Zdravím,
konečně po několika letech budeme v naší CHS doufám očekávat štěňátka :-) Zatím jsem teda ve fázi kdy čekáme na správný krycí den.
No a k věci, začala se mi v hlavě honit jedna věc, kolegyně v práci mi odchází na mateřskou a zůstane tu vše na mě a bohužel nehrozí abych si mohla vzít třeba 2-3 týdny v kuse dovolenou :-/ budu ráda když dostanu týden. Jenže si nedokážu představit, že budu s prckama doma jen ten první týden a potom budu muset zpátky do práce a 8h denně je nechat bez dozoru (ikdyž teda manžel říkal, že si zkusí práci nějak přizpůsobit a nějak to vymyslíme)
Předchozí štěňata jsme měli když jsem studovala VŠ, takže jsem s prckama byla v podstatě 24h denně.
Jak to prosím děláte když máte štěnda? Jaký máte režim a kombinujete to s prací?
Předem moc děkuji za odpovědi :-)
Já mám výhodu,že jsem s nimi nonstop. Ale co mám známé chovatele,tak většinou první týden volno, pak to nechají na feně, ale pak si od těch pěti šesti týdnů opět berou volno. Nebo mají rodinné příslušníky, kamarády, co se o štěňata postarají. Taky hodně záleží, jestli máte odchov v bytě nebo venku. Ale i kdyby venku, nějak si nedovedu představit chodit po celou dobu do práce (i když budu vycházet z ideální varianty, kdy porod ok, fena ok, mléka dostatek atd) už z hlediska socializace a rozvoje štěňat.....
janaa
napsal(a):
Já mám výhodu,že jsem s nimi nonstop. Ale co mám známé chovatele,tak většinou první týden volno, pak to nechají na feně, ale pak si od těch pěti šesti týdnů opět berou volno. Nebo mají rodinné příslušníky, kamarády, co se o štěňata postarají. Taky hodně záleží, jestli máte odchov v bytě nebo venku. Ale i kdyby venku, nějak si nedovedu představit chodit po celou dobu do práce (i když budu vycházet z ideální varianty, kdy porod ok, fena ok, mléka dostatek atd) už z hlediska socializace a rozvoje štěňat.....
Já si to právě taky nedokážu představit, protože jsem byla zvyklá s nimi být pořád. Odchov mám podle ročního období a počasí, dokud jsou prťavci tak jsou doma a potom co nejvíc času přes den venku. Rodinní příslušníci se taky nebránili tomu, střídat se v době kdy budu v práci....Na to tak nějak teď spoléhám.
lufus
napsal(a):
Já si to právě taky nedokážu představit, protože jsem byla zvyklá s nimi být pořád. Odchov mám podle ročního období a počasí, dokud jsou prťavci tak jsou doma a potom co nejvíc času přes den venku. Rodinní příslušníci se taky nebránili tomu, střídat se v době kdy budu v práci....Na to tak nějak teď spoléhám.
Tak pokud je rodina,kamarádi, tak by to šlo, ale musí být jistota,že to tak bude. Aby nebyli všichni nadšený dva tři týdny a pak v tom nejhorším období, když budou nejvíc potřeba, už toho neměli dost. Já mám taky prcky doma, pak jdou na den do velkého výběhu, kde mají i velkou boudu, příštřešek, ale i tak od těch cca šesti týdnů pak jsou většinu dne pod dohledem na celé zahradě, protože i ten velký výběh je jim už malý. Když odhlédnu od socializace, tak je i potřeba je často krmit, takže někdo tam prostě být musí....
janaa
napsal(a):
Tak pokud je rodina,kamarádi, tak by to šlo, ale musí být jistota,že to tak bude. Aby nebyli všichni nadšený dva tři týdny a pak v tom nejhorším období, když budou nejvíc potřeba, už toho neměli dost. Já mám taky prcky doma, pak jdou na den do velkého výběhu, kde mají i velkou boudu, příštřešek, ale i tak od těch cca šesti týdnů pak jsou většinu dne pod dohledem na celé zahradě, protože i ten velký výběh je jim už malý. Když odhlédnu od socializace, tak je i potřeba je často krmit, takže někdo tam prostě být musí....
Celkem mě uklidňujete abych pravdu řekla, štěnda jsme už měli, takže rodina ví do čeho by šla, protože když jsem jela třeba na zkoušku tak mě zastoupil někdo z rodiny a postaral se jak o kontrolu tak čistotu a krmení prcků. Tak si říkám, že kdyby to měl být teď problém i když teď toho od nich budu potřebovat víc, tak by mi to sami nenabízeli :-)
Velmi záleží na plemeni. Jsou plemena, u nichž prostě nemůžete nechat fenu se štěňaty bez dozoru minimálně po dobu prvních dvou týdnů (spíše raději třech). A naopak jsou plemena, kde si fena vše obstará sama, je schopná odrodit v kotci bez dohledu a o vrh se plně postarat.
U nás doma to řešíme tak, že si bereme dovolenou - na porod a dobu před a po něm manželka, následující dny já - takže je se štěňaty doma někdo minimálně tři týdny, když to klapne, tak i čtyři. V době kolem toho 4. týdne už štěňata vydrží v ohrádce i několik hodin. Ale ten úklid potom... :-) :-)
Dasvo
napsal(a):
Velmi záleží na plemeni. Jsou plemena, u nichž prostě nemůžete nechat fenu se štěňaty bez dozoru minimálně po dobu prvních dvou týdnů (spíše raději třech). A naopak jsou plemena, kde si fena vše obstará sama, je schopná odrodit v kotci bez dohledu a o vrh se plně postarat.
U nás doma to řešíme tak, že si bereme dovolenou - na porod a dobu před a po něm manželka, následující dny já - takže je se štěňaty doma někdo minimálně tři týdny, když to klapne, tak i čtyři. V době kolem toho 4. týdne už štěňata vydrží v ohrádce i několik hodin. Ale ten úklid potom... :-) :-)
Hihi, já vždycky říkám,že jako první se štěnda naučí reagovat na slovo "ježiši" - to když k nim vstávám ráno nebo se vracím po několika hodinách,když nemohla být venku
První týden (dva, tři) nemusíte být doma, fena vše obstará (u normál plemene) a štěňata pouze pijí a spí...v tu dobu vás fenka k ničemu nepotřebuje a ani od nich nechce chodit
Doma vás bude potřeba až fena po nich přestana uklízet a začnete přikrmovat atd...čili 4. ,5 . - 7. týden
teprve pak jste u "demoliční čety" něco platný a začnete si užívat
Uživatel s deaktivovaným účtem

lupus4
napsal(a):
První týden (dva, tři) nemusíte být doma, fena vše obstará (u normál plemene) a štěňata pouze pijí a spí...v tu dobu vás fenka k ničemu nepotřebuje a ani od nich nechce chodit
Doma vás bude potřeba až fena po nich přestana uklízet a začnete přikrmovat atd...čili 4. ,5 . - 7. týden
za předpokladu, že je všechno ok.
¨
když fena po porodu uhyne, po císaři odmítne kojit nebo nebude mít mlíko, tak to bude bez dovolený problém i ze začátku.
lupus4
napsal(a):
Právě já bych si nedovolila tam alespoň ten první týden nebýt, aspoň tedy po minulých štěňatech kdy jsem rodili císařem a fena měla potom tendenci štěňata zalehávat, takže jsem se od nich první 3 týdny nehla ani na krok. Teď doufám, že bude vše bez problému (prostě musí a nic jiného si nepřipouštím :-) ) Takže plánuju se ty další týdny střídat s někým z rodiny. Jinak jak říkáte od 4 týdne je to demoliční četa a doufám, že nám bude počasí přát a budou celý den venku, tam se to aspoň dobře uklízí a alespoň to mokré se vsákne do země :-D )
Psa mám od chovatelky, kde vlastně ani nevím, kolik času se štěňaty byla doma. U porodu byla, ale myslím, že pak normálně chodila do práce, určitě nebyla doma dva měsíce. Fenu mám od chovatelky, která se štěňaty byla 24 hodin denně, až do doby odběru. A myslím, že ta "práce" chovatelky je na štěněti znát. Příště bych chtěla štěně z podobných podmínek. Ale taky chápu, že ne každý má tu možnost být s vrhem štěňat nonstop celé dva měsíce.
Ale když se tak zamyslím - když jsem byla dítě, tak u sestřenky měly feny často štěnda - neplánované (vesnické) nakrytí nějakým vořechem. Dříve to tak na vesnici prostě chodilo. Feně nikdo nepomáhal ani při porodu, štěňda se většinou našla už narozená. A ani pak žádnou extra péči neměla - ani fena ani štěňata. Jo později se přikrmovali, ale rozhodně si kvůli štěňatům nikdo nebral dovolenou nebo tak. No a feny to zvládaly bez problémů a štěnda byla vymazlená - o to jsme se z části postarali my (děti), hodně jsme si s nimi hráli, když povyrostly tak jsme je i s fenou tahali všude možně... Asi to nebylo ideální, ale taky to fungovalo. Ale chápu, že dříve ani lidem na té feně tolik nezáleželo, nebo záleželo, ale prostě se to neřešilo. Dneska je jiná doba a je jasné, že každý udělá maximum pro to, aby fena a štěňata byla v pořádku...

První týden jsem byla doma, druhý byl doma manžel, potom jsme nainstalovali webkameru a kontrolovali z práce. V případě potřeby byli na telefonu rodiče a sousedi. Později, když bylo nutno přikrmovat, taktéž obstarávali rodiče v důchodu.
lupus4
napsal(a):
Znovu opakuji, že při NORMÁLNÍM porodu a zdravých štěňatech v rozumném počtu tam feně první 3 týdny nejste nic platní ...a v poho přežijí vaši "pracovní" nepřítomnost ...(možná i s povděkem uvítají chvilku klidu)
Obávám se, že tohle tvrzení už dnes u většiny plemen neplatí. Ale chápu, že bouďáci, kotcáci a venkovní psi to většinou zvládají.
Jen pro zajímavost - jak se to pak i u těch venkovních dělá s krmením feny? Když si vezmu, že čuba po porodu a v době kojení, která normálně žere necelýho půl kila masa, žrala 3 kila plus přílohy, někdy i víc a dávala jsem i šestkrát denně,aby to líp trávila, tak si nedovedu představit, jak to udělat,když bych byla 10 hodin pryč. Sežrat najednou kilo a půl masa a půl kila rýže, tak se zeblije nebo bude určitě v diskmofortu, zvlášť,když na ní naleze deset štěňat na kojení.... jinak samozřejmě pokud vše klapne, tak až na to krmení, plus úklid po čištění feny (který chápu,že na slámě se dá udělat ráno a večer, v bytě v bedýnce si to nedovedu představit) je to první týdny pohoda a člověk jen dohlíží a nemusí nic. Plus tedy u byťáka venčení, jasný, je to na minutu a fena maže ke štěňatům, ale opět při takové dávce žrádla a i větším příjmu tekutin by těch deset hodin prostě nevydržela....

ale opět při takové dávce žrádla a i větším příjmu tekutin by těch deset hodin prostě nevydržela....
jj. souhlasim. potrebuji aspoň pustit vyčurat.