Cupr

XXX.XXX.83.177
Ahoj prosím o radu s výběrem psa.
Bydlím v rodinném domu s velkou zahradou. Pejska chci velkého. Mám na svém seznamu jihoruského ovčáka a slovenského čuvače. Chci psa aktivního, ale ne zase hyperaktivního. Vyrůstal jsem v dětství se středoasiatem.
Děkuji za rady. David
Uživatel s deaktivovaným účtem

Těžko radit, když nevíme, kolik času můžete psovi věnovat a co od něj očekáváte mimo toho, že nemá být hyperaktivní. Nejspíš byste zase radši nějakého ovčáka?
Čuvač je ideální volba. Samozřejmě štěněti a mladému psu je třeba se věnovat. V dospělosti dobře vychovanému čuvači stačí jeho práce hlídání obydlí. Samozřejmě každodenní kontakt s majitelem. Ten náš miluje svého kocoura a když je na zahradě sám dělají si společnost. Je to pes který rád chodí na procházky, není zbytečně agresivní, teď musíme chodit každý večer k rybníku, aby se vykoupal. Snadno ovladatelný v rámci plemene. Ale s NO to srovnat nejde. Pokud chcete NO musí mít denně nějakou činnost s páníčkem, cvičit ho baví. Visí Vám na očích a vy se na něj můžete spolehnout a vodítko skoro nepotřebujete. Ale pokud chcete jen domácího mazla a hlídače, mějte čuvače.
Sama mám švýcarského ovčáka a jinou rasu už asi nikdy nechci. Jak píše Sarah, záleží na tom, co od pejska očekáváte, kolik času mu můžete věnovat... za mě je to nicméně moc hodné a přátelské plemeno (známí ho mají také a dokonce se jim staral o koťata vždy, když jejich kočka porodila - hlídal, aby žádné neuteklo apod.), aktivity zvládá skvěle, je učenlivý (chodíme na cvičák od štěněte) a povely ho baví. Od mala s ním jezdíme i na delší tůry a nikdy neměl problém. A taky teda hodně rád zahradničí (překopal půl zahrady) a bezmezně miluje aportky. :D Přeju hodně štěstí s výběrem, ať narazíte na "toho pravého"! Hezký večer.

Jihorus i čuvač jsou psi pastevečtí. Od ovčáků se liší, mají samostatné myšlení,... Což zadavatel zná, protože měli v jeho dětství středoasijce.
Pro zadavatele - musíte se rozhodnout, co od psa ještě očekáváte a podle toho se pak dá poradit. Upřesněte tedy vaše požadavky.

"Jihorus i čuvač jsou psi pastevečtí. Od ovčáků se liší, mají samostatné myšlení"...
Tohle donekonečna opakované....je přesně to, co lidi proti pastevcům popuzuje.
Btw - samostatné myšlení má leckterý nevychovaný, či špatně vychovaný pes napříč plemeny.

napsal(a):
"Jihorus i čuvač jsou psi pastevečtí. Od ovčáků se liší, mají samostatné myšlení"...
Tohle donekonečna opakované....je přesně to, co lidi proti pastevcům popuzuje.
Btw - samostatné myšlení má leckterý nevychovaný, či špatně vychovaný pes napříč plemeny.
Nemůžu za to, že lidi popuzuje pravda. A neříct ji? Mám lhát?
Samostatné myšlení mají pastevci v genech. Na rozdíl od jiných plemen je u nich tato vlastnost hodně silná. Musí být, protože bývali u stád jako hlídači sami a sami se museli rozhodnout, kdy a jak mají nejvhodněji zneškodnit útočníka.
Proč to pořád opakuji? Protože mám dojem, že to leckomu ještě pořád nedocvaklo. A klidně zaměňuje pastevce a ovčáka. To může být pro někoho, kdo si pořídí pastevce a bude věřit, že pořídil ovčáka, až fatální.

Tohle donekonečna opakované....je přesně to, co lidi proti pastevcům popuzuje
no, v každém případě to popuzuje orionku, to je více než zřejmé.....
a jak píše balu, je to zcela podstatný rys a je třeba si to uvědomit a respektovat, coby majitel

Už jsem zmiňovala sousedovic ovčandu. Taky je samostatně myslící ( i když to nemá v genech ). Když jde někdo kolem řve a rve plot- a to i když na ni majitelka řve z okna ( nebo není doma ), té feně je to fuk.

napsal(a):
Už jsem zmiňovala sousedovic ovčandu. Taky je samostatně myslící ( i když to nemá v genech ). Když jde někdo kolem řve a rve plot- a to i když na ni majitelka řve z okna ( nebo není doma ), té feně je to fuk.
A té ovčandy se taky bojíte, nebo ne, protože je tady v podstatě původní?

napsal(a):
aha, tak tohle je jako znak samostatného jednání, vyhodnocování pastevců?
tak to jo, potom vsja sobaka pastevec jest.......

napsal(a):
Jestli jste tohle jako rys pastevce myslela vážně, tak nemáte ani ponětî o tom, co je samostatné myšlení.

napsal(a):
Jestli jste tohle jako rys pastevce myslela vážně, tak nemáte ani ponětî o tom, co je samostatné myšlení.
Ne, nemyslela to jako rys pastevce. Jen jako rys nepříjemného, nevychovaného psa. Mělo být "samostatné myšlení".

napsal(a):
Ne, nemyslela to jako rys pastevce. Jen jako rys nepříjemného, nevychovaného psa. Mělo být "samostatné myšlení".
Vy jste vůbec nepochopila, jací ti pastevci jsou... a já nemám sílu to tu zase vypisovat.

a jak píše balu, je to zcela podstatný rys a je třeba si to uvědomit a respektovat, coby majitel
Jenže problém je v tom, že mnozí majitelé si to neuvědomují. Ten tibeťák u nás na vsi je toho důkazem. Na to, že straší lidi na silnici, jsme si časem zvykli.
Ale když mi přišel ke stádečku koz s kůzlaty, na pastvině, nikde nikdo ( jak hezky píše TyVed ), nevěděla jsem, co chce, nevěděla jsem, co udělá, když ho psice nebude chtít ke kozám pustit ( to je její nezadatelné právo ), co udělám já, když si bude chtít odnést kůzlátko......
Takže já vím, že pokud se nebude cítit mnou ohrožen ( když půjdu kolem jejich domu, kde si plot kdykoliv přeskočí ? - třeba ), bude to v pohodě.
A teď si vemte náhodného turistu : u cesty loukou a lesem leží "medvěd", jdete, zastavíte se, vstane, jde k vám, nikde nikdo....co má takový neznalý turista dělat ? To mu znalci samostatně myslících pastevců poraďte.

napsal(a):
Vy jste vůbec nepochopila, jací ti pastevci jsou... a já nemám sílu to tu zase vypisovat.
Já nepotřebuju chápat, jací pastevci jsou. A nepotřebuje to chápat spousta lidí, třeba turistů, kterým je takové setkání nepříjemné. Mě stačí, že chápu, jaký je můj pes a že ho mám zvládnutého, zajištěného, že mi nelítá po vsi, netrhá plot, když jde někdo kolem......Já chci vědět, že to chápou majitelé pastevců a že se podle toho chovají !
( Teď nemyslím vás )

napsal(a):
A té ovčandy se taky bojíte, nebo ne, protože je tady v podstatě původní?
Ne, té ovčandy se nebojím, protože vím, že stačí houknout "zalez" a ona zaleze.
Houkat na pastevce - asi by nebylo to pravé ořechové.
Ale cizí kolemjdouci to nevědí a musí jim být hodně nepříjemné kolem ní procházet.

napsal(a):
Já nepotřebuju chápat, jací pastevci jsou. A nepotřebuje to chápat spousta lidí, třeba turistů, kterým je takové setkání nepříjemné. Mě stačí, že chápu, jaký je můj pes a že ho mám zvládnutého, zajištěného, že mi nelítá po vsi, netrhá plot, když jde někdo kolem......Já chci vědět, že to chápou majitelé pastevců a že se podle toho chovají !
( Teď nemyslím vás )
Vy děláte, jako by česká krajina byla plná volně se pohybujících pastevců. Drtivá většina majitelů pastevců je zodpovědná a má své psy zajištěné na svém pozemku, kde nikdo cizí nemá co dělat. Ti, kdo ne, jsou hlupáci, kteří dělají madvědí službu pastevcům i všem majitelům psů. Jestliže chcete vědět, jestli něco chápou majitelé pastevců, budete se jich muset zeptat. Jednoho každého. Tak do toho!
Takže já vím, že pokud se nebude cítit mnou ohrožen ( když půjdu kolem jejich domu, kde si plot kdykoliv přeskočí ? - třeba ), bude to v pohodě.
A teď si vemte náhodného turistu : u cesty loukou a lesem leží "medvěd", jdete, zastavíte se, vstane, jde k vám, nikde nikdo....co má takový neznalý turista dělat ? To mu znalci samostatně myslících pastevců poraďte.
Ale tohle přeci není jen o pastevcích jako takových. Tam může ležet klidně třeba ovčák, vlkodav, nebo nějaký tele mollos....
Nebo jako myslíte, že si neznalý turista řekne - "a kur*a to je pastevec, co teď" a naopak třeba "je hele vlkodav, ten je hodnej, to je v pohodě"....?

marcelaamax
napsal(a):
Ale tohle přeci není jen o pastevcích jako takových. Tam může ležet klidně třeba ovčák, vlkodav, nebo nějaký tele mollos....
Nebo jako myslíte, že si neznalý turista řekne - "a kur*a to je pastevec, co teď" a naopak třeba "je hele vlkodav, ten je hodnej, to je v pohodě"....?
Může tam ležet cokoliv, ale u nás po vsi chodí pastevec. A normálně se ptám, jak se v takovém případě zachovat, protože jak tady psáno - pastevci jsou specifická skupina.
( jinak - původně jsem psala :rtw, malamut, NO......, že se to pak zvrhlo na pastevce - to je tím opakovaným samostatným myšlením )

napsal(a):
Může tam ležet cokoliv, ale u nás po vsi chodí pastevec. A normálně se ptám, jak se v takovém případě zachovat, protože jak tady psáno - pastevci jsou specifická skupina.
( jinak - původně jsem psala :rtw, malamut, NO......, že se to pak zvrhlo na pastevce - to je tím opakovaným samostatným myšlením )
"...ale u nás po vsi chodí pastevec."
Trochu mi to připomnělo dětskou říkanku - chodí pešek okolo, nekoukej se na něho, kdo se na něj koukne, toho pešek bouchne...
Rady zazněly především na sousední diskuzi, tady se původně řešil výběr psa.

Dojeďte si na začátek diskuze a lehko zjistíte, kdo sem pastevce zanesl - tedy to poučení.

napsal(a):
Dojeďte si na začátek diskuze a lehko zjistíte, kdo sem pastevce zanesl - tedy to poučení.
Zájem o pastevce deklaroval zadavatel - má v hledáčku jihorusa a čuvače. A protože jednou z odpovědí bylo něco v tom smyslu - proč ne zase ovčáka, napsala jsem, že je rozdíl mezi pastevcem a ovčákem a že má zadavatel upřesnit, co od psa čeká krom toho, že chce psa aktivního ale ne zase hyperaktivního. A pak jste se ozvala vy, že lidi zdůrazňovaná samostatnost pastevců popuzuje. Já teda nevím, které lidi to popuzuje, vím akorát o vás.
Jistě chápete, že pokud někdo zaměňuje ovčáka za pastevce, tak to může vést k problémům...
A jsme zase na začátku.