Já začínám nejdříve lehkým obojkem. Až štěně o obojku neví. A pak pomalu připnu, nějaké lehké, třeba nylonové vodítko. Nejdříve nechávám štěně ho tahat za sebou. A potom vezmu vodítko do ruky, pomocí pamlsku, pochvaly a pomazlení si štěně zvykne. A začínáme chodit pár metrů, po zahradě.Potom už na malé procházky po okolí. Vždy máme takový štěněcí obojek a vodítko.
Uživatel s deaktivovaným účtem

LájošM
napsal(a):
Připnu vodítko a jdu.
Nikdy jsem nepřemýšlel, že bych měl o tom přemýšlet. A moje psy taky ne :-)
Já doteď taky ne. Ale včera jsme šli se štěnětem 3 měsíce na očkování, nasadila jsem obojek a vodítko a prcek začal hystericky ječet takže tady to bude horší.

napsal(a):
Já doteď taky ne. Ale včera jsme šli se štěnětem 3 měsíce na očkování, nasadila jsem obojek a vodítko a prcek začal hystericky ječet takže tady to bude horší.
Hele a to je problém, že začal ječet? Holt se rozejdu a mládě zjistí, že se u kráčení špatně ječí a navíc se na to evidentně neumírá, ne? Jsem štěně nikdy neměla, ale takhle nějak si to představuju

napsal(a):
Hele a to je problém, že začal ječet? Holt se rozejdu a mládě zjistí, že se u kráčení špatně ječí a navíc se na to evidentně neumírá, ne? Jsem štěně nikdy neměla, ale takhle nějak si to představuju
No, není to problém, jen jsem se divila, co se děje, žádnýmu psovi obojek a vodítko nikdy nevadilo. Řvát samozřejmě může, jak chce, zvyknout si musí.

napsal(a):
jaké kráčení?
Norinka se při jakémkoliv tahu vodítkem prostě zasekla že nejde nejde nejde a předváděla perfektní hysteráky i naopak, když chtěla někam jít a vodítko jí nepustilo.
Málem se na to taky umřelo a dopadlo to tak, že jsem prostě týden odměňovala podvolení se tlaku a vůbec největší odměna byla, že ten mučící nástroj byl zahozen a šlo se domů.
ale dneska chodí jako profesionál, vodítko můžu mít přehozené přes prst.

rapotacka11
napsal(a):
Sedne si a ječí.
Takže trochu povláčet?
Jo, přesně tak to vypadá. Vláčet nebudu. Budeme nasazovat doma a pomalu zvykat, časem se to určitě podda. Každej pes se to nakonec naučí :-)
tady je asi důležitější než výběr vodítka volba správného obojku, který nebude štěňátko nijak omezovat a hlavně by měl být asi víc na volno, než u větších psů..ale pokud to jde, tak bez vodítka..když už se pro nějaké vodítko rozhodnete, tak u štěněte by mělo stačit kratší, třeba z nylonu
https://www.minadog.cz/voditka-pro-psy/525-nobby-soft-grip-voditko-nylon-180cm-25mm-cerna.html