Uživatel s deaktivovaným účtem

Sama jsem pudla nikdy neměla, ale vyrostla jsem na sídlišti se "smečkou sídlištních" pudlíků většinou trpaslíků a pár střeďáků, tak snad můžu napsat alespoň subjektivní názor.
Většina z nich teda byla černá a u nich mě napadá jediný příměr temperamentní a veselý a hravý pes, takový byli bez rozdílu všichni černí, pak 3 bílí...nevím jestli je to náhoda, ale ti byli, jak to říct, méně temperamentní klidnější a 2 stříbrňáci, ti se většinou drželi spíš u paniček, ale při tom malém "vzorku" to mohla být náhoda.
Taky jsem slyšela o rozdílu povah v závislosti na barvě, ale jestli je to skutečně tak nemůžu posoudit.
Pudl je pes mýho dětství ...bylo to tenkrát snad nejpočetnější plemeno, všude bylo plno trpaslíků a středních v moderním střihu. Bezva sportovní psi, k dětem, k rodině.
Dneska je pudl vzácnost. Mám kolegu, co má výstaváky, černý a hnědý...to jsou asi barvy, který preferuju. Bílýho bych nechtěla - nejenom pudla - nelíbí se mi oranžový cestičky pod očima a vůbec mám nějakej problém s malejma bílejma

Já jako náctiletá měla pudličku apricot, toyku s papírama. Byla úžasná, dodnes na ní s láskou vzpomínám. Akční, veselá, strašně chytrá, hned všechno uměla, všude jsme chodily bez vodítka, poslechla na slovo. Když se doma lenošilo, lenošila s náma, ale ujít túru pro ní taky nebyl problém. Každé dva měsíce chodila do salónu na stříhání, každý den jsem ji česala, jinak se jí dělaly dredy, a taky když měla dlouhý chlupy na uších, tak jsem balíčkovala.
Mám proto pudlíky v kategorii super všestranný nenáročný rodinný pejsek.
Opožděně děkuju za reakce. Průběžně koketuju s možností druhého pejska a rozhoduju mezi variantami - něco malého mladého z útulku v typu, který preferuju, dále trpasličí pinč, číňan (naháč nebo labutěnka) no a aktuálně vede trpasličí pudl. Přiznám se, že co se týče vzhledu, vyhovuje mi asi nejmíň, ale hodně si slibuju od povahy, která je přesně to, co hledám. Přesně, jak píše efe
I když nejsem milovník malých psů, tak když bych si měl sám vybrat, tak pudla nebo papilona.
Z dětství si pamatuji na pár výborných pudlů, malých i střeďáků. I na cvičáku jsme je měli, jedna aprikot toyka výborně i stopovala a hlídala.
Nevím jaké zkušenosti máte s číňany, ale já bych to nechtěl. Osobně jich znám jen pár, ale i když byli milí, byli doma uřvaní. A hodně nespolehliví při práci (tím myslím i základní poslušnost), buď měli náladu a super, nebo ji neměli a neudělal s nimi nikdo nic. Podle mne pes pro někoho, kdo po nich nic moc nechce a tráví s nimi celý den.
LájošM
napsal(a):
I když nejsem milovník malých psů, tak když bych si měl sám vybrat, tak pudla nebo papilona.
Z dětství si pamatuji na pár výborných pudlů, malých i střeďáků. I na cvičáku jsme je měli, jedna aprikot toyka výborně i stopovala a hlídala.
Nevím jaké zkušenosti máte s číňany, ale já bych to nechtěl. Osobně jich znám jen pár, ale i když byli milí, byli doma uřvaní. A hodně nespolehliví při práci (tím myslím i základní poslušnost), buď měli náladu a super, nebo ji neměli a neudělal s nimi nikdo nic. Podle mne pes pro někoho, kdo po nich nic moc nechce a tráví s nimi celý den.
Díky, číňan už je asi ze hry
A jakou hledáte povahu?
Je důležité si uvědomit že povaha není závyslá na barvě ale spíš na tom že ta barva má základ v nějaké linii a může se narodit třeba hnědé štene které bude mít povahu jako černý. Já mám hnědého středaka je to aktivní pes (fakt aktivní), je spíš na akční věci a jde do nich na 110%, sebevedomej, ted se i docela rád něco učí ale musel k tomu dospět, docela rezervovanej k cizím lidem, miluje aport, hodně vychytralej , vůbec u nej neřeším že by měl třeba strach z petard, není histerickej (pokud se mu to nehodí). Na druhou stranu docela nežravka, problém s míčkama (to se dá ohlídat), náš není moc mazlivej, je to spíš že on si příjde kdy on chce ale věkem se to lepší, je dost ukecanej - a když řekneme něco co se mu nelíbí tak si odfrkne. Černí by na tom měli být povahou podobně ale myslím si že jsou méně aktivní. Já se přiznám že osobně pokud bych chtěla znova pudla tak bych šla do hnedého/černého středaka vetšinou je tolik věcí nerozhodí (a bude tu podle mě několik zajímavých vrhů). A velkou výhodou je že z nich není skoro žádnej bordel .

Mívali jsme doma pudlíky, trpasličí bílí a stříbrný a středňáka černého. Obecně řečeno, byli to milí chytří, velmi zdraví a dlouhověcí pejsci. Nejstarší bílá pudlička se dožila, vpodstatě bez veteriny krásných 18let. Povahově mi nejvíc sedla střední černá pudlička. Sama bych si klidně zas pudla pořídila, ale obávám se že u nás bych je pořád musela vyčesávat od bodláků, slámy a tak.
Evv - povahu hledám takovou, jakou by měl mít dle charakteristiky trpasličí pudl a majitelé se na tom shodujou - aktivní inteligentní psík na vycházky i psí sporty...a slibuju si od toho, že mu bude více záležet na mém názoru než mé současné paličaté směsi
Potvrzuje mi to kolega v práci, který má v současné době čtyři pudly a nejsou to jejich první.
Ty odlišné povahové charakteristiky jednotlivých rázů neberu moc vážně, spíš jen pro zajímavost. Pravděpodobně bych se rozhodovala mezi černým nebo hnědým.

Terven
napsal(a):
Evv - povahu hledám takovou, jakou by měl mít dle charakteristiky trpasličí pudl a majitelé se na tom shodujou - aktivní inteligentní psík na vycházky i psí sporty...a slibuju si od toho, že mu bude více záležet na mém názoru než mé současné paličaté směsi
Potvrzuje mi to kolega v práci, který má v současné době čtyři pudly a nejsou to jejich první.
Ty odlišné povahové charakteristiky jednotlivých rázů neberu moc vážně, spíš jen pro zajímavost. Pravděpodobně bych se rozhodovala mezi černým nebo hnědým.
Podle mě jsou takoví úplně všichni, s tím že nejsnazsší práce je s černými. Apricoty jsme nikdy doma neměli, ale vždycky se o nich mezi lidmi říkalo, že jsou hodně citliví, což jsem i viděla na procházkách. Ale to může být i majitelem.
Co ještě pamatuju, tak ti bílí dokázali být i docela ostří, člověk musel být opatrnější při styku s dětmi. Ono znáte to, bílý načechraný psík svádí k osahávání cizími lidmi a to pudl většinou nemusí.
napsal(a):
Podle mě jsou takoví úplně všichni, s tím že nejsnazsší práce je s černými. Apricoty jsme nikdy doma neměli, ale vždycky se o nich mezi lidmi říkalo, že jsou hodně citliví, což jsem i viděla na procházkách. Ale to může být i majitelem.
Co ještě pamatuju, tak ti bílí dokázali být i docela ostří, člověk musel být opatrnější při styku s dětmi. Ono znáte to, bílý načechraný psík svádí k osahávání cizími lidmi a to pudl většinou nemusí.
Bílého psa bych nechtěla- jednak všichni malí bílí mívají oranžové cestičky pod očima a druhak je na nich vidět veškerá špína. Moje současná fena je černá a když jdeme z procházky, žiju v blažené iluzi, že je čistá
Takže bych měla dvě černé chlupaté koule - je teda paradox, že se mi odjakživa líbí víc krátkosrsťáci, no ale, když se pudl pěkně ostříhá, vypadá sportovně a moje fena též

Pudl je sportovec, když se mu to umožní. Ta střední pudlička vášnivě ráda plavala, klidně se mnou byla schopná přeplavat velký rybník tam a zpátky a i ti trpasličí až na jednoho chodili do vody docela rádi. Ale střední dokázala v horku i utéct z baráku a jít si zaplavat do řeky.

Mě, vždycky když se řekne, malý pudlík , vyvstane na mysli cirkus, malý učenlivý psík(jaké oni preferují barvy? )...a pak si vzpomenu na sousedů pudlíka, co vyl půl dne a capkal u toho po špatně udělané plovoučce celým bytem (v bytě nad náma v paneláku) jednou zubama štípnul naší malou dceru, jen tak se potkali u výtahu, bylo to před dvaceti lety a barvu si nepamatuju, ale bílý a černý to nebyl asi aprikot....
Jinak potkávám velkého pudla, je dvoubarevný, bílo- šedý(černý ?) a má jedno oko modré , nevím jestli je to kříženec, nikdy jsem takový barevný ráz neviděla...

napsal(a):
Pudl je sportovec, když se mu to umožní. Ta střední pudlička vášnivě ráda plavala, klidně se mnou byla schopná přeplavat velký rybník tam a zpátky a i ti trpasličí až na jednoho chodili do vody docela rádi. Ale střední dokázala v horku i utéct z baráku a jít si zaplavat do řeky.
pudl je původně lovecký "vodní" pes.
Terven
napsal(a):
Opožděně děkuju za reakce. Průběžně koketuju s možností druhého pejska a rozhoduju mezi variantami - něco malého mladého z útulku v typu, který preferuju, dále trpasličí pinč, číňan (naháč nebo labutěnka) no a aktuálně vede trpasličí pudl. Přiznám se, že co se týče vzhledu, vyhovuje mi asi nejmíň, ale hodně si slibuju od povahy, která je přesně to, co hledám. Přesně, jak píše efe
A co papilon? Myslim ze bude mene narocny na udrzbu.
Terven
napsal(a):
Evv- teď teprve vídím, že píšete o černých, že jsou méně aktivní...já jsem naopak četla, že mají nejvíc temperamentu ze všech barevných rázů. Asi to fakt bude hlavně o jednotlivcích.
Černí jsou určitě aktivní- ale hnědí jsou podle mě mnohem aktivnější aspoň co znám.
A není na nich vidět že jsou jak prasata 😂
Lexaurin
napsal(a):
A co papilon? Myslim ze bude mene narocny na udrzbu.
Toho jsem vůbec nezařadila mezi kandidáty Kamarádka má dva, jsou poněkud labilní a uštěkaní, což samozřejmě může být výchovou, ale sklony tam budou.
Vzhled sice nemám na prvním místě, ale s papilonem se míjím už moc. Péče o pudlí srst mě neděsí, jeden chlupatej exemplář už mám doma a nakonec pravidelně obnovujeme sportovní střih, kdy vynikne sportovní figura ...pudl by to měl stejně.