jakehopsa

XXX.XXX.83.177
Dobry den
Chtel bych trochu poradit s vyberem vhodneho plemene.
Momentalne ziji v domě s velkou zahradou. Nejsem zkuseny chovatel ale taky nejsem uplne bez zkusenosti.
Jsem pracovne vytizen. Delam ranni 5 dni v tydnu. 8h smenny od 6-14:30 . Krome prace nemam jine zavazky. Jsem sportovni clovek.
Vzdy se mi libila spise stredni az vetsi plemena. Hodna pratelska. Urcite bych casto behal, frisbee, atd. Moje tipy jsou - Bretansky ohař, Irský setr a Krátkosrstá kolie. Bohuzel si nejsem jisty jestli by zvladli byt 8 h denne sami... Predem dekuji za odpoved.
jakehopsa
napsal(a):
Dobry den
Chtel bych trochu poradit s vyberem vhodneho plemene.
Momentalne ziji v domě s velkou zahradou. Nejsem zkuseny chovatel ale taky nejsem uplne bez zkusenosti.
Jsem pracovne vytizen. Delam ranni 5 dni v tydnu. 8h smenny od 6-14:30 . Krome prace nemam jine zavazky. Jsem sportovni clovek.
Vzdy se mi libila spise stredni az vetsi plemena. Hodna pratelska. Urcite bych casto behal, frisbee, atd. Moje tipy jsou - Bretansky ohař, Irský setr a Krátkosrstá kolie. Bohuzel si nejsem jisty jestli by zvladli byt 8 h denne sami... Predem dekuji za odpoved.
Lovecká plemena vynechte, těm jen život rodinného psa s takovýma aktivitama stačit nebude - jsou to silně zavlohovaní pracovní psi, kteří bez práce v honitbě budou trpět a budete nešťastní oba.
Myslím si, že 8 hodin samoty zvládne každý pes, pokud se mu potom budete věnovat, většina lidí musí chodit do práce .
Edit.: ale souhlasím s výše uvedeným, lovecká plemena bych vynechala.
A ještě jeden edit.: používá se u nás vůbec ještě Irský setr v myslivosti? Dělá se s nim lovečina? Tady u nás není už vůbec vidět...
jakehopsa

XXX.XXX.83.177
Děkuji za radu. Myslíte že ta krátkosrstá kolie by mohl být dobrý výběr? Ještě mě napadla border kolie
Uživatel s deaktivovaným účtem

jakehopsa
napsal(a):
Děkuji za radu. Myslíte že ta krátkosrstá kolie by mohl být dobrý výběr? Ještě mě napadla border kolie
Z těch dvou - určitě krátkosrstá. Jsou prima.
marcelaamax
napsal(a):
Myslím si, že 8 hodin samoty zvládne každý pes, pokud se mu potom budete věnovat, většina lidí musí chodit do práce .
Edit.: ale souhlasím s výše uvedeným, lovecká plemena bych vynechala.
A ještě jeden edit.: používá se u nás vůbec ještě Irský setr v myslivosti? Dělá se s nim lovečina? Tady u nás není už vůbec vidět...
Používá,ale málo. K chovnosti potřebují zkoušku vloh,takže alespoň základ lovečiny mít musí. Ale vidět jsou opravdu málo. Ono pro běžného myslivce je ta srst nepraktická, to si radši pořídí nko nebo něco jiného krátkosrstého, nebo hrubáka typu fousek. A samozřejmě další věcí je nedostatek až vymizení drobné zvěře na poli,což je doména irčana