70 plemien to v sebe nema.
Takze kludne nech si vezme psa z tej "obcastiezobranarskej" skupiny - ale musi ratat s tym, ze s velkou sancou tie obrany nebude moct robit, lebo psa to bud nebude bavit vobec alebo sa zaseknu na nejakej uplnej prkotine typu reakcia na naprah a budu tam zaseknuti roky pred ZM zatial co ovciaky ktore budu stretavat na treningoch budu medzitym mat IPO3.
Myslím, že to vidíte příliš černě a jednostranně. Cvičí se a skládají zkoušky i s jinými plemeny než s NO a BOM. Nechci se tu dohadovat, protože ani jedna z nás, co tu diskutujeme, nezná ani zadavatelku ani její kamarádku a z toho důvodu také nevíme, jaké plemeno jí bude vyhovovat. Byla tu navržena plemena víceméně z FCI skupiny I. a II., s kterými se DÁ cvičit. Další výběr už je na budoucí majitelce.
L(phi)
napsal(a):
souhlas a je docela frustrující začít cvičit obrany,najit partu lidí se kteréma mě to baví a ...pak vidět jak mi postupně utíkají ,jelikož oni jsou už u té IPO3 a jí jsem stále u kousání na vodítku na peška .. oni řeší už pomalu menší závody a sbírají první pohárky a já přemýšlím na urovni zda složím ZZO a při tom stačilo na začátku vybrat jine plemeno ..
Děkuji všem za odpovědi, hlavně za ty s doporučením. Kamarádka si nechce zakládat účet kvuli jedné otazce proto se ptam ja. Hlavne to spolu řešíme a ja se ji snazim ve vyberu poradit. Také mě napadl chodský pes. Nebo německy ovcak. Obrany ani jakykoliv vycvik nechce dělat "vrcholově" pouze jako hobby, žádné zkoušky atd.. Ale cvičení se psy ji bavi a proto by chtěla plemeno které se rádo zapoji.. :) a kdyz ho to bavit nebude tak co.. Aspoň bude mít "využití" na výletech.
Ja měla pouze rtw, labradora a čsv a ty ona nechce. Ostatní psy nemohu zhodnotit, jelikoz nevim jak na tom jsou s povahou, učením, nemocemi..

Mishka.mi
napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi, hlavně za ty s doporučením. Kamarádka si nechce zakládat účet kvuli jedné otazce proto se ptam ja. Hlavne to spolu řešíme a ja se ji snazim ve vyberu poradit. Také mě napadl chodský pes. Nebo německy ovcak. Obrany ani jakykoliv vycvik nechce dělat "vrcholově" pouze jako hobby, žádné zkoušky atd.. Ale cvičení se psy ji bavi a proto by chtěla plemeno které se rádo zapoji.. :) a kdyz ho to bavit nebude tak co.. Aspoň bude mít "využití" na výletech.
Ja měla pouze rtw, labradora a čsv a ty ona nechce. Ostatní psy nemohu zhodnotit, jelikoz nevim jak na tom jsou s povahou, učením, nemocemi..
Jestli má být pes teď ještě 3 roky v bytě a pak teprve začnou stavět dům, volila bych méně chlupaté plemeno než chodský pes nebo hovawart, australák. Protože předpoklad tropických teplot bude asi pokračovat i v dalších letech a podobní chlupáčové bývají pak v bytech chudáci, stejně jako majitelé, když tato plemena začnou línat.
Jestli měla kamarádka zlaté retrívry, tak bych volila něco podobně ochotně spolupracujícího a ne příliš energetického (ve smyslu tahu do práce), ať není moc v šoku.
Co třeba krátkosrstá kolie? Německý ovčák může být, ze správné linie, tedy nějaké klidnější. A když chce kamarádka jen "hobby" pejska bez zkoušek, tak klidně i pudl, střední či královský, sice úprava srsti je nutná, ale znám i sportovně kousající pudlíky. Jo a proč ta podmínka nad 20 kg?

keissa
napsal(a):
souhlas a je docela frustrující začít cvičit obrany,najit partu lidí se kteréma mě to baví a ...pak vidět jak mi postupně utíkají ,jelikož oni jsou už u té IPO3 a jí jsem stále u kousání na vodítku na peška .. oni řeší už pomalu menší závody a sbírají první pohárky a já přemýšlím na urovni zda složím ZZO a při tom stačilo na začátku vybrat jine plemeno ..
Jestli se psem občas zajde na cvičák - jak napsáno v zadání, tak neudělá nic kloudného ani s BOM. A tečou jí i ti knírači a erdelové.

dovolím si zareagovat na toto, bych řekla klišé:
"Jestli má být pes teď ještě 3 roky v bytě a pak teprve začnou stavět dům, volila bych méně chlupaté plemeno než chodský pes nebo hovawart, australák. Protože předpoklad tropických teplot bude asi pokračovat i v dalších letech a podobní chlupáčové bývají pak v bytech chudáci, stejně jako majitelé, když tato plemena začnou línat."
můj chlupáč HW měl v bytě, v paneláku, hezký chládek, jaký venku ani v nejhlubším stínu neexistoval.....samozřejmě dle orientace bytu
línání - po celou dobu bytového režimu línal velice málo, co je pořádné línání jsem poznala až po přestěhování....a dlouhé chlupy se opravdu uklízí daleko lépe, než krátké zapichovací

Mishka.mi
napsal(a):
Aspoň bude mít "využití" na výletech
Vylety, prochazky spolecne venceni -to všechno se da delat s téměř kazdym psem.
Na to asi spesl vyber nepotrebujete, ne?

Moyda
napsal(a):
To je pravda, ale jako bonus chtěli sportovku, obrany. A na to asi téměř každý nebude.
Však na to se tu taky reagovalo -ze jake plemeno a proc, aby to mohlo i neco odcvicit a nebylo z toho spatne ani to zviratko ani panecek, ze něco delaji .
a nakonec z toho vylezlo, ze teda muzou hlavne vyletovat?
to delam taky. a delala jsem to s kazdym svým psem.
obrany a cviceni uz ne. to s uplne kazdym nejde.
i kdyz tady lidi tvrdi ze jo - tak ja si to vyzkoušela. a ne, nejde to uplne s kazdym...
Já bych řekla, že jde hlavně o to, jestli to cvičení a obrany chtějí dělat spíš proto, aby se zabavil pes a nebo proto, že to chce dělat panička. Protože k nám na cvičák chodí i kříženci (nebo plemena, která moc na obranách vidět nejsou - třeba BOCky, RR), kteří cvičí a koušou - ale jen proto, že je to baví a páníčci neřeší nějaké přesnosti a detaily a kdyby je to nebavilo, tak to prostě dělat nebudou. A jsou spokojeni. Stejně tak u nás třeba zkoušeli obrany s boerboelem, xČsv a i s labradorem a se samojedem - nešlo to, tak prostě kousání nedělají a nikdo se z toho nehroutí a ani je to nijak nemrzí - zkoušeli to jen proto, že kdyby to bavilo psa, tak by to byla další aktivita pro něho navíc.

napsal(a):
Však na to se tu taky reagovalo -ze jake plemeno a proc, aby to mohlo i neco odcvicit a nebylo z toho spatne ani to zviratko ani panecek, ze něco delaji .
a nakonec z toho vylezlo, ze teda muzou hlavne vyletovat?
to delam taky. a delala jsem to s kazdym svým psem.
obrany a cviceni uz ne. to s uplne kazdym nejde.
i kdyz tady lidi tvrdi ze jo - tak ja si to vyzkoušela. a ne, nejde to uplne s kazdym...
No, tak já se ještě ozvu jak ta potrefená husa. Ale musím, protože mě štve to přehlížení jiných plemen a adorování NO a BOM.
Doporučila jsem černého ruského teriéra, briarda a flanderského bouviera. K plemenům, která doporučil někdo přede mnou a která jsou ze stejného ranku.
Se všemi třemi plemeny se cvičí sportovka, tedy i obrany. Představitelé těchto plemen nejspíš nejsou v tom učení nejrychlejší, ale naučí se. Určitě ne každý jedinec, ale to NO taky každý ne, jinak bychom občas nečetli stesky majitelů, že se jim nevyvedl pes...
Briard je plemeno dříve služební, dnes sportovní a v minulosti se s ním cvičilo v mnohem větší míře než dnes, protože k chovnosti byla mimo jiné potřeba zkouška z výkonu.
ČRT má v sobě zakódovanou obranu svého pána a jeho rodiny, umí jednat samostatně, ale obrany na cvičáku se naučí. Příliš se s nimi necvičí, souvisí to s úpadkem plemene, který už nějakou dobu trvá. Zapisuje se velmi málo štěňat a náš chov až na výjimky není světově konkurenceschopný, zejména proti zvířatům ze země původu, z Ruska.
Flanderský bouvier je na tom s početností podobně jako ČRT, pár lidí s ním cvičí, ale stejně jako ČRT dojíždí na malou chovatelskou základnu.
Doporučovala jsem do popsaných podmínek. Kdyby zadavatelka napsala, že majitelka chce se psem především cvičit, viděla bych výběr plemen zhruba jako vy.

protože mě štve to přehlížení jiných plemen a adorování NO a BOM.
Jen ona to neni adorace - ale realita.
Ale spatne si vysvetlujete, ze jina plemena nekdo prehlizi. Lide, co vam to sem pisi - cvici prave s jinymi plemeny nez je NO a BOM. Jen nazyvame veci pravymi jmeny a přitom nikdo nepise, ze to vůbec nejde
Ty exoty totiz sami vlastnime a trenujeme spolecne s dalsimi plemeny, ktere jmenujete.
Hovici, kniraci, briardi, boxeri -s tema se potkavam primo na trenincich, erdelove, dobici a rotasove -s temi aspon u figu ci na zavodech.
Dávno a dávno ještě na základce za bývalého režimu
Mimochodem - tohle je jedna okolnost, proc drive to byli hojneji vyuzivana plemena a dneska maji problem uspet -zmenili se strasne pozadavky na ty psy. Na to, co se hodnoti, co se po nich chce.
Za me osobne - podporuju maximalne exoty ve sportu! Podle me je to jedina cesta, jak zachovat mj. jejich zdravi.
Ale nemuzu proste zavirat oci nad tim faktem, ze sport s exotem na urovni NO nebo BOM je jen a jen o nahode nebo jedinci (psovodovi).
Ale jde to :- ) IPO3-CACIT plemen - závod bez NO a BOM

napsal(a):
protože mě štve to přehlížení jiných plemen a adorování NO a BOM.
Jen ona to neni adorace - ale realita.
Ale spatne si vysvetlujete, ze jina plemena nekdo prehlizi. Lide, co vam to sem pisi - cvici prave s jinymi plemeny nez je NO a BOM. Jen nazyvame veci pravymi jmeny a přitom nikdo nepise, ze to vůbec nejde
Ty exoty totiz sami vlastnime a trenujeme spolecne s dalsimi plemeny, ktere jmenujete.
Hovici, kniraci, briardi, boxeri -s tema se potkavam primo na trenincich, erdelove, dobici a rotasove -s temi aspon u figu ci na zavodech.
Dávno a dávno ještě na základce za bývalého režimu
Mimochodem - tohle je jedna okolnost, proc drive to byli hojneji vyuzivana plemena a dneska maji problem uspet -zmenili se strasne pozadavky na ty psy. Na to, co se hodnoti, co se po nich chce.
Za me osobne - podporuju maximalne exoty ve sportu! Podle me je to jedina cesta, jak zachovat mj. jejich zdravi.
Ale nemuzu proste zavirat oci nad tim faktem, ze sport s exotem na urovni NO nebo BOM je jen a jen o nahode nebo jedinci (psovodovi).
Ale jde to :- ) IPO3-CACIT plemen - závod bez NO a BOM
Ale tohle já nerozporuji, přece jsem vám napsala, že pokud bych četla požadavek - chci v prvé řadě cvičit sportovku - tak doporučím ta plemena, co vy.
Je veliká škoda, že se nezachovaly ty zkoušky k uchovnění u bývalých služebních plemen.