Lenka18

XXX.XXX.60.146
Ahoj, nedávno jsme měly s kamarádkou debatu, která mi vrtá hlavou. Téma byli pastevci obecně a kangalové konkrétně.
Kamarádka má rodinnou farmu - drůbež, prasata, koně, kráva. Až doslouží současní psí hlídači, přála by si pastevce, protože jim tam často něco leze krást vajíčka i slepice.
A teď zásadní otázka: je nějaký pastevec schopen přijmout pohyb rodiny (2dospělí a 2 děti), blízkých příbuzných a přátel (cca 10, z 95% s majiteli) a především majitelů ustájených koní - cca 5 lidí, kteří tam ne vždy jsou společně s majiteli, hledí si svého koně a mají vlastní vstup na "zvířecí" dvůr.
Já si totiž nejsem jistá, zda to ten pastevec dokáže akceptovat, zvlášť, když se ti majitelé koní občas znění. Případná majitelka je poctivka, se psem by si dala tolik práce, kolik by bylo potřeba, ale má to šanci?
Díky za názory a nejlépe i zkušenosti :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pohyb rodiny a lidí, které pes zná, to není problém.
Ale neznámý člověk bez majitele, ten vpuštěn spíš nebude. Takže majitelé koní se měnit buď nebudou, nebo budou chodit s majitelem než je pes taky vezme za své.

Pastevec bude chránit to, co je mu svěřeno, i před kunou a liškou. Vypořádá se i s ježkem, co mu vstoupí do teritoria (i když ten je užitečný a my bychom ho rádi na zahradě měli). Neporadí si, aspoň ta naše kavkazanka, jen s ropuchou. Je jí nějak nepříjemná.
Lidi - rodinu bude respektovat, ale spíš tu užší. Cizí lidi, které bude vídat občas, sice asi pustí na pozemek, ale možná nepustí z něj, pokud u toho nebude pán. Pastevci nejsou vhodní do prostředí, kde se střídá více lidí, kde je v podstatě průchoďák. Nelze je srovnávat s leonbergerem ani berňákem.
Kamarád měl SAO s PP , nekupírovanou s krásným jménem Beruška. Byl jsem u něj asi 5x , když byla štěně. Za rok jsem přijel s kamarádem, kterého neznala. Mě uvítala a vpustila dál, kolega musel zůstat venku, než ho vpustil Berušky majitel.
Takže lidi, které pozná za přítomnosti majitele jako štěně, si pamatuje LÉTA.
Noví mají smůlu...
Podívejte se na skupinu Farei Kennels LGD Training & Education na FB. Ty dámy co to tam vedou mají právě kangaly a je tam jsou je myslím spousta lidí, kteří mají farmy, pohyb lidí po pozemku i zákazníků, ne jen nějakou stálou skupinu a myslím, že při adekvátní výchově to ta turecká plemena dávají celkem dobře, alespoň podle toho, co se tam píše. Pokud to pro toho psa bude normální a vyroste v tom od štěněte. Ony mezi těmi plemeny jsou dost velké rozdíly, každé pochází z jiných podmínek, jinak zalidněných oblastí a způsob práce je odlišný. Ale to co požaduje Vaše kamarádka je myslím zvládnutelné pro vícero plemen, i naši kavkazové mají rádi širší rodinu a je tedy pravda, že jsme nikdy nezkoušeli, zda by někdo z těch lidí mohl přijít, když nejsme doma, ale v naší přítomnosti jejich pohyb po pozemku psům naprosto nevadí. Ten pastevec by se měl naučit co je standard a pak řeší odchylky od toho standardu. Samozřejmě se to asi nedá říct na 100 %, ale ta ohrožující agresivita vůči lidem většině těch plemen při správné socializaci a výchově asi není vlastní. Může být problém při změně majitele těch koní, že pes třeba zastaví a dá najevo, že ho dál nepustí, ale pokud na něj ten člověk nevezme klacek a nebude to varování ignorovat, tak by se nemělo nic stát. Ale na to bych se ptal v té skupině, ty dámy na mě působí dojmem, že vědí co dělají.
lupus4
napsal(a):
Kamarád měl SAO s PP , nekupírovanou s krásným jménem Beruška. Byl jsem u něj asi 5x , když byla štěně. Za rok jsem přijel s kamarádem, kterého neznala. Mě uvítala a vpustila dál, kolega musel zůstat venku, než ho vpustil Berušky majitel.
Takže lidi, které pozná za přítomnosti majitele jako štěně, si pamatuje LÉTA.
Noví mají smůlu...
Jo ono stačí přijít i méně krát. A pamatujou si přesně jak popisujete, komu byla udělena jaká práva. Jen jak ty pastevce sleduju, tak právě znám příklady, kdy na farmy chodí zákazníci nakupovat a americký standard, tedy pyrenejci a to čemu u nás říkáme anatolci se naučí, že do konkrétního prostoru je s výjimkou predátorů vstup povolen všem, minimálně v nějakých otevíracích hodinách. Ale to je prostě o tom, že se tam to štěně šmrdolí od malička a vidí, že to tak funguje. Kdyby tam někdo lezl v noci přes plot, tak ho pes samozřejmě ignorovat nebude, stejně jako jinou škodnou.
Lenka18
napsal(a):
Ahoj, nedávno jsme měly s kamarádkou debatu, která mi vrtá hlavou. Téma byli pastevci obecně a kangalové konkrétně.
Kamarádka má rodinnou farmu - drůbež, prasata, koně, kráva. Až doslouží současní psí hlídači, přála by si pastevce, protože jim tam často něco leze krást vajíčka i slepice.
A teď zásadní otázka: je nějaký pastevec schopen přijmout pohyb rodiny (2dospělí a 2 děti), blízkých příbuzných a přátel (cca 10, z 95% s majiteli) a především majitelů ustájených koní - cca 5 lidí, kteří tam ne vždy jsou společně s majiteli, hledí si svého koně a mají vlastní vstup na "zvířecí" dvůr.
Já si totiž nejsem jistá, zda to ten pastevec dokáže akceptovat, zvlášť, když se ti majitelé koní občas znění. Případná majitelka je poctivka, se psem by si dala tolik práce, kolik by bylo potřeba, ale má to šanci?
Díky za názory a nejlépe i zkušenosti :-)
Ne, jakmile to není rodina a není tam několikrát denně tak určitě ne
Píšu z vlastní zkušenosti, pastevců jsem měla již několik

tady jsou dva v hospodě a hrozně se jim to líbí, jenže se tam narodili, a také když nemají náladu, tak odejdou do kuchyně nebo na zahradu
na hlídání slepic byl odjakživa špic, ne?
Setkání s pyrenejáky u stáda v podhůří Alp (Francie) dcerky měli sebou psa a nebýt přítomen majitel, tak by si přes mostek netroufly (stalo se včera)
lupus4
napsal(a):
Setkání s pyrenejáky u stáda v podhůří Alp (Francie) dcerky měli sebou psa a nebýt přítomen majitel, tak by si přes mostek netroufly (stalo se včera)
Tak nakráčet do toho většího vpředu, když vidím jak stojí, by byl asi čirý nerozum Ale zase všimněte si, že stojí a dál nepustí. Neběžel je roztrhat, hned jak je viděl na obzoru.
TyVed
napsal(a):
Tak nakráčet do toho většího vpředu, když vidím jak stojí, by byl asi čirý nerozum Ale zase všimněte si, že stojí a dál nepustí. Neběžel je roztrhat, hned jak je viděl na obzoru.
Tak jasně, taky bych nešla ani bez psa, když vím, že psi tam nejsou na prochajdě, ale na hlídání. Ale: takhle stojí každý pes, tak vám bude stát i můj všemilující samojed, i nějaký Punťa od sousedů. To je přece pro psy přirozený postoj, když se ,,něco" děje.

lesnížínka
napsal(a):
Tak jasně, taky bych nešla ani bez psa, když vím, že psi tam nejsou na prochajdě, ale na hlídání. Ale: takhle stojí každý pes, tak vám bude stát i můj všemilující samojed, i nějaký Punťa od sousedů. To je přece pro psy přirozený postoj, když se ,,něco" děje.
možná to hlavní těžiště příspěvku bylo v tom, že psi jenom lidi zastavili, neútočili, neohrožovali......
lupus4
napsal(a):
přesně tak a to měli s sebou psa samce
Ale byli ještě v bezpečné vzdálenosti...tedy pro psy chápáno. Ani žádný normální pes přece neútočí okamžitě, jak někde něco zahlédne, ale nejdřív vyhrožuje postojem, pak vrčením, teprve vyrazí, pokud to protivník stále nerespektuje. Navíc pyreneják není až takový radikální hlídač, nevím jak ostatní, ale sousedovic pyrenejka je v pohodě, mě pustí na pozemek i se psem, jen protože nás prostě zná.