Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Cupr

30.6.2019 09:02
Cupr

XXX.XXX.83.177

Ahoj prosím o radu s výběrem psa.
Bydlím v rodinném domu s velkou zahradou. Pejska chci velkého. Mám na svém seznamu jihoruského ovčáka a slovenského čuvače. Chci psa aktivního, ale ne zase hyperaktivního. Vyrůstal jsem v dětství se středoasiatem.
Děkuji za rady. David

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.6.2019 10:12

Těžko radit, když nevíme, kolik času můžete psovi věnovat a co od něj očekáváte mimo toho, že nemá být hyperaktivní. Nejspíš byste zase radši nějakého ovčáka?

30.6.2019 10:34
GAELLE

XXX.XXX.55.67

klasický NO ?

30.6.2019 11:57
tetrivek

XXX.XXX.82.8

Čuvač je ideální volba. Samozřejmě štěněti a mladému psu je třeba se věnovat. V dospělosti dobře vychovanému čuvači stačí jeho práce hlídání obydlí. Samozřejmě každodenní kontakt s majitelem. Ten náš miluje svého kocoura a když je na zahradě sám dělají si společnost. Je to pes který rád chodí na procházky, není zbytečně agresivní, teď musíme chodit každý večer k rybníku, aby se vykoupal. Snadno ovladatelný v rámci plemene. Ale s NO to srovnat nejde. Pokud chcete NO musí mít denně nějakou činnost s páníčkem, cvičit ho baví. Visí Vám na očích a vy se na něj můžete spolehnout a vodítko skoro nepotřebujete. Ale pokud chcete jen domácího mazla a hlídače, mějte čuvače.

30.6.2019 22:37
hanelbi

XXX.XXX.145.197

Sama mám švýcarského ovčáka a jinou rasu už asi nikdy nechci. Jak píše Sarah, záleží na tom, co od pejska očekáváte, kolik času mu můžete věnovat... za mě je to nicméně moc hodné a přátelské plemeno (známí ho mají také a dokonce se jim staral o koťata vždy, když jejich kočka porodila - hlídal, aby žádné neuteklo apod.), aktivity zvládá skvěle, je učenlivý (chodíme na cvičák od štěněte) a povely ho baví. Od mala s ním jezdíme i na delší tůry a nikdy neměl problém. A taky teda hodně rád zahradničí (překopal půl zahrady) a bezmezně miluje aportky. :D Přeju hodně štěstí s výběrem, ať narazíte na "toho pravého"! Hezký večer.

1.7.2019 07:25

Jihorus i čuvač jsou psi pastevečtí. Od ovčáků se liší, mají samostatné myšlení,... Což zadavatel zná, protože měli v jeho dětství středoasijce.

Pro zadavatele - musíte se rozhodnout, co od psa ještě očekáváte a podle toho se pak dá poradit. Upřesněte tedy vaše požadavky.

1.7.2019 07:31

"Jihorus i čuvač jsou psi pastevečtí. Od ovčáků se liší, mají samostatné myšlení"...
Tohle donekonečna opakované....je přesně to, co lidi proti pastevcům popuzuje.
Btw - samostatné myšlení má leckterý nevychovaný, či špatně vychovaný pes napříč plemeny.

1.7.2019 07:37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Jihorus i čuvač jsou psi pastevečtí. Od ovčáků se liší, mají samostatné myšlení"...
Tohle donekonečna opakované....je přesně to, co lidi proti pastevcům popuzuje.
Btw - samostatné myšlení má leckterý nevychovaný, či špatně vychovaný pes napříč plemeny.

Nemůžu za to, že lidi popuzuje pravda. A neříct ji? Mám lhát?
Samostatné myšlení mají pastevci v genech. Na rozdíl od jiných plemen je u nich tato vlastnost hodně silná. Musí být, protože bývali u stád jako hlídači sami a sami se museli rozhodnout, kdy a jak mají nejvhodněji zneškodnit útočníka.
Proč to pořád opakuji? Protože mám dojem, že to leckomu ještě pořád nedocvaklo. A klidně zaměňuje pastevce a ovčáka. To může být pro někoho, kdo si pořídí pastevce a bude věřit, že pořídil ovčáka, až fatální.

1.7.2019 08:07

Tohle donekonečna opakované....je přesně to, co lidi proti pastevcům popuzuje

no, v každém případě to popuzuje orionku, to je více než zřejmé.....

a jak píše balu, je to zcela podstatný rys a je třeba si to uvědomit a respektovat, coby majitel

1.7.2019 08:25

Už jsem zmiňovala sousedovic ovčandu. Taky je samostatně myslící ( i když to nemá v genech ). Když jde někdo kolem řve a rve plot- a to i když na ni majitelka řve z okna ( nebo není doma ), té feně je to fuk.

1.7.2019 08:54

Už jsem zmiňovala sousedovic ovčandu. Taky je samostatně myslící ( i když to nemá v genech ). Když jde někdo kolem řve a rve plot- a to i když na ni majitelka řve z okna ( nebo není doma ), té feně je to fuk.

A té ovčandy se taky bojíte, nebo ne, protože je tady v podstatě původní?

1.7.2019 09:15

aha, tak tohle je jako znak samostatného jednání, vyhodnocování pastevců?
tak to jo, potom vsja sobaka pastevec jest.......

1.7.2019 12:23

Jestli jste tohle jako rys pastevce myslela vážně, tak nemáte ani ponětî o tom, co je samostatné myšlení.

1.7.2019 12:39

Jestli jste tohle jako rys pastevce myslela vážně, tak nemáte ani ponětî o tom, co je samostatné myšlení.

Ne, nemyslela to jako rys pastevce. Jen jako rys nepříjemného, nevychovaného psa. Mělo být "samostatné myšlení".

1.7.2019 12:45

Ne, nemyslela to jako rys pastevce. Jen jako rys nepříjemného, nevychovaného psa. Mělo být "samostatné myšlení".

Vy jste vůbec nepochopila, jací ti pastevci jsou... a já nemám sílu to tu zase vypisovat.

1.7.2019 12:55

a jak píše balu, je to zcela podstatný rys a je třeba si to uvědomit a respektovat, coby majitel

Jenže problém je v tom, že mnozí majitelé si to neuvědomují. Ten tibeťák u nás na vsi je toho důkazem. Na to, že straší lidi na silnici, jsme si časem zvykli.
Ale když mi přišel ke stádečku koz s kůzlaty, na pastvině, nikde nikdo ( jak hezky píše TyVed ), nevěděla jsem, co chce, nevěděla jsem, co udělá, když ho psice nebude chtít ke kozám pustit ( to je její nezadatelné právo ), co udělám já, když si bude chtít odnést kůzlátko......
Takže já vím, že pokud se nebude cítit mnou ohrožen ( když půjdu kolem jejich domu, kde si plot kdykoliv přeskočí ? - třeba ), bude to v pohodě.
A teď si vemte náhodného turistu : u cesty loukou a lesem leží "medvěd", jdete, zastavíte se, vstane, jde k vám, nikde nikdo....co má takový neznalý turista dělat ? To mu znalci samostatně myslících pastevců poraďte.

1.7.2019 13:00

Vy jste vůbec nepochopila, jací ti pastevci jsou... a já nemám sílu to tu zase vypisovat.

Já nepotřebuju chápat, jací pastevci jsou. A nepotřebuje to chápat spousta lidí, třeba turistů, kterým je takové setkání nepříjemné. Mě stačí, že chápu, jaký je můj pes a že ho mám zvládnutého, zajištěného, že mi nelítá po vsi, netrhá plot, když jde někdo kolem......Já chci vědět, že to chápou majitelé pastevců a že se podle toho chovají !
( Teď nemyslím vás )

1.7.2019 13:05

A té ovčandy se taky bojíte, nebo ne, protože je tady v podstatě původní?

Ne, té ovčandy se nebojím, protože vím, že stačí houknout "zalez" a ona zaleze.
Houkat na pastevce - asi by nebylo to pravé ořechové.
Ale cizí kolemjdouci to nevědí a musí jim být hodně nepříjemné kolem ní procházet.

1.7.2019 13:16

Já nepotřebuju chápat, jací pastevci jsou. A nepotřebuje to chápat spousta lidí, třeba turistů, kterým je takové setkání nepříjemné. Mě stačí, že chápu, jaký je můj pes a že ho mám zvládnutého, zajištěného, že mi nelítá po vsi, netrhá plot, když jde někdo kolem......Já chci vědět, že to chápou majitelé pastevců a že se podle toho chovají !
( Teď nemyslím vás )

Vy děláte, jako by česká krajina byla plná volně se pohybujících pastevců. Drtivá většina majitelů pastevců je zodpovědná a má své psy zajištěné na svém pozemku, kde nikdo cizí nemá co dělat. Ti, kdo ne, jsou hlupáci, kteří dělají madvědí službu pastevcům i všem majitelům psů. Jestliže chcete vědět, jestli něco chápou majitelé pastevců, budete se jich muset zeptat. Jednoho každého. Tak do toho!

1.7.2019 13:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Takže já vím, že pokud se nebude cítit mnou ohrožen ( když půjdu kolem jejich domu, kde si plot kdykoliv přeskočí ? - třeba ), bude to v pohodě.
A teď si vemte náhodného turistu : u cesty loukou a lesem leží "medvěd", jdete, zastavíte se, vstane, jde k vám, nikde nikdo....co má takový neznalý turista dělat ? To mu znalci samostatně myslících pastevců poraďte.

Ale tohle přeci není jen o pastevcích jako takových. Tam může ležet klidně třeba ovčák, vlkodav, nebo nějaký tele mollos....

Nebo jako myslíte, že si neznalý turista řekne - "a kur*a to je pastevec, co teď" a naopak třeba "je hele vlkodav, ten je hodnej, to je v pohodě"....?

1.7.2019 13:44

marcelaamax napsal(a):

Ale tohle přeci není jen o pastevcích jako takových. Tam může ležet klidně třeba ovčák, vlkodav, nebo nějaký tele mollos....

Nebo jako myslíte, že si neznalý turista řekne - "a kur*a to je pastevec, co teď" a naopak třeba "je hele vlkodav, ten je hodnej, to je v pohodě"....?

Může tam ležet cokoliv, ale u nás po vsi chodí pastevec. A normálně se ptám, jak se v takovém případě zachovat, protože jak tady psáno - pastevci jsou specifická skupina.
( jinak - původně jsem psala :rtw, malamut, NO......, že se to pak zvrhlo na pastevce - to je tím opakovaným samostatným myšlením )

1.7.2019 14:02

Může tam ležet cokoliv, ale u nás po vsi chodí pastevec. A normálně se ptám, jak se v takovém případě zachovat, protože jak tady psáno - pastevci jsou specifická skupina.
( jinak - původně jsem psala :rtw, malamut, NO......, že se to pak zvrhlo na pastevce - to je tím opakovaným samostatným myšlením )

"...ale u nás po vsi chodí pastevec."
Trochu mi to připomnělo dětskou říkanku - chodí pešek okolo, nekoukej se na něho, kdo se na něj koukne, toho pešek bouchne...

Rady zazněly především na sousední diskuzi, tady se původně řešil výběr psa.

1.7.2019 15:33

Dojeďte si na začátek diskuze a lehko zjistíte, kdo sem pastevce zanesl - tedy to poučení.

1.7.2019 17:48

Dojeďte si na začátek diskuze a lehko zjistíte, kdo sem pastevce zanesl - tedy to poučení.

Zájem o pastevce deklaroval zadavatel - má v hledáčku jihorusa a čuvače. A protože jednou z odpovědí bylo něco v tom smyslu - proč ne zase ovčáka, napsala jsem, že je rozdíl mezi pastevcem a ovčákem a že má zadavatel upřesnit, co od psa čeká krom toho, že chce psa aktivního ale ne zase hyperaktivního. A pak jste se ozvala vy, že lidi zdůrazňovaná samostatnost pastevců popuzuje. Já teda nevím, které lidi to popuzuje, vím akorát o vás.
Jistě chápete, že pokud někdo zaměňuje ovčáka za pastevce, tak to může vést k problémům...

A jsme zase na začátku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík