Pes od včerejška olizuje neharajici fenku - porad za ni běhá a olizuje ji pipku
Ale fena by mela začít hárát az tak za 2 měsíce . Harala od 1.3. Do cca 23.3. Žádné příznaky hárání nemá
Viditelného ji to i vadi.
Nikdy to zatím nedělal - co to může znamenat?
Že by cítil blížící se hárání ? Nebo někde může hárát jina fena? Nebo se mu v tom horku přehrál mozek?
A oddelovali by jste je? I když nehárá?
Díky
impact
napsal(a):
Mohla by v ní probíhat nějaká hormonální změna - zánět dělohy? Nechala bych ji zavčasu zkontrolovat u veta. Ta lepší varianta je, že mu drbe z horka nebo háravky někde u sousedů. Ale může tam něco být, tak pro klid duše..
Myslíte tedy, že je nechat o samotě se bát nemusím? Co se týče spojení?
Když pominu fakt, že to s nim šlehne na srdičko 😉
A je možné, aby cítil pes blížící se hárání na feně dřív než u ni začnou byt vidět příznaky? Výtok, zduření? Ze by to on citil driv? Nebo to je blbost?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je možné, že ví víc než vy. Fena může začít hárat dřív. Ale neměl by být tvrdošíjný. Zkontrolovat a nechat být. Jestli nebude k zastavení, nechala bych zkontrolovat dělohu, aby se tam nerozvíjela nějaká nepravost. ( Nevím, jak je fenka stará, kolikrát už hárala, jak pravidelně...)

Takhle mladá fenka nebude hárat dle kalendáře. Klidně může začít hárat podruhé po čtvrt roce, tedy po 3 měsících. Tipovat, že by měla hárat až za dva měsíce si můžete, ale až druhé, třetí hárání ukáže frekvenci.
A je možné, aby cítil pes blížící se hárání na feně dřív než u ni začnou byt vidět příznaky? Výtok, zduření? Ze by to on citil driv? Nebo to je blbost?
Samozřejmě, že psi, samci, vycítí hormonální změny mnohem dříve, než feně nateče pipka a začne výtok. Dále jsou také skvělí v detekování i jiných, nechtěných změn.
Takže jak bylo psáno výše, pokud chcete mít klid na duši, vezměte fenku na sono a výtěr z pochvy. Oholí jí trošku bříško, pan doktor se podívá, zda je vše ok a nebudete si muset lámat hlavu, zda nemá fena zánět dělohy. Jo a pokud se jí pes tak věnuje, v rámci zachování dobré nálady na obouch stranách bych je v době nepřítomnosti oddělila.
Děkuji.
Vidim,ze to může být vše co jsem psala 😕
Az na zánět - ten mne nenapadl - není ji vůbec nic. Litá, baští, je veselá, pije i močí normalne, bříško nenafouklé, výtok žádný . ... Proste pořád stejna. ....
Tonda má jít na očkování. .. tak uvidím během zítřka a kdyztak bychom sjeli s oběma k vetce. ..
Doufám, že ma tedy jen ústřel z nějaké harávky .
Ale oddělovat budu pro klid duše všech
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Pes od včerejška olizuje neharajici fenku - porad za ni běhá a olizuje ji pipku
Ale fena by mela začít hárát az tak za 2 měsíce . Harala od 1.3. Do cca 23.3. Žádné příznaky hárání nemá
Viditelného ji to i vadi.
Nikdy to zatím nedělal - co to může znamenat?
Že by cítil blížící se hárání ? Nebo někde může hárát jina fena? Nebo se mu v tom horku přehrál mozek?
A oddelovali by jste je? I když nehárá?
Díky
fena hárala v mládí co 3 měsíce
Tak už i nám fena hárá. Zatím teda musím říct, že jsem až docela překvapená, jak to je v pohodě. Samozřejmě zatím.
Protože dříve když jsme měli xRetrívra - venku a doma fenu jorkšírky - která se chodila venčit mimo zahradu a vůbec spolu v době hárání nepřišli do styku - tak pes neskutečně trpěl, nežral, celé dny vyl pod oknem, nechtěl nic dělat, z procházek mě tahal domů, pracovat vůbec nechtěl... byl fakt mimo, pár týdnu. Tak jsem počítala i s možností, že to bude takhle nějak(i když jsem tušila, že tak zlé to nebude, protože ho háravky nikdy tak nebraly). Ale zatím to vypadá, že to tak nebude, ale samozřejmě je to první hárání a třeba ještě během pár dní bude hůř.
U feny jsem poprvé našla kapky krve v úterý večer, takže dnes by to byl 9. den hárání, pokud se ten začátek bere cca dva dny před tím, než začne fena barvit? Pár dní předtím byla nateklá a pes k ní trochu čuchal. Teď už má spíš jen slabší růžový výtok a pes pořád jakž takž v pohodě. Přes den spolu normálně fungují - když ji pes začne očuchávat, nebo když fena jde za ním, tak je prostě pošlu každého jinam. Máme spojený obývák s jídelnou - teď jsem zase vytáhla dětskou ohrádku, kterou tu místnost rozděluji a psi to respektují - samozřejmě pod dohledem. Pokud někam jdu tak jde jeden ze psů se mnou a nebo jde pes do ložnice. Ještě do včerejška spolu spali v jedné místnosti, s tím že háravka teda ne v posteli jako obvykle, ale na svém křesle vedle postele. Včera už jsem ji nechala spát v obýváku a psa vzala do ložnice. Pes normálně žere, s chutí cvičí, trénuje. Možná je to i tím, že je zvyklý v přítomnosti háravek normálně cvičit, fungovat.
Teď taky - pes na gauči, fena pod ním v pelechu.
Jinak už i fena má tendence sama ke psovi chodit, nastavovat se - takže teoreticky už by to mohly být ty krycí dny?
Jsem zvědavá, jestli se to ještě "zhorší" a jaké bude příští hárání .
Jaké máte zkušenosti vy? Bylo první hárání oproti těm dalším pro psy "lepší"?
marcelaamax
napsal(a):
Tak už i nám fena hárá. Zatím teda musím říct, že jsem až docela překvapená, jak to je v pohodě. Samozřejmě zatím.
Protože dříve když jsme měli xRetrívra - venku a doma fenu jorkšírky - která se chodila venčit mimo zahradu a vůbec spolu v době hárání nepřišli do styku - tak pes neskutečně trpěl, nežral, celé dny vyl pod oknem, nechtěl nic dělat, z procházek mě tahal domů, pracovat vůbec nechtěl... byl fakt mimo, pár týdnu. Tak jsem počítala i s možností, že to bude takhle nějak(i když jsem tušila, že tak zlé to nebude, protože ho háravky nikdy tak nebraly). Ale zatím to vypadá, že to tak nebude, ale samozřejmě je to první hárání a třeba ještě během pár dní bude hůř.
U feny jsem poprvé našla kapky krve v úterý večer, takže dnes by to byl 9. den hárání, pokud se ten začátek bere cca dva dny před tím, než začne fena barvit? Pár dní předtím byla nateklá a pes k ní trochu čuchal. Teď už má spíš jen slabší růžový výtok a pes pořád jakž takž v pohodě. Přes den spolu normálně fungují - když ji pes začne očuchávat, nebo když fena jde za ním, tak je prostě pošlu každého jinam. Máme spojený obývák s jídelnou - teď jsem zase vytáhla dětskou ohrádku, kterou tu místnost rozděluji a psi to respektují - samozřejmě pod dohledem. Pokud někam jdu tak jde jeden ze psů se mnou a nebo jde pes do ložnice. Ještě do včerejška spolu spali v jedné místnosti, s tím že háravka teda ne v posteli jako obvykle, ale na svém křesle vedle postele. Včera už jsem ji nechala spát v obýváku a psa vzala do ložnice. Pes normálně žere, s chutí cvičí, trénuje. Možná je to i tím, že je zvyklý v přítomnosti háravek normálně cvičit, fungovat.
Teď taky - pes na gauči, fena pod ním v pelechu.
Jinak už i fena má tendence sama ke psovi chodit, nastavovat se - takže teoreticky už by to mohly být ty krycí dny?
Jsem zvědavá, jestli se to ještě "zhorší" a jaké bude příští hárání .
Jaké máte zkušenosti vy? Bylo první hárání oproti těm dalším pro psy "lepší"?
U nás nastal nejhorší čas mezi 16-19 dnem. Kdy už jsem žádné kapky nepozorovala.
To byl pes jako blázen (do te doby si ji vůbec nevšímal) - tyto dny spolu nemohli byt v jedné místnosti ani v naší přítomnosti - vůbec nevnímal, neposlouchal - proste maniak, jen lítal a honil fenku 😃
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
U nás nastal nejhorší čas mezi 16-19 dnem. Kdy už jsem žádné kapky nepozorovala.
To byl pes jako blázen (do te doby si ji vůbec nevšímal) - tyto dny spolu nemohli byt v jedné místnosti ani v naší přítomnosti - vůbec nevnímal, neposlouchal - proste maniak, jen lítal a honil fenku 😃
Jo, já si taky myslím, že bude hůř , taky počítám s tím, že pak spolu v jedné místnosti vůbec nebudou.
marcelaamax
napsal(a):
Jo, já si taky myslím, že bude hůř , taky počítám s tím, že pak spolu v jedné místnosti vůbec nebudou.
Já si říkala celou dobu, ten pes je snad vadnej, že ho vůbec nezajímá. ... Ale ty tři se teda pak předvedl 😉 jsem myslela,že ho trefi - ale dalo se to ty 3 dny v pohodě uhlídat a rozdelit...
Takze v klidu 👍
Ale to on zase ne, že by ho nezajímala. To jako on by jí rád čuchal a olizoval (možná pak i obskakoval), ale rázně mu to hned v počátku zakazuji. .
Snažím se fenu chodit venčit mimo zahradu, minule jsem to nestihla - a to si pak pes to místečko hned našel, oblizoval, slintal a klapal hubou. Ale nechal se normálně odvolat a dál už fungoval v pohodě.
On je maniak na peška, je na něho hrozně dobře motivovatelný a já si normálně myslím, že kdybych před něho dala háravaku v těch nejlepších dnech a peška, tak on se na háravku vyprdne a půjde si pro pešečkaa
marcelaamax
napsal(a):
Ale to on zase ne, že by ho nezajímala. To jako on by jí rád čuchal a olizoval (možná pak i obskakoval), ale rázně mu to hned v počátku zakazuji. .
Snažím se fenu chodit venčit mimo zahradu, minule jsem to nestihla - a to si pak pes to místečko hned našel, oblizoval, slintal a klapal hubou. Ale nechal se normálně odvolat a dál už fungoval v pohodě.
On je maniak na peška, je na něho hrozně dobře motivovatelný a já si normálně myslím, že kdybych před něho dala háravaku v těch nejlepších dnech a peška, tak on se na háravku vyprdne a půjde si pro pešečkaa
To je hezké "klapal hubou" 😆 👍
Tak to náš vůbec - fakt nezájem ... Jen ty tři dny.
Ale nikdy fenku neměl, tak možná tím, tou nezkušeností ?

My to máme obráceně, fena kouká, kterého psa by "znásilnila" . Beru si jí večer na rybník krmit ryby, kam se chodí samostatní vesničtí psi venčit, jeden došel, čuchnul, zjistil, že to ještě asi nebude ono a feny si nevšímal, ale co ta dělala- kňourala, nastavovala se, snažila se ho provokovat, pes nic a odkráčel, fenu jsem si musela přivázat (kastrát to není...)....dneska pořád vyhlížela, jestli nějakej nejde, nešel zaplať bůh.
napsal(a):
My to máme obráceně, fena kouká, kterého psa by "znásilnila" . Beru si jí večer na rybník krmit ryby, kam se chodí samostatní vesničtí psi venčit, jeden došel, čuchnul, zjistil, že to ještě asi nebude ono a feny si nevšímal, ale co ta dělala- kňourala, nastavovala se, snažila se ho provokovat, pes nic a odkráčel, fenu jsem si musela přivázat (kastrát to není...)....dneska pořád vyhlížela, jestli nějakej nejde, nešel zaplať bůh.
Holka jedna, takhle nahání ženicha? ☺

napsal(a):
Moje čuba dělala totéž, bylo jedno, co je to za psa, hlavně, že to byl pes, když se takhle “klepala” na čivaváka, babka si nenechala vysvětlit, že ho nechce sežrat, ale že chce potomky.

napsal(a):
Moje čuba dělala totéž, bylo jedno, co je to za psa, hlavně, že to byl pes, když se takhle “klepala” na čivaváka, babka si nenechala vysvětlit, že ho nechce sežrat, ale že chce potomky.
No tak nějak, na sídlišti teď dělá ostudu- zmítající se bul pes na flexině, tak se snažíme venčit se mimo "město". (no i když z našeho města jsem za půl hoďky odkud koliv v lese, na louce, u rybníka) Obejít se dá za 2 hoďky. Procházky mimo frekventovaná venčiště teď fenu vyloženě nebaví.....vzít si psa do lesa na borůvky- procházka lesem je opevných nervech- kníká a strašně se nudí.

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Holka jedna, takhle nahání ženicha? ☺
Moje čuby toto dělaly vzájemně na sebe, to bylo doma vždy min. týden mopsí po*no každej den

No tak jak jsme včera byly s čubou na rybníku a vyhlížela ženicha, tak dneska jsem tam byla sama, ženich přišel a snažil se mě 3 hodiny nakrývat , kdykoliv jsem si dřepla na bobek (piplala jsem se s rajčatana), kde se vzal tu se vzal byl mi za zádama .... dva JRT zdrhli paničce a obíhají rybník asi do teď, důchodce s hůlkou zoufale smýkal maličkého kříženečka (vypadá jako pidi NO) kolem na procházku.
Tak už i u nás to začalo . Fena má dneska 17. den (od té doby co začala barvit). A pes se o ni začal zajímat včera večer, takže odděluji. Noc byla krásná, já mám docela lehké spaní, jakmile se pes zvedne z postele, tak mě to vzbudí - no a včera celou noc pochodoval, čmuchal a kňoural. Teď leží, smutně kouká a zase kňourá. Ale s chutí žere a venku se chová úplně normálně, zájem o hračky,o cvičení a o trénink má pořád stejný. Takže to není nic hrozného, ale dneska semnou teda nespí .
marcelaamax
napsal(a):
Tak už i u nás to začalo . Fena má dneska 17. den (od té doby co začala barvit). A pes se o ni začal zajímat včera večer, takže odděluji. Noc byla krásná, já mám docela lehké spaní, jakmile se pes zvedne z postele, tak mě to vzbudí - no a včera celou noc pochodoval, čmuchal a kňoural. Teď leží, smutně kouká a zase kňourá. Ale s chutí žere a venku se chová úplně normálně, zájem o hračky,o cvičení a o trénink má pořád stejný. Takže to není nic hrozného, ale dneska semnou teda nespí .
fakt tedy tyto dny kritické. Jak jsem psala u nás 16-19 a máte to stejne 😊
Snad za 2dny budete mít taky klid....
A hlavně klidné spaní ! 😙
Ještě zkusím dotaz "od vedle" hodit i tady:
Holky S. O. S. 😁 Může "sáňkování" souviset s háráním? Fena to začala dělat až v prubehu hárání, predtim nikdy. Odčervená je. Přijde mi, jakoby ji vadila ta napuchlá "pipka" a dělala to kvůli tomu - je to možné, nebo mám hledat problém jinde?

muze to souviset.
muzou se ji plnit i vacky vice.

Zalezi na tom, jak to cele vypada a to si na dalku netroufam napsat - ze se nic nedeje, ze je to normalni.
u te me to bylo normalni -udelala to 2x-3x a zase prestala. dala jsem ji vic kosti do zradla jen.
pokud bych videla, ze to dela casto a usilovne - resila bych to.
napsal(a):
Zalezi na tom, jak to cele vypada a to si na dalku netroufam napsat - ze se nic nedeje, ze je to normalni.
u te me to bylo normalni -udelala to 2x-3x a zase prestala. dala jsem ji vic kosti do zradla jen.
pokud bych videla, ze to dela casto a usilovne - resila bych to.
No, ona to zase tak často nedělá, doma vůbec. Venku to udělá během dne třeba 2x.
Náš vet má dovolenou a bude až v pondělí, tak přemýšlím, jestli jezdit jinam nebo počkat na něho.

Jsme po hárání, normálně feně pípu sem tam umeju při sprchování tlapek- nebo otřu dětským ubrouskem, pipinu a zadnici- vím parfemované.... no a když hárá tak to dělám to mytí skoro denně, fena si tam nedosáhne....intimní hygiena
napsal(a):
Jsme po hárání, normálně feně pípu sem tam umeju při sprchování tlapek- nebo otřu dětským ubrouskem, pipinu a zadnici- vím parfemované.... no a když hárá tak to dělám to mytí skoro denně, fena si tam nedosáhne....intimní hygiena
Nedosáhne? Moje fena se teda celkem dost čistí sama, otirala jsem ji jen, když krvacela a vyloženě tam měla kapku krve, tak aby neskapla 😁. Ale jinak si tam dosáhne a čistí se sama.
napsal(a):
To si nějak vůbec neumím představit - moje fena tráví během hárání většinu času s hlavou mezi nohama a líže se. Je to i jeden z prvních příznaků, že už to začalo. Předchozí to dělala úplně stejně...asi díky tomu u nás je krev na zemi vzácnost, maximálně jsou flíčky na místech, kde leží.
Pamatuju se, že když mívala ségra mopse, taky říkala, že si tam nedosáhnou, což jsem vzhledem ke stavbě těla i chápala. Ale nenapadlo by mě, že si tam nedosáhne ani relativně normálně stavěné plemeno.
Zajímalo by mě, jestli je to výjimka nebo běžná věc...
Terven
napsal(a):
To si nějak vůbec neumím představit - moje fena tráví během hárání většinu času s hlavou mezi nohama a líže se. Je to i jeden z prvních příznaků, že už to začalo. Předchozí to dělala úplně stejně...asi díky tomu u nás je krev na zemi vzácnost, maximálně jsou flíčky na místech, kde leží.
Pamatuju se, že když mívala ségra mopse, taky říkala, že si tam nedosáhnou, což jsem vzhledem ke stavbě těla i chápala. Ale nenapadlo by mě, že si tam nedosáhne ani relativně normálně stavěné plemeno.
Zajímalo by mě, jestli je to výjimka nebo běžná věc...
Je to úplně normální. Bulteriérky si tam v dospělosti prostě nedosáhnou. Spíš je výjimka která ano. :-)