Zdravím, zvažujeme koupi pejska k nám na menší statek. Chováme ovce, pár krav. Máme kluky 5r a 3r. Jsme aktivní turisti, jezdíme na kole, většinu dne trávíme venku. S pejskem bych se ráda věnovala paseni ovcí a ráda, aby se zaclenil do naší rodiny, do našich aktivit, práce, byl parťákem pro děti...Samozřejmě vím, že vše je otázkou výcviku. Jde mi nyní o přirozené vlohy u daných plemen.
U Chodskeho psa mě odrazuje dlouhá srst. Přeci jen podzim až jaro je u nás v některých úsecích u zvířat bahno. Jsme třeba půl dne u ovcí a věřím, že by srst dost trpěla. U Australského jsem se zase dočetla, že je to "magor", když mu člověk nenabídne tvrdou práci u dobytka. Nemáme 100ks ovcí ani rozlehlé pozemky v řádech desítek hektarů, kde by mohl pracovat a nahanet. U Holandského si nejsem jistá jeho pracovním využitím u ovcí.
Prosím, o zkušenosti... Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

a co australský ovčák?
choďák je na pobyt a práci venku, srst je uváděna jak "samočistící", a pokud je to stejné jako u HW, tak fakt samočistící je a bahno uschne a opadá i bez péče
napsal(a):
a co australský ovčák?
choďák je na pobyt a práci venku, srst je uváděna jak "samočistící", a pokud je to stejné jako u HW, tak fakt samočistící je a bahno uschne a opadá i bez péče
U AO mě opět odrazuje ta srst. U nás je to fakt někdy masakr, co se bahna týče. Vyjete koleje od traktoru, hnůj...A absolutně se u AO nevyznám v těch genech (slepota, hluchota) a neznám linie (pracovní X exteriér). Krom toho chci pejska mít venku. Bude to parťák, ale žít bude prostě venku. A jedna chovatelka Chodaka dala přednost zajemkyni, která uvedla, že bude pejsek prebyvat doma.
soptik85
napsal(a):
Zdravím, zvažujeme koupi pejska k nám na menší statek. Chováme ovce, pár krav. Máme kluky 5r a 3r. Jsme aktivní turisti, jezdíme na kole, většinu dne trávíme venku. S pejskem bych se ráda věnovala paseni ovcí a ráda, aby se zaclenil do naší rodiny, do našich aktivit, práce, byl parťákem pro děti...Samozřejmě vím, že vše je otázkou výcviku. Jde mi nyní o přirozené vlohy u daných plemen.
U Chodskeho psa mě odrazuje dlouhá srst. Přeci jen podzim až jaro je u nás v některých úsecích u zvířat bahno. Jsme třeba půl dne u ovcí a věřím, že by srst dost trpěla. U Australského jsem se zase dočetla, že je to "magor", když mu člověk nenabídne tvrdou práci u dobytka. Nemáme 100ks ovcí ani rozlehlé pozemky v řádech desítek hektarů, kde by mohl pracovat a nahanet. U Holandského si nejsem jistá jeho pracovním využitím u ovcí.
Pokud jde o vlohy, tak bych šla spíš do Australskeho ovčáka z pracovní linie. Choďák se už na ovce po mnoho generací použitívá spíš výjimečně, takže tam jsou ty vlohy pro pasení dost nejisté.
U holanďáka je hodně malá chovatelská základna, a není moc z čeho vybírat (a tech, co se s nimi pase taky není moc)
A ACD je spíš na krávy - na ovce bývá moc tvrdý.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pokud jde o vlohy, tak bych šla spíš do Australskeho ovčáka z pracovní linie. Choďák se už na ovce po mnoho generací použitívá spíš výjimečně, takže tam jsou ty vlohy pro pasení dost nejisté.
U holanďáka je hodně malá chovatelská základna, a není moc z čeho vybírat (a tech, co se s nimi pase taky není moc)
A ACD je spíš na krávy - na ovce bývá moc tvrdý.
Asi blbý dotaz...jak poznám pracovní linii? Pouze z toho, co uvede chovatel?
Ohledně holanďáků a pasení s nima vám hodně poví Eva Štemberová. Má jich smečku a věnuje se pasení. Jinak je Eva hodně lidma doporučovaná výcvikářka. Takže, co se týká holanďanů doporučuju Evu
https://stemberova.cz/o-nas/
soptik85
napsal(a):
U AO mě opět odrazuje ta srst. U nás je to fakt někdy masakr, co se bahna týče. Vyjete koleje od traktoru, hnůj...A absolutně se u AO nevyznám v těch genech (slepota, hluchota) a neznám linie (pracovní X exteriér). Krom toho chci pejska mít venku. Bude to parťák, ale žít bude prostě venku. A jedna chovatelka Chodaka dala přednost zajemkyni, která uvedla, že bude pejsek prebyvat doma.
Ono je u AUO jedno jestli mesto nebo venku, bahno si najdou kdekoliv u AUO se pracovní linie pozná podle rodokmenu... samozřejmě nevím jaké máte podmínky ale vím i o AUO z výstavních linií kteří moc hezky pracují. Z mého pohledu je to v ČR s temi pracovními liniemi trochu problém.
Pokud jde o slepotu a hluchotu tak ta je většinou spojena s white factorem (a nejčasteji s double merle), ale v PP chovu se to moc neobjevuje.
O srst bych se nebála, pes uschne, oklepe se a jde dál. Klidne mi ohledne AUO napište třeba vám dokážu poradit.

....."Ono je u AUO jedno jestli mesto nebo venku, bahno si najdou kdekoliv".....
S tím musím hrubě nesouhlasit. Šli jsme s fenou trek po horách, s noclehy na chatách. Někdy jsme byli zabahnění po kolena, fena měla bílé nohy bílé, blátu na cestách se mistrně vyhýbala. Jako baletka. A to má trvalé bydliště na vsi !

"blátu na cestách se mistrně vyhýbala. Jako baletka"
nevim, jestli tohle prave je to velke plus u pracovního psa

napsal(a):
"blátu na cestách se mistrně vyhýbala. Jako baletka"
nevim, jestli tohle prave je to velke plus u pracovního psa
To já také nevím. Ale ta fena pásla a hlídala stádečko koz (zkoušku tedy jen ZVOP ) Jen nevím, proč by na výletě měla být jako prase a ona byla stejného názoru :-)).
A já jí za to byla vděčná, jít na ubytování se zabahněným psem......

napsal(a):
To já také nevím. Ale ta fena pásla a hlídala stádečko koz (zkoušku tedy jen ZVOP ) Jen nevím, proč by na výletě měla být jako prase a ona byla stejného názoru :-)).
A já jí za to byla vděčná, jít na ubytování se zabahněným psem......
neznam psa, co pri praci u nej jde vsechno stranou a chce jen pracovat - ale na vylete tohle vypne, protoze vi, ze je na vylete a ma se chovat jako dama
omlouvam se za OT -asi je to nepodstatne.
jen mi to proste rano blesklo hlavou, ze kdybych hledala pracaka -tohle by nebylo plus.
Markéta80
napsal(a):
celoroční pobyt venku tak stejně musí mít delší srst , ten australský ovčák by mohl být fajn
Nemusí to být vyloženě takový chlupáč. Jsou plemena s kratší srstí než má AUO, která jsou stavěna na pobyt venku. I ten holandský ovčák nebo ACD mají kratší srst a venku být v pohodě mohou. Ono to není o délce srsti, spíš o hustotě, podsadě.
soptik85
napsal(a):
Pokud si nejste jistá využitím holandských ovčáků u ovcí,... podívejte se na výsledky soutěží pasení v TS (to jsou všichni psi mimo borderek). Na prvních místech (loni mistr ČR) se umísťuje Eva Štemberová se svými holandskými ovčáky. Chodím k ní trénovat a na pasení jsou fakt geniální. Choďáka jsem tam na tréninku nikdy neviděla. Australáky ano, ale do toho bych asi nešla, podle mě nejsou úplně snadní na výchovu. U holanďáků bych se asi bála jedině toho, že mají lovecké pudy, takže byste musela být od začátku hodně důsledná v tom, aby Vám nezačal zdrhat za srkami apod. Ale to se asi dá naučit. Jinak teda asi za měsíc bude mít Eva štěňata holanďáků po té mistryni ČR v pasení. A teď má myslím aktuálně dva volné pejsky hrubosrstých holandských ovčáků, kteří vypadají jako čertíci :) a jsou to asi trochu víc pohodáři, než ti krátkosrstí.
Petras111
napsal(a):
Pokud si nejste jistá využitím holandských ovčáků u ovcí,... podívejte se na výsledky soutěží pasení v TS (to jsou všichni psi mimo borderek). Na prvních místech (loni mistr ČR) se umísťuje Eva Štemberová se svými holandskými ovčáky. Chodím k ní trénovat a na pasení jsou fakt geniální. Choďáka jsem tam na tréninku nikdy neviděla. Australáky ano, ale do toho bych asi nešla, podle mě nejsou úplně snadní na výchovu. U holanďáků bych se asi bála jedině toho, že mají lovecké pudy, takže byste musela být od začátku hodně důsledná v tom, aby Vám nezačal zdrhat za srkami apod. Ale to se asi dá naučit. Jinak teda asi za měsíc bude mít Eva štěňata holanďáků po té mistryni ČR v pasení. A teď má myslím aktuálně dva volné pejsky hrubosrstých holandských ovčáků, kteří vypadají jako čertíci :) a jsou to asi trochu víc pohodáři, než ti krátkosrstí.
Děkuji za reakci. Australáka (i ovčáka) jsem již tak nějak z výběru vyřadila. Ten náš dvorek prostě během zimy po průjezdu traktoru není jak si pro dlouhosrsté plemeno to pravé ořechové. Proto i ten chodský není zrovna žhavý kandidát. Stále více se proto zaměřuji na Holandského ovčáka a špicluji skupinu na FB, kde právě Eva dává příspěvky. ;)
napsal(a):
a co australský ovčák?
Mohu potvrdit samočistící srst. Pes je čisťoučký, vše okolo není čisťoučké. Navíc psovi nevadí ani horko ( dogtreky), ani zima ( 5BV). Naši Choďáci nikdy nenosili oblečky. A vždy se rádi účastnili každé aktivity. Fena navíc i pásla cokoli, co se nechalo a běhala s koňmi na vyjížďky.
Všestranný pes, který má rád lidi i zvířata.
sisi58
napsal(a):
Mohu potvrdit samočistící srst. Pes je čisťoučký, vše okolo není čisťoučké. Navíc psovi nevadí ani horko ( dogtreky), ani zima ( 5BV). Naši Choďáci nikdy nenosili oblečky. A vždy se rádi účastnili každé aktivity. Fena navíc i pásla cokoli, co se nechalo a běhala s koňmi na vyjížďky.
Všestranný pes, který má rád lidi i zvířata.
Bude to vypadat, že rejpu, ale fakt nerejpu, jen se ptám, protože mě to zajímá - na fotce je opravdu čistej choďák s pp?
U nás na cvičáku máme choďáků dost a u koní taky jednoho a vzhledově jsou jiní, hlavně mají delší srst. Kdybyste nenapsala, že je to choďák, myslela bych, že se jedná o nějaký mix NO...ale jak píšu, možná se pletu.
Terven
napsal(a):
Bude to vypadat, že rejpu, ale fakt nerejpu, jen se ptám, protože mě to zajímá - na fotce je opravdu čistej choďák s pp?
U nás na cvičáku máme choďáků dost a u koní taky jednoho a vzhledově jsou jiní, hlavně mají delší srst. Kdybyste nenapsala, že je to choďák, myslela bych, že se jedná o nějaký mix NO...ale jak píšu, možná se pletu.
No, taky mi to přijde jako nějaký mix... Ta hlava je více do NO.
Terven
napsal(a):
Byla čistokrevná s PP. Uchovněná a měla i štěňata.
V době, kdy plemeno vznikalo(uznané v r.1985),což není tak dávno, byl tento typ běžnější, než ti huňatí medvídci, co jsou teď.
I Chodských psů se bohužel dotkl módní vliv.
sisi58
napsal(a):
V době, kdy plemeno vznikalo(uznané v r.1985),což není tak dávno, byl tento typ běžnější, než ti huňatí medvídci, co jsou teď.
Mě by právě více vyhovoval ten krátkosrstý typ :(.
soptik85
napsal(a):
No, taky mi to přijde jako nějaký mix... Ta hlava je více do NO.
Nikoli, je, tedy byla s PP, Etyla Daraskár, její průkazové jméno. Tedy nikoli první vrh chovné stanice Daraskár. Paní Kaňoková by vás hnala s mixem.Zkuste se trochu v chovu CHP zorientovat, než něco napíšete.

soptik85
napsal(a):
Mě by právě více vyhovoval ten krátkosrstý typ :(.
I dnes jsou jedinci s kratší i delší srstí. Navštivte klubovou nebo speciální výstavu choďáků a uvidíte. Naše choďanda měla také trochu kratší srst. Z toho vašeho výběru plemen bych bez váhání sáhla po choďákovi. Jsou to úžasní psi. A pokud vám přece jen bude vadit ta srst, což vůbec nechápu, když má být pes celoročně venku, tak si kupte NO.
sisi58
napsal(a):
Tady na těch fotkách už choďáka vidím, asi ta první zkreslovala.