sim3ns

XXX.XXX.70.136
Zdravím, mám 2 měsíční štěně německého ovčáka. Myslím si, že je tak uprostřed mezi aktivním a líným psem.
Od začátku s ní mám ale problém v tom, že jí téměř nezajímají hračky. Rukou jí ke hře vyprovokujete celkem snadno a hezky se rozjančí. Ruce, nohy, boty jsou super hračka. Jakékoliv předměty, které "oficiálně" hračka nejsou jsou super hračka. Hračky ležící vedle těchto věcí, nejsou hračka . Až se vždy divím, jak hezky to dokáže rozlišit.
Když kouše něco, co nemá, mlasknu abych jí vyrušila a snažím se jí hravě "vnutit" provaz, balónek, různé tahací kruhy, domácky upletené pletence (mám asi 30 různých hraček, různé materiály, tvary - trvale přístupné má jen 3), ale bez účinku. Přitom mám druhého aktivního psa, vím, co na něj funguje, abych ho zaujala hračkou. Není to tak, že bych čekala, že si bude hrát s obyčejným nudným provazem, ale snažím se ho udělat zajímavým. A nic. Kutálející se míček má tendenci dohánět, ale nechytá ho do tlamky, jen si k němu lehne a kouká na mě, nekouše ho, ani ho nenosí.
Vadí mi to, nejen kvůli tomu kousání jiných věcí (nemám jak utlumit ten pud žvýkat něco, a to, že kousat chce furt a vše), ale chtěla jsem (jakžtakž) aktivní fenku na sport (ne soutěžně). Chovatelka říkala, že si normálně hráli i s míčky a různými předměty, i tahle konkrétní fenka. Tak nevím, jestli něco dělám špatně? Máte někdo zkušenost s takovýmhle štěnětem? Změnilo se to nějak? Ještě doufám v zázrak, že do toho zájmu o hračky vyroste. Nejprve to totiž bylo štěndo, které jsem vůbec nezajímala a teď se téměř nedokáže zabavit sama. Tak třeba i tohle půjde?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Všechno "nepovolené" je u štěněte nej hračka. Já jsem utratila tisíce za hračkovou výbavičku a nic. Jedině snad dřevěná činka. I v dospělosti frčí pet lahve, ruličky od toaletního papíru, bublinková folie...
Jinak na zabavení můžete zkusit dětský míč (takový ten z tužšího PVC, klasika s obrázky), do kterého vystříhnete otvor na velikost nějakých pamlsků, které tam hodláte dát. Buď bude hrát fotbal, dokud jí z toho nevypadne poslední, nebo míč sežere. Ae zkuste, stojí to pár korun, a když to vyjde, má zábavu i půl h.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moje ovčanda o hračky taky moc zájem neměla, co si pamatuju, tak jediná o kterou měla zájem byl starý plyšák, toho si furt někam nosila. Jinak boty nám teda rozžvejkala (naše chyba máme si to uklízet).....ale z toho "ničení" bot a pod, tak nějak sama vyrostla.
Na míčky ona nikdy moc nebyla, ovčanda byla dokonalá, ale nebyla to, čemu se říká "vášnivý aportér", aport jsem jí sice naučila, ale bylo to tak na dvě hození, pak už z toho byla otrávená ve stylu "tak ten míček nezahazuj, když ho chceš, mě se pro něj taky nechce chodit"
Jinak mě naopak přijde, že třeba psi, kteří jako štěňata hračky zbožňovali z toho nakonec vyrostli.
Moji oba psi už od štěněte hračky milují. U psa to byly nejdřív na prvním místě balonky, pak to přešlo na pešky. U feny rovnou pešci, jo a u obou ještě střapeček. Mají taky hračky k dispozici pořád -
hromadu různých balonků, kongy, občas plyšáka (ten dlouho nevydrží), pískací hračky už vzdávám, a pak dva obr uzle - o které se přetahují, je to neuvěřitelné, ale máme je už víc jak rok . Ale pešečci a střapeček jsou schované a vytahují se jen na tréninky a na hraní se mnou. A to se teda můžou zbláznit, to by udělali i kotrmelec .
Možná by opravdu pomohlo schovat všechny hračky a vytáhnout je jen když si půjdete hrát? Pokud ho nijak nezajímají, tak jsou mu stejně k ničemu.
Ale možná prostě na hračky vůbec nebude, někteří psi to tak mají. Pamatuji si ze cvičáku štěně NO - vysněné vytoužené štěňátko, se kterým chtěl páníček (náctiletý) cvičit - no a štěndo nemělo vůůůbec zájem o hračky, ale ani o pamlsky. Bylo prostě celkově takové klidné, rozvážné, do ničeho se nehrnulo a nic moc ho nezajímalo. Páníček byl tenkrát hodně zklamaný,
sim3ns

XXX.XXX.70.136
Když se se mnou druhý pes přetahuje tak se snaží přidat do hry, ale většinou se spíš snaží kousnout do toho psa než do hračky. Párkrát se přetahoval.
marcelaamax - Přesně takhle to mám i s druhým pejskem. Hlavně balónky. Tam stačí vzít známou hračku do ruky a udělá pro hraní si s ní cokoliv. Jen si nemůžu vzpomenout jestli takový byl už od štěněte. Naštěstí aspoň o pamlsky zájem má štěně zájem velký. Ale taky je rozvážnější, klidnější.
Taky. Byla jsem se jednou se známou podívat na cvičáku na klasické kurzy pro nováčky, odrostlá štěňata (5-10 měsíců). Hráli hry, kdy zahodíte jednu hračku a když k ní pes doběhně, ukážete mu druhou a hodíte na druhou stranu a tak dokola. Všichni psy běhali tam a zpět jak pominutí. Moje fenka kokršpaněla nic, šla si čuchat, žádný zájem. Cvičitelce jsem řekla, že o hračky nemá moc zájem a ta mě vypeskovala, že lovecký pes nemůže nejevit zájem o hračky.
Teď má dva a půl roku a už můžu používat hračku i za odměnu, ale nesmíme být v rušném prostředí. Zato pamlsky, ty žere pořád, kdykoliv, prostě furt. A největší odměnou je samozřejmě stopování pro toho mého loveckého psa.
Nebojte, nenuťte jí hračky, pak z nich bude akorát otrávená. Hrajte si s něma sama, hoňte po zemi, míček si házejte v ruce nebo posílejte proti zdi a hlavně po fence nechtějte, aby za týden lítala za hračkama jak pominutá.