Německý ovčák a cvičák

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.8.2019 07:49
Míša63

XXX.XXX.96.16

Dobrý den. Přemýšlíme o pořízení NO a chtěla bych se zeptat jestli se s pejskem musí chodit na cvičák.Děkuji

6.8.2019 08:17
Moyda

XXX.XXX.74.8

Nemusíte, ale rozhodně je to lepší minimálně v prvním roce psa pro lepší socializaci a provozní poslušnosti.

6.8.2019 08:54
LájošM

XXX.XXX.14.251

Proč si chcete pořídit zrovna NO? Na sport a výcvik pravděpodobně ne, takže máte jiný důvod. Hlídání pozemku? Budete chodit se psem ven? Bude mít pes i jiné vyžití než pohyb po dvorku/zahradě? Bude se o něj starat více lidí? Bude se stýkat s dětmi?

Nevychovaný pes (bez základní poslušnosti) je velmi často problém všude, příčinou sousedských sporů apod. Jste schopná psa vychovat i bez cvičáku/rad zkušenějších kynologů?

6.8.2019 09:19
Míša63

XXX.XXX.96.16

Na hlídání baráku s velkou zahradou plus už psa máme. Děti máme tři,takže o zábavu bude mít postaráno.
Fena křížence kterou máme je poslušná.

6.8.2019 09:27
LájošM

XXX.XXX.14.251

Míša63 napsal(a):
Na hlídání baráku s velkou zahradou plus už psa máme. Děti máme tři,takže o zábavu bude mít postaráno.
Fena křížence kterou máme je poslušná.

NO jsou často dominantní. Základní poslušnost je celkem nutná, je třeba, aby pes rozuměl, co po něm chcete vy i vaše děti. Sjednotit povely, požadavky na chování.
Ale pokud to dodržíte a od psa nepožadujete nic víc, cvičák nepotřebujete. Jen si uvědomte, že pokud naflákáte chyby už od štěněte, budete nežádoucí chování dlouho odstraňovat.

6.8.2019 09:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

LájošM napsal(a):
NO jsou často dominantní. Základní poslušnost je celkem nutná, je třeba, aby pes rozuměl, co po něm chcete vy i vaše děti. Sjednotit povely, požadavky na chování.
Ale pokud to dodržíte a od psa nepožadujete nic víc, cvičák nepotřebujete. Jen si uvědomte, že pokud naflákáte chyby už od štěněte, budete nežádoucí chování dlouho odstraňovat.

NO jsou často dominantní.

Můžete tohle prosím nějak rozvinout?

6.8.2019 09:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

LájošM napsal(a):

Jen si uvědomte, že pokud naflákáte chyby už od štěněte, budete nežádoucí chování dlouho odstraňovat.

… anebo to odskáčou děti, až si nevybouřený pes udělá zábavu z nich

6.8.2019 10:04
GAELLE

XXX.XXX.55.67

pokud si dokážete psa vycvičit sami tak ne. Ale já bych s takovým plemenem cvičit chodila už kvůli němu. Jinak bych zvážila spíše jiné plemeno. Proč zrovna NO když s ním nechcete nic dělat?

6.8.2019 10:07
Míša63

XXX.XXX.96.16

GAELLE napsal(a):
pokud si dokážete psa vycvičit sami tak ne. Ale já bych s takovým plemenem cvičit chodila už kvůli němu. Jinak bych zvážila spíše jiné plemeno. Proč zrovna NO když s ním nechcete nic dělat?

Nenapsala jsem,že s ním nechci nic dělat. Jen jsem se zeptala jestli je potřeba chodit na cvičák.

6.8.2019 12:23
LájošM

XXX.XXX.14.251

A co tedy s ním chcete dělat? V dnešní době je tolik možností, psích sportů a aktivit...
A podle toho vám může někdo poradit, ale jinak je takový dotaz k ničemu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.8.2019 13:59

Na cvičák nutný chodit není. Nutný je dokázat si pejska vychovat a poskytnout mu aktivity tak, aby se nenudil a nepáchal zlo :)
Dovedu si třeba představit, že bych se štěnětem chodila pravidelně někam, kde se může socializovat - třeba jen na místní psí louku, kde už vím, že většina psů jsou v pohodě. Ale klidně k tomu může posloužit i ten cvičák, pokud mám nějakej dobrej v okolí (já nemám). A na socializaci samozřejmě i výlety do města, MHD, auto, atd.
A až by poporostlo, viděla bych, co by ho a mně tak bavilo za aktivity, a podle toho bych volila dál. Někdo se dá třeba na sportovní pasení oveček, někdo chodí na agility, někdo chodí jen tak do lesa na procházky, možností je milion.

6.8.2019 14:54
Míša63

XXX.XXX.96.16

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na cvičák nutný chodit není. Nutný je dokázat si pejska vychovat a poskytnout mu aktivity tak, aby se nenudil a nepáchal zlo :)
Dovedu si třeba představit, že bych se štěnětem chodila pravidelně někam, kde se může socializovat - třeba jen na místní psí louku, kde už vím, že většina psů jsou v pohodě. Ale klidně k tomu může posloužit i ten cvičák, pokud mám nějakej dobrej v okolí (já nemám). A na socializaci samozřejmě i výlety do města, MHD, auto, atd.
A až by poporostlo, viděla bych, co by ho a mně tak bavilo za aktivity, a podle toho bych volila dál. Někdo se dá třeba na sportovní pasení oveček, někdo chodí na agility, někdo chodí jen tak do lesa na procházky, možností je milion.

Jsme na vesnici takže chodíme ven,rybník, pole. Při chůzi cvičit.

6.8.2019 15:30
PumaCZ

XXX.XXX.222.116

Míša63 napsal(a):
Jsme na vesnici takže chodíme ven,rybník, pole. Při chůzi cvičit.

Ve Vašem výčtu mi chybí nejen možnost socializace, která je u NO absolutní alfa a omega, ale také aktivity, které psovi zaměstnají mozek.

6.8.2019 15:32
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

LájošM napsal(a):
Proč si chcete pořídit zrovna NO? Na sport a výcvik pravděpodobně ne, takže máte jiný důvod. Hlídání pozemku? Budete chodit se psem ven? Bude mít pes i jiné vyžití než pohyb po dvorku/zahradě? Bude se o něj starat více lidí? Bude se stýkat s dětmi?

Nevychovaný pes (bez základní poslušnosti) je velmi často problém všude, příčinou sousedských sporů apod. Jste schopná psa vychovat i bez cvičáku/rad zkušenějších kynologů?

Já teda nevim, ale dřív platilo, že NO je jedno z nejlépe cvičitelných plemen. Ono se něco změnilo?

6.8.2019 15:49
PumaCZ

XXX.XXX.222.116

Huskyjanina napsal(a):
Já teda nevim, ale dřív platilo, že NO je jedno z nejlépe cvičitelných plemen. Ono se něco změnilo?

To je, ale díky této pověsti si psa neuváženě pořizuje více a více lidí, kteří pak psa nechají vyrůstat na zahradě jako dříví v lese, protože chtějí “jen psa na hlídání”, takže to dopadne tak, že pes je často nesocializovaný magor, který ani neumí na vodítku, natož něco více.

Ale nemusí to být jen pes ze zahrady. Už pár let potkávám jednu k*ávu s NO. Už jako málému štěněti odpírala styk s ostatními psy, vyloženě se veškerému kontaktu jak se psy, tak s lidmi vyhýbala. A teď je to více než čtyřiceti kilové hovado chodící na půlmetrovém vodítku s košem, co chce na potkání vše živé sežrat :/

Kdyby chodila na cvičák, který máme fakt kousek (i pěšky dostupný), tak by jí určitě někdo vysvětlil, že takhle fakt ne..

6.8.2019 16:00

Můj názor je, že NO je naprosto univerzální pes, nevím jak dneska, ale za mých mladých let chodily na cvičák s "vlčákama" i třináctiletý holky...

Já si myslím, že to jde i bez cvičáku, akorát bych teda nepodceňovala socializaci se psy a samozřejmě, aby štěndo poznalo různá prostředí a situace.

No a pak si myslím, že není nutné ausgerechnet nějaký "organizovaný" sport, i na louce, v lese se dá pocvičit nebo dělat stopy......a když jde na prochajdu celá rodinka, víte jaká je to fuška, pro rodinného vlčáka uhlídat, aby chodili v houfu, aby se mu nikdo neztratil a neopožďoval a co teprv když se rozdělí na skupinky, třeba při hledání hub a ovčoun musí všechny kontrolovat....to teda naše ovčanda po houbaření vždycky doma padla za vlast. No prostě myslím, že i v přírodě se ta "zábava" pro NO vymyslet dá....

6.8.2019 17:18
misimisi

XXX.XXX.243.14

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Můj názor je, že NO je naprosto univerzální pes, nevím jak dneska, ale za mých mladých let chodily na cvičák s "vlčákama" i třináctiletý holky...

Já si myslím, že to jde i bez cvičáku, akorát bych teda nepodceňovala socializaci se psy a samozřejmě, aby štěndo poznalo různá prostředí a situace.

No a pak si myslím, že není nutné ausgerechnet nějaký "organizovaný" sport, i na louce, v lese se dá pocvičit nebo dělat stopy......a když jde na prochajdu celá rodinka, víte jaká je to fuška, pro rodinného vlčáka uhlídat, aby chodili v houfu, aby se mu nikdo neztratil a neopožďoval a co teprv když se rozdělí na skupinky, třeba při hledání hub a ovčoun musí všechny kontrolovat....to teda naše ovčanda po houbaření vždycky doma padla za vlast. No prostě myslím, že i v přírodě se ta "zábava" pro NO vymyslet dá....

Náš labrador se nás také může uhonit 😉😁 Chození na houby je prostě k nezaplacení 😃

Pro zadavatelku: s fenama NO mám dobré zkušenosti, bývají velmi tvárné 👌 Nyní máme labradora psa, ale není to ono. Je dominantní a uznává jen svého pána (u nás manžel). Už mě poslouchá o něco lépe než dříve, jenže to fakt není ono. Cvičila jsem jej jako mrňavé štěně, bavilo jej to. V 5 měsících se upnul na muže a mohla jsem se snažit, jak jsem chtěla 😃 Základní povely měl ale naučené, díky Bohu, jen chůze na vodítku a u nohy byl dlouho problém.

6.8.2019 17:28
rapotacka11

XXX.XXX.79.9

Pro zadavatelku: s fenama NO mám dobré zkušenosti, bývají velmi tvárné

Psi také.
Labradoři umí být, řekla bych, tvrdohlaví, umínění.
S tím jsem se u NO nikdy nesetkala.

6.8.2019 17:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):
Pro zadavatelku: s fenama NO mám dobré zkušenosti, bývají velmi tvárné

Psi také.
Labradoři umí být, řekla bych, tvrdohlaví, umínění.
S tím jsem se u NO nikdy nesetkala.

a většinou NO nebývají ani takový nenažraný popelnice

6.8.2019 17:59
misimisi

XXX.XXX.243.14

😁👌 Úplně první ovcanda byla cca rocni z útulku, vypadala jako koště, když ji naši dovedli domů, na balkon nám chodila krást suchý chleba. Do měsíce se jí u nás spravila srst i držení těla, prokoukli v krásnou vlčandu. Časem vybíravá už pak byla. Poslední mamcina NO byla vysloveně nejedlik.

Ano, ano, náš labrador je velmi tvrdohlavý, ale já na všem trvám, tak má smůlu 😁 Muže poslechne hned, a co mu na očích vidí 😉 Ale je náš, ráda ho mám, i když mě štve 😉

6.8.2019 18:26

Ještě bych napsala, že jsem na cvičák nikdy nechodila, ale na některá cvičení jsem využívala "sparing partnera" ´= kamarádku s vycvičeným "vlčákem", protože se přiznám, že jako úplné začátečnici mi dělalo problém nacvičit s pubertální fenou spolehlivé přivolání a pak jsem měla problém i s odložením a odchodem od feny na větší vzdálenost.....a v tomhle mi teda druhý pes výrazně pomohl.

6.8.2019 22:03
LájošM

XXX.XXX.14.251

Huskyjanina napsal(a):

Nezměnilo.
Ale právě že by se s ním mělo cvičit, nebo spíše vychovávat. On taky není ovčák jako ovčák. Dříve se nerozlišovaly tolik linie, jako dnes, kdy se chovatelé snaží o co největší extrémy. Sportovní, exteriérové. Lidi víc vybírají právě podle toho, na co psa chtějí. Dříve byl NO více univerzál. Co si kdo vychoval...

7.8.2019 08:32
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

LájošM napsal(a):
Nezměnilo.
Ale právě že by se s ním mělo cvičit, nebo spíše vychovávat. On taky není ovčák jako ovčák. Dříve se nerozlišovaly tolik linie, jako dnes, kdy se chovatelé snaží o co největší extrémy. Sportovní, exteriérové. Lidi víc vybírají právě podle toho, na co psa chtějí. Dříve byl NO více univerzál. Co si kdo vychoval...

To je určitě pravda. Nějakej nabušenej sporťák by byl v roli psího společníka nešťastnej, nebo spíš jeho páneček. Ale výstaváci by mohli bejt na pohodu. Nebo jsou určitě i chovky, kde míchaj sporťáky s výstavákama. Já si pořád myslim, že se psem se na cvičák nemusí, pokud si ho umim doma vychovat sám a zajistim mu dobrou socializaci a kontakt se psama.

7.8.2019 08:47
rapotacka11

XXX.XXX.79.9

Psi cvičák milují.
Společná "práce" neskutečně upevňuje vztah.
NESKUTEČNĚ.

7.8.2019 08:48

misimisi napsal(a):
😁👌 Úplně první ovcanda byla cca rocni z útulku, vypadala jako koště, když ji naši dovedli domů, na balkon nám chodila krást suchý chleba. Do měsíce se jí u nás spravila srst i držení těla, prokoukli v krásnou vlčandu. Časem vybíravá už pak byla. Poslední mamcina NO byla vysloveně nejedlik.

Ano, ano, náš labrador je velmi tvrdohlavý, ale já na všem trvám, tak má smůlu 😁 Muže poslechne hned, a co mu na očích vidí 😉 Ale je náš, ráda ho mám, i když mě štve 😉

Mám stejnou zkušenost. Vycvičený NO, kterého měli moji rodiče, poslouchal i mě v mých 12ti, kdy už na něj nebylo tolik času. Kdežto labradorka, kterou máme teď momentálně už 8 let, poslouchá jen manžela. Chodit u nohy jsem ji nikdy nenaučila, moje přivolání nula a ho..no nebo chcíplinu cejtí na kilometr. Ale jinak je to takové milé hodné mazlící telátko, které by neublížilo kuřeti :-)

7.8.2019 08:59

rapotacka11 napsal(a):
Psi cvičák milují.
NESKUTEČNĚ.

Miluji ten spolecne traveny cas.
Kdyz jim ho nekdo da bez cvicaku - proc ne?

Jak tu nekdo psal, ze deti chodili s NO cvicit - jo chodili. Ale to bylo v dobe, kdy to NO travilo ve skupine decek na ulici a v polich cele dny.

Zadne, ze na psa je cas hodka denne...

7.8.2019 09:49
Šerry

XXX.XXX.32.116

Tedy naši pejsci cvičák milují, jé hurá něco jiného se bude dít! Také proto začali milovat jízdu autem.
Ale chodíme na takový socializační cvičák Nemám NO.

7.8.2019 10:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.17.197

Huskyjanina napsal(a):
To je určitě pravda. Nějakej nabušenej sporťák by byl v roli psího společníka nešťastnej, nebo spíš jeho páneček. Ale výstaváci by mohli bejt na pohodu. Nebo jsou určitě i chovky, kde míchaj sporťáky s výstavákama. Já si pořád myslim, že se psem se na cvičák nemusí, pokud si ho umim doma vychovat sám a zajistim mu dobrou socializaci a kontakt se psama.

Pracáci se s výstavákama nemíchají - semtam to někdo zkusil, ale vznikaly z toho neskutečný paskvily, protože už jde v podstatě o 2 rozdílná "plemena"" vzhledově i povahově. A pokud i ta 1. generace z takového experimentu nebyla úplně hrozná (heterozní efekt jako u kříženců), tak v dalších generacích se to totálně rozstřelilo, takže takoví psi byli pro další chov nepoužitelní.
A normální chovatel nebude produkovat takové užitkové "křížence" (byť v rámci jednoho plemene) bez další perspektivy.

7.8.2019 11:18
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Pracáci se s výstavákama nemíchají - semtam to někdo zkusil, ale vznikaly z toho neskutečný paskvily, protože už jde v podstatě o 2 rozdílná "plemena"" vzhledově i povahově. A pokud i ta 1. generace z takového experimentu nebyla úplně hrozná (heterozní efekt jako u kříženců), tak v dalších generacích se to totálně rozstřelilo, takže takoví psi byli pro další chov nepoužitelní.
A normální chovatel nebude produkovat takové užitkové "křížence" (byť v rámci jednoho plemene) bez další perspektivy.

kam ten svět spěje........................ovčák byl za mých časů úžasný pes - jak vzhledem tak i povahou

7.8.2019 11:48
Fatia

XXX.XXX.134.127

zas nedělejme z výchovy psa činnost, na kterou je potřeba vysoká škola, 20 let praxe a minimálně 3 školení hrazené z evropských fondů... Pes jakýkoliv se dá vychovat i vycvičit bez cvičáku i bez provozování psích sportů (to je třeba moje noční můra :D pes sdílí mé koníčky, ne já jeho)

7.8.2019 11:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Fatia napsal(a):
zas nedělejme z výchovy psa činnost, na kterou je potřeba vysoká škola, 20 let praxe a minimálně 3 školení hrazené z evropských fondů... Pes jakýkoliv se dá vychovat i vycvičit bez cvičáku i bez provozování psích sportů (to je třeba moje noční můra :D pes sdílí mé koníčky, ne já jeho)

Tak tohle je ale hlavně o tom, jaké si pořídím plemeno, ne? Některému psovi bude stačit základní výchova a pohodové procházky a některý pes prostě potřebuje sportovat, makat....

Ale jinak souhlasím s tím, že vycvičit se pes dá i bez cvičáku, není to nutnost...

7.8.2019 11:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak tohle je ale hlavně o tom, jaké si pořídím plemeno, ne? Některému psovi bude stačit základní výchova a pohodové procházky a některý pes prostě potřebuje sportovat, makat.... Edit.: přece si nepořídím třeba malinu s tím, že ji bude stačit vychovat a toť vše....

Ale jinak souhlasím s tím, že vycvičit se pes dá i bez cvičáku, není to nutnost...

7.8.2019 12:18

"Ale jinak souhlasím s tím, že vycvičit se pes dá i bez cvičáku, není to nutnost..."
pokud to člověk alespoň trošku umí
a ten, kdo umí, by se asi tak neptal......

a troufám si říci, že každý NO by výcvik a výcvik na cvičáku uvítal, on ten cvičák jako místo má svůj smysl a kouzlo

"Tak tohle je ale hlavně o tom, jaké si pořídím plemeno, ne? Některému psovi bude stačit základní výchova a pohodové procházky a některý pes prostě potřebuje sportovat, makat.... Edit.: přece si nepořídím třeba malinu s tím, že ji bude stačit vychovat a toť vše.... "
samozřejměsamozřejmějistěpřesněano......

7.8.2019 12:25
Fatia

XXX.XXX.134.127

marcelaamax napsal(a):
Tak tohle je ale hlavně o tom, jaké si pořídím plemeno, ne? Některému psovi bude stačit základní výchova a pohodové procházky a některý pes prostě potřebuje sportovat, makat.... Edit.: přece si nepořídím třeba malinu s tím, že ji bude stačit vychovat a toť vše....

asi jo, já na ty plemena moc nejsem. ale myslím, že ta "práce" klidně může být v rámci běžného života člověčí rodiny. Znala jsem v Praze jednu bezdomovkyni, která měla NO. Rozhodně se psem nedělala žádný psí sport, nechodila na cvičák... Ale šla po ulici a ukazovala psovi "oběhni ten strom", "vyskoč na zídku", "tu lampu oběhni dvakrát"... Hrozně ráda jsem ji sledovala, bylo to jak balet! P es to byl velmi špinavý a trochu (dost) smrděl, ale rozhodně to byl šťastný pes.

Mně se líbí pracující pes. Ale opravdu pracující. Ovčácký pes pracující s ovcemi (a nemyslím to, když městská bordera prohání po oplocené louce nebohé ovečky), pes, který HLÍDÁ... Na těch psech je to vidět, že mají PRÁCI, ZODPOVĚDNOST... Ale většina psů, co znám, si na práci jen hrajou.

7.8.2019 13:06
misimisi

XXX.XXX.243.14

rapotacka11 napsal(a):
Psi cvičák milují.
NESKUTEČNĚ.

Asi ano, jen ta naše první fenka NO z útulku vzala za pána mě v mých 14ti letech, ale na cvičák s ní chodil táta, který chtěl psa na hlídání 😁

7.8.2019 13:54
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

Aha....no u haskounů tohle občas je. Dejme tomu, že bych já chtěla štěně NO jako rodinnýho parťáka. Prostě tůry, lítačky se psama, nějaký to cvičení, doma pes na gauči......ale nechci klasiku výstaváka, protože těch šmatlů mi je líto, líběj se mi postavově pracáci, ale zas nechci hyper magora.....takže je nějaká chovka, kterou byste doporučila? U nás je Gája Nova, psi jsou super, ale radši bych, kdyby bylo víc z čeho vybírat......

7.8.2019 14:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.17.197

Huskyjanina napsal(a):
Aha....no u haskounů tohle občas je. Dejme tomu, že bych já chtěla štěně NO jako rodinnýho parťáka. Prostě tůry, lítačky se psama, nějaký to cvičení, doma pes na gauči......ale nechci klasiku výstaváka, protože těch šmatlů mi je líto, líběj se mi postavově pracáci, ale zas nechci hyper magora.....takže je nějaká chovka, kterou byste doporučila? U nás je Gája Nova, psi jsou super, ale radši bych, kdyby bylo víc z čeho vybírat......

Jenže ti pracáci a extereráci už jsou jiní i stavbou těla, takže z toho opravdu vyleze paskvil - to je jen naše zbožné přání, aby si štěňata vzala z obou rodičů jen to, co bysme chtěli my - často to právě bývá obráceně, tak proč tomu jít naproti...

Spíš než na CHS bych se dívala na konkrétní spojení - u NO to s ohledem na zdraví platí dvojnásob. Pokud Vás něco zaujme, tak mi klidně napište SZ, a nějak to rozebereme

7.8.2019 14:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.17.197

Huskyjanina napsal(a):

Jinak já jsem měla asi před 5 lety v předvychově pro policii fenu NO z crossu exteriér x práce, a ta byla sice hodná a milá (do rodiny super), ale byla opravdu hloupá, a na práci nepoužitelná 🙄

7.8.2019 16:47
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

Jenže ti pracáci a extereráci už jsou jiní i stavbou těla, takže z toho opravdu vyleze paskvil - to je jen naše zbožné přání, aby si štěňata vzala z obou rodičů jen to, co bysme chtěli my - často to právě bývá obráceně, tak proč tomu jít naproti...

Spíš než na CHS bych se dívala na konkrétní spojení - u NO to s ohledem na zdraví platí dvojnásob. Pokud Vás něco zaujme, tak mi klidně napište SZ, a nějak to rozebereme

dík za nabídku :) to je ještě dálná budoucnost. Ale třeba ji využiju, pokud mě nezaujme nějakej útulkáček :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík