Pomoc s výběrem plemene

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.8.2019 11:22
Curious

XXX.XXX.208.115

Dobrý den,

téměř rok se snažím vybrat vhodné plemeno psa, které by se hodilo k mému životnímu stylu, aniž bych ho "zkazila" v jeho podstatě. Připadá mi, že každé plemeno je určeno k něčemu, co už lidi v dnešní době nedělají, až na pár specifických výjimek, takže se asi každá rasa musí nějak přizpůsobit životu svého pána..? Mám zkušenosti s křížencem NO (koupený rodiči na tržnici jako štěně, nyní mu je 12 a žije stále u rodičů) a s Kolií. Moje požadavky na psa jsou - kontaktní, s vazbou na pána, hlídač, dobře cvičitelný. Bude v domě, nechci psa na celoroční pobyt venku, ale možnost výběhu na zahradě má. Bude se mnou trávit spoustu času v různých typech prostředí - les, město, auto, dům, aktivní dovolená atd. Osobně preferuji rasy Německý / Belgický ovčák, Dobrman, Knírač Velký..? Pokud NO, jaká linie, abych ho zvládla??
Pokud má někdo zkušenosti s těmito rasami a zná důležité rozdíly, budu moc ráda, když mi odpovíte na příspěvek :)

4.8.2019 11:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak já myslím, že výběr máte vcelku dobrý. Osobně bych z těchto uvedených šla do NO (pracovní linie) a nebo do velkého knírače. Belgičák asi ne, to už o level výš. A dobrmanů už moc neznám, ale myslím, že se zdravím i povahami to šlo u nich hodně dolů....

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.8.2019 11:56

"Belgičák asi ne, to už o level výš"
tervueren či groenendal asi v pohodě, maliňák už je o něčem jiném

a opět přihodím hovawarta
když nebude důraz na hlídání, tak BŠO, a pak už se dostaneme i ke krátkosrsté kolii
boxer
a z molossů takové CC by se dalo
beauceron
či velký švýcar

4.8.2019 11:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Tak já myslím, že výběr máte vcelku dobrý. Osobně bych z těchto uvedených šla do NO (pracovní linie) a nebo do velkého knírače. Belgičák asi ne, to už o level výš. A dobrmanů už moc neznám, ale myslím, že se zdravím i povahami to šlo u nich hodně dolů....

Dobrman už je zdravotně i povahově totálně v háji - toho bych v dnešní době snad nepřála ani svému nepříteli

4.8.2019 12:04
GAELLE

XXX.XXX.55.67

knírač a NO určitě

4.8.2019 12:28
conie

XXX.XXX.206.202

Určitě byl vhodný NO, ale já bych volila beaucerona, případně velkého švýcara.

4.8.2019 16:25
Curious

XXX.XXX.208.115

Moc děkuji za reakce, můj favorit je NO celočerný - pracovní linie, nebo Groenendael. Upřímně ale nevím, jak na tom Groenendael je povahově, nikde se k němu toho moc nepíše a osobně neznám ani jednoho. Aby nebyl bojácný, přecitlivělý..místo hlídání, pak uteče nebo bude kousat ze strachu..? Znáte někdo tento typ BO?

4.8.2019 17:13
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.40.60

Curious napsal(a):
Moc děkuji za reakce, můj favorit je NO celočerný - pracovní linie, nebo Groenendael. Upřímně ale nevím, jak na tom Groenendael je povahově, nikde se k němu toho moc nepíše a osobně neznám ani jednoho. Aby nebyl bojácný, přecitlivělý..místo hlídání, pak uteče nebo bude kousat ze strachu..? Znáte někdo tento typ BO?

Tak si Groenandaela rovnou škrtňete - povahově je ze všech variet nejhorší. Většina jich je přecitlivělá, bázlivá a labilní 👎

4.8.2019 17:21

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Tak si Groenandaela rovnou škrtňete - povahově je ze všech variet nejhorší. Většina jich je přecitlivělá, bázlivá a labilní 👎

Docela by mě zajímalo, jaký je vlastně smysl chovat takové "nepoužitelné" a labilní plemeno? Vždycky mi Groenandael a Tervueren přišli strašně krásní, ale netušila jsem, že to je povahově až taková katastrofa :O ... Jako asi se dají najít i světlé výjimky...ale to se nikdo nesnaží tu povahu nějak...stabilizovat?

4.8.2019 17:41
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.40.60

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Docela by mě zajímalo, jaký je vlastně smysl chovat takové "nepoužitelné" a labilní plemeno? Vždycky mi Groenandael a Tervueren přišli strašně krásní, ale netušila jsem, že to je povahově až taková katastrofa :O ... Jako asi se dají najít i světlé výjimky...ale to se nikdo nesnaží tu povahu nějak...stabilizovat?

Oni už se chovají v současné době jen na výstavy, jako společníci, a poslední dobou se rozmáhá i pasení ovcí.
Mezí tervíkama se dají najít i jakž takž normální zvířata, co se nebojí vlastního stínu (+ mají i pracovní linii). Nejsou to sice zadní tvrďáci a obranáři, ale dá se s nimi normálně žít. S Groenandaelama je to bohužel horší - tam je ta povaha fakt až na absolutní vyjimky špatná.

Stabilizovat povahu se nikdo nesnaží, protože to jejich chovatelům přijde normální (stejně jako chovatelům exteriérových NO, že má pes hrb a šmatle), a do chovu může úplně všechno, takže není žádný nástroj, jak tohle eliminovat.

4.8.2019 17:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Oni už se chovají v současné době jen na výstavy, jako společníci, a poslední dobou se rozmáhá i pasení ovcí.
Mezí tervíkama se dají najít i jakž takž normální zvířata, co se nebojí vlastního stínu (+ mají i pracovní linii). Nejsou to sice zadní tvrďáci a obranáři, ale dá se s nimi normálně žít. S Groenandaelama je to bohužel horší - tam je ta povaha fakt až na absolutní vyjimky špatná.

Stabilizovat povahu se nikdo nesnaží, protože to jejich chovatelům přijde normální (stejně jako chovatelům exteriérových NO, že má pes hrb a šmatle), a do chovu může úplně všechno, takže není žádný nástroj, jak tohle eliminovat.

takže pro běžný život jako společníci jsou v pohodě, vhodní? Pokud chce prostě někdo jen parťáka a nechce cvičit?

4.8.2019 17:51

marcelaamax napsal(a):

takže pro běžný život jako společníci jsou v pohodě, vhodní? Pokud chce prostě někdo jen parťáka a nechce cvičit?

Já nevím, ale asi bych nechtěla mít psa, který se bojí vlastního stínu a ze všeho totálně hysterčí, ani jen jako společníka o.O ...

4.8.2019 18:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.17.197

marcelaamax napsal(a):

No, jako na zahradu pokud nepotřebujete hlídače to jde, dá se s nimi i docela cvičit, protože jsou chytří, ale spíš tak agi nebo obedience, popř. stopy, ale všechno spíš na nižší úrovni, protože je limituje jejich psychika

4.8.2019 19:02

No, jako na zahradu pokud nepotřebujete hlídače to jde, dá se s nimi i docela cvičit, protože jsou chytří, ale spíš tak agi nebo obedience, popř. stopy, ale všechno spíš na nižší úrovni, protože je limituje jejich psychika

No a pak rozkliknu první zdroj o plemeni wikipedii a hle, cože to tam píšou??
Groenendael je nebojácný hlídač a ochránce rodiny, je temperamentní a vyžaduje dostatek pohybu a práce.
no a další info přimo ze standardu na stránkách klubu:
Jeho živý a čilý temperament a smělý charakter bez známek strachu či agresivity musí být jednoznačně patrné z jeho držení těla a ve věrném, hrdém a pozorném výrazu jiskřících očí. V posuzování se vyžaduje klidná a odvážná povaha.

A co si o tom má lajk myslet...takhle na "papíře" vypadá jako moc líbivý a povahově ideální pes

4.8.2019 19:06

k nám do práce občas chodí známá šéfky s tervuerenem, zkouší ho socializovat- cituju. Pes je absolutně vyděšený snad ze všeho, musí ho mít na vodítku - při sebemenším vyrušení, zvuku apod. se pokouší utéct a to se mu maximálně věnují a chodí za různými odborníky. Jako naprosté neštěstí mi přijde, že pes je ze zahraničního krytí a majitelé se ho snaží připravit na výstavu, protože ho chtějí použít do chovu.

4.8.2019 19:07

Nejhorší je, že se asi ani chovatelé nebudou moc chlubit tím, že ti psi jsou povahově labilní. Vy je uvidíte v domácím prostředí, kde všechno bude asi super a myslím si, že i ten chovatel vychválí plemeno a jeho psy až do nebes... :D. Potom bude asi nový majitel docela překvapený, až mu vyroste ustrašený a hysterický pes.

4.8.2019 19:09

možná není od věci čerpat z více informačních zdrojů (tím nemyslím popis plemene).....

4.8.2019 19:18
lenocka

XXX.XXX.60.146

No vidíte, a já mám kamarádku, která groenendaely miluje mnoho let, má 2 luxusní feny, které mají spoustu výstavních i sportovních úspěchů. Obě pečlivě vybírala, socializovala atd. a vyplatilo se. Teď zrovna kryla. Podle mě je groen prostě jen citlivé zvíře, musí se dávat pozor na povahy rodičů a socializaci. Měla jsem a budu mít BŠO, situace mi připadá dost podobná. Prostě pečlivě vybírat, nepodcenit první rok a může to být super pes

4.8.2019 19:20

možná není od věci čerpat z více informačních zdrojů (tím nemyslím popis plemene).....

Ale tak to určitě....beru to spíš tak, že ten standard by měl poskytnout za prvé nějaké základní informace o plemeni a za druhé, by chov měl směřovat tak, aby psi byli standardní a to jak vzhledově, tak povahově....nebo se pletu. A když je ve standardu klidná a odvážná povaha a skutečnost je diametrálně jiná, tak to je potom něco shnilého ve státě dánském, ne??

4.8.2019 19:31

"a skutečnost je diametrálně jiná"
a skutečnost je jaká?

4.8.2019 19:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já nevím, ale asi bych nechtěla mít psa, který se bojí vlastního stínu a ze všeho totálně hysterčí, ani jen jako společníka o.O ...

To samozřejmě souhlasím. Znám jen pár tervíků a jednoho groenandaela , takže nemůžu soudit. Ale ti co znám, jsou v pohodě, jo třeba oproti mým psům jsou to takové "citlivky", ale nebojí se vlastního stínu a nejsou hysteričtí. Ale jsou to právě "jen" společníci, krom jednoho tervíka, s tím se i cvičí, chodí dogtreky, běhá canicross....

Chápu, že při výběru takového plemene na cvičení to chce asi pečlivě vybírat, a i tak bude s takovým psem víc práce než třeba s NO z pracovní linie.

Ale zase mi to nepřijde jako úplně vyloženě nepoužitelní psi jako společníci.

Přirovnala bych to třeba k BŠO a nebo v poslední době i k choďákovi...

4.8.2019 19:37

nepodcenit první rok, pečlivě socializovat...

víte jaké je to úžasné, když pak máte psa, který nic takového nepotřebuje? prostě ne, nepotřebuje trénovat psy, davy, auta nebo hlasité zvuky, protože se prostě odjakživa sám o sobě nebojí ničeho?

pro mě už není cesta zpět

4.8.2019 19:38

marcelaamax napsal(a):
To samozřejmě souhlasím. Znám jen pár tervíků a jednoho groenandaela , takže nemůžu soudit. Ale ti co znám, jsou v pohodě, jo třeba oproti mým psům jsou to takové "citlivky", ale nebojí se vlastního stínu a nejsou hysteričtí. Ale jsou to právě "jen" společníci, krom jednoho tervíka, s tím se i cvičí, chodí dogtreky, běhá canicross....

Chápu, že při výběru takového plemene na cvičení to chce asi pečlivě vybírat, a i tak bude s takovým psem víc práce než třeba s NO z pracovní linie.

Ale zase mi to nepřijde jako úplně vyloženě nepoužitelní psi jako společníci.

Přirovnala bych to třeba k BŠO a nebo v poslední době i k choďákovi...

Hmm, tak to samozřejmě jo...
"Mezí tervíkama se dají najít i jakž takž normální zvířata, co se nebojí vlastního stínu (+ mají i pracovní linii). Nejsou to sice zadní tvrďáci a obranáři, ale dá se s nimi normálně žít. S Groenandaelama je to bohužel horší - tam je ta povaha fakt až na absolutní vyjimky špatná."

Já to pochopila spíš tak, že i když psa socializujete, tak to pořád bude tak trochu labil, co se vám bude plašit i na procházkách a při učení povelů či jiných věcí právě po chvilce má problém a nezvládá to psychicky...tím pádem i nejisté přivolání a věci kolem toho.
Spíš jsem tím chtěla říct, že asi existuje hodně vhodnějších plemen teda i jako společníků, než tihle. Ale asi záleží, jaké pes má teda rodiče...Právě bych se bála toho, že ze psa i přes snahu vyroste to, co psala Hluchavka.

4.8.2019 19:40

"a skutečnost je diametrálně jiná"
a skutečnost je jaká?

Cituju Inspektor Pišišvor:

Předpokládám, že Pišišvor má o tomto přehled a její zhodnocení mi přijde teda jinde než "klidná a odvážná povaha", alespoň tak to chápu já.

Přiznám se, že ode mne je to všechno čistě teoreticky, protože konkrétně belgičtí ovčáci jdou úplně jako plemena mimo mě, takže spíš mě zarazil u těch groenedaelů a tervuerenů nesoulad povah, jak je tady "očití svědkové" popisují a jak by mělo plemeno dle standardu "vypadat" ...nic víc nic míň

4.8.2019 20:02

"Cituju Inspektor Pišišvor:"ša
no však
a já říkám, že když si chci udělat obrázek o plemeni, tak těch "svědectví"= informačních zdrojů, a to ještě z první ruky, budu chtít co nejvíc....a stejně každý řekne něco jiného

a ono taky, co vyhovuje jednomu, druhému nebude
co je pro mě hysterka, pro jiného třeba fajn temperamentní, ostrý pes......

4.8.2019 20:14

No tak to je svatá pravda....

4.8.2019 21:00

No tak to je svatá pravda....

No bohužel, tohle je opravdu jen nepoužitelná i když krásná hysterka. V majitelích to není, mají starší fenu stejného plemene. Ta je vpohodě, dělají s ní záchranařinu, to nejsou lidé, kteří by psa nějak podtrhli, tam je něco špatně u toho psa. Já jako jejich chybu jen vnímám to, že ho chtějí uchovnit.

4.8.2019 21:31
Curious

XXX.XXX.208.115

Hmm, tak to samozřejmě jo...
"Mezí tervíkama se dají najít i jakž takž normální zvířata, co se nebojí vlastního stínu (+ mají i pracovní linii). Nejsou to sice zadní tvrďáci a obranáři, ale dá se s nimi normálně žít. S Groenandaelama je to bohužel horší - tam je ta povaha fakt až na absolutní vyjimky špatná."

Já to pochopila spíš tak, že i když psa socializujete, tak to pořád bude tak trochu labil, co se vám bude plašit i na procházkách a při učení povelů či jiných věcí právě po chvilce má problém a nezvládá to psychicky...tím pádem i nejisté přivolání a věci kolem toho.
Spíš jsem tím chtěla říct, že asi existuje hodně vhodnějších plemen teda i jako společníků, než tihle. Ale asi záleží, jaké pes má teda rodiče...Právě bych se bála toho, že ze psa i přes snahu vyroste to, co psala Hluchavka.

Souhlasím s Vaším komentářem - i kdybych nejpečlivěji vybírala, socializovala a ukazovala psovi třeba i Marťany z Vesmíru, muže jednou na procházce zakdákat z křoví bažant, na kterého jsem “zapomněla”, a po psovi zbyde jen čára na prašné cestě.. A o to opravdu nestojím. Nevěděla jsem, že jsou na tom až tak zle s povahou. Jsem vděčná za příspěvky od vás všech, kteří máte vlastní zkušenosti nebo alespoň znáte nějaké BO mimo Malin.
Zůstanu u svého původního plánu s pracovním NO a budu se snažit, aby mne nesežral nebo nezničil svou aktivitou😄

4.8.2019 21:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.17.197

"Cituju Inspektor Pišišvor:"ša
no však
a já říkám, že když si chci udělat obrázek o plemeni, tak těch "svědectví"= informačních zdrojů, a to ještě z první ruky, budu chtít co nejvíc....a stejně každý řekne něco jiného

Nejlepší obrázek si o plemeni uděláte, když navštívíte výstavu, a nebo ještě lépe bonitaci - papír snese všechno, ale ty krasavce, co si ocasem propichují břicha, ty už z hlavy dostanete jen těžko.
Já třeba znám Groenandaela co je normální a zrovna jsou po něm i narozená štěňata, ale to je přesně ta výjimka, a navíc je to import.

Jinak v databázi KCHBO jsou dostupné výsledky povahových testů, a ačkoliv jsou velmi mírné (obyč socializační test, nic kde by na psa byl vyvinutý nějaký tlak), tak vetsina grénů a mnoho tervíků tam mají mizerné výsledky.

4.8.2019 21:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.17.197

Edit:
jinak nenechte ze zmást výsledky povaháčů z poslední doby - nezlepsily se mávnutím kouzelného proutku povahy, ale udělal se ústupek, a psy lze už uchovnit i na výstavě bez absolvování PT, takže ten největší povahový šrot už volí tuhle ještě jednodušší cestu, kde se nikdo krom přítomných nedozví, jak na tom pes s povahou je👎

5.8.2019 00:09
misimisi

XXX.XXX.243.14

Mám dobré zkušenosti s fenkama NO, nyní máme Labradora psa, a není to to pravé ořechové, jako samec je dost dominantní. Známý měl kdysi dobrmanku, ta tedy také zrovna anděl nebyla.

5.8.2019 09:13
sufle

XXX.XXX.153.58

nepodcenit první rok, pečlivě socializovat...

víte jaké je to úžasné, když pak máte psa, který nic takového nepotřebuje? prostě ne, nepotřebuje trénovat psy, davy, auta nebo hlasité zvuky, protože se prostě odjakživa sám o sobě nebojí ničeho?

pro mě už není cesta zpět

Přesně takhle to bylo a je s mojí čerticí a já si to nesmísně užívám.

5.8.2019 09:25
rapotacka11

XXX.XXX.79.9

Už se mě to netýká, ale kdyby,
tak jedině NO - psa.
Ochotný, učenlivý a mnoho dalších jen superlativ.
Všestranný , ideální pes,
vhodný pro všechno, co člověka jen napadne.
Výcvik - cvičák ocení (velmi).

5.8.2019 09:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):
Už se mě to netýká, ale kdyby,
tak jedině NO - psa.
Ochotný, učenlivý a mnoho dalších jen superlativ.
Všestranný , ideální pes,
vhodný pro všechno, co člověka jen napadne.
Výcvik - cvičák ocení (velmi).

škoda jen, že to jejich zdraví už kulhá na všechny nohy

5.8.2019 12:30
rapotacka11

XXX.XXX.79.9

Ale dá se vybrat, najde se ještě.

5.8.2019 12:42
conie

XXX.XXX.206.202

Ještě k vašemu výběru - máte tam dobrmana, kterého tu plno lidí nedoporučuje pro zdravotní problémy a "psychiku v pr..." Osobně bych ho taky nechtěla. Ale pokud se vám líbí, podívejte se na německého pinče , plemeno, ze kterého dobrman vznikl. Výška 45 - 50 cm, hmotnost asi 14 - 18 kg (není stanovena standardem). Naštěstí se nejedná o módní plemeno, takže zdraví dobré, dlouhověkost. Je to temperamentní pes, často závislák (v tom dobrém) na páníkovi, lze s ním dělat téměř všechny psí sporty, jsou trochu svéhlaví, potřebují důslednou, ale láskyplnou výchovu a pak máte báječného společníka pro každou příležitost.

5.8.2019 12:49
Miladissy15

XXX.XXX.247.37

Já bych se dle vašich požadavků přiklonila k Německému špicovi velkému nebo vlčímu. Sama teď vychovávám štěně velkého špice, poprvé vlastní, ale zkušenosti s nimi mám už od mala, kdy jsem jezdila na prázdniny na venkov za tetou, která měla velké špice a já s nimi vyrůstala. Je to hlídač a plně se přizpůsobí chodu rodiny, bude mít radost z aktivních dovolených, ale když proste nebude čas kazdy týden podnikat výlety, zcela se uskromní. Je silně fixovan na svého pána a je velmi učenlivý. Jen s dostupnosti u velkých spicu je to problém. Vrhy jsou max 2x do roka. S vlčími ale ta dostupnost nebude tak tragická. Tak snad nevadi, ze jsem prihodila další tip.

5.8.2019 19:19

Curious napsal(a):
Dobrý den,

téměř rok se snažím vybrat vhodné plemeno psa, které by se hodilo k mému životnímu stylu, aniž bych ho "zkazila" v jeho podstatě. Připadá mi, že každé plemeno je určeno k něčemu, co už lidi v dnešní době nedělají, až na pár specifických výjimek, takže se asi každá rasa musí nějak přizpůsobit životu svého pána..? Mám zkušenosti s křížencem NO (koupený rodiči na tržnici jako štěně, nyní mu je 12 a žije stále u rodičů) a s Kolií. Moje požadavky na psa jsou - kontaktní, s vazbou na pána, hlídač, dobře cvičitelný. Bude v domě, nechci psa na celoroční pobyt venku, ale možnost výběhu na zahradě má. Bude se mnou trávit spoustu času v různých typech prostředí - les, město, auto, dům, aktivní dovolená atd. Osobně preferuji rasy Německý / Belgický ovčák, Dobrman, Knírač Velký..? Pokud NO, jaká linie, abych ho zvládla??
Pokud má někdo zkušenosti s těmito rasami a zná důležité rozdíly, budu moc ráda, když mi odpovíte na příspěvek :)

Pokud se vám líbí velký knírač, podívejte se na černého ruského teriéra. Vaše požadavky splňuje.
A splňuje je i chodský pes.
Obě plemena budou ráda s vámi doma, stejně jako s vámi budou nadšeně dělat všechny vámi nastíněné aktivity.

9.8.2019 09:52
xD4nik

XXX.XXX.180.211

Dobrý den,

myslím si, že by byl pro vás vhodný chodský pes a nebo bych možná popřemýšlel o AUO, ale ten je hodně vázaný na pánečka/paničku :-D

9.8.2019 12:03

xD4nik napsal(a):
Dobrý den,

myslím si, že by byl pro vás vhodný chodský pes a nebo bych možná popřemýšlel o AUO, ale ten je hodně vázaný na pánečka/paničku :-D

Řeknu vám, že po těchhle trapných a ukrutně nenápadných reklamách rozhodně nikdy nekliknu na stránky, které tu tak vehementně propagujete, ani kdybyste zlatem platili.

Haffoboss

9.8.2019 12:51
Haffoboss

XXX.XXX.20.9

Za mě je nejlepší volba německý ovčák. Je dobře cvičitelný, k pánovi kamarádský a je vhodný na hlídání. Je podle mě nejlepší! A navíc když takhle jdete po ulici s ovčákem po boku tak si na vás nikdo netroufne. Budí respekt jak u lidí tak u jiných psů. Každej zloděj pak váš barák obejde velkým obloukem😉

10.8.2019 10:16
hopy

XXX.XXX.189.11

Dobrý den,

asi si teď "přihřeji polívečku",mám erdelí štěňata.

Proč bych hájila tuto rasu...splňuje to,co právě chcete.Nelíná-ideál do bytu,kontaktní a chtivý učení-skvělý pro kreativního, pevného,ale empatického a citlivého člověka,sporťák,přátelský k dětem,pozitivní vztah k lidem,nikoliv vtíravý,nekonečně hravý a nápaditý.Můžete vedle něj i stonat a on počká,až budete fit.Skvělý na obranách i stopách..A přece "bodygárd" stoprocentní.Vztah k druhým psům se odvíjí od kladné ranné socialisace.Je to ale pes jednoho pána nebo jedné rodiny.Není adaptabilní na dlouhodobé změny...zraňuje to jeho vazby.
Kdybyste se chtěla vědět více,napište mně na e-mail:interhaf@gmail.com.

S pozdravem Žváčková Milada

10.8.2019 12:04
Curious

XXX.XXX.235.100

Moc děkuji všem za příspěvky. NO je srdcovka, rada bych do něho šla. Mám tam obavy pouze co se zdraví týká, proto vybírám z pracovní linie. Snad zvládnu jeho temperament..
Erdel je teriér a přiznám se, že k těm nemám dobrý vztah.

Přidejte reakci

Přidat smajlík