Přicházím s dotazem na huskyho, podle mě jsou to nádherná ušlechtilá moudrá vznešená a tajemná zvířata..ovšem mají své mouchy. Slyšel jsem už vše co se o nich říká a jaké mají neduhy, že berou roha nemají snadný výcvik a lovecké pudy..nepotřebuji tedy dále sdělovat v čem jsou špatní. Do budoucna bych si rád pořídil psa na zahradu, toulky po vyletech, ke koním na ranč a zkrátka pro vše, který dokáže ochránit a působí nebojacne, má středně větší stavbu, aktivnější pes..nejlépe ke koním vychází překrásné borderky nebo australáci kteří se mi moc líbí a vím že bych nešlápl vedle, ale přes to mě to nenechá a rád bych si přečetl příběhy lidí, kterým se povedlo jakýmkoliv způsobem tyto psy vycvicit ke konim (cvicak, trener, odborne rady..) ..zajímá mě pozitivní reakce na tyto psy kdo opravdu dokazal vychovat huskyho který neutika, poslouchá a je skvělý parťák třeba i na vyjížďky. Znám totiž jednoho takového..byla to fena která chodila na volno s konmi a přišla vždy na přivolání, seděla u pána pod stolem a byla naprosto klidný bezproblemový pes, neutíkala, vždy čekala, měla jen jediný problém a to ostatní psy na které vrčela pokud ji vlezli do místnosti..lákají mě tito psy svým úchvatným vzhledem avšak cesta není lehká..jsem si plně vědom, že pes potřebuje čas, výcvik a dobré zázemí a péči. Děkuji tedy za reakce lidí kteří mají zkušenost a mají POZITIVNÍ zkušenost.
Tak s Pepíčkem a Mařenkou by to asi šlo, ALE takové povahy má asi 0,1 promile z SH populace.
Daleko snažší cesta by byla např. s AKE nebo ACD, tam je ale zase problém,
že chtějí "pomáhat" s koněm a je třeba je to odnaučit ...
Zcela potlačit lovecký pud u SH je asi jen možné totálním "zlomením" psa a to pak není hezký pohled a ani si to žádnej nezaslouží.
Navíc rychlost koně na vyjíždce, krok, klus (těžko budete někde 2 hod cválat) je pro sh nevyhovující a poskytuje mu spoustu času na lov v okolí.
SH zkrátka NENÍ doprovodný pes ke koni ve volné přírodě.
To jste sice slyšet nechtěl, ale je to realita.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lupus4
napsal(a):
Tak s Pepíčkem a Mařenkou by to asi šlo, ALE takové povahy má asi 0,1 promile z SH populace.
Daleko snažší cesta by byla např. s AKE nebo ACD, tam je ale zase problém,
že chtějí "pomáhat" s koněm a je třeba je to odnaučit ...
Zcela potlačit lovecký pud u SH je asi jen možné totálním "zlomením" psa a to pak není hezký pohled a ani si to žádnej nezaslouží.
Navíc rychlost koně na vyjíždce, krok, klus (těžko budete někde 2 hod cválat) je pro sh nevyhovující a poskytuje mu spoustu času na lov v okolí.
SH zkrátka NENÍ doprovodný pes ke koni ve volné přírodě.
To jste sice slyšet nechtěl, ale je to realita.
...dneska u nás v Praze na psí louce byl pán s paní a měli s sebou fenu husky a štěňata - (pán prý hovoří slovensky jak mi řekla známá pejskařka), když pak odcházeli, byla fena na volno a štěňata na vodítkách..........tak nějak jsem si vzpomněla na nedávnou rozpravu a majiteli...byli i ode mně dál, ale pořád mně to poňoukalo jít se zeptat, zda to nejsou oni - nějak moc náhod dohromady, ale nakonec jsem to vzdala......

OT lupus4: taková orientační otázka, je to pravda, že haskounům v létě při zátěži houstne krev? proto v létě "nic" nedělají?
No nejen huskounům , ale psům (i lidem) obecně - poněvadž přílišná námaha + přehřátí, bez dostatku tekutin vede k tvorbě krevních sraženin...
Uvědomte si, že s max úsilím táhnou i víc jak svoji váhu, i několik hodin.
I proto se jezdí nejlépe v mínus teplotách a při + je třeba být velmi opatrný...a nad +12 raději nezapřahat...
Proto je tak důležité řádné napájení min 1,5 - 2 hod (1 -1,5l/psa) před výkonem a to i V ZIMĚ. Každý mid či long musher ví, že špatně napojenej pes špatně poběží. Proto také long musheři dělají i během závodu napájecí přestávky, kdy je důležité dostat do psů tekutiny...
Pes "nepič" je vždy velký problém, uplatní se tak max na sprintech, kde těch 15min ještě dá...
Příjem tekutin výrazně podporuje regeneraci svalů, zvyšuje objem krve i aktivních otevřených vlásečnic. Tím dochází k odplavování zplodin svalové práce (kys. mléčnou...) a přísunu nových živin.
Jen ještě pro tazatele,pamatuji si,že kdysi v mládí jsem četla v Psu příteli člověka o haskym, který se svým pánem vyhrál mistrovství ČSR ( tehdy ješte) v agility. Psali o tom jako o raritě. Od té doby jsem poznala hodně haskounů i malamutů, jak kdysi v Praze, tak i teď na Moravě. Dokonce,kamarádka,která dělala u koní měla haskyho a mi dostali ke koním mladého,nechtěného malamuta. Pak znám pár lidí,co přišli s haskym k nám na cvičák. Nebudu dál vypisovat,jen po všech osobních zkušenostech radím, zapomeňte na haskyho tak, jak si představujete. Nedělejte nešťastným toho psa,který se k takovému účelu nehodí, zbytečné by jste se trápil i Vy.
Rančer
napsal(a):
Přicházím s dotazem na huskyho, podle mě jsou to nádherná ušlechtilá moudrá vznešená a tajemná zvířata..ovšem mají své mouchy. Slyšel jsem už vše co se o nich říká a jaké mají neduhy, že berou roha nemají snadný výcvik a lovecké pudy..nepotřebuji tedy dále sdělovat v čem jsou špatní. Do budoucna bych si rád pořídil psa na zahradu, toulky po vyletech, ke koním na ranč a zkrátka pro vše, který dokáže ochránit a působí nebojacne, má středně větší stavbu, aktivnější pes..nejlépe ke koním vychází překrásné borderky nebo australáci kteří se mi moc líbí a vím že bych nešlápl vedle, ale přes to mě to nenechá a rád bych si přečetl příběhy lidí, kterým se povedlo jakýmkoliv způsobem tyto psy vycvicit ke konim (cvicak, trener, odborne rady..) ..zajímá mě pozitivní reakce na tyto psy kdo opravdu dokazal vychovat huskyho který neutika, poslouchá a je skvělý parťák třeba i na vyjížďky. Znám totiž jednoho takového..byla to fena která chodila na volno s konmi a přišla vždy na přivolání, seděla u pána pod stolem a byla naprosto klidný bezproblemový pes, neutíkala, vždy čekala, měla jen jediný problém a to ostatní psy na které vrčela pokud ji vlezli do místnosti..lákají mě tito psy svým úchvatným vzhledem avšak cesta není lehká..jsem si plně vědom, že pes potřebuje čas, výcvik a dobré zázemí a péči. Děkuji tedy za reakce lidí kteří mají zkušenost a mají POZITIVNÍ zkušenost.
Já jsem z těch, co si zrovna myslí, že i husky se dá vychovat. Ale! I když ho vychováte, tak, že by mohl běhat navolno, tak stejně musíte mít oči na stopkách a řešit situaci dřív než pes. Takže já bych haskouna ke koni nebrala. Ke koni mi přijde ideální AUO k vidění skoro na všech westernovej rančích. Naprosto ideální bezúdržbovej pes, kde nebudete musel sledovat vy psa, ale bude vás sledovat on :)
Řekla bych, že psa s loveckým pudem ke koním vůbec. U nás jedna pipina s nezvládnutým lovečákem totálně rozeštvala myslivce proti koňákům, místní párkrát viděli štvát jejího čokla navolno v lese, párkrát ho někdo zahlídl na poli štvát srnu a začali dost drsně jít po všech koňařích, kteří měli sebou psa. Já sama mám ovčáka, kterého zvěř vůbec nezajímá, má přivolání i zalehnutí z koně, a několikrát jsem to dost drsně schytala. Vysvětlovat nasranýmu a řvoucímu myslivci, že máte nelovícího vychovanýho psa pod kontrolou a nepouštíte ho dál jak 30m od koně není nic příjemného.

"jako pastevci" Což napsat radši "jako pasáci" ( viz jiná diskuze )

sisi58
napsal(a):
To orionka
K cemumu je zadavateli vase poznamka? Je to detinske.
Dětinské. Podobné zjednodušení vyvolalo v jiné diskuzi bambilion příspěvků o tom, že plésti si pastevce ( s čímkoliv ) je na odstřel ( skoro ).
Jen tam to vyprovokovala sarah a já si spletla sarah x sisi. Nechte to plavat.
Nerozumim jedne veci:
Psi plemena vznikla na zaklade stlechteni povahovych a fyzickych vlastnosti smerujicich k pracovni upotrebitelnisti (do "pracovni upotrebitelnosti" radim i treba mopslika, spolecnika vrniciho cloveku na kline a vubec to nijak neironizuji).
Pracovni role zanikaji, stejne tak se objevuji nove, ale upotrebitelnost plemen vychazi s onech puvodnich fyzickych a povahovych dispozic, stejne tak rada psich sportu vznika v navaznosti na ona puvodni pracovni vyuziti.
Pes spolupracujici s jezdcem na koni neni zadne novum spadle z mesice a existuji k nemu vhodna a mene vhodna plemena. Husky patri na chvost zastupu tech nejmene vhodnych a marne prymyslim, jaky jiny duvod krom "chci huskyho, protoze se mi libi vzhledovove" by v takovem vyberu mohl hrat roli.